Bugün balık yok gördüğünüz gibi ama balığın ekurisi roka salatası konumuz. İlk Bodrum'a yerleştiğim seneler oranın yerlisi rokayı yemezdi, hatta arsalarında çıkan rokaya kızarlardı çünkü aromasından dolayı hayvanların yemediği tek bitkiydi. Belirtmem gerekir ki ben hiçbir yerde Bodrum'daki kadar yoğun aromalı roka yemedim. Roka deyip geçmeyin birçok faydası var.C vitamini deposu, öksürüğe, mideye,karaciğere çok faydalı. Hazmı kolaylaştırdığı, cinsel gücü artırdığı, sarılığı kestiği söyleniyor.
Balığın yanında roka salatası istediyseniz bir restoranda gelmesi gereken, ince doğranmış roka, üzerinde ezilmiş sarımsakla karıştırılmış bol domates rendesi, zeytinyağı ve limon karışımı. Tabi özel bir tercih belirtmemişseniz. Ama çoğu yerde rokayı yıkayıp tabağa koyup yanında limonla getirirler.
Aşağıdaki tarifi, Erkan Acurol, Arzu Acurol'un yazdığı Rakı Balık Ayvalık kitabından aldım. Erkan Acurol vefat etti, ışık içinde yatsın. ben ilaveten aşağıda paketini gördüğünüz kümmel de koydum.
Kümmeli Sevgi Avusturya'dan getirdi ama aslının Alman olduğunu düşünüyorum. Kelime karşılığı kimyon olsa da ilgisi yok, anason aromalı çok değişik bir baharat. Benim abartma huyum var ya artık her yemeğe, her salataya koyuyorum. :))
Sonunda tarife geçiyorum özellikle bir misafiriniz geldiğinde çok şık bir salata ve de çok lezzetli. Servis tabağına güzelce yıkadığımız rokaları doğruyoruz. Pancarları ince şeritler halinde kesip rokaların üzerine koyuyoruz. Bir miktar çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytini zeytinyağı ile beraber robotta çekiyoruz. Bu sosu ben kavanoza koydum, zeytinyağı kullandığınız bütün salatalarda inanılmaz lezzetli oluyor.
Bu sosu saltanın üzerine döküyoruz. En üste kaparileri, küp doğranmış tulum peynirini, ( ben keçi tulum kullanmış çok yakıştı) siyah zeytinleri yerleştiriyoruz.
Özellikle balık yemeklerinin yanında çok yakışıyor. Diyeti düşünenler için tek başına bir öğün olabilir. Afiyet olsun.
görüntüsü de güzel, hiç tatmadım normalde salataya peyniri yakıştırmıyorum ben, ama tatmadan bilinmez:) elinize sağlık, afiyet olsun...
YanıtlaSilBence tadın çünkü peynir her türlü salataya çok yakışıyor. Teşekkür ederim.
SilBaharat fotoğraftan Rezene gibi duruyor. Rezeneyi bilirsiniz. Bodrum da çok olur Arapsaci derler orada. Dereotuna benzer ama anason kokusu vardır.
YanıtlaSilSalata güzel görünüyor . Ellerinize saglık.
Yorumunuzu okuduktan sonra masaya rezene tohumu ve kümmeli döktüm. Haklısınız benziyorlar ama rezene anason kokuyor, kümmelde anason öne çıkıyor ama karma bir koku var. Rezene tohumunu da evde küçük kaplarda su içinde salonda, yatak odasında, mutfakda bulundururum mutlaka. Huzur verir, bereket getirir derler. Ada çayından sonra bu da rezene bilgileri. Hani balıkçıya çıkmıştı ya adımız yakında büyücüye çıkacak. :)))) Siz Ege'de yaşıyorsunuz galiba. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilRezeneyi su icinde odalarda tutmak iyi fikirmis.
SilKümmeyi duymamıştım. Değişik bir aroma veriyor sanırım.
Su an Ege de yasamıyorum ama İzmir dogumluyum. Gençlik yıllarım Aydın da gecti. Ailem Milas li. Duymuşsunuzdur Bodrum a çok yakın. Benim dışımda tüm kardesim,akrabalarım Milas,Aydın ve İzmir deler. Bir ayağım orada yani. Ailem uzun zamandır Ankara da yaşıyor. Her yil gelirim Ege'ye. Sırf pazarlari beni mest etmeye yeter.
