Bu hafta sonu ev menümüzde Karadeniz yöresine ait yemekler ağırlıktaydı. Karadeniz mutfağının çok ilginç olmazsa olmazları var. Örneğin çorbalarda barbunya fasülye kullanılıyor. Neden kuru fasülye kullanılmaz? Ben aşağıdaki çorbada haşlanmış mısır kullandım. Şimdi bunu okuyan Karadenizliler biliyorum şiddetle itiraz edecekler, mısır olmaz, mısır yarması kullanacaktın diye.:)) Ama şu geçek ki peynirleriyle, tereyağıyla, hamsisiyle muhteşem bir mutfak.
MISIR ÇORBASI:
İstediğimiz miktarda barbunya ve mısırı ayrı ayrı haşlıyoruz. Ben konserve mısır kullandığım için haşlamadım tabi. Derin bir tencerede yoğurt, un, tuz, karabiber ve suyu kaynatıyoruz. Mısır ve barbunya fasülyeleri içine atıp yaklaşık onbeş dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Kaseye alınca üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı ve nane serpiştiriyoruz.
GÜRCÜCE:
Çerkez tavuğunun Gürcistan'da yapılan ve çok sevilen değişik bir şekli. Ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Olmazsa olmazı bütün tavuktan yapılması. Gerçekten Çerkez tavuğu da göğüs veya buttan güzel olmuyor. Kaynayan suya 1 adet soğan, 1 adet havuç, 1 adet patates, 1 adet defne yaprağı, karabiber ve tuz atıyoruz. Tavuğumuzu içine koyuyoruz ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra aşağıdaki gibi deri ve kemiklerini çıkarıp tavuk etlerini didikliyoruz.
Ekmek içini tavuk suyunda ıslatıyoruz ve avucumuzda sıkarak ufalıyoruz. Derin bir kaba tavuk etlerini, dövülmüş sarımsağı , bir tatlı kaşığı kişnişi, kırmızı toz biberi, ufalanmış ekmeği ve parçalanmış cevizi koyuyoruz. Hafif ateşte boza kıvamına gelinceye kadar ılık tavuk suyundan yedirerek ilave ediyoruz ve ateşten alıyoruz.
Bir miktar cevizi tavada çevirerek kavuruyoruz, sonra havanda dövüyoruz ve tülbentten geçirerek ceviz yağını çıkartıyoruz. ( tabi ki ben zeytinyağını kızdırdım ve onu döktüm. :)))) )
Tavuğumuzu servis tabağına alıyoruz ve üzerine ceviz yağını gezdiriyoruz. Afiyet olsun.
HAZABUR ( HAÇAPURİ )
Gürcistan'da çok yaygın olarak yapılan kahvaltıda dahil her öğün yenebilen bir yemek haçapuri. Aşağıda vereceğim tarif ve miktarlar orjinali. Ama hamur o kadar çok oldu ki ben iki gündür azar azar her türlü malzemeyle değişik şekillerde yapıyorum, hepsi de çok güzel oldu.
Malzemeler:
3-4 su bardağı un
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 paket maya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yeterince su (yumuşak bir hamur olması gerekiyor )
300 gram çerkez peyniri
Peynir haricindeki tüm malzemeyi yoğuruyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Bir saat dinlendiriyoruz. Ellerimizi unlayarak portakal büyüklüğünde parçalar koparıp merdaneyle veya elimizle açıyoruz. Üzerine iri iri doğradığımız çerkez peynirlerini yayarak koyuyoruz ve iyice hamurun içine bastırıyoruz.Yağlanmış tavada arada üzerlerine fırçayla tereyağı sürerek iki tarafını da pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Suan sabah kahvaltisindayim ama bittide, cay fasli:) bloglara bakayim derken senin terifle iyice "uyandim"..bu ne mukemmelr bir yemek olmus..corba ayri guzel, Gurcistan usulu cerkes tavugu bir ayri guzel, ve heleki son Hazabur off dedim..acin kapiyi geliyoruz (kaldiysa tabiki) Ellerine saglik, afiyetler olsun..ev halki ne sansli:)) Hazaburu deneyecegim bu hafta ici.nereden bulayim simdi.cerkez peynirini ama Hellim var olurmu???
