2 Eylül 2013 Pazartesi

BALIK SEZONU AÇILMIŞTIR. :))))

Evet aylardır hasretle beklediğimiz, yokluğunda haşlama börülce salatası bile :)))) paylaştığımız, yokluktan çeşit çeşit kabak yemeklerine talim ettiğimiz balık sezonu nihayet açıldı. İki gün önce gece Boğaz yürüyüşü sırasında balıkçı teknelerini ve hazırlanan balık ağlarını görmüştük ve balık heyecanı o andan itibaren başlamıştı. Bugünkü balıklar aslında yasakla pek ilgileri olmayan sahildeki amatör balıkçılardan. Leğenin içinde karışık sardalye ve istavritler vardı canlı canlı belki amcam satmayıp evine götürecekti ama ben kaça bunlar diye sorunca o anda satmaya karar verdi. Yüz ifadesinden böyle bir durum sezdim. :))




Gözlerinin canlı bakışından tazeliğini test edebilirsiniz. Şu insanoğlu ne cani ruhlu aslında değil mi? :))


Hemen yanına sumaklı, bol soğanlı patates salatası yapıldı. Aklıma gelmişken bu patatesle ilgili bir tespitimi belirtmek istiyorum. Patates almak bile artık bu konuda uzman olmayı gerektiriyor. Eskiden beş kilo patates der alırdık. Şimdi haysiyetli bir süpermarketin patates reyonunda en az beş çeşit var. Kızartmalık, haşlamalık, yemeklik, Kıbrıs tatlı patatesi bir sürü. Neyse benim aldığım doğrusuydu herhalde çok lezzetli oldu.




Balığın yanında garnitür tabağımız. Tabii ki balığa yakışan soğanlar, roka, turp ve olmazsa olmaz acı Antalya biberi.




Bu da keçi peynirli, rokalı sarı mercimek favası. Aslında bir Yunan mezesidir. Lütfen  Girit'liler veya Girit mutfağına yakın olanlar hemen ilgisi yok falan demesin, Girit değil, Yunan mutfağının önemli bir mezesidir. Soğanı kavuruyoruz sarı mercimeği ilave edip biraz karıştırdıktan sonra üzerini iki parmak geçecek şekilde sıcak su ekliyoruz ve tencerenin ağzı açık olarak mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Mercimeklere zeytinyağı, tuz, karabiber ve biraz limon suyu katıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine küçük doğradığımız keçi peynirlerini ve rokayı serpiştiriyoruz. balığın yanına çok yakıştı.


Veee mutlu son. Balıklarımızın son hali. Aslında sardalyaları daha değişik biçimde yapabilirdim ama kolayıma geldi beraber kızarttım, çok da güzel oldu. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. Gözünüz aydın İlhan bey :) Sezonunuz uzun olsun.Sarı mercimek favası güzel görünüyor,denemek lazım,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet nihayet balıklarımıza kavuştuk. :)) sarı mercimek çok güzel oldu tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Kuzucuklar yatıyor :)) Bunlar da denizlerin kuzuları. Tadına doyulmaz. Doyduk zannedersin de bilmezsin daha da açıkmışsındır balığa...
    Yeni sezon tüm balıkçılara rastgele, ağları balıkla dolsun, avları bereketli olsun, balık severlere de ağız tadıyla yemek nasip olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten denizlerin kuzuları. Bayağı özlemiştik. Bütün iyi dileklerinize katılıyorum, yorumunuza teşekkür ediyorum.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık ve afiyet olsun.Bu arada mercimek favasını merak ettim, bunu denemek istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mercimek favası çok lezzetli oluyor hele keçi peyniriyle. Deneyin umarım seversiniz.

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Tabi ya hamsi olsa da yesek. Ama daha kara kışı beklememiz gerekiyor galiba yakında iri hamsi çıkar ama Marmara hamsisi onlar lezzetsiz saman gibi oluyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Sezonun açılmasına çok sevindim. Ne zamandır gözümde tütüyor balıklar. Bu fotoğraflar da beni iyice sabırsızlandırdı :) Herşey çok güzel görünüyor. Mercimek favası çok değişikmiş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezon açıldı ama daha balık pek başlamadı galiba. Mercimek favası hele acı da seviyorsan çok yakışıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. merhaba ilhan bey siz benden önce davranmışsınız bir kara denizli olarak bu gün bende aldım istarvit in tam zamanı ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstavrit zaten güzel balıktır. Size de afiyet olsun artık bol bol yiyeceğiz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Haklısınız aslında insanoğlu gerçekten enteresan bir varlık. Bir yandan seviniyorum, bir yandan yavrucaklar öylece yatıyorlar diye içim bir tuhaf olmuyor da değil. Ama ne yalan söyleyeyim, balık mevsiminin açılmasını dört gözle bekleyenlerden biriyim aslında. Çok severim her türlüsünü. Bu seferkilerin yasaklarla ilgisi olmasa da tabakta hakikatten ne de güzel durmuşlar. Mercimek favasıyla ve diğer garnitürlerle enfes bir ziyafet olmuş belli ki;) afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem nesli tükenmesin diye önlemler alınıyor, hem de çılgınca tüketiliyor. Ama çaresi yok yiyoruz. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. İlhan, senin için bir bayram günü daha mı ilan etsek, ne yapsak? 1 Eylül'ü, İlhan'ın "Balıklarla Kavuşma Günü" olarak ilan ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.:)) Bol balıklı paylaşımlarında buluşmak üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama yazın aramadık mı balıkları? :)) Şükür kavuştuk gerçi daha piyasada pek yok ama. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Yaşasın :))) Bundan sonra bol bol balık ve deniz ürünü tariflerinizi görürüz inşallah İlhan Bey..

