29 Ocak 2013 Salı

MANDALİNA REÇELİ




Geçen hafta aynı gün onbeş dakika arayla Bodrum'dan kargoyla iki koli geldi. Birinden kilolarca Bodrum mandalini, diğerinden başta kenker olmak üzere Ege otları çıktı. İstanbul'a yerleştikten sonra her zaman söylediğim şey Bodrum'a ait en özlediğim şeyin Bodrum mandalini olduğuydu. Nedense burada çok ucuz bile olsa mandaline para vermek ağırıma gidiyor. Neyse çılgınlar gibi yesek de bitmesi imkansız olduğundan kalanını da reçel yaptım. İnanılmaz güzel oldu. Yani evimiz bir haftadır Bodrum kokuyor. Kokunun bir sebeb i de yazmayı unutmuşum kolilerden çıkan nergiz çiçekleri.















Yukarıda reçelin yapılıp sofraya gelmiş hali.











Malzemeler:





Benim yaptığım ölçüleri yazıyorum.

3 kilo mandalin
2 kilo toz şeker ( aslında 3 kilo ama mandalinler o kadar tatlıydı ki 2 kilo yetti)
1.5 su bardağı su
1/2 limonun suyu













Tarif:





Mandalinlerin kabuklarını rendenin ince kısmıyla hafifçe ezmeden rendeliyoruz ve içinde su dolu bir leğene koyup yirmidört saat bekletiyoruz. Yirmidört saat sonra suyunu değiştiriyoruz ve bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Süzüyoruz ve soğuyunca mandalinleri enine ikiye kesiyoruz. Çekirdeklerini çıkarıyoruz.

















Tencereye şekeri ve suyu koyuyoruz , şeker eriyince mandalinleri içine atıyoruz. Ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak kısık ateşte suyu hafif koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan önce yarım limon suyunu sıkıyoruz ve karıştırıyoruz. Soğuduktan sonra kavanozlara koyabiliriz. Afiyet olsun.

48 yorum:

  1. İlk defa görüyorum maşallah çok güzel görünüyorlar. Tadını da merak ettim doğrusu... Ellerinize sağlık...Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mandalin o kadar lezzetli ki şeker koymasanız bile idare eder ama o zaman da çok çabuk bozuluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Ben de ilk kez görüyorum.Tadı mayhoş olmalı ellerinize sağlık.Ben de bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı harika herhalde normal mandalinadan da olur. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Hiç yapmadım, görmedim....Eminim kokusu da görünüşü gibi güzeldir.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimse bilmiyor hayret ya. Bazı Bodrum lokantalarında yemek sonrası tatlı diye ikram edilir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. en denemedim ama görüntü harika.ellerinize sağlık.mutlu geceler.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim gerçekten güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  6. Hastasıyım Bodrum mandalina'nın, başta kokusu beni benden alır sonra da lezzeti, ellerinize sağlık, nasılda enfes olmuşlardır eminim.
    Bodrum Bodruuum :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse bir bilene rastladım. Kokusu çok farklı bir kere. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. maşallah ilhan bey nefis görünüyor elinize sağlık, bende geçen hafta portakal reçeli denedim ilk kez fena olmadı,kısmetse yayınlanacak,iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal reçeliniz mutlaka çok güzel olmuştur. Size de afiyet olsun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Evim hic bodrum kokmadi:( kabuklari ile yapidigini ilk kez duydum bende deneyip sonucu yazarim afiiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten özelliği kabukları ile yapılması , tabi biraz rendeleniyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Bir kavanoz rica edebilirmiyim :)))

    YanıtlaSil
  10. bende ilk defa mandalina reçelini gördüm.mandalina kokusuna bayılırım.reçelide tam benim damak tadıma göredir büyük ihtimal.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayret ben çok bilindiğini düşünüyordum. Benim en sevdiğim reçel mandalina reçelidir. Bir deneyin bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bodrum mandalinası ufak portakala benzeyenler mi acaba. Hiç farkında değilim, bodrum mandalinasının. Öğrenmenin yaşı yoktur, değil mi?
    Kolaylıklar diliyorum, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben İstanbul'da hiçbir yerde rastlamadım. Çok çkirdekli ama inanılmaz tatlı. Rica ederim ben de neler öğreniyorum sizler sayesinde. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Mandalina reçelini ilk kez görüyorum. Mis gibi kokuyodur o, ne tatlıdır kimbilir. Ellerinize sağlık İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika kokar gerçekten. Bodrum'lular balık ayıkladaıktan sonra ellerini yıkar ve mandalian kabuğu ile ovalar, 2 gün parfüm gibi çıkmaz kokusu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. İlk defa görüyorum mandalina reçelini, bodrum mandalinası çok güzel kokuyor bizim burada pazarlarda rahatlıkla bulabiliyorum:) elinize sağlık. İlk fırsatta mutlaka deniycem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buluyorsanız kesinlikle deneyin vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacak benden garanti. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Bodrum Gümüşlükte bir hanım da yapardı. Ben de ondan almıştım tarifini hatta bergamut ve turunç bile denedim:) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün galiba biliyorum o hanımı. "Aynur teyze" diyorlardı galiba. Kızıyla beraber satar, birçok da yöresel çeşidi vardır. Bergamut ve turunçda süper olur. Biraz zahmetlidir yapması ama. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. Bodrum mandalini en sevdiğim mandalin cinsi. Kokusu bir harika. Ellerinize sağlık. Eminim nefis olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilenleri duydukça seviniyorum. Çünkü bilmeyenler beklemediğim kadar çok. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. O kadar çok yapmışınız ki eee artık bir kavanoz bekliyoruz:))) elinize sağlık.bende portakalın reçelini severek yaparım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ışınladım. :)) Portakalda güzel olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Ellerinize sağlık çok severiz bizler mandalina reçelini.Taslaklarda durup duruyor mandalina reçeli tarifim unutmuşum:))Sizin tarifi yazmanız harika oldu hatırladım,kenarda kalan mandalina reçeli tarifimi:))Miss kokusu şekerleme lezzeti arada tutan tatlı krizlerini ne güzel karşılar değil mi.Afiyetle yiyin..

