5 Mart 2013 Salı

TULUM PEYNİRLİ ROKA SALATASI








Bugün balık yok gördüğünüz gibi ama balığın ekurisi roka salatası konumuz. İlk Bodrum'a yerleştiğim seneler oranın yerlisi rokayı yemezdi, hatta arsalarında çıkan rokaya kızarlardı çünkü aromasından dolayı hayvanların yemediği tek bitkiydi. Belirtmem gerekir ki ben hiçbir yerde Bodrum'daki kadar yoğun aromalı roka yemedim. Roka deyip geçmeyin birçok faydası var.C vitamini deposu, öksürüğe, mideye,karaciğere çok faydalı. Hazmı kolaylaştırdığı, cinsel gücü  artırdığı, sarılığı kestiği söyleniyor.














Balığın yanında roka salatası istediyseniz bir restoranda gelmesi gereken, ince doğranmış roka, üzerinde ezilmiş sarımsakla karıştırılmış bol domates rendesi, zeytinyağı ve limon karışımı. Tabi özel bir tercih belirtmemişseniz. Ama çoğu yerde rokayı yıkayıp tabağa koyup yanında limonla getirirler.















Aşağıdaki tarifi, Erkan Acurol, Arzu Acurol'un yazdığı Rakı Balık Ayvalık kitabından aldım. Erkan Acurol vefat etti, ışık içinde yatsın. ben ilaveten aşağıda paketini gördüğünüz kümmel de koydum.














Kümmeli Sevgi Avusturya'dan getirdi ama aslının Alman olduğunu düşünüyorum. Kelime karşılığı kimyon olsa da ilgisi yok, anason aromalı çok değişik bir baharat. Benim abartma huyum var ya artık her yemeğe, her salataya koyuyorum. :))

Sonunda tarife geçiyorum özellikle bir misafiriniz geldiğinde çok şık bir salata ve de çok lezzetli. Servis tabağına güzelce yıkadığımız rokaları doğruyoruz. Pancarları ince şeritler halinde kesip rokaların üzerine koyuyoruz. Bir miktar çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytini zeytinyağı ile beraber robotta çekiyoruz. Bu sosu ben kavanoza koydum, zeytinyağı kullandığınız bütün salatalarda inanılmaz lezzetli oluyor.














Bu sosu saltanın üzerine döküyoruz. En üste kaparileri, küp doğranmış tulum peynirini, ( ben keçi tulum kullanmış çok yakıştı) siyah zeytinleri yerleştiriyoruz.















Özellikle balık yemeklerinin yanında çok yakışıyor. Diyeti düşünenler için tek başına bir öğün olabilir. Afiyet olsun.

44 yorum:

  1. görüntüsü de güzel, hiç tatmadım normalde salataya peyniri yakıştırmıyorum ben, ama tatmadan bilinmez:) elinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence tadın çünkü peynir her türlü salataya çok yakışıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Baharat fotoğraftan Rezene gibi duruyor. Rezeneyi bilirsiniz. Bodrum da çok olur Arapsaci derler orada. Dereotuna benzer ama anason kokusu vardır.
    Salata güzel görünüyor . Ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu okuduktan sonra masaya rezene tohumu ve kümmeli döktüm. Haklısınız benziyorlar ama rezene anason kokuyor, kümmelde anason öne çıkıyor ama karma bir koku var. Rezene tohumunu da evde küçük kaplarda su içinde salonda, yatak odasında, mutfakda bulundururum mutlaka. Huzur verir, bereket getirir derler. Ada çayından sonra bu da rezene bilgileri. Hani balıkçıya çıkmıştı ya adımız yakında büyücüye çıkacak. :)))) Siz Ege'de yaşıyorsunuz galiba. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Rezeneyi su icinde odalarda tutmak iyi fikirmis.
      Kümmeyi duymamıştım. Değişik bir aroma veriyor sanırım.
      Su an Ege de yasamıyorum ama İzmir dogumluyum. Gençlik yıllarım Aydın da gecti. Ailem Milas li. Duymuşsunuzdur Bodrum a çok yakın. Benim dışımda tüm kardesim,akrabalarım Milas,Aydın ve İzmir deler. Bir ayağım orada yani. Ailem uzun zamandır Ankara da yaşıyor. Her yil gelirim Ege'ye. Sırf pazarlari beni mest etmeye yeter.

