Aşağıdaki fotografın tabi arnavut ciğeriyle bir ilgisi yok. Sarıyer'in ara sokaklarından birinde bu dükkan. Tahmin ediyorum Cumhuriyet'le yaşıt. Sırf şeker ve türevlerini satıyor. Çocukluğumun markaları falan var. Her geçişte önünde uzun uzun durup inceliyorum her şeyi, çok hoşuma gidiyor. Onun için paylaşmak istedim sizinle.
Arnavut ciğeri çok sevdiğim ama sakatat = kolestrol denkleminden dolayı çok seyrek yediğim bir yemek. Bu konuda alçak gönüllü olamayacağım çok da güzel pişiririm. :)) Onu pişirmekten ne olacak demeyin birçok püf noktaları var uymanız gereken yoksa adamı rezil eder valla.
İlk önce şunu belirteyim ciğerciden alırken amcam büyük bir sır verircesine ciğerin asla yıkanmayacağını söyler. Türkiye'nin her yerinde her ciğerci aynı lafı eder tecrübelerime dayanarak söylüyorum. :)) Tamamen yalandır. İkinci yalan ciğerin sütte bekletilmesi gerektiğidir. Bu kadar ukelalıktan sonra size doğru tarifi veriyorum.
Ciğercide ciğerin zarlarını aldırıyoruz ve kuşbaşı doğratıyoruz. Eve gelince süzgeçe koyuyoruz ve hafifçe ovalayarak yıkıyoruz. Bir müddet süzgeçte bıraktıktan sonra havlu kağıtla üzerine bastırarak ciğerlerin iyice kurumasını sağlıyoruz.
Bu arada patateslerimizi soyuyoruz, yıkıyoruz ve küp küp doğruyoruz.
Soğanlarımızı piyazlık doğruyoruz, tuz, maydanoz ve sumakla ovuyoruz.
Kuruyan ciğerlerimizi derin bir kaseye alıyoruz, üzerine biraz karbonat dökerek güzelce harmanlıyoruz ve en az bir saat bekletiyoruz.
Tavaya sıvıyağı koyuyoruz, çok iyi kızdırıyoruz. Ciğerleri una bulayıp ve ununu iyice silkeleyerek tavaya atıyoruz. Tam birbuçuk dakika bir tarafını, birbuçuk dakika da diğer tarafını pişiriyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine yağından gezdirebilirsiniz. Ağır olur falan diyeceksiniz ama valla çok güzel oluyor. Hem kırk yılda bir yemiyor muyuz? :)) Yanına sumaklı soğanı ve kızarttığımız patatesleri de koyup güzelce karıştırıyoruz. Bir önemli nokta da pişirme sırasında kesinlikle tuz koymuyoruz yoksa çok sertleşiyor. Afiyet olsun.
en ciğer yemiyorum ama görüntü sunum çok güzel.ellerinize sağlık.afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim yorumunuz için.
Silöyle güzel anlattinizki benim bile yapip yiyesim geldiki ben hic sakatat yemem helede cigeri hic yiyemem. Dediginiz gibide yapmasini bilmeli cünkü bilmeden yedim ve hicde ciger oldugunu anlamadigimda olmustu :)
YanıtlaSilBence bir de böyle yapıp deneyin belki seversiniz. Teşekkür ederim.
SilYıllardır hep kasaplar eti ve ciğerimizi yıkatmazlardı,bizde eti hemen yıkarız içimize sinmez ,elimizden gelse ozana bile batırasımız gelir hijyen olsun diye:))) püf noktalarını paylaşmanız içimizi ferahlattı demek doğru yoldayız ,nefis bir ciğer olmuş neden Arnavut ciğeri hep merak etmişimdir.Resimde bir şeyi fark ettim çocukken ekmeğimize ağda sürerlerdi ,tahta kasnakda satılır sarı renkli tatlı birşeydi adına ağda denirdi,resimde onu görünce eskilere gittim demekki halen satan varmış
YanıtlaSilDoğru çoğu kişi eti de yıkamaz ama tabi ki yanlış. Evet ne ilginç dükkan değil mi? Hala direniyor bu düzene helal olsun. Teşekkür ederim.
Silvallahi insan sevdiği şeyi nasıl da güzel pişiriyor nasıl da anlatımına yansıyor:)
YanıtlaSilellerinize sağlık yine,ben de bugün kasabıma gidip almak istedim ama kalmamış kesimleri yarınmış.ben içine patates koymazdım ama yarın alınca bir de patatesli deneyeceğim...
