21 Kasım 2012 Çarşamba

SEBZELİ TAVUK ( ESKİ İSTANBUL RUM MUTFAĞI )




ÇOK ÖZÜR DİLİYORUM ÜZERİNE SÜT VE RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ KONUYOR, AŞAĞIDA DÜZELTİYORUM. :((

Bu tarifi İstanbul kitap fuarından aldığım " İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri " adlı kitaptan aldım. Yazarı Sula Bozis'in kitabı iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm eskiden İstanbul'da yaşayan Rum'ların gelenek görenekleri, yaşayış biçimleri, günlük yaşamları, yazarın ailesi, fotografları ve anılarından oluşuyor. İkinci bölüm Rum yemek kültürü ve tarifleri. Yolunuz fuara düşerse YKY standında bayağı da bir indirimle bu kitabı edinin, şiddetle tavsiye ediyorum.











Bu yemeği bu kitaptan bugün yaptım nefis oldu. Orjinali tavuk etiyle ama ben hindi kuşbaşı kullandım.







Malzemeler:





2 tavuk göğsü ( ben hindi eti kullandım )
2 havuç
2 pırasa
1 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3-4 kereviz yaprağı
1 adet kesme şeker
1/2 çay kaşığı zencefil
Tuz
Karabiber
1 bardak süt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri











Migostan paketli ve doğranmış olarak aldığım hindi eti.





Tarif:





Havuç, pırasa ve soğanı temizleyip yıkadıktan sonra ince ince doğrayalım. tavaya yağı koyalım  sebzeleri pembeleşinceye kadar soteleyelim. 















Tavuk etlerini ilave edelim ve iyice karıştırdıktan sonra ince ince doğranmış kereviz yapraklarını, biraz zeytinyağını, tuzunu, karabiberini, şekerini ve zencefili koyalım, kavurmaya karıştırarak devam edelim.












Yemeğimizi fırın kabına alalım, üzerine 1 su bardağına yakın süt dökelim. Rendelenmiş kaşar peynirini yayarak koyalım ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.

50 yorum:

  1. Ilk resime baktiimda uzerinde peynir var sandim. Yok demekki. Degisik bir tarif. Denemek icin not ettim. Paylastiginiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklsın, biraz evvel düzelttim daha doğrusu tamamladım. İkazın ve yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Nerdeyse gece yarisi: blog lar karnimi aciktirdi su yemek olsa idi onumde birde ekmek acaip yerdim simdi:) Eline saglik, cok lezetli bir yemek olmus(yemis kabul ettim kendimi:))...Bahsettigin kitap isimlerini kayit ediyorum..bir yolum duserse Turkiyeye bazilarini alacagim..birde yemek kitabi ekledim simdi:)) Guzel bir gun diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı dert bende de var. Gece 12 den sonra dolaşıyorum blogları dolaşıyorum ve aç karnına izdirap oluyor. :)) Yanlız malzemeleri eksik yazmışım şimdi düzelttim. :)) Evet yemek bloğumu çok öksüz hissediyorum. Sana da güzel günler olsun.

      Sil
  3. Много вкусно, много!!! Отгоре сирене или кашкавал има на първата снимка? Изглежда толкова апетитно! Прекрасна рецепта, благодаря ти!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your visit and comment.

      Sil
    2. CANDY,OTGORE İMA KAŞKAVAL ,AKO İSKAŞ PODROBNO DA Tİ PREVEDA,PİŞİ Mİ......İlhan bey ,sakıncası yoktur her halde tercume etmem,üstünde beyaz peynir mi,kaşar mı soruyor,onun cevabını verdim,sakıncası varsa silin lütfen.

      Sil
    3. Çok çok memnun oldum tercüme etmenize, Candy her zaman yorum yapıyor ama anlamıyorum, her zaman yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. lezzetli görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gülcan hanım. Size de sağlıklı mutlu günler diliyorum.

      Sil
  5. Ben tavuğu bu şekilde de (kerviz yaprağı hariç) yapıyorum.Rum yemeği olduğunu bilmiyordum.Paylaştığınız için teşekkürler.İst.gidince kitabı alıcam.
    Bu aralar da bende hikayeleriyle yöresel yemek merakı başladı:)
    Bugün de Hünkar beğendi yapıcam,hangi hünkar beğenmiş araştırırken,hünkar değil imparatoriçe'nin beğendiğini öğrendim.
    Araştırınca geçmişten gelen yemeklerimizin ilginç hikayelerine tanık oluyoruz.
    Nefis tavuk yemeği için elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkese belirtiyorum tarifi eksik malzemeli vermişim şimdi düzelttim. Dediğiniz gibi beş dakikada yiyip bitirdiğimiz yemeklerin aslında ne hikayeleri var değil mi? Hünkar beğendi en sevdiğim yemeklerdendir. Benim bildiğim de, Sultan Abdülaziz, Napoleon'un eşinin onuruna sarayda bir yemek verecektir, çok özel yemekler yapılmasını ister. Bu yemeği Abdülaziz çok beyenince adı bu olur. Boşverelim bizi ilgilendiren kısmı çok lezzetli bir yemek olması. :)) Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Günaydın,ellerinize sağlık kış sebzeleriyle güzel bir karışım olmuş..Zencefilin de çok güzel bir tat verdiğine eminim.İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eksik yazmışım onları tamamladım, zencefil de çok yakıştı. Size de sağlıklı, şanslı günler olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Bayılıyorum senin tariflerine İlhan. Tam benlik. Hem pratik, hem lezzetli hem de, ki en önemlisi, besleyici.
    Mutlaka yapacağım. Ben de hindi etini tercih ederim sanırım.
    Balık tariflerini de bekliyoruz.
    Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerin ve yorumun için çok teşekkür ederim. Dene ama eksik yazmışım malzemeleri, demin düzelttim onları da not et lütfen.
      Balığa sıra geldi diyorsun yani? :)))) Hindiyi tercih edeceksen alırken mutlaka son kullanma tarihine bak çünkü az tüketildiği için bazen sıkıntı oluyor. Tekrar teşekkür ederim.

