Aşağıdaki tarifi herkese ısrarla tavsiye ediyorum, muhteşem oluyor. İtalyan mutfağından önemli bir yemek. Orjinal adı, "Parmigiana di melanzane". İntenette ararsanız birçok tarifle karşıyorsunuz çok değişik İtalyan peynirleri kullanılıyor. Ama emin olun bizim damak tadımıza en uygunu mozerella ve permesan. İkisi de artık Türk firmalar tarafından üretiliyor ve fiyatı da uygun.
Sofraya geldiği anda fotograf çekmeyi unutmuşum, böyle didiklendikten sonra aklıma geldi. :)))) Ama tekrar söylüyorum muhteşem bir lezzet oluyor.
Malzemeler:
3 adet tombulca kemer patlıcan
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
7-8 adet domates
2 adet sivribiber
2-3 adet fesleğen yaprağı
2-3 adet nane yaprağı
1.5 çay bardağı toz permesan
2 adet mozerella ( suda olanlardan 2 top)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Kızartmak için sıvıyağ
Tane karabiber
Tuz
Tarif:
Patlıcanları alaca soyuyoruz ve uzunlamasına ince ince kesiyoruz, tuzlu limonlu suya koyup yarım saat bekletiyoruz. İtalyan mutfağında bu yok. Onlar direk üzerine tuz serpip üzerine ağırlık koyuyorlar. Yarım saat sonunda sudan çıkartıyoruz ve elimizle suyunu sıkıp kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz. Patlıcanları kağıt peçete üzerine çıkartıyoruz.
Tencereye biraz zeytinyağı koyup yemeklik doğradığımız soğanı ve sarımsağı çok karartmadan kavuruyoruz. Rendelediğimiz domatesleri, halka halka doğradığımız biberleri, nane ve fesleğen yapraklarını ilave edip ara sıra karıştırarak yarım saat pişiriyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlıyoruz. Aslında süzgeçten geçirilip suyu kullanılıyor ama ben öylece kullandım.
Fırın kabımızı yağlıyoruz altına sosumuzdan bir miktar döküyoruz, üzerine kızarmış patlıcanları yayıyoruz. Onun üzerine mozerella dilimlerini diziyoruz. Onun üzerine de toz permesanı serpiyoruz. Peynirlerin üzerine tamamen kaplayacak şekilde sos döküyoruz.
Üzerine tekrar bir sıra patlıcan ve paynirler en üste de sosun kalan kısmını döküyoruz. En üste bolca permesan serperek 180 derece fırınca üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Mutlaka deneyin. Afiyet olsun.
Görünümünden belli zaten İlhan bey..et de yok şahane! Elinize sağlık valla deneyeceğim....afiyet olsun..:)
YanıtlaSilMüjde hanım tam size göre lütfen yapın çok seveceksiniz eminim. Teşekkür ederim.
Silpatlıcanı her şekilde çok seviyorum peynirle birleşince müthiş bir tat olmuştur eminim :) ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilEvet patlıcan başlı başına olayken bir de peynirler domates sos falan muhteşem oluyor. Teşekkür ederim.
SilSevgili İlhan, yine görsel bir şölen var senin blogda.
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor.
Nasıl da afiyetle yenmiştir:)
Afiyet bal şeker olsun.
Sevgilerimle...
Bunu özellikle senin denemeni istiyorum. Gerçekten çok lezzetli. Sağol yorumun için.
SilNefis olduğu belli bence denemek lazım.Ellerinize sağlık İlhan bey...
YanıtlaSilHülya hanım teşekkür edetim güzel yorumunuza.
Silİşte bana bunu yapmayacaktın be arkadaşım:))) Hem patlıcan, hem güzelim peynirler... Ve ben bunu tam karnım açken görüyorum.:) Afiyet olsun ellerine sağlık.
YanıtlaSilNilgün sen bunun hakkını vererek yaparsın eminim buna. Yalnız uzmanlara uyup Pecorino Romano ve Caciocavallo peynirleri kullanma. :)) Mozerella ve permasan ideali. Teşekkür ederim güzel yorumuna.
SilO NE MUHTEŞEM GÖRÜNTÜ
YanıtlaSilO NE MUHTEŞEM TATTIR MUHAKKAK
ELLERİNİZE SAĞLIK
BU NU ACİL DENEMEK İSTİYORUM
HAYIRLI AKŞAMLAR
ELLERİNİZE SAĞLIK
Ya bunu ben asıl senden bekliyorum yapıp ve de paylaşmanı. Tam sana göre bence. Süper bir lezzet. Teşekkür ederim.
Silnefis bir yemek olmuş.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilSağolun gerçekten nefis bir yemek oldu. Misafir geldiğinde falan çok da havalı oluyor. :)) Teşekkür ederim.
SilIlhan bey, soz vermistiniz hafif yemekler yapacakdiniz. Ne oldu? Muhtesem bir yemek bu gozum kalmadi desem yalan olur ama kalori sayisina ne demeli. Hem kizartma, hem peynir. Bir misafir geldiginde yapabilirim ancak. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilŞimdi diyet nereden çıktı bayram değil seyran değil. :)) Ne güzel oturmuşuz önümüzde çerezler falan GS yorumları izliyoruz. Sırası mı yani? Teşekkür ederim doğru ama pek de sırası olmayan yorumunuza. :))
Silgerçekten harika görünüyor.denenecek...