Patates çok yakışıyor. yarın öyle yapın. Yanında da seviyorsanız yoğun aromalı hardal süper oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilÇok doğru söylüyorsunuz kırmızı biberi yazmayı unutmuşum ne kadar yakışıyor biber ciğere. Uyarınız ve yorumunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSilellerinize saglık.ne güzel anlatmışsınız.bende sakatat yiyemeyenlerdenim ama öyle güzel duruyorki nasıl canım çekti.ciğere karbonat konulduğunu ilkkez gördümm.denemek lazım:)takipteyim.banada beklerim:)
YanıtlaSilBen de sizi takipteyim artık. Karbonat yumuşacık yapıyor.Teşekkür ederim.
SilArnavut ciğerini eşim güzel yapar:)karbonatı bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu bundan sonra öyle yaparız:)elinize sağlık çok güzel görünüyor:))sevgiler
YanıtlaSilBir de karbonatlı deneyin daha doğrusu eşiniz denesin. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
Silevet ya hep yıkamayın diyorlar gerçi ben pek hatta hiç yapmadım desem siz de okudukça cesaretleniyorum ellerinize sağlık
YanıtlaSilSeviyorsanız bu şekilde deneyin bence Mine hanım yumuşacık oluyor. Teşekkür ederim.
Silbu arada böylesine tarihi dükkanlara bayılıyorum genelde yaşatmaktan çok yıkmakla uğraşıyoruz malesef
YanıtlaSilHayret değil mi ne kadar yaptığı işi seviyor demek ki. Süper bir dükkan.
SilTarih kokan eski dükanları bende çok seviyorum. Yaşadığım yerde özellikle böyle yerlerin kalması beni çok mutlu ediyor.
YanıtlaSilŞimdi ben sakatat çok severim ama Ciğere karşı biraz önyargılıyım galiba. Bir çok yerde yedim, hatta kendimde yaptım ama onu yiyemedim :) bildiğim tek şey herkesin yaptığı veya her yerde yapılan yenmiyor.
Sadece bir tanıdığımız yapmıştı onu çok sevdim. Sizin bu tarifte o kadar özenliki yapımı, mutlaka çok güzel olmuştur.
Ellerinize sağlık.
Sakatat seviyorsan bu şekilde bir dene bence mutlaka seversin. Evet haklısın her yerde yenmez. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilAma acı olsa olmaz mı? :))
SilYazdıklarınızı okudukça,aynen aynen derken, karbonatta nereden çıktı. İlk defa duyuyorum. Arnavut ciğeri, Edirne tava ciğeri... çok severim ve çok da faydalıdır. Hele çocuklara haftada bir yedirilmelidir diye bilirim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun...
YanıtlaSilBir kere karbonatla deneyin farkı hemen göreceksiniz. Ama karbonat az olacak. Bizim çocukluğumuzda da faydalı diye zorla yedirirlerdi ama galiba şimdi doktorlar çocuklara da yedirtmiyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilNeden illa yıkamayın diye öğütlerler madem, anlayamadım :) Bunu öğrendiğim iyi oldu.Gerçi ben de eti hep yıkayanlardanım da..Ciğeri de zaten almam, evdekiler yemez çünkü..Kurbanın ciğerini sadece pişirir, misafirlerimle yerim..O da dediğiniz gibi yılda bir..Bu şekilde deneyeceğim en kısa zamanda..
YanıtlaSilYıkanırsa sertleşirmiş ama alakası yok. O kadar kanla yenir mi ya? Sizle yemediğinize göre sorun yok. Teşekkür ederim.
SilBenim en favori mezem:) Elinize saglik...
YanıtlaSilBu tarifi paylaşırken siz geldiniz aklıma. :)) Zaten bloğun adı olupta sevmemek olmazdı. Teşekkür ederim.
SilCigerden anlamamda, yememde:( Ama bir gun pisirmek istersem kesin tarif burada ustat tan..ellerine saglik, vede afiyetler olsun..ama ben yanindaki patatesleri yiyebilirim:)
YanıtlaSilBu arada paylastigin dukkan resmindeki ilanda oldukca komik.."her derde deva".."cam kekik cicek bali" :))
Evet risklidir ciğer herkes sevmez. Ben de hep böyle tarifler buluyorum galiba. :)) İlan komik ama gerçek bence. Çam kekik çiçek balı Fethiye'nin çok ünlü bir balı örneğin. Teşekkür ederim yorumuna.
SilEline sağlık arkadaşım.:) Ben arnavutum... ama sen beni de geçmişsin:)
YanıtlaSilPaylaşımlarından belli zaten. Arnavutların çok güzel yemekleri olduğunu ve çok güzel yemek yaptıklarını biliyorum. Teşekkür ederim.
Silbende hiç mütavazi olamayacağım İlhan bey benim GONCAM'da pek güzel yapıyor:))) Şaka bir yana ellerinize sağlık çok severim bende 6 ayda bir yerim...Sevgiler iyi hafta sonları..
YanıtlaSilGonca'nın da ellerine sağlık o zaman. 6 ay güzel hatta 3 ayda olabilir. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSevgili İlhan, bu yorumu yazmadan yarım saat kadar önce ciğer yedim:)
YanıtlaSilArnavut ciğeri değildi gerçi ama çok güzeldi.
