31 Ocak 2013 Perşembe

ARNAVUT CİĞERİ








Aşağıdaki fotografın tabi arnavut ciğeriyle bir ilgisi yok. Sarıyer'in ara sokaklarından birinde bu dükkan. Tahmin ediyorum Cumhuriyet'le yaşıt. Sırf şeker ve türevlerini satıyor. Çocukluğumun markaları falan var. Her geçişte önünde uzun uzun durup inceliyorum her şeyi, çok hoşuma gidiyor. Onun için paylaşmak istedim sizinle.
















Arnavut ciğeri çok sevdiğim ama sakatat = kolestrol denkleminden dolayı çok seyrek yediğim bir yemek. Bu konuda alçak gönüllü olamayacağım çok da güzel pişiririm. :)) Onu pişirmekten ne olacak demeyin birçok püf noktaları var uymanız gereken yoksa adamı rezil eder valla.

















İlk önce şunu belirteyim ciğerciden alırken amcam büyük bir sır verircesine ciğerin asla yıkanmayacağını söyler. Türkiye'nin her yerinde her ciğerci aynı lafı eder tecrübelerime dayanarak söylüyorum. :))  Tamamen yalandır. İkinci yalan ciğerin sütte bekletilmesi gerektiğidir. Bu kadar ukelalıktan sonra size doğru tarifi veriyorum.




















Ciğercide ciğerin zarlarını aldırıyoruz ve kuşbaşı doğratıyoruz. Eve gelince süzgeçe koyuyoruz ve hafifçe ovalayarak yıkıyoruz. Bir müddet süzgeçte bıraktıktan sonra havlu kağıtla üzerine bastırarak ciğerlerin iyice kurumasını sağlıyoruz.
Bu arada patateslerimizi soyuyoruz, yıkıyoruz ve küp küp doğruyoruz.
Soğanlarımızı piyazlık doğruyoruz, tuz, maydanoz ve sumakla ovuyoruz.



















Kuruyan ciğerlerimizi derin bir kaseye alıyoruz, üzerine biraz karbonat dökerek güzelce harmanlıyoruz ve en az bir saat bekletiyoruz.
Tavaya sıvıyağı koyuyoruz, çok iyi kızdırıyoruz. Ciğerleri una bulayıp ve ununu iyice silkeleyerek tavaya atıyoruz. Tam birbuçuk dakika bir tarafını, birbuçuk dakika da diğer tarafını pişiriyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine yağından gezdirebilirsiniz. Ağır olur falan diyeceksiniz ama valla çok güzel oluyor. Hem kırk yılda bir yemiyor muyuz? :)) Yanına sumaklı soğanı ve kızarttığımız patatesleri de koyup güzelce karıştırıyoruz. Bir önemli nokta da pişirme sırasında kesinlikle tuz koymuyoruz yoksa çok sertleşiyor. Afiyet olsun.

56 yorum:

  1. en ciğer yemiyorum ama görüntü sunum çok güzel.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  2. öyle güzel anlattinizki benim bile yapip yiyesim geldiki ben hic sakatat yemem helede cigeri hic yiyemem. Dediginiz gibide yapmasini bilmeli cünkü bilmeden yedim ve hicde ciger oldugunu anlamadigimda olmustu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir de böyle yapıp deneyin belki seversiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Yıllardır hep kasaplar eti ve ciğerimizi yıkatmazlardı,bizde eti hemen yıkarız içimize sinmez ,elimizden gelse ozana bile batırasımız gelir hijyen olsun diye:))) püf noktalarını paylaşmanız içimizi ferahlattı demek doğru yoldayız ,nefis bir ciğer olmuş neden Arnavut ciğeri hep merak etmişimdir.Resimde bir şeyi fark ettim çocukken ekmeğimize ağda sürerlerdi ,tahta kasnakda satılır sarı renkli tatlı birşeydi adına ağda denirdi,resimde onu görünce eskilere gittim demekki halen satan varmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru çoğu kişi eti de yıkamaz ama tabi ki yanlış. Evet ne ilginç dükkan değil mi? Hala direniyor bu düzene helal olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. vallahi insan sevdiği şeyi nasıl da güzel pişiriyor nasıl da anlatımına yansıyor:)
    ellerinize sağlık yine,ben de bugün kasabıma gidip almak istedim ama kalmamış kesimleri yarınmış.ben içine patates koymazdım ama yarın alınca bir de patatesli deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patates çok yakışıyor. yarın öyle yapın. Yanında da seviyorsanız yoğun aromalı hardal süper oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Çok doğru söylüyorsunuz kırmızı biberi yazmayı unutmuşum ne kadar yakışıyor biber ciğere. Uyarınız ve yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize saglık.ne güzel anlatmışsınız.bende sakatat yiyemeyenlerdenim ama öyle güzel duruyorki nasıl canım çekti.ciğere karbonat konulduğunu ilkkez gördümm.denemek lazım:)takipteyim.banada beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizi takipteyim artık. Karbonat yumuşacık yapıyor.Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Arnavut ciğerini eşim güzel yapar:)karbonatı bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu bundan sonra öyle yaparız:)elinize sağlık çok güzel görünüyor:))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de karbonatlı deneyin daha doğrusu eşiniz denesin. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  9. evet ya hep yıkamayın diyorlar gerçi ben pek hatta hiç yapmadım desem siz de okudukça cesaretleniyorum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyorsanız bu şekilde deneyin bence Mine hanım yumuşacık oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. bu arada böylesine tarihi dükkanlara bayılıyorum genelde yaşatmaktan çok yıkmakla uğraşıyoruz malesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayret değil mi ne kadar yaptığı işi seviyor demek ki. Süper bir dükkan.

