27 Ocak 2013 Pazar

KARADENİZ MENÜSÜ







Bu hafta sonu ev menümüzde Karadeniz yöresine ait yemekler ağırlıktaydı. Karadeniz mutfağının çok ilginç olmazsa olmazları var. Örneğin çorbalarda barbunya fasülye kullanılıyor. Neden kuru fasülye kullanılmaz? Ben aşağıdaki çorbada haşlanmış mısır kullandım. Şimdi bunu okuyan Karadenizliler biliyorum şiddetle itiraz edecekler, mısır olmaz, mısır yarması kullanacaktın diye.:)) Ama şu geçek ki peynirleriyle, tereyağıyla, hamsisiyle muhteşem bir mutfak.




MISIR ÇORBASI:















İstediğimiz miktarda barbunya ve mısırı ayrı ayrı haşlıyoruz. Ben konserve mısır kullandığım için haşlamadım tabi. Derin bir tencerede yoğurt, un, tuz, karabiber ve suyu kaynatıyoruz. Mısır ve barbunya fasülyeleri içine atıp yaklaşık onbeş dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Kaseye alınca üzerine kırmızı biberli kızdırılmış tereyağı ve nane serpiştiriyoruz.














GÜRCÜCE:





Çerkez tavuğunun Gürcistan'da yapılan ve çok sevilen değişik bir şekli. Ama çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Olmazsa olmazı bütün tavuktan yapılması. Gerçekten Çerkez tavuğu da göğüs veya buttan güzel olmuyor. Kaynayan suya 1 adet soğan, 1 adet havuç, 1 adet patates, 1 adet defne yaprağı, karabiber ve tuz atıyoruz. Tavuğumuzu içine koyuyoruz ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Çıkartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra aşağıdaki gibi deri ve kemiklerini çıkarıp tavuk etlerini didikliyoruz.















Ekmek içini tavuk suyunda ıslatıyoruz ve avucumuzda sıkarak ufalıyoruz. Derin bir kaba tavuk etlerini, dövülmüş sarımsağı , bir tatlı kaşığı kişnişi, kırmızı toz biberi, ufalanmış ekmeği ve parçalanmış cevizi  koyuyoruz. Hafif ateşte boza kıvamına gelinceye kadar ılık tavuk suyundan yedirerek ilave ediyoruz ve ateşten alıyoruz.
Bir miktar cevizi tavada çevirerek kavuruyoruz, sonra havanda dövüyoruz ve tülbentten geçirerek ceviz yağını  çıkartıyoruz. ( tabi ki ben zeytinyağını kızdırdım ve onu döktüm. :))))     )



















Tavuğumuzu servis tabağına alıyoruz ve üzerine ceviz yağını gezdiriyoruz. Afiyet olsun.















HAZABUR ( HAÇAPURİ )







Gürcistan'da çok yaygın olarak yapılan kahvaltıda dahil her öğün yenebilen bir yemek haçapuri. Aşağıda vereceğim tarif ve miktarlar orjinali. Ama hamur o kadar çok oldu ki ben iki gündür azar azar her türlü malzemeyle değişik şekillerde yapıyorum, hepsi de çok güzel oldu.







Malzemeler:







3-4 su bardağı un
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 paket maya
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yeterince su (yumuşak bir hamur olması gerekiyor )
300 gram çerkez peyniri



















Peynir haricindeki tüm malzemeyi yoğuruyoruz ve yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Bir saat dinlendiriyoruz. Ellerimizi unlayarak portakal büyüklüğünde parçalar koparıp merdaneyle veya elimizle açıyoruz. Üzerine iri iri doğradığımız çerkez peynirlerini yayarak koyuyoruz ve iyice hamurun içine bastırıyoruz.Yağlanmış tavada arada üzerlerine fırçayla tereyağı sürerek iki tarafını da pişiriyoruz. Afiyet olsun.

54 yorum:

  1. Suan sabah kahvaltisindayim ama bittide, cay fasli:) bloglara bakayim derken senin terifle iyice "uyandim"..bu ne mukemmelr bir yemek olmus..corba ayri guzel, Gurcistan usulu cerkes tavugu bir ayri guzel, ve heleki son Hazabur off dedim..acin kapiyi geliyoruz (kaldiysa tabiki) Ellerine saglik, afiyetler olsun..ev halki ne sansli:)) Hazaburu deneyecegim bu hafta ici.nereden bulayim simdi.cerkez peynirini ama Hellim var olurmu???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tarif çerkez peyniriyle diye gittim çerkez peyniri aradım ve buldum. Aslında tuzsuz taze kaşara benziyor. Bence her türlü peynirle olur. bence hellimle enfes olur. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yöresel yemeklerin malzemelerini birebir bulmak zor olabiliyor,ama ben çoğu zaman elimde olanlara göre uyarlıyıveriyorum.Ancak o yemek isimleri yok mu bayılıyorum onlara.Elinize sağlık İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yöresel yemeklerde malzeme sorun oluyor ama yerine başka şeylerle de olur bence. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  3. ewet barbunta çok kullanılıyor yemeklerde.neden bilmem ama ence lezzetinden dir diye düşüüyorum.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadeniz mutfağında barbunya olayını gerçekten çok merak ediyorum. Bilen biri açıklasa keşke. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ben de Karadeniz mutfağından mıhlamayı çok severim.Haçapuri krep gibi bir şey herhalde.Maya yaş maya mı,instant mı .Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mıhlama tabi ya, dayanılacak bir lezzet değil. Krepden ziyade pide gibi oluyor. Maya ben 1/2 yaş maya kullandım. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. :)))Kuru barbunya ile şahane Karadeniz mutfağı...
    Tülbentle cevizin yağını çıkarmak; çocukluğumda anneme bir arkadaşı bu tarifi verdiğinde yanındaydım. Benim çocuk aklım için cevizden yağ çıkarmak inanılmazdı ama anneme de zor gelmiş ki bizim evde hiç pişmedi :))
    Şimdilerde yalancı çerkes tavuğu tarifleri var.
    Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bana bu aklımla da zor geliyor cevizin yağını çıkartmak. :)) Onun için zeytinyağı kızdırdım biberli. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. HAZABUR çok ilginç geldi bana bunu en kısa zamanda
    denemem lazım
    komşum Trabzonlu mısır çorbasını çok yapar bende çok severim
    eminim sizinkide çok lezzetli olmuştur.
    bu gün hamarat gününzdesiniz
    bu arada babama sordum Safranı irandan getirtiyormuş efendim üstelik dişisi ve erkeği oluyormuş ikisi bir arada kullanıldığı zaman mercedes olurmuş ben babamın yalancısıyım efendim
    her neyse uzattı galiba
    ellerinize sağlık
    hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baban çok haklı.İran safranı çok makbul. Suriye denir ama Suriye'ye Türkiye'den gittiğini biliyorum. Ama İran'dan safranın yurt dışına çıkması kesin olarak yasak. Bayağı ciddi cezaları olduğunu biliyorum 1 paket için bile. Zaten Avrupa ülkelerine de İran'dan safran girişi yasak. Böyle karışık bir iş. Teşekkür ederim yorumuna babana saygılar.

      Sil
    2. BENDE BU BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
      HİÇ BİR FİKRİM YOKTU

      Sil
    3. Rica ederim. İyi geceler olsun.

      Sil
  7. Haçapuriye bayıldım tamda bizim pazar kahvaltılık :) Mısır çorbasını biz farklı yaparız sizin yaptığınız değişik olmuş..Evet itiraz ediyorum mısır çorbası mısır yarmasıyla olur :) Barbunya fasülye daha verimli olduğu için karadenizde bolca yetişir o yüzden sanırım bolca kullanılır..

    Çerkez tavuğu sevenler için eminim oda güzeldir ama benim damak tadıma uygun değil nedense ..

    Ellerinize sağlık..Arasıra değişiklik yapıp farklı yörelerin lezzetlerini yapmak iyi fikir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pazar kahvaltıda olur, istediğiniz malzemeyle de yapabilirsiniz. Barbunya konusunda hala tatmin olmuş değilim. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Çorba müthiş:) Bu hafta denemeliyim. Cemroşa da uyar. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün seni buralarda görmek ne güzel. Bloğun süper takipteyim. Sevgiler ve teşekkür yorumun için.

      Sil
  9. Ohhh afiyet olsun gözlerim bir de kara lahana çorbası aradı desem.Hepsi ayrı güzelmiş.Afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kara lahana deyince geçen hafta Beykoz'a gittim baktım yerli ürünleri satan bir bayan var. Kara lahana aldım yeni toplanmış ama unutmuşum dışarıda çürümüş. Onun çürümüşü de ne kötü kokuyormuş. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Oy oy oy buralar toprağım kokmuş yahu:))
    İlhan, benim köklerim Gürcüdür ve hala da orada yaşayan akrabalar varmış.
    Karadeniz turunda Batum'a gitmiştik, haçapuriyi orada yedim. Muhteşem bir lezzet gerçekten.
    Karadeniz'de doğup büyümüş biri olarak da, mısırlı barbunyalı çorba annem tarafından her daim yapılır. Bazen içine pırasa, mısırunu da koyuyorlar. Lahanası da aynı yapılıyor galiba. Gerçi ben sadece yeme bölümüne yardımcı olduğum için:))
    Ellerine sağlık gerçekten, çok zor olduğunu düşündüğüm yemekler yapmışsın.
    Sen ne beceruklisin daaa:))
    Sevcüler dileyrum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürcü mutfağının detaylarına merak sardım son günlerde cidden çok önemli bir kültür. Çorbaya mısır unu, hatta pırasa çok yakışır diye düşünüyorum. Yakışmasa bile senin pozitif enerjin yeter güzel olması için. Teşekkür ederim benden de sevgiler.