      Sil
    3. Milas'ı bilmez miyim? Özellikle salı pazarı müthiştir. Aslında birbirine çok yakın baharatlar.

      Sil
  3. ilhan bey sizin tariflerinizin orjinalliğine diyecek yok ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hem bloğumu ziyaretinize, hem de yorumunuza.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık bende çok yakıştırırım peynir ve salata ikilisini.Sizin kümmel dediğiniz şey aslında ezilmemiş kimyondur ama onların da çeşidi var...Yani rezene değil.Azerbaycan'da onun adı Gire'dir.O asıl özbek pilavının ana maddesidir oradaki adı ise Zire...Pirinç pilavı çeşitlerinde kullanıyorum müthiş bir tat veriyor.Denemenizi tavsiye ederim...Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rezene değil evet ama anason aromalı kimyonla alakası yok. Ben pilava da koydum çok yakıştı. Bloglar sayesinde her gün yeni şeyler öğreniyoruz. teşekkür ederim.

      Sil
  5. Salatanız çok güzel ellerinize sağlık,hem sağlıklı hem hafif pratik.
    Rokaya bayılırım ben özellikle balık sofralarında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Roka-balık süper ikili. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Rezene ile ilgili bu efsaneyi bilmiyordum. Şimdi içeri gidip rezeneleri evde söylediğin yerlere koyacağım .:) Sağol. Bu arada roka muazzam duruyor. Keçi tulumu hiç konuşmayalım:))) Ellerine sağlık. Yarın balık yayınını, somonla ben yapacağım.:) Deniz ürünleri ve otlar konusunda harikasın.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merakla somon tarifini bekliyorum çünkü yarın somon almak niyetindeyim. Belki erken yayınlarsın ben de yaparım. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Somon hazır arkadaşım:)

      Sil
    3. Hazır da nereye kadar? :))

      Sil
  7. Roka ile ben burada tanıştım ve çok sevdim tadını,ellerinize sağılık ....aman kedim görmesin sizin balıkları ,bilgisayarımdan vazgeçemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rokayı değişik aroması ile seviyorum ben. Evet ya benim laptoptan balık kokuları gelmeğe başlayabilir.:)) Teşekkür ederim.