Arnavut ciğerine de bayılırım.
Püf noktaları da tam isabet:)
Harikasın gerçekten.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...
Sana afiyet olsun o zaman. Kuzu ciğeri miydi yoksa? Onu da çok severim hele ızgara olursa. Dur ya yemek vakti gene canım istedi. :)) Güzel yorumuna çok teşekkür ederim.
SilÇok aç olduğum bir an da gelirde bloğuna bakarsam kabahatli kim olur ben tabii ki de:))Şimdi olsa ekmeğimi yağına bana bana bir güzel yerdim arnavut ciğerini ,Çok severim ellerinize sağlık afiyetler olsun...
YanıtlaSilArnavut ciğerinin yağı da bir başka olur gerçekten. :)) Size de afiyet olun, teşekkür ederim.
Silah,ah,geçenlerde hazırlamıştım kendimi ciğere ,unutmuşlar almaya,bizim evde benden başka kimse sevmez ,tabi ki kedimle beraber silip,süpürürüz olursa .Tavuk ciğeri severim sadece ,una ben kara ve kırmızı biber,tuz da katıyorum,şimdi karbonat da katarım ,of,of,bayıldım,ellerinize sağılık .
YanıtlaSilBen de tavuk ciğeri yerim ama çok sevmem nedense. Karbonatla bir deneyin herhalde tavuk ciğerine de olur. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilCigeri bütün olarak dogruyorum ve iyice süzüldükten sonra da dogruyorum.Süzgecin icinde tuzladiktan sonra biraz daha bekletiyorum.Bu bekletme sirasinda biraz karbonatta ekleyeyim ozaman.Bir de böyle deneyeyim...
YanıtlaSilEllerinize saglik...
Cocukluktan kalan hersey ayri birgüzeldir degil mi??? Halen yikmamislar mi ya da yakmamislar mi bu güzel bir mekani?:))
Haddim olmayarak ciğeri pişmeden tuzlamanın yanlış olduğunu söylemek istiyorum. kesin olarak sertleşiyor. Evet yıkamamışlar ve büyük bir azimle devam ediyor şeker satmaya. Teşekkür ederim.
SilCigeri dogramadan yikiyorum yazacaktim...Iyice süzüldükten sonra dogruyorum...
YanıtlaSilAma gene de tuzlamak ciğeri sertleştiriyor. Bunu çok denedim. Ben ısrarla önceden tuzlamak istiyorum çünkü yerken atılan tuz lezzet vermiyor. Ama çiğerde hep ters tepiyor.
YanıtlaSilEllerinize sağlık İlhan Bey.Arnavuy ciğerine bayılırım.Tarif de harika.Saygılar
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.
SilArnavut ciğerini çok seviyorum. Kansızlığım var dr. ciğer yemeyi tavsiye edince vicdanım rahat yer oldum :) Ellerinize sağlık nefis görünüyor. Patates kızartmasını bilmem ama soğan salatasız olmaz bana göre de. Birinci fotoğraftaki dükkana bayıldım umarım daha uzun süreli açık kalır. Sevgiler.
YanıtlaSilDoktorda dediyse, üstelik seviyorsanız da sık sık yiyin. Patates de çok yakışıyor tavsiye ederim. Bu zamana kadar kapanmadığına göre daha çok kalır bence. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silgünaydın,mısır çorbası için teşekkürler,süper bir lezzet ,kızlar biraz kaşığın ucu ile denemeye başladılar ,sonra bir baktım...resim çekemedim,süper bir tat ve çok doyurucu .
YanıtlaSilGünaydın. Bağendiğine çok memnun oldum. Teşekkür ederim.
SilArnavut ciğerinin görüntüsünden ve sunumundan lezzeti de belli oluyor. Ellerinize sağlık... hele yanında piyaz varsa, yeme de yanında yat. Dostlukla...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Mehmet bey. Evet sumaklı soğan piyazı gerçekten çok yakışıyor.
SilCiğrin yıkanmadığını ilk sizden duydum,ben çok nadir yaparım.Kasabıma bende sorayım,bilmiyorsa öğrensin.Elinize sağlık
YanıtlaSilCiğer yıkanmaz denirdi ben tam aksi yıkanacağını söylüyorum. Kasaba sorarsanız yıkama der onun için sormayın bence. Teşekkür ederim yorumunuza. :))
SilHER ZAMANKİ GİBİ DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ
YanıtlaSilAMA HER ŞEY BİR YANA ŞU RESİMDEKİ HELVALAR ÇOK İŞTAH AÇICI GÖZÜKÜYOR
ELLERİNİZE SAĞLIK
Helvalar, şekerler, lokumlar hepsi süper ya. Teşekkür ederim.
Sil