YanıtlaSilAslında tarif çerkez peyniriyle diye gittim çerkez peyniri aradım ve buldum. Aslında tuzsuz taze kaşara benziyor. Bence her türlü peynirle olur. bence hellimle enfes olur. Teşekkür ederim.
SilYöresel yemeklerin malzemelerini birebir bulmak zor olabiliyor,ama ben çoğu zaman elimde olanlara göre uyarlıyıveriyorum.Ancak o yemek isimleri yok mu bayılıyorum onlara.Elinize sağlık İlhan bey.
YanıtlaSilEvet yöresel yemeklerde malzeme sorun oluyor ama yerine başka şeylerle de olur bence. Sağolun yorumunuza.
Silewet barbunta çok kullanılıyor yemeklerde.neden bilmem ama ence lezzetinden dir diye düşüüyorum.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKaradeniz mutfağında barbunya olayını gerçekten çok merak ediyorum. Bilen biri açıklasa keşke. Teşekkür ederim.
SilBen de Karadeniz mutfağından mıhlamayı çok severim.Haçapuri krep gibi bir şey herhalde.Maya yaş maya mı,instant mı .Elinize sağlık.
YanıtlaSilMıhlama tabi ya, dayanılacak bir lezzet değil. Krepden ziyade pide gibi oluyor. Maya ben 1/2 yaş maya kullandım. Teşekkür ederim.
Sil:)))Kuru barbunya ile şahane Karadeniz mutfağı...
YanıtlaSilTülbentle cevizin yağını çıkarmak; çocukluğumda anneme bir arkadaşı bu tarifi verdiğinde yanındaydım. Benim çocuk aklım için cevizden yağ çıkarmak inanılmazdı ama anneme de zor gelmiş ki bizim evde hiç pişmedi :))
Şimdilerde yalancı çerkes tavuğu tarifleri var.
Kolay gelsin...
Valla bana bu aklımla da zor geliyor cevizin yağını çıkartmak. :)) Onun için zeytinyağı kızdırdım biberli. Teşekkür ederim.
SilHAZABUR çok ilginç geldi bana bunu en kısa zamanda
YanıtlaSildenemem lazım
komşum Trabzonlu mısır çorbasını çok yapar bende çok severim
eminim sizinkide çok lezzetli olmuştur.
bu gün hamarat gününzdesiniz
bu arada babama sordum Safranı irandan getirtiyormuş efendim üstelik dişisi ve erkeği oluyormuş ikisi bir arada kullanıldığı zaman mercedes olurmuş ben babamın yalancısıyım efendim
her neyse uzattı galiba
ellerinize sağlık
hayırlı akşamlar
Baban çok haklı.İran safranı çok makbul. Suriye denir ama Suriye'ye Türkiye'den gittiğini biliyorum. Ama İran'dan safranın yurt dışına çıkması kesin olarak yasak. Bayağı ciddi cezaları olduğunu biliyorum 1 paket için bile. Zaten Avrupa ülkelerine de İran'dan safran girişi yasak. Böyle karışık bir iş. Teşekkür ederim yorumuna babana saygılar.
SilBENDE BU BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
SilHİÇ BİR FİKRİM YOKTU
Rica ederim. İyi geceler olsun.
SilHaçapuriye bayıldım tamda bizim pazar kahvaltılık :) Mısır çorbasını biz farklı yaparız sizin yaptığınız değişik olmuş..Evet itiraz ediyorum mısır çorbası mısır yarmasıyla olur :) Barbunya fasülye daha verimli olduğu için karadenizde bolca yetişir o yüzden sanırım bolca kullanılır..
YanıtlaSilÇerkez tavuğu sevenler için eminim oda güzeldir ama benim damak tadıma uygun değil nedense ..