YanıtlaSilEbru dne gerçekten çok seveceksin. Teşekkür ederim.
SilHani bazen tesadüfler olur ya? ablam bugün Patlıcan almış karnıyarık yapmak için. Ama bu tariften sonra kesinlikle karnıyarık yapılmıcak :)
YanıtlaSilPatlıcanı her türlü severim zaten ama peynirde işin içine girince nefis olmuştur eminim. Ellerinize sağlık.
Kesinlikle karnıyarık out, peynirli patlıcan in. Mutlaka dene Aslı harika oluyor. teşekkür ederim.
SilBizim patlıcanlar da şaşırmışlardır, bu ne izzet ikram diye peynirlerin arasında yatarken :)) Lezzetli olduğundan hiç şüphem yok, İlhan Bey. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKolaylıklar diliyorum...
Teşekkür ederim gerçekten çok lezzetli oluyor.
SilEllerinize sağlık İlhan Bey, Parmagian, yazın buzdolabımdan eksik etmediğim bir zeytinyağlıdır, soğuk-sıcak her türlüde nefis olur, tarifinizi görünce heyecanlandım :)) mutfak kültürümüz ne kadar da yakın sizinle.
YanıtlaSilSevgiler, iyi bir hafta diliyorum...
Ben de size sağlıklı, mutlu ve ço şanslı bir hafta diliyorum. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
SilUma grande delícia! Sempre que posso faço. Um abraço.
YanıtlaSilThank you for your visit.
SilOooo ben bunun yanina 1-2 dilimde ekmek alir, soyle yagli suyuda varsa batirir, afiyetlen yerim..mutlaka denenecek..diet miyet anlamam, zaten yapanda yok..miss mis:))
YanıtlaSil(Mozerella karides icinde cok uygun peynir..haberin olsun)
Evet senin ekmek üstü keridese de mozerella yakışır değil mi? Evde de vardı ama aklıma gelmedi hiç. teşekkür ederim.
SilHarika görünüyor gerçekten, elinize sağlık İlhan bey mis gibi olmuş:) en kısa zamanda denemeli bu güzel yemeği:))
YanıtlaSilDeneyin seveceğinize eminim. Teşekkür ederim.
SilOfofofoff..patlıcan domates ve peynir birlikteliği daha ne olsun harika bir yemek ılhan bey ellerinize sağlık
YanıtlaSilEvet malzemeler özellikle patlıcan ve peynirler beraber çok uyumlu.Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇok sık yaptığım ve yediğim bir tat.Bu arada Türkiye de parmesanın kabukları rondodan geçiriliyormuş,hazır toz parmesan almayın diyorlar. Dilim alıp, toz yapın diye tavsiye almıştım.Mozarellayı da tuzsuz olması nedeniyle,çok seviyorum.Elinize sağlık,İlhan bey.
YanıtlaSilUyarınızı dikkate alacağım. Gerçi burada dilim permasan zor bulunuyor. Mozzerellayı ben de çok seviyorum. Teşekkür ederim.
SilHarika görünüyor, patlıcan çok sevdiğim bir sebzedir, böyle farklı bir tarifi mutlaka denemek isterim, elinize sağlık:)
YanıtlaSilPatıcan her haliyle mutlaka çok güzel bir sebze de, peynirlerle ve sosla olağanüstü oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık. Peynir ile patlıcanın uyumu müthiş lezzetli oluyor. Çok güzel bir tarif. Sevgiler.
YanıtlaSilDavetler içinde çok şık ve lezzetli bir seçenek. Sağolun yorumunuz için.
SilPatlıcan ve peynir en sevdiğim lezzetler birarada.. Harika ve çok değişik bir yemek. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim gerçekten değişik ve çok güzel oluyor.
SilGörüntü nefis! Ben bayılırım böyle yemeklere. Ama patlıcanı nedense etsiz sevemiyorum. Kıyma veya et de olsa içinde bozar mı çok tadını sizce?
YanıtlaSilDeniz bir böyle dene çok seveceğinden eminim. Ama et koymak da fena fikir değil. :)) Sağol yorumun için.
Sildolaptaki peyniri kullanmalıyım artık epeydir makarna da yapmadım evet tam sırası : ) ellerinize sağlık
YanıtlaSilMine hanım bir deneyin gerçekten çok güzel oluyor. Teşekkür ederim.
Sil2-3 gündür bir yabancı foruma bir girdim....hala çıkmak istemiyorum,buna benzer bir tarif gördüm,yazmadım,sağı olsun benimkiler parmesanın parfümünü hiç sevmiyorlar ,kendim için de patlacan biraz yasak ,yapsam ,hepsini yerim.Ellerinize sağılık.
YanıtlaSilPermasanın aromasını ben de sevmezdim ama anladım ki tiryakilik yapıyor. Patlıcan niye yasak Mazes? Patlıcansız bir yaşam çok zor benim için. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
Sil