      Sil
  11. Tarih kokan eski dükanları bende çok seviyorum. Yaşadığım yerde özellikle böyle yerlerin kalması beni çok mutlu ediyor.
    Şimdi ben sakatat çok severim ama Ciğere karşı biraz önyargılıyım galiba. Bir çok yerde yedim, hatta kendimde yaptım ama onu yiyemedim :) bildiğim tek şey herkesin yaptığı veya her yerde yapılan yenmiyor.
    Sadece bir tanıdığımız yapmıştı onu çok sevdim. Sizin bu tarifte o kadar özenliki yapımı, mutlaka çok güzel olmuştur.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakatat seviyorsan bu şekilde bir dene bence mutlaka seversin. Evet haklısın her yerde yenmez. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Yazdıklarınızı okudukça,aynen aynen derken, karbonatta nereden çıktı. İlk defa duyuyorum. Arnavut ciğeri, Edirne tava ciğeri... çok severim ve çok da faydalıdır. Hele çocuklara haftada bir yedirilmelidir diye bilirim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kere karbonatla deneyin farkı hemen göreceksiniz. Ama karbonat az olacak. Bizim çocukluğumuzda da faydalı diye zorla yedirirlerdi ama galiba şimdi doktorlar çocuklara da yedirtmiyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Neden illa yıkamayın diye öğütlerler madem, anlayamadım :) Bunu öğrendiğim iyi oldu.Gerçi ben de eti hep yıkayanlardanım da..Ciğeri de zaten almam, evdekiler yemez çünkü..Kurbanın ciğerini sadece pişirir, misafirlerimle yerim..O da dediğiniz gibi yılda bir..Bu şekilde deneyeceğim en kısa zamanda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıkanırsa sertleşirmiş ama alakası yok. O kadar kanla yenir mi ya? Sizle yemediğinize göre sorun yok. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Benim en favori mezem:) Elinize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi paylaşırken siz geldiniz aklıma. :)) Zaten bloğun adı olupta sevmemek olmazdı. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Cigerden anlamamda, yememde:( Ama bir gun pisirmek istersem kesin tarif burada ustat tan..ellerine saglik, vede afiyetler olsun..ama ben yanindaki patatesleri yiyebilirim:)
    Bu arada paylastigin dukkan resmindeki ilanda oldukca komik.."her derde deva".."cam kekik cicek bali" :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet risklidir ciğer herkes sevmez. Ben de hep böyle tarifler buluyorum galiba. :)) İlan komik ama gerçek bence. Çam kekik çiçek balı Fethiye'nin çok ünlü bir balı örneğin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. Eline sağlık arkadaşım.:) Ben arnavutum... ama sen beni de geçmişsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımlarından belli zaten. Arnavutların çok güzel yemekleri olduğunu ve çok güzel yemek yaptıklarını biliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. bende hiç mütavazi olamayacağım İlhan bey benim GONCAM'da pek güzel yapıyor:))) Şaka bir yana ellerinize sağlık çok severim bende 6 ayda bir yerim...Sevgiler iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gonca'nın da ellerine sağlık o zaman. 6 ay güzel hatta 3 ayda olabilir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Sevgili İlhan, bu yorumu yazmadan yarım saat kadar önce ciğer yedim:)
    Arnavut ciğeri değildi gerçi ama çok güzeldi.
    Arnavut ciğerine de bayılırım.
    Püf noktaları da tam isabet:)
    Harikasın gerçekten.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana afiyet olsun o zaman. Kuzu ciğeri miydi yoksa? Onu da çok severim hele ızgara olursa. Dur ya yemek vakti gene canım istedi. :)) Güzel yorumuna çok teşekkür ederim.

