Balık sezonu dedik ama hala tık yok tezgahlarda. Palamutları dizmişler hiç güven vermiyor. Kötü niyetli miyim bilmiyorum ama sanki geçen sene bollukta dondurdukları balıklar gibi geliyor. Küçük çingene palamutu olsa neyse bayağı büyük balıklar. Onun için gene somona kaldık. Gerçi somonu seviyorum sık sık da alacağım galiba bu sene. Yüz somon tarifi diye bir kitap buldum evde bu tarif de oradan. Risotto bizim her yörede değişik şekillerde yapılan keşkek yemeğine benziyor. Ben senelerdir yaşadığım Bodrum'un yöresel her şeyini sevdim keşkek hariç. Halbuki ne emek vardır keşkek yapımında. Ama sevememiştim bir türlü. İşin ilginç tarafı Risottoyu sevdim. :))))
Risottonun özel bir pirinci var. Alborio pirinç. Büyük marketlerde bulunuyor. Risotto baldo pirinçten falan olmuyor. Eğer bulamazsanız hani bazı marketlerin önünde açıkta üç kuruşa sattıkları ama kimsenin yüzüne bakmadığı kırık pirinçler vardır ya onunla da oluyor. Pişirmesi de eğer hilesine kaçmayıp normal pilav gibi pişirmezseniz bayağı zahmetli. Bildiğimiz lapa gibi bir şey olması gerekiyor.
Risotto için pilav tenceresine biraz zeytinyağı koyup küçük küçük doğradığımız soğanı ve iki diş sarımsağı içine atıyor ve devamlı karıştırarak soğanı yakmadan kavuruyoruz. Ayrı bir kasede et suyumuzu hazırlıyoruz. ( ben tablet kullandım) Sıcak olacak ama kaynamayacak. Tencereye pirinci aktarıyoruz ve birkaç karıştırdıktan sonra et suyumuzu azar azar katıyoruz ve devamlı karıştırıyoruz. Suyu çektikçe et suyunu az az koymaya devam ediyoruz. Bu işlem yaklaşık otuz dakika sürüyor. Pirinç yumuşayınca tuzunu ve karabiberini koyuyoruz. Bir müddet sıcak suda beklettiğimiz 8-10 tane safranı da koyup karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Tavaya az zeytinyağı koyup mantarları içine atıyoruz ve karıştırarak pişiriyoruz.
Pişen mantarları da Risottomuza ilave ediyoruz. Üzerine toz permesan peynirini gezdirip karıştırıyoruz.
Balığımızın garnitürünü hazırlıyoruz. İyice yıkadığımız rokaları ince ince doğruyoruz. Bir adet narı ayıklıyoruz ve rokayla karıştırıyoruz. Benim anlamadığım bir nokta nar hangi mevsimde olur? Herhalde Eylül ayında değil. :)) Ama bakıyorsunuz marketlerde var ve mevsim meyvelerinden ucuz. Ağacın serası da olmayacağına göre nasıl oluyor, ben çözemedim valla. Ama nar zaten salatalara çok yakışıyor da roka-nar uyumu gerçekten müthiş. İki mayhoş tat çok yakıştılar. Fotograftaki küçük domatesler ve biberler sitede bir arkadaşımızın bahçesinden.
Sıra geldi balığımıza. Somon zaten böyle dilimler halinde satılıyor. Yıkadıktan sonra tuzla biraz ovuyoruz ve iki tarafını da hafifçe yağlıyoruz. Aslında yağlamasanız da olur çünkü somon çok yağlı bir balık. Izgarayı kızdırıyoruz ve balıklarımızı koyuyoruz. Bir tarafı iyice kızardıktan sonra çeviriyoruz ve o tarafını da kızartıyoruz.
Servis tabağına balıklarımızı çıkarıyoruz. Yan taraflarına mantarlı risottoyu ve narlı rokamızı koyuyoruz.
Tam balıklarımız kızarırken yukarıdaki komşudan gelen odun ateşinde saçta pişmiş ekmek eşliğinde yiyoruz. :)) Biraz çok konuşuyor ama böyle durumlarda komşumu seviyorum. :)))) Bu arada Risottoda sonuç süper. Ama şöyle de düşünülebilir, sarımsak, soğan, safran, mantar, permesan peyniri, et suyu. Bu kadar lezzet veren ürün kabağa da konsa güzel olur. :)))) Afiyet olsun.