    Tüm balıkseverlerin gözü aydın olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu blogda bir canlanma oldu balığın başlamasıyla. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Kiskanayimmi yoksa kiskanmadan afiyet mi olsun deyim bilemedim..burada donmus buzluk somon tilipa, mahi mahi derken..hic boyle canli gozume gozume bakan balik olmadigindan yinede sana ve yiyenlere afiyet olsun diyorum..artik senden mutlusu yoktur eminim:))
    Bu arada bu hafta mercimek fava tarifini verirsen(kolaysa tabiki) hafta sonu misafir var ve somon izgara olacak yaninada degisik birseyler olsun dimi..taze fasulye harici :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somonda bu akşam yedim yarın paylaşayım. :)) Mercimek fava yazıda anlattım. Anlaşılmayan bir yer varsa tekrar yazarım. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. mutluluğunuza diyecek yok balıklara kavuşmuşunuz afiyet olsun elinize sağlık bizde alıştık zaten sizden balık tariflerine gözümüz arar oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet kavuştuk. Pek yok piyasada ama rüzgarı bile yetti. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Merhaba,iadeyi ziyaretinize geldim sizi baya marifetli gördüm ellerinize saglik sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. Ohhhh ellerinize sağlık İlhan Bey, bizde açılışı yaptık balıkları mundar etmeden :) Keyifli, bol sohbetli nice balık sofralarına inşallah :) sevgiler size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bol balıklı bir sezon olsun o zaman. Teşekkür ederim iyi dileklerinize.

      Sil
  14. Ellerinize sağlık İlhan Bey, kısmet olursa bende bu senenin ilk balığını hafta sonu pişireceğim. Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık yemek düşünmek yok sıkıştık mı balık var nasıl olsa. :)) Size de afiyet olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Hepimizin gözü aydın olsun :)
    Özlemiştik senin blogdan gelen balık tariflerini.
    Biz daha açamadık sezonu. Umarım İzmir'de açarız balık mevsimini.:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir tabi ya balık cenneti. Bol bol yemelisin. Gerçi Ankara'da da güzel balık olur. Karadeniz'den gelir. Şaşılacak derecede bol çeşit vardır. İzmir'in de en güzel zamanı çok güzel İzmir günleri diliyorum sana. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Gozlukleri yeni degistirdim ama yinede atlamisim mercimek kismini:)) bende uzun bir tarif bekliyordum:)))

    YanıtlaSil
  17. SEZONUN AÇILMASI SİZİN İÇİN GÜZEL Bİ HABER
    BENİM GİBİ BALIK KÜLTÜRÜ SIFIR OLAN BİRİ İÇİNSE FARKINDA OLUNMAYAN BİR DURUM
    BALIĞIN YANINDA SOĞAN SALATASINA BAYILIRIM
    AMA SARI MERCİMEK FAVASINI İLK DEFA GÖRÜYORUM
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halbuki balık en kolay yapılan şey. Ama bazı hanımlar evde pişirmiyor kokuyo diye. Sarı mercimeği denersen seveceğini umuyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. KOKUYLA ALAKASI YOKDA
      ANADOLU ÇOCUĞU OLMASI İLE ALAKASI OLABİLİR
      AMA O DEDİKLERİNİZDEN BİZDE 2 TANE VAR MALESEF
      2 YENGEMDE BALIK PİŞİRMEZLER YEMEZLER
      ZAVALLI ABİMLERDE MECBUREN ANNEMLERDE YERLER
      SARI MERCİMEKDE SIRAYA GİRDİ

      Sil
    3. Anadolu da balık yok mu? Bazı yerlerde İsatanbul'dan daha güzel balık oluyor. Görümcelik böyle bir şey demek ki. :)))

      Sil