29 Ağustos 2013 Perşembe

KIZARMIŞ HELLİM PEYNİRLİ KÖZLENMİŞ PATLICAN VE BİBER SALATASI - KUDRET NARI

Sağlık açısından, diyete uygunluk bakımından, hem de lezzet olarak size mükemmel bir tarif. Umarım bir blogger arkadaşımdan yazmamışımdır çünkü nereden aldığım bilgisi yoktu, yoksa çok özür diliyorum uyarırsa kaynak olarak hemen eklerim. Patlıcan başlı başına bir lezzet, kapya biber öyle, hellim deseniz ayrı bir olay bir de üzerine közleme olunca hem hafif hem de çok lezzetli bir salata çıktı ortaya.



Hani adam gibi diyeti uygulasam akşam yemeğine tek başına yeter ince bir dilim esmer ekmekle ama nerede ben de o istikrar. :)) 



Herhangi bir şekilde biberlerimizi közlüyoruz ben közmatikte yaptım. Bu arada yanına birkaç diş kabuğuyla sarımsak koyup onları da közlüyoruz. Patlıcanları da aynı şekilde közleyip hem biberlerin, hem de patlıcanların kabuklarını soyuyoruz. Sıcakken streçe sarıp öyle soyuyorlar çok kolay bir yöntem olduğu söyleniyor ama  nedense sağlık açısından benimseyemedim bu olayı. Neticede naylon sıcak sebzede eriyor biraz ve sebzeye geçiyor gibi geliyor.





Sonra patlıcanları ve kapya biberleri kalın kalın doğruyoruz, közlenen sarımsakları soyup ikiye bölüyoruz. Hepsini servis tabağına alıp hafifçe karıştırıyoruz.
Teflon tavada az zeytinyağında hellim peynirlerimizi arkalı önlü kızartıyoruz ve salatamıza ekliyoruz. Ayrı bir kasede varsa balsemik sirke, yoksa üzüm sirkesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve biraz limon suyunu iyice karıştırıyoruz ve salatamızın üzerinden gezdiriyoruz. Afiyet olsun.


KUDRET NARI:

Çok önce bir kere daha paylaşmıştım galiba ama ara sıra gündeme getirmekte fayda var çünkü gerçekten mucizeler yaratıyor. Kolay kolay böyle kulaktan duyma şeyler itibar etmeyen Tunca ve Arda bile faydalarını kabul ettiler ve gerektiği zaman hemen başvuruyorlar.




Belli bir mevsimi var ve şu sıralar başladı gibi. İstanbul'da en kolay bulunan yer mısır çarşısının yanındaki çiçekçilerin, hayvan yemlerinin satıldığı sokağın başı. Bugün sırf bunu almak için oralara gittim. Bu arada facebookta paylaştığım tavuklu çorba da oralarda içtiğim çorbadır bilginiz olsun. :)))) Bu güzel renkli (sarı-kırmızı) bitkinin baş uzmanlık alanı mide ile ilgili her türlü hastalıklar. Orada senelerdir satan bir yaşlı hacı amca var artık o kadar işine vakıf ki bir de broşür bastırmış. :)))) Poşete hemen oku da kullan diye atıveriyor. Mısır Çarşısının köşesinde açıkta satılan bir ürün için bu kadar bilimsellik biraz abartı mı acaba? :)) Hemen bazılarını okuyorum size. Efendim yoğun Lutein ve Lycopene ihtiva edermiş bu da timörlerin büyümesini önlermiş. Ülsere bire birmiş. Kalbin dostuymuş. Egzemayı hemen iyileştiriyormuş. Karaciğerin en yakın arkadaşıymış. Şekere birebirmiş. Daha neler neler. Ama senelerdir ailece kullanan biri olarak şiddetle tavsiye ediyorum.


Yapılışı çok kolay. Kudret narını yıkadıktan sonra kırmızı olan çekirdeklerini ayırıyorsunuz. İsterseniz atın isterseniz kurutun tohum olarak kullanın. Çekirdekleri haricinde kalan kısmı ince ince doğruyorsunuz. Bir kavanoza koyup üzerini kavanozun ağzına kadar zeytinyağı ile  dolduruyorsunuz. En az bir ay bekleyecek. Sonra yağ olan kısmını sabah aç karnına 1 çorba kaşığı içiyorsunuz. Bal veya benzeri bir şeyle karıştırabilirsiniz.

27 yorum:

  1. hmmm kudret narini hic gormedim burada bir bakinim..simdi beni markete gonderip patlican aldiracaksin:)) salata nefis..bu aksama en gec yarin aksama yapiliyor:))eline saglik..bu salatada ekmek batirilmadan yenmezki..afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet salata olayı gerçekten nefis. Yaparsan ekmek banmayı cunutma. Teşkkür edeim yorumuna.

      Sil
  2. Közlenmiş sebzelerle her ne yapılırsa başım üstüne :))Kudret Narı ile ilgili benim de bir paylaşımım olacak. Burada görünce çok şaşırdım. Çok faydalı bir meyve ve kullanımı da kolay ama tadı nasıldır bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Közlenmiş sebzelerle her şey nefis. Senin tarifini de bekliyoruz. Teşekkür ederim yorumuna..