Şu kabakla bir türlü barışamadın gitti İlhan :))
YanıtlaSilBen de keşkeği çok sevmemiştim. Ama risottoya bayılıyorum :)
Somon zaten görsel şölen. Çok severim.
Balık için sanki biraz daha beklemek mi gerekiyor. Çok haklısın insan güvenemiyor tazeliğine...
Ellerine sağlık. Komşunun da ellerine sağlık tabi :)
Sevgiler...
Kabağı yerim de aslında. :)) Somon biliyorsun omega3 deposu mutlaka yenmesi gerekiyor. Balık daha 1 ay falan bekleyeceğiz galiba. Teşekkür ederim yorumlarına.
SilOkurken risotto zor gibi geldi ama madem ki bu kadar seveni var bir denemek lazım. Somonu çok seviyorum :)
YanıtlaSilPalamut için vakit erken efendim, biz İstanbul'a döneceğiz, havalar serinleyecek, ondan sonra Palamut ortaya çıkacak :) Kusura bakmayın, biz gelmeden olmaz :))
Zor değil aslında biraz vakit alıyor. haklısınız bir müddet daha somon, istavrit falan idare edeceğiz. O zaman çabuk gelin de palamutta başlasın. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAfiyet olsun!Bir türlü kismet olmadi su risottoyu yapmaya tadi nasildir hic bilmem bana pek lezzetli gelmiyor görünüs olarakta ama deneyecegim bakalim nasil birsey mis:)
YanıtlaSilÇok lezzetli gerçekten ama biraz el oyalıyor. Deneyin umarım beyenirsiniz. teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇok lezzetli gerçekten ama biraz el oyalıyor. Deneyin umarım beyenirsiniz. teşekkür ederim yorumunuza.
SilKarsilikli Somon atistirmasindaymisiz anlasilan:)) Odun ekmegi de olsa idi daha iyi olurdu ama neysem siz yemissiniz, bana afiyet olsun demek duser:)) bu arada ben normal pilavi beceremiyorum nerde kaldi risotta yi deneyecegim..ama dur belkide onu becerebilirim kimbilir:))) ellerine saglik..balik mevsimi basladi yeyyy..
YanıtlaSilBunda beceremeyecek bir şey tok da yapımı uzun sürüyor biraz. Zaten pirincin nişastasını bırakıp lapa hale gelmesi önemli olan. ama lezzetli gerçekten. daha balık sezonunu anlayamadık. teşekkür ederim yorumuna.
SilOdun atesinde sacta pismis ekmek demek istedim kisaca yanlis anlasilmasin" odun ekmegi" derken :))
YanıtlaSilÖyle deniyor zaten galiba problem yok. :))
Silenfes gözüküyor.biz henüz balık sezonunu açamadık beklemedeyiz.ellerine saglık.
YanıtlaSilTahminm balık sezonun kendine gelmesi bir ayı bulacak. Nedense tezgahlardaki balıklar bana inandırıcı gelmiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silömerde palamutların hem kendini hem fiyatlarını beğenmeyip istavrit alıp gelmiş, biraya yatırıp bir güzel kızarttık , sezonu açtık. Somonu da seviyoruz ama alışkanlık galiba, sık pişirmiyorum.Risottoyu hep merak ediyorum ,tarifinizi denersem mutlaka yazıcam, ellerinize sağlık afiyet olsun..
YanıtlaSilEşiniz bence de doğrusunu yapmış. Palamutlar hem çok pahalı, hem de sanki geçen seneden dondurulanlar gibi. Ne kadar şüpheci bir toplum olduk değil mi? Somon zaten çok yağlı bir balık olduğundan sık yenmiyor. Risottoyu denemenizi öneririm umarım beyenirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan Bey yapıp bir de bu kadar güzel sunarsa sabahın bu saatinde insanın canı balık istermiş :) Ve risotto hiç yemediğim bir lezzet ama nedense hiç yapmadım en yakın zamanda pirincini alıp yapmalı..
YanıtlaSilEllerinize sağlık İlhan Bey..
Bodrum'da yaşarken bazen sabahın köründe pişirip yerdik balıkları. :)))) Riottoyu tahmin ediyorum seversiniz. Denerseniz sevip sevmediğinizi yazın lütfen. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silmantar yemiyorum ama balık nefis nefisss.ellerinize sağlık.sevgiyle kalın.