      Sil
  8. Yağmurlu İstanbul sabahından merhabalar, İlhan bey muhteşem olmuş. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuat bey sağolun evet İstanbul'da yağmurlu sıkıntılı bir hava var. Sizin tatlı paylaşımlarınızda muhteşem hepsini yazıyorum.

      Sil
  9. ENFES GÖZÜKÜYOR.KEREVİZ ZENCEFİL HIIM NASIL MUHTEŞEM BİR TAT OLMUŞTUR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    KİTAP FUARINI BENDE ÇOK İSTİYORUM GİTMEK AMA ÇOCUKLARDA İSTEDİĞİ İÇİN KALABALAIK OLMASINA RAĞMEN HAFTA SONUNA KALACAK
    BAKARIM O ZAMAN KİTABADA
    PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel oldu bence deneyin hazır yemek konusunda hızlanmışken. :)) Kitap fuarı harika mutlaka gezin. Kitap bloğumda uzun uzun anlattım oraya bakarsanız bir takım tavsiyelerde bulundum çünkü karışık görünüyor biraz. Tekin Kitapevinde oğlum Tunca'ya da benden selam söyleyin. :)) Yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. ya ben kitap bloğunuzu hep atlıyorum
      bak şimdi siz söyleyince aklıma geldi
      hemen şimdi oraya gidiyorum
      hayırlı akşamlar

      Sil
    3. ben yine geldim kitap bloğunuza nasıl giriş yapacağım.
      bir türlü ulaşamadım kafam durdu galiba

      Sil
    4. Nasıl ya? www.ilhanucer.blogspot.com dan gireceksin. Aaaaaa olmadı valla. :)))

      Sil
  10. Nefis görünüyor. Hindi etini severim, yakışmıştır bu yemeğe. Ellerinize sağlık.
    Kitabı da çok merak ettim. Haftasonu gideceğim ben de fuara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman takıntılarım oluyor ya son takıntımda hindi eti. Bence tavuktan daha güzel. Fuar harika ama bazı tiyolar verdim kitap bloğumda onlara bakın derim. Hem de kitap bloğum biraz öksüzlükten kurtulsun. Adresi: ilhanucer.blogspot.com Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. düşünüyordum sadece saray yemeklerinin tarifleri mi gelmiş günümüze kadar ,merak ediyordum halk ne yermiş.Çok güzel paylaşımlarınız var,bu yemekte çok lezzetli görünüyor ,ellerinize sağılık ,bizim pazar cumartesi,alabaşa bakırım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindiye rağmen kalorisi biraz fazla oluyor ama ne yapalım. Alabaşı gene aldım bir öneri geldi bloglardan dörde bölüp haşlayarak yiyin diye. Onu deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. et yiyenler için muhteşem sanırım:))yalnız tavuk etlerinin çiğ görünümü var ya içim ürperdi:(((ben ne yapıyorum biliyor musunuz, etle yapılan pekçok yemeği etsiz olarak yapıyorum. Mesela etsiz türlüm meşhurdur ailede ve komşumda bilmeyen kalmadı:)))kuru fasulyeyi de etsiz yapıyorum,hatta pazı alıp kıymasız dolma yapıyorum, harcı bol naneli,hafif karabiberli üzerine sarımsaklı yoğurt valla gayet güzel oluyor, 20 yaşında kız yeğenim var, dedi ki,
    "teyzeee, etsiz bu kadar güzelse etli kimbilir ne güzel olur!!!! ailemi bile ikna edemiyorum et yememeye:))dahası onlara habersiz gidince zorla et yemeği yediriyorlar:))

    elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki bende etsiz türlü, kluru fasülye çok severim .Pazı dolmasına pirinçsiz, soğansız pek aklım akmadı yalnız. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
    2. pazı dolmasını etsiz deneyin valla çok güzel oluyor, çok az sıvı yağ koyuyorum(1 yemek kaşığı)bol nane,seviyorsanız kara biber,kırık pirinç,ben biraz köftelik bulgur da koyuyorum, salça da..piştikten sonra sarımsaklı yoğurt,üzerine isterseniz kırmızı biberli tereyağ cızzzz diye gezdirseniz daha lezetli oluyor..