Milas'ı bilmez miyim? Özellikle salı pazarı müthiştir. Aslında birbirine çok yakın baharatlar.
Sililhan bey sizin tariflerinizin orjinalliğine diyecek yok ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim hem bloğumu ziyaretinize, hem de yorumunuza.
SilEllerinize sağlık bende çok yakıştırırım peynir ve salata ikilisini.Sizin kümmel dediğiniz şey aslında ezilmemiş kimyondur ama onların da çeşidi var...Yani rezene değil.Azerbaycan'da onun adı Gire'dir.O asıl özbek pilavının ana maddesidir oradaki adı ise Zire...Pirinç pilavı çeşitlerinde kullanıyorum müthiş bir tat veriyor.Denemenizi tavsiye ederim...Kolay gelsin...
YanıtlaSilRezene değil evet ama anason aromalı kimyonla alakası yok. Ben pilava da koydum çok yakıştı. Bloglar sayesinde her gün yeni şeyler öğreniyoruz. teşekkür ederim.
SilSalatanız çok güzel ellerinize sağlık,hem sağlıklı hem hafif pratik.
YanıtlaSilRokaya bayılırım ben özellikle balık sofralarında :)
Roka-balık süper ikili. Teşekkür ederim.
SilRezene ile ilgili bu efsaneyi bilmiyordum. Şimdi içeri gidip rezeneleri evde söylediğin yerlere koyacağım .:) Sağol. Bu arada roka muazzam duruyor. Keçi tulumu hiç konuşmayalım:))) Ellerine sağlık. Yarın balık yayınını, somonla ben yapacağım.:) Deniz ürünleri ve otlar konusunda harikasın.:)
YanıtlaSilMerakla somon tarifini bekliyorum çünkü yarın somon almak niyetindeyim. Belki erken yayınlarsın ben de yaparım. :)) Teşekkür ederim.
SilSomon hazır arkadaşım:)
SilHazır da nereye kadar? :))
SilRoka ile ben burada tanıştım ve çok sevdim tadını,ellerinize sağılık ....aman kedim görmesin sizin balıkları ,bilgisayarımdan vazgeçemem.
YanıtlaSilRokayı değişik aroması ile seviyorum ben. Evet ya benim laptoptan balık kokuları gelmeğe başlayabilir.:)) Teşekkür ederim.
SilHAYIRLI SABAHLAR
YanıtlaSilBAKIYORUM BALIK TARİFLERİNDEN SONRA
PÜF NOKTALARADA GEÇTİK BU GÜN "REZEN" BAKALIIM DAHA NELER ÖĞREBECEĞİZ
BENDE ROKA YEMEYENLERDENİM AMA İŞDE ÖYLE MASAYA YIKNIP KONANLARI YİYEMİYORUM SALATA İÇİNDE RRAHATSIZ ETMİYOR
SİZİN TARİF ETTİĞİNİZ SALATA İSE GEYET GÜZEL ZATEN PEYNİRİ HER TÜRLÜ SEVERİM
BU HAFTA BİR İLK YAPIP PAZARDAN ROKA ALAYIM BARİ
ELLERİNİZE SAĞLIK
Ooooo bende öyle takıntılar çok. Baharatlar, taşlar. :)) Rokayı bu haliyle mutlaka seversin dene bak. Teşekkür ederim.
Silİlhan abi bu yorumu yayınlama lütfen ! ..Ben yine resimleri göremedim :( Bütün tarayıcıları denedim ama yok göremedim..Önceden farklı tarayıcıdan görebiliyordum bu sefer oda yok ..belki birdahaki ziyaretimde görebilirim..Görmediğim için birşeylerde yazmak istemedim..Bilgin olsun :)
YanıtlaSilOkumadan yayınladım özür. Sorun senle ilgili gibi. Başka belirten olmadı. Hay allah.
SilEllerinize sağlık İlhan bey,Roka sevilmez mi?hele de tulum peyniriyle.
YanıtlaSilRezen'i ilk kez duydum.Aromalarını çok sevdiğim için bende baharatta sanırım abartıya kaçanlardanım:)
Bu salatayı çok severek yapıyordum,fakat zeytinden yaptığınız sosu merak ettim.İlk fırsatta deniycem.