YanıtlaSilMantarsız da pişiyor. Hatta tavukla, etle yapılanları var. Keşkek de öyle değil mi zaten? Teşekkür ederim yorum için.
SilKeşkek kadar itici bir şey yok bence. Tadı da görünümü de çok garip.
YanıtlaSilRisotto hiç yapmadım ve yemedim. O lapamsı görünümünden dolayı sanırım. Sabit fikir bir tip olduğum belli oluyor değil mi İlhan Bey :))
Bende sevemedim keşkeki. Siz de keşkek sevmediğinize göre Risotto da riskli. sabit fikir değil de herkes her şeyi sevmek zorunda değil. teşekkür ederim yorumunuza.
SilIzgarada güzel olur... :)
YanıtlaSilKafa Dergi'ye ve Ters Düz - Hikaye'ye de yorumlarınızla beklerim. Sevgiler... :)
Ters düz hikayelere izleyici oldum. Merakla bekliyorum postun devamını. Teşekkür ederim.
SilKomsuya "biraz cok konusuyor" demene guldum Ilhan. Insallah blogunu okumuyordur yoksa bir daha boyle guzel ekmek gelmez. Haberin olsun. Servis muhtesem. Afiyet olsun.
YanıtlaSilBak o kısmı düşünmemiştim. :)) Teşekkür ederim.
SilBloğunuzda balık sezonunda Somon balıklı bir post görünce şaşırmadım desem yalan olur İlhan Bey. Biz de buralarda sadece istavrit bulabiliyoruz ( onu da çok severim)İstanbul da daha fazla çeşit bulunur sanıyordum. Risottonun malzemelerini Metro dan 2 ay önce almıştım ama yazın elim varmadı bir türlü. İlk fırsatta tarifinizle deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSomona gelince seçenekler arasında benim için sonlarda. Pek özel bir tadı yok bana göre. Biraz daha balık çeşidi çıkarsa risotto ile denenecek mutlaka. Tarif için teşekkürler.
Mecburen öyle oldu çünkü balık diye gidiyorum bir tek somon var. daha oturmadı yerine. Risotto uğraştırıyor biraz ama değiyor emeğe bence. sadece balık değil etin yanında falan da güzel olur bence. Somonu sevmesenizde yılda 2 kere falan yemelisiniz. Biliyorsunuz omega3 deposu. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silpufff rizotto hep hazır yedim yaaa.
YanıtlaSilpek iştah açıcı gözüküyor.
deneyim.
somon ve alabalıık çok severim yeaaa.
:)
Hazır yemek daha akılcı olabilir. :)) Uzun sürüyor yapımı. Teşekkür ederim.
Sililhan bey tam bana göre olmuş.tarifi aldım hayata gülümseyerek bakmak adına bu tarifi yapıp yemeye gidiyorum.afiyetler olsun size.bu arada manavgatta olgun nar görmüştün geçen haftalarda ağaçlarda sanırım yedi veren cinsi narlar varmış...her mevsim olması çok güzel birşey benim için.sevgiler...
YanıtlaSilEvet yemek yemek de mutluluk sebebi. :)) Herhalde ki bu mevsimde bulunuyor. Yoksa ağacın da serası olmaz herhalde. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilЧудно ястие, вкусно и красиво поднесено! Поздрави!
YanıtlaSilThank you for your visit and comment.
Sililhan bey elinize sağlık .
YanıtlaSilmutlu hafta sonları:)))
teşekkür ederim, size de güzel hafta sonları.
SilPlease Mr.Ilhan put on Your blog Google TRANSLETE.I Like to read your posts:)))
YanıtlaSilI'll try google translate but I don't know the result. Thank you for your comment.
SilHarika görünüyor.Ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
SilELLERİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilYİNE DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ
Zahmetli bir olay bu risotto ya. Bir daha kolay kolay yapmam. :)) Teşekkür ederim.
Silziyaretiniz için çok teşkkk ederim.kuru dolmayı ben zeytinyağlık ekşili yapıyorum.aslı etli ama ben eti pek sevmediğim için etsiz yapıyorum.segiyle kalın.
YanıtlaSilRica ederim. Ben de etli bilirdim ama zeytinyağlısını da deneyeceğim. Teşekkür ederim.
SilRica ederim. Ben de etli bilirdim ama zeytinyağlısını da deneyeceğim. Teşekkür ederim.
Sil