      Sil
  3. Hellime bayılırım biraz tuz fazlası nedeniyle,tansiyonumu tetikliyor olabilir ancak muhteşem lezzet. Kudret narına gelince, ağabeyimin mide ülseri için annem yağda bekletirdi. Daha sonra balkonda yetiştirmeye başlamıştı. Gerçekten mucizevi sonuçları vardır. Benim de kullanmışlığım vardır, mide kanamalarım sırasında. Neyse şimdi iyiyim çok şükür. Güzel paylaşım sağol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuzlu gerçekten. Ben de şimdi bakalım çekirdeklerini kurutabilecek miyim? Kurursa yetiştirmeye çalışacağım. Bu arada çok geçmşi olsun dikkat etmek gerekiyor. Saol yorumun için.

      Sil
  4. Eline sağlık salata nefis görünüyor:) kudret narını da ilk defa görüyorum ama faydalarını duymuştum...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kudret narının mevsimiyken bence alıp yap. Her evde bulunması gereken hiçbir yan etkisi olmayan bir ürün. Çocuklara bile rahatlıkla tavsiye ediliyor. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  5. köz biber salatası nefis görünüyor.çok beğendim.ellerinize sağlık.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata sağlıklı oluşu ve lezzetiyle süper oluyor. Size de iyi cumalar. 30 Ağustos bayramımız kutlu olsun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Bomba gibi bir salata olmuş İlhan Bey ellerinize sağlık, :)) fotoğraflar biraz daha özenli olsa, daha da iştah kabartıcak ama olsun böylede kabulumüz :))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotograflar konusunda haklısın makiden yanlışlıkla pc ye yükleme programını silmişim, taklalar atarak yükleyebiliyorum kalite de düşük oluyor. :(( Teşekkür ederim uyarına ve yoruma.

      Sil
  7. merhaba ilhan bey közlenmiş biber ve patlıcanın tam mevsimi bayılırım hellimde çok yakışmış ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta közleyip de donduruyorlarmış her ne kadar benim aklım yatmasa da. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Kudret nari ilgincmis. Daha evvel hic duymamistim. Salata nefis gorunuyor. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kudret narı mucize etkileri olan bir bitki. evet salata da gerçekten güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  9. İlhan Bey Merhaba,

    O salatayı yapmanın kolay yolu var, ne iye uğraştınız anlamadım;)))ben olsam hazır közlenmişlerinden alır kullanırdım:))

    Ama hazırladığınız kudret narları konusunda size müteşekkirim doğrusu.

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Biz analarımızdan eski usul gördük öylr yaparız. Anlamayız hazır şeylerden. :))))

    YanıtlaSil
  11. KÖZLENMİŞ BİBER SALATASININ TADINI HİÇ BİR ŞEY TUTMAZ
    HAZIRLARDA BU LEZZET OLMUYOR MALESEF
    ZAMAN ZAMAN BENDE KÖZLEYİP DONDURUCUYA KOYUYORUM
    TADINDA HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK OLMUYOR
    KUDRET NARINA GELİNCE BENDE BU SENE TANIŞTIM KENDİSİ İLE
    AMA BAŞKA BİR ŞEYE ŞİFA OLARA
    ÇAYDANLIKDAN ÜZERİME BİR MİKTAR SU SIÇRAMIŞTI
    HEMEN SOĞUK SU SİLVERDİN NE VARSA SÜRDÜM AMA YANGINI BİR TÜRLÜ GEÇMEDİ
    O GÜN ARKADAŞIMA GİTMİŞTİM SIKINTIMI GÖRÜNCE HEMEN KAVANOZU GETİRDİ
    PAMUKLA YANAN YERE SÜRMEMLE BERABER YANGINIDA ACISIDA GİTTİ
    ŞİMDİ MUTFAĞIMDA DURUYOR TAVSİYEMDİR
    ÇOK UZATTIM KUSURA BKAMYAIN
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak o faydasını bilmiyordum. Demek yanığa da iyi geliyor. ama her türlü mide hastalığına gerçekten bire bir. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil

  12. Aaa çok ilginçmiş kudret narını daha önce hiç duymamıştım buralar da da bulamam sanırım neyse İstanbul'a yolum düşerse ararız. Çok yararlıymış bu arada babaannem böyle şeylerde çok ilgili eminim o biliyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredesiniz bilmiyorum ama olduğunuz yerin pazarlarında bulunabilir. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Közde biber ve hellim salatasına bayıldım. Tam benlik.
    Naylona sarılarak soyulması bana da çok cazip gelmedi açıkcası, bu konuda katılıyorum sana İlhan...

    Bu yazıda en çok ilgimi çeken bilgi kudret narı. Maya alerjim olduğu için, kazara yersem ertesi gün egzemalarım çıkıyor ve vücudum şişiyor. Mutlaka deneyeceğim kudret narını ama Ankara'da nerede bulacağımı bilmiyorum. Yarın İzmir'e gidiyorum, belki orada daha kolay bulabilirim.
    Çok teşekkür ederim bu bilgi için özellikle...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aktarlara sorarsan yardımcı olurlar tahmin ediyorum. Kavanozda zeytinyağı içinde satılıyor aktarlarda. Tazesini sana gönderirdim ama o kadar hassas ki Mısır çarşısından eve kadar bile cıvık oldu.

      Sil
  14. İlhan,

    Postu paylaşacağım ama önce şunu sorayım; kavanoz güneşte mi beklemeli.
    Bahçede var, çok büyük değil ama rengine bakılırsa olmuşlar.

    Acele cevap, kestane kebap.
    Aceleci anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır güneşte kalmayacak buzdolabında veya oda sıcaklığında bir yerde bekleyecek. Teşekkür ederim.

      Sil