Bu zeytin sosu süper severseniz fazla yapın her yerde kullanın. Çok değişik ve lezzetli bir tat veriyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKesinlikle süper olacağını düşünüyorum :)
YanıtlaSilBlogların nefis. Şimdi şöyle bir baktım yarın inceleyeceğim. Teşekkür ederim.
SilPeynir sofralarımızın olmazsa olmazı... salata yanında ve salatasız bizde de eksik olmaz. Yorumları görmeden postu okurken, benim de aklıma rezene geldi. İştah açıcı görünüm, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHaklısınız rezene benziyor biraz farklı Ben de peyniri her durumda kullanmağa çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silbalığın yanında ille de roka balık olmasa da roka olsun sofrada bayılırım kümmeli ilk defa duydum ellerinize sağlık
YanıtlaSilBende otçu olduğumdan roka favorilerim arasında. Hele balıkla süper. Teşekkür ederim.
SilEe artik salata yeme yasimiz geldiginden bolca salata tarifleri.. Rokayi birdahakine bu sekilde yaparim..yaninada balik misss..ellerine saglik diyorum:)
YanıtlaSilSalata yeme yaşımız çoktan geldi de biz umursamıyoruz. :)) Roka salatası böyle nefis. Teşekkür ederim.
SilBende çok severim bu salatayı yarın yapmam lazım gördüm ya canım çekti ,ama salata deyince illa balık gelir akla
YanıtlaSilBir gaz verme durumu seziyorum. Balık falan? :)))) Teşekkür ederim.
SilSu içinde rezenenin huzur ve bereket verdiği inancı güzelde,rezene bana hep rakı kokusunu anımsatır. Odalara rakı kokusu vermez mı :)
YanıtlaSilYeşil zeytinli sos ilginçmiş,duble zeytinli sos,elinize sağlık.
Su içindeyken vermiyor maalesef. :)))) Evet sos ilginç. Teşekkür ederim.
SilPeyniri çiğ yiyemediğim için biraz fırında kızartıp koyarım bende salatalara.. İlhan bey o paylaştığınız baharat aslında KARAMAN KİMYONu.. ve bildiğimiz kimyondan daha sert aromalı..Çok büyük baharatçılarda vardır diye biliyorum. Orjinal adı da karaman kimyonu en azından bizim ülkemizde. Yanılmıyorsam görüntüden tabi..
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Balık blogculuğun faydaları. Olabilir tabi. Yalnız anason kokusu hakim, bir araştırmak gerek. Teşekkür ederim hem verdiğiniz bilgiye, hem de yorumunuza.
SilIlhan Bey,yazinizi okudumyaa,bir ahhhh cektim hani karsi daglar olsaydi yikilirdi...Demek Bodrumda insanlar ROKA kendiliginden cikiyor diye sinirleniyorlardi ve de hayvan yemi olarak kullanamadiklari icin;bizim burda 3-4 yaprak ROKA ya kac para verdigimizi bir bilseler,hemde böyle iri yaprakli falanda degil....Hele O Tulum Peyniri yok mu,beni benden alip götürdü....
YanıtlaSilEllerinize saglik,afiyetler olsun.....
Doğru söylüyorsunuz burada da ucuz sayılmaz. Oralarda tulum peyniri bulunur diye düşünüyorum, Türk marketlerde falan. Teşekkür ederim.
SilRoka çok yerim İlhan ama öksürüğe iyi geldiğini bilmiyordum. Bir kaç haftadır geçmeyen bir öksürüğüm var. Masadan eksik etmemem gerekiyor demek.
YanıtlaSilTam kardeşime uygun bir tarif bu, salatalara mutlaka peynir koyar çünkü. Bu benim sevmediğim anlamına gelmiyor ama :)
Kümmel'i hiç duymamıştım bende. Verdiği tat nefis diyorsanız bulmak lazım.
Ellerinize sağlık.
Roka peynir zaten birbirine çok yakışan bir ikili. Kümmel değişik bir aroma veriyor ve uzun süre insan hissediyor ağzında. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilRoka salatasına bayılırım. Bu şekilde de deneyeceğim ama, hemen hazırlayacağım şey, sos olacak. Çok güzel bir fikir zeytinli sos. Mutlaka yapacağım.
YanıtlaSilBu güzel fikir için çok teşekkür ederim.
Ellerine sağlık...
Sevgiler...
O sos hem basit hem de çok güzel, herşeye yakışıyor. Ben teşekkür ederim.
Sil