Ellerinize sağlık..Arasıra değişiklik yapıp farklı yörelerin lezzetlerini yapmak iyi fikir :)
Evet pazar kahvaltıda olur, istediğiniz malzemeyle de yapabilirsiniz. Barbunya konusunda hala tatmin olmuş değilim. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇorba müthiş:) Bu hafta denemeliyim. Cemroşa da uyar. Sevgiler.
YanıtlaSilNilgün seni buralarda görmek ne güzel. Bloğun süper takipteyim. Sevgiler ve teşekkür yorumun için.
SilOhhh afiyet olsun gözlerim bir de kara lahana çorbası aradı desem.Hepsi ayrı güzelmiş.Afiyetle yiyin.
YanıtlaSilKara lahana deyince geçen hafta Beykoz'a gittim baktım yerli ürünleri satan bir bayan var. Kara lahana aldım yeni toplanmış ama unutmuşum dışarıda çürümüş. Onun çürümüşü de ne kötü kokuyormuş. :)) Teşekkür ederim.
SilOy oy oy buralar toprağım kokmuş yahu:))
YanıtlaSilİlhan, benim köklerim Gürcüdür ve hala da orada yaşayan akrabalar varmış.
Karadeniz turunda Batum'a gitmiştik, haçapuriyi orada yedim. Muhteşem bir lezzet gerçekten.
Karadeniz'de doğup büyümüş biri olarak da, mısırlı barbunyalı çorba annem tarafından her daim yapılır. Bazen içine pırasa, mısırunu da koyuyorlar. Lahanası da aynı yapılıyor galiba. Gerçi ben sadece yeme bölümüne yardımcı olduğum için:))
Ellerine sağlık gerçekten, çok zor olduğunu düşündüğüm yemekler yapmışsın.
Sen ne beceruklisin daaa:))
Sevcüler dileyrum:))
Gürcü mutfağının detaylarına merak sardım son günlerde cidden çok önemli bir kültür. Çorbaya mısır unu, hatta pırasa çok yakışır diye düşünüyorum. Yakışmasa bile senin pozitif enerjin yeter güzel olması için. Teşekkür ederim benden de sevgiler.
SilHaftasonu evinizde karadeniz rüzgarları estirmişsiniz :) Hepsi de şahane görünüyor. Çerkez tavuğu yemedim hiç, Gürcüce de yemedim, ikisini de merak ediyorum. Çok lezzetli görünüyor çünkü :) Ellerinize sağlık İlhan Bey.
YanıtlaSilHakikaten Karadeniz rüzgarları esti. Aslında daha da vardı, karalahana spıyla bulgur pilavı falan. Artık onu da başka zaman paylaşırım. :)) Teşekkür ederim.
SilNe guzel yemeklerimiz var ya.... Ne kadar sanliyiyiz...ne guzel nimetler var sofranizda hepside bomba:) hamurlu adi neydi hazabur nefis biseymis denemeliyim ama laz boregi nerde tatlidizda olmaz ki:)
YanıtlaSilÇok doğru söylüyorsunuz her yörenin değişik ve harika yemekleri var. Teşekkür ederim.
Silevet karadenizli olarak misir yanlis secim oldu diyebilirim:)
YanıtlaSilmisir corbasi deriz buna ve daha degisik yapariz bizler.
afiyet olsun.
Lütfen siz de paylaşın, mısır kırması bulsam öyle yapacaktım. Teşekkür ederim.
SilHarikalar İlhan bey ellerinize sağlık...Mis mis...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
SilHarika görüntüler yaaaa,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun...Ama bu kadar lezzeti tek basiniza yemis olamazsiniz degil mi,hem de diyet halindeyken:))
YanıtlaSilAslında değişik günlerde yapılmış yemekler. Ama Karadeniz ayrı olsun diye birleştirdim. Siz benim diyetime bakmayın. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilUyy Ilhan peycugum. Doktirmissiyiz. Turkce klavyesiz Karadeniz sivesi olmadi galiba :-) Benim anne tarafim Sinopludur. Cocuklugumda yaz tatillerimin buyuk kismi da o yorelerde gecti. Hakikaten cok degisik ve enfes yemekleri var. Ellerinize saglik!