      Sil
  8. HAYIRLI SABAHLAR
    BAKIYORUM BALIK TARİFLERİNDEN SONRA
    PÜF NOKTALARADA GEÇTİK BU GÜN "REZEN" BAKALIIM DAHA NELER ÖĞREBECEĞİZ
    BENDE ROKA YEMEYENLERDENİM AMA İŞDE ÖYLE MASAYA YIKNIP KONANLARI YİYEMİYORUM SALATA İÇİNDE RRAHATSIZ ETMİYOR
    SİZİN TARİF ETTİĞİNİZ SALATA İSE GEYET GÜZEL ZATEN PEYNİRİ HER TÜRLÜ SEVERİM
    BU HAFTA BİR İLK YAPIP PAZARDAN ROKA ALAYIM BARİ
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooooo bende öyle takıntılar çok. Baharatlar, taşlar. :)) Rokayı bu haliyle mutlaka seversin dene bak. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. İlhan abi bu yorumu yayınlama lütfen ! ..Ben yine resimleri göremedim :( Bütün tarayıcıları denedim ama yok göremedim..Önceden farklı tarayıcıdan görebiliyordum bu sefer oda yok ..belki birdahaki ziyaretimde görebilirim..Görmediğim için birşeylerde yazmak istemedim..Bilgin olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumadan yayınladım özür. Sorun senle ilgili gibi. Başka belirten olmadı. Hay allah.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık İlhan bey,Roka sevilmez mi?hele de tulum peyniriyle.
    Rezen'i ilk kez duydum.Aromalarını çok sevdiğim için bende baharatta sanırım abartıya kaçanlardanım:)
    Bu salatayı çok severek yapıyordum,fakat zeytinden yaptığınız sosu merak ettim.İlk fırsatta deniycem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu zeytin sosu süper severseniz fazla yapın her yerde kullanın. Çok değişik ve lezzetli bir tat veriyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Kesinlikle süper olacağını düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogların nefis. Şimdi şöyle bir baktım yarın inceleyeceğim. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Peynir sofralarımızın olmazsa olmazı... salata yanında ve salatasız bizde de eksik olmaz. Yorumları görmeden postu okurken, benim de aklıma rezene geldi. İştah açıcı görünüm, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız rezene benziyor biraz farklı Ben de peyniri her durumda kullanmağa çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. balığın yanında ille de roka balık olmasa da roka olsun sofrada bayılırım kümmeli ilk defa duydum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende otçu olduğumdan roka favorilerim arasında. Hele balıkla süper. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Ee artik salata yeme yasimiz geldiginden bolca salata tarifleri.. Rokayi birdahakine bu sekilde yaparim..yaninada balik misss..ellerine saglik diyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata yeme yaşımız çoktan geldi de biz umursamıyoruz. :)) Roka salatası böyle nefis. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Bende çok severim bu salatayı yarın yapmam lazım gördüm ya canım çekti ,ama salata deyince illa balık gelir akla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gaz verme durumu seziyorum. Balık falan? :)))) Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Su içinde rezenenin huzur ve bereket verdiği inancı güzelde,rezene bana hep rakı kokusunu anımsatır. Odalara rakı kokusu vermez mı :)
    Yeşil zeytinli sos ilginçmiş,duble zeytinli sos,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su içindeyken vermiyor maalesef. :)))) Evet sos ilginç. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Peyniri çiğ yiyemediğim için biraz fırında kızartıp koyarım bende salatalara.. İlhan bey o paylaştığınız baharat aslında KARAMAN KİMYONu.. ve bildiğimiz kimyondan daha sert aromalı..Çok büyük baharatçılarda vardır diye biliyorum. Orjinal adı da karaman kimyonu en azından bizim ülkemizde. Yanılmıyorsam görüntüden tabi..
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık blogculuğun faydaları. Olabilir tabi. Yalnız anason kokusu hakim, bir araştırmak gerek. Teşekkür ederim hem verdiğiniz bilgiye, hem de yorumunuza.

      Sil
  18. Ilhan Bey,yazinizi okudumyaa,bir ahhhh cektim hani karsi daglar olsaydi yikilirdi...Demek Bodrumda insanlar ROKA kendiliginden cikiyor diye sinirleniyorlardi ve de hayvan yemi olarak kullanamadiklari icin;bizim burda 3-4 yaprak ROKA ya kac para verdigimizi bir bilseler,hemde böyle iri yaprakli falanda degil....Hele O Tulum Peyniri yok mu,beni benden alip götürdü....
    Ellerinize saglik,afiyetler olsun.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz burada da ucuz sayılmaz. Oralarda tulum peyniri bulunur diye düşünüyorum, Türk marketlerde falan. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Roka çok yerim İlhan ama öksürüğe iyi geldiğini bilmiyordum. Bir kaç haftadır geçmeyen bir öksürüğüm var. Masadan eksik etmemem gerekiyor demek.
    Tam kardeşime uygun bir tarif bu, salatalara mutlaka peynir koyar çünkü. Bu benim sevmediğim anlamına gelmiyor ama :)
    Kümmel'i hiç duymamıştım bende. Verdiği tat nefis diyorsanız bulmak lazım.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Roka peynir zaten birbirine çok yakışan bir ikili. Kümmel değişik bir aroma veriyor ve uzun süre insan hissediyor ağzında. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Roka salatasına bayılırım. Bu şekilde de deneyeceğim ama, hemen hazırlayacağım şey, sos olacak. Çok güzel bir fikir zeytinli sos. Mutlaka yapacağım.
    Bu güzel fikir için çok teşekkür ederim.
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sos hem basit hem de çok güzel, herşeye yakışıyor. Ben teşekkür ederim.

      Sil