      Sil
  19. Çok aç olduğum bir an da gelirde bloğuna bakarsam kabahatli kim olur ben tabii ki de:))Şimdi olsa ekmeğimi yağına bana bana bir güzel yerdim arnavut ciğerini ,Çok severim ellerinize sağlık afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arnavut ciğerinin yağı da bir başka olur gerçekten. :)) Size de afiyet olun, teşekkür ederim.

      Sil
  20. ah,ah,geçenlerde hazırlamıştım kendimi ciğere ,unutmuşlar almaya,bizim evde benden başka kimse sevmez ,tabi ki kedimle beraber silip,süpürürüz olursa .Tavuk ciğeri severim sadece ,una ben kara ve kırmızı biber,tuz da katıyorum,şimdi karbonat da katarım ,of,of,bayıldım,ellerinize sağılık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tavuk ciğeri yerim ama çok sevmem nedense. Karbonatla bir deneyin herhalde tavuk ciğerine de olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Cigeri bütün olarak dogruyorum ve iyice süzüldükten sonra da dogruyorum.Süzgecin icinde tuzladiktan sonra biraz daha bekletiyorum.Bu bekletme sirasinda biraz karbonatta ekleyeyim ozaman.Bir de böyle deneyeyim...
    Ellerinize saglik...
    Cocukluktan kalan hersey ayri birgüzeldir degil mi??? Halen yikmamislar mi ya da yakmamislar mi bu güzel bir mekani?:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haddim olmayarak ciğeri pişmeden tuzlamanın yanlış olduğunu söylemek istiyorum. kesin olarak sertleşiyor. Evet yıkamamışlar ve büyük bir azimle devam ediyor şeker satmaya. Teşekkür ederim.

      Sil
  22. Cigeri dogramadan yikiyorum yazacaktim...Iyice süzüldükten sonra dogruyorum...

    YanıtlaSil
  23. Ama gene de tuzlamak ciğeri sertleştiriyor. Bunu çok denedim. Ben ısrarla önceden tuzlamak istiyorum çünkü yerken atılan tuz lezzet vermiyor. Ama çiğerde hep ters tepiyor.

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize sağlık İlhan Bey.Arnavuy ciğerine bayılırım.Tarif de harika.Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  25. Arnavut ciğerini çok seviyorum. Kansızlığım var dr. ciğer yemeyi tavsiye edince vicdanım rahat yer oldum :) Ellerinize sağlık nefis görünüyor. Patates kızartmasını bilmem ama soğan salatasız olmaz bana göre de. Birinci fotoğraftaki dükkana bayıldım umarım daha uzun süreli açık kalır. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorda dediyse, üstelik seviyorsanız da sık sık yiyin. Patates de çok yakışıyor tavsiye ederim. Bu zamana kadar kapanmadığına göre daha çok kalır bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  26. günaydın,mısır çorbası için teşekkürler,süper bir lezzet ,kızlar biraz kaşığın ucu ile denemeye başladılar ,sonra bir baktım...resim çekemedim,süper bir tat ve çok doyurucu .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın. Bağendiğine çok memnun oldum. Teşekkür ederim.

      Sil
  27. Arnavut ciğerinin görüntüsünden ve sunumundan lezzeti de belli oluyor. Ellerinize sağlık... hele yanında piyaz varsa, yeme de yanında yat. Dostlukla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehmet bey. Evet sumaklı soğan piyazı gerçekten çok yakışıyor.

      Sil
  28. Ciğrin yıkanmadığını ilk sizden duydum,ben çok nadir yaparım.Kasabıma bende sorayım,bilmiyorsa öğrensin.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğer yıkanmaz denirdi ben tam aksi yıkanacağını söylüyorum. Kasaba sorarsanız yıkama der onun için sormayın bence. Teşekkür ederim yorumunuza. :))

      Sil
  29. HER ZAMANKİ GİBİ DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ
    AMA HER ŞEY BİR YANA ŞU RESİMDEKİ HELVALAR ÇOK İŞTAH AÇICI GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Helvalar, şekerler, lokumlar hepsi süper ya. Teşekkür ederim.

      Sil