      Sil
    3. Tabi o haliyle yarım ve severim de. Ben pirinci görmemişim onun için demiştim aklım almadı diye. Hem de süper olsun. :)

      Sil
  13. yemeklerde et yerie tavuğu severim.bu yemekte nefis olmuş.görüntü süper.ellerinize sağlık.hayırlı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten çoktandır çok özel bir yemek olmadıkça et kullanmıyorum. Hele hindi şimdi son takıntım. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  14. Bende tavuklusunu yapıyorum ama kereviz sapı yok. Bir daha öyle deneyeceğim. Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kereviz yoğun aroması ile baskın çıkıyor, sevmiyorsanız koymayabilirsiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Çok güzel görünüyor..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  16. Sevgili İlhan bey, yüzyıllarca aynı topraklarda yaşamış bir milletin evlatları olarak taaa atalarımızda kim bilir hangi soydan, hangi milletten dedelerimiz var. Osmanlı zamanından bu zamana bu topraklar üzerinde yaşayan her insanın aşağı yukarı pişirdikleri aynı.Mübadele yıllarında herkes eski köklerine dönerken bildiklerini de yanlarında götürüp sahiplendiler. Şimdi bizim İmam Bayıldı'mızı Amerika'da Yunan yemeği olarak lanse ediyorlar. Bence dedelerimizin ninelerimizin ortak yaşadığı bu toprakların tariflerine sahip çıkanları dur demenin zamanı. O yemek Osmanlı zamanından beri bizim vatanımızda pişiyordu şimdi rum mutfağı diye yazmışlar. Bence siz çok güzel yapmışsın bu eski OSMANLI yemeğini. ellerinize sağlık. Lütfen ukelalık olarak görmeyin yazdıklarımı. Sadece milliyetçilik benimkisi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki çok haklısınız. İç içe yaşamış toplumlarda zaten her şey birleşiyor. Benim başlığım sizi yanılttı daha doğrusu yanlış ifede ettim. Zaten kitabın adı, " İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri ". İstanbul'da çok uzun yıllar yaşamış olan yazarın İstanbul'un güzellikleri, insanları iyiliğini, bu konudaki anılarını anlattığı bir bölüm var. Bir de İstanbul'da yaptıkları yemeklerin tarifleri. Ayrıca Osmanlı yemeğide olamaz en azından bu tarifle. Çünkü Osmanlı mutfağında zencefil yok, karabiber de galiba son senelerde var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. ellerine sağlık evet değişik bir tarif kereviz yaprağıda ilğinç olmuş denemeliyim bu tarifide sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kereviz yaprağını az koymak gerekiyor yoğun aromasından ötürü, gerçi ben çok severim benim için fark etmez. Deneyin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Ellerinize sağlık. Ben tarifin düzeltilmiş haline yetiştim şanslıyım. Pırasa ve kereviz yaprağını çok severim. Çok güzel bir tarif. İzmir'de yapılacak fuarda bulurum umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı her zaman her yerde bulabilirsiniz. Yapı Kredi yayınları. Ama fuarlarda indirimli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Ilhan hayirdir ..simdi birsey diyecem olmayacak abes kacacak..ama neyse:)..yemek blogun oksuz degil kitap blogun oksuz:))) Peynirleride unuttun ama bak Sule den kacmamis:))
    Keyifli gecen olsun, dusuncesi az, mutlulu cok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli olsun, mutluluk çok olsun dediğin gibi. Çünkü yarın büyük oğluma kız istemeye gidiyorum çok heyecanlıyım.

      Sil
  20. Evet yemek bloğunda bir sürü blog arkadaşım var hiç yalnızlık çekmiyorum, bu da beni motive ediyor. Kitap bloğuna uğrayan yok hiç. :)) Pardon :(( böyle olması gerekiyordu. Evet ama Şule'nin kibarlığına bakar mısın? Bu ne biçim paylaşım yalan yanlış falan dememiş. Ben peynir konmuyor zannettim diyor.

    YanıtlaSil
  21. ilhan bey ellerinize sağlık ...
    sizin lezzetlere kereviz girmesi çok değişik.
    not aldım teşekkürler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kereviz yaprağı yoğun aromasıyla yemeklere lezzet veriyor tabi kereviz sevenlere. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. Aaaaa ne kadar guzel bir haber..kayinpeder olacaksin huh:)))) Simdiden tebrikler ve hersey gonullerince olsun diyorum..Ne kadar guzel ve heyecanli ve mutlu isler bunlar...Bosuna heyecanlanip unutkanlik olup karisikliklar yapmamissin bir nedeni varmis:))) Hersey guzel olsun diyorum..inan ben bile burada heyecanlandim..blog arkadasimizin oglu bizimde oglumuz :))))
    ( Sulecim cok kibardir cook-onuda yazmadan gecmeyim)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet heyecanlı günlerdi, çokgüzel geçti. Saol güzel düşüncelerin için.

      Sil