    YanıtlaSil
  18. Oh ya çok umutluydum bu tariften çoğunluğa hitap eder diye ama hayal kırıklığı yaşadım açıkcası bilnen bir reçel değilmiş. Oh ya deyişim sizin bilmeniz ve de sevmeniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  19. O kadar bilmediğim görmediğim tarifleri yapıyorsunuz ki hayran olmamak elde değil. Mandalina'dan reçel yapıldığını bir blog arkadaşım sayesinde öğrenmiş çok şaşırmıştım :)
    Birde şimdi okuyunca yapılışı çok zor gibi geldi bana, benim asla yapamayacağım bir şey :)
    Bodrum Mandelini ve inanın tadının çok merak ettim :) ellerinize emeklerinize sağlık.
    Nergis çiçeğini çok severim bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz kabuklarını rendelerken eliniz de gidiyor :)) bütün zorluğu o aslında. Bodrum mandalini gerçekten farklı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Mandalina receli bende ilk defa duyuyorum ama gayet mantikli. Portakaldan yapildigina gore mandalinadan neden olmasin. Ben Bodrumu cok ozledim. Bakiyorum arkadaslara recel isinliyorsunuz. Ben biraz arsizlik edip recelle birlikde Bodrum kokusundan da isinlama rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatta portakaldan çok daha güzel olduğunu söyleyebilirim. İkisini de ışınladım, nasılsa ışınlama da mesafe önemli değil. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  21. İlhan, evdeki kokuyu aldım inan ki:)
    Mis gibi kokmuştur gerçekten.
    Ama nergiz çiçeği dedin ya, işte orada bittim ben:)
    Bütün çiçekleri çok severim. Ama nergiz çiçeği bir başka.
    En mutsuz anımda bile, elinde bir demet nergizle gelen bir dost, tüm derdimi kederimi alıp götürür.
    Dışarıya çıktığımda da kendi kendime alırım. Eve gelip vazoya koyunca da, uzun uzun seyrederim.
    Reçel de muhteşem görünüyor hani. Ellerine sağlık. Afiyetle, mutlulukla, huzurla yensin evinizde reçeliniz.
    Sevgilermle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel kokuyor gerçekten ama bozuldu attım. Dün burada gördüm sadece görüntü vardı koku neredeyse yok. :)) İyi dileklerin ve yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  22. süper koliymiş ya bayıldım mandalina nergis kokuları buralara kadar geldi valla : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar yoğun bir kokuydu ki oralara kadar gitmiştir, tahmin ederim. :))

      Sil
  23. hm,güzel anlatıyorsunuz ,gözüm kaldı,dilimleri tutam o ince kabuk da pişiyor mu,yerken nasıl ?Ellerinize sağılık ,çok güzel fikir,hele yazın ...mandalina reçeli ....Akşam düşündük,bir de karpuz buzlukta olsa ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce kabuk pişiyor hatta hiç rendelemeden kabuğuyla yapanlar bile var. Valla karpuz büyük marketlerde var, çok da pahalı değil. Güzel de çıkıyor aklınızda olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  24. ANNEMDE GEÇEN GÜN LİMON REÇELİ YAPMIŞ
    HENÜZ TATMADIM AMA ANNEM ÇOK GÜZEL OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
    EMİNİM MANDALİNDE ENFES OLMUŞTUR
    NE YALAN SÖYLEYEYİM ŞU YAŞIMA KADAR DAHA MANDALİN REÇELİ YEMEDİM:)
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon reçelinin tarifini paylaşsana. Unutma ama bir yerde yemiştim çok sevmiştim. mandalin reçeli de çok güzel ama Bodrum mandalini ile daha da güzel. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. BU HFTA BİR MANİ ÇIKMAZ İSE ANKARAYA GİDECEĞİM
      O ZAMAN TEKRAR YAPTIRIRIM ANNEME PAYLAŞIRIM İNŞALLAH
      BU ARAD LİMONLARDA EŞİMİN ANTALYA KUMLUCA DAKİ BAHÇESİNDEN :)

      Sil
    3. Merakla bekliyorum.

      Sil
  25. harika bir reçel olmalı, elinize sağlık...annem de çok güzel portakal reçeli yapardı onu hatırladım..bu arada Bücürük sayesinde Nurten ve Hanife ile haberleşmek amacıyla facebookumu yeniden açtım (dondurmuştum kullanmıyordum) sizin facebook sayfanız vardı ama hangi yazınızdaydı hatırlayamadım şimdi...sizi de ekleyeyim arkadaş listeme..aradım aradım bulamadım yazarsanız sevinirim:)
    afiyet olsun..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facebook sayfam www.facebook.com/festiganblog Teşekkür ederim.

      Sil