YanıtlaSilYok yok harika. Laz şivesinin batı versiyonu olmuş. Sinop'un bu yöre yemek kültürünün önemli bir yeri olduğunu biliyorum. Teşekkür ederim.
SilÇerkez tavuğu ve hazaburu çok beğendim, cevizden yağ çıkarma fikri öteden beri benim de uğraşmak istedmediğim bir iş, miss gibi zeytinyağı elimizin altındayken ne gereği var. Tabi orjinalini yapanlar bu yorumu görmesin. Çorbanızda güzeldir mutlaka ama barbunya benim için pilaki ile başlar biter, sevemedim başka türlüsünü.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, diyet bitti anlaşılan:)
Bende zaten öyle düşünüp zeytinyağı kullandım. :)) Evet aslında barbunya çorbada bana da ters geliyordu ama bayağı yakışıyor. Diyet mi? O da ne? :))
YanıtlaSilkaradenize gidip gezdikten sonra sever oldum mutfağınıda
YanıtlaSilhele muhlama ve haçapuriye bayılıyorum
ellerinize sağlık
Genelde biraz ağır yemekler ama lezzet müthiş. Ama hamsi çok az bu sene. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey bu eşsiz iki lezzetten haçapuriyi yeni duydum. Ve kızdım kendime. İlk fırsatta yemeliyim denemeliyim çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilEvet deneyin bence de çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.
SilHepsi çok güzel olmuş bir gün misafir geleçeğim size bunlardan isterim eliniz dert görmesin
YanıtlaSilTabi ne zaman isterseniz. Işınlıyoruz da biliyorsunuz. :)) Teşekkür ederim.
SilBen bir Karadeniz'li olarak, naptınız İlhan Bey mısır yarması koyucaktınız! diyemicem :) çünkü inanın içine ne koyulur-koyulmaz bilmiyorum. Genel olarak utanarak söylüyorum ama Karadeniz yemeklerini bilmiyorum pek :(
YanıtlaSilBütün tariflerini gibi çok ilginç ve güzel bu tariflerde.
Ellerinize sağlık.
Ama Haçapuri'yi bir denemek istiyorum, belki yapabilirim.
Bence hepsini çok da güzel yaparsınız. Haçapuriden başlayın bence. Teşekkür ederim.
SilПрекрасно меню! Всички рецепти са много вкусни! Поздрави!
YanıtlaSilThank you very much for your visit.
Silbir karadenizli olarak merakla geldim. Sorun benimle ilgili mi bilemiyorum ama resimleri göremiyorum...
YanıtlaSilHoşgeldiniz. Sorun herhalde siz de çünkü herkes görebiliyor. Sonra bir daha deneseniz. Teşekkür ederim.
SilHaçapuriyi ben de RTG tv'de Kafkas mutfağı tanıtılırken kafkas bir aşçının tarifi ile yapmıştım. Pide gibi oluyor. Çok güzel. Hazabur da dendiğini duymamıştım belki Kafkas'lar sadece haçapuri diyordur.Çorbayı denemek istiyorum ben de barbunya konusunu da merak ettim doğrusu. Öğrenirsem döner buraya yazarım. Sevgiler.
YanıtlaSilBarbunya konusu ilginç gerçekten. Öğrenirseniz paylaşın lütfen. Teşekkür ederim.
Sililhan bey çoşmuşunuz.
YanıtlaSilellerinize sağlık hepsi birbirinden lezzetli:)
:)) Coşmak değil ya, aklıma geldikçe bir şeyler yapıyorum işte. Teşekkür ederim.
Silellerinize sağılık İlhan bey,hemen çorbaya taktım,elimde hazır haşlanmış barbunya var,konserve mısır da ,akşam menüsü belli olmaya başladı ,aslında barbunyayı yeşil fasulye ile yapacaktım,yine sizden bir lezzetti .Teşekkürler bu paylaşım için.
YanıtlaSilBu dediklerimi karadenizliler kabul etmiyor ama barbunya yoksa krufasülye de olur. hatta Meksika fasülyesi en yakışanı bence. Teşekkür ederim yorumuna.
Sil