      Sil
  11. Haftasonu evinizde karadeniz rüzgarları estirmişsiniz :) Hepsi de şahane görünüyor. Çerkez tavuğu yemedim hiç, Gürcüce de yemedim, ikisini de merak ediyorum. Çok lezzetli görünüyor çünkü :) Ellerinize sağlık İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten Karadeniz rüzgarları esti. Aslında daha da vardı, karalahana spıyla bulgur pilavı falan. Artık onu da başka zaman paylaşırım. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Ne guzel yemeklerimiz var ya.... Ne kadar sanliyiyiz...ne guzel nimetler var sofranizda hepside bomba:) hamurlu adi neydi hazabur nefis biseymis denemeliyim ama laz boregi nerde tatlidizda olmaz ki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz her yörenin değişik ve harika yemekleri var. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. evet karadenizli olarak misir yanlis secim oldu diyebilirim:)
    misir corbasi deriz buna ve daha degisik yapariz bizler.
    afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen siz de paylaşın, mısır kırması bulsam öyle yapacaktım. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Harikalar İlhan bey ellerinize sağlık...Mis mis...

    YanıtlaSil
  15. Harika görüntüler yaaaa,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun...Ama bu kadar lezzeti tek basiniza yemis olamazsiniz degil mi,hem de diyet halindeyken:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında değişik günlerde yapılmış yemekler. Ama Karadeniz ayrı olsun diye birleştirdim. Siz benim diyetime bakmayın. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Uyy Ilhan peycugum. Doktirmissiyiz. Turkce klavyesiz Karadeniz sivesi olmadi galiba :-) Benim anne tarafim Sinopludur. Cocuklugumda yaz tatillerimin buyuk kismi da o yorelerde gecti. Hakikaten cok degisik ve enfes yemekleri var. Ellerinize saglik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok harika. Laz şivesinin batı versiyonu olmuş. Sinop'un bu yöre yemek kültürünün önemli bir yeri olduğunu biliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Çerkez tavuğu ve hazaburu çok beğendim, cevizden yağ çıkarma fikri öteden beri benim de uğraşmak istedmediğim bir iş, miss gibi zeytinyağı elimizin altındayken ne gereği var. Tabi orjinalini yapanlar bu yorumu görmesin. Çorbanızda güzeldir mutlaka ama barbunya benim için pilaki ile başlar biter, sevemedim başka türlüsünü.
    Ellerinize sağlık, diyet bitti anlaşılan:)

    YanıtlaSil
  18. Bende zaten öyle düşünüp zeytinyağı kullandım. :)) Evet aslında barbunya çorbada bana da ters geliyordu ama bayağı yakışıyor. Diyet mi? O da ne? :))

    YanıtlaSil
  19. karadenize gidip gezdikten sonra sever oldum mutfağınıda
    hele muhlama ve haçapuriye bayılıyorum
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde biraz ağır yemekler ama lezzet müthiş. Ama hamsi çok az bu sene. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. İlhan bey bu eşsiz iki lezzetten haçapuriyi yeni duydum. Ve kızdım kendime. İlk fırsatta yemeliyim denemeliyim çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet deneyin bence de çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  21. Hepsi çok güzel olmuş bir gün misafir geleçeğim size bunlardan isterim eliniz dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ne zaman isterseniz. Işınlıyoruz da biliyorsunuz. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  22. Ben bir Karadeniz'li olarak, naptınız İlhan Bey mısır yarması koyucaktınız! diyemicem :) çünkü inanın içine ne koyulur-koyulmaz bilmiyorum. Genel olarak utanarak söylüyorum ama Karadeniz yemeklerini bilmiyorum pek :(
    Bütün tariflerini gibi çok ilginç ve güzel bu tariflerde.
    Ellerinize sağlık.
    Ama Haçapuri'yi bir denemek istiyorum, belki yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hepsini çok da güzel yaparsınız. Haçapuriden başlayın bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  23. Прекрасно меню! Всички рецепти са много вкусни! Поздрави!

    YanıtlaSil
  24. bir karadenizli olarak merakla geldim. Sorun benimle ilgili mi bilemiyorum ama resimleri göremiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Sorun herhalde siz de çünkü herkes görebiliyor. Sonra bir daha deneseniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  25. Haçapuriyi ben de RTG tv'de Kafkas mutfağı tanıtılırken kafkas bir aşçının tarifi ile yapmıştım. Pide gibi oluyor. Çok güzel. Hazabur da dendiğini duymamıştım belki Kafkas'lar sadece haçapuri diyordur.Çorbayı denemek istiyorum ben de barbunya konusunu da merak ettim doğrusu. Öğrenirsem döner buraya yazarım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Barbunya konusu ilginç gerçekten. Öğrenirseniz paylaşın lütfen. Teşekkür ederim.

      Sil
  26. ilhan bey çoşmuşunuz.
    ellerinize sağlık hepsi birbirinden lezzetli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Coşmak değil ya, aklıma geldikçe bir şeyler yapıyorum işte. Teşekkür ederim.

      Sil
  27. ellerinize sağılık İlhan bey,hemen çorbaya taktım,elimde hazır haşlanmış barbunya var,konserve mısır da ,akşam menüsü belli olmaya başladı ,aslında barbunyayı yeşil fasulye ile yapacaktım,yine sizden bir lezzetti .Teşekkürler bu paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediklerimi karadenizliler kabul etmiyor ama barbunya yoksa krufasülye de olur. hatta Meksika fasülyesi en yakışanı bence. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil