19 Kasım 2012 Pazartesi

FIRINDA LAHANA







Size bugün gerçekten bomba bir tarif veriyorum. :)) Alt tarafı lahana diyeceksiniz ama bu sebzenin kıymetini bu yemeği yedikten sonra anlayacaksınız . :)) Ama önce gene bir acayip sebze tanıtacağım bende son moda bu. Balık balık diye dalga geçtiniz artık balık da yemiyorum. :)) Bu acaip sebzenin adı "Alabaş". Belki bilenleriniz vardır, adı yörelere göre değişebilir de. Turp, pancar hatta şalgamı da alalım bunların karışımı bir şey. Ama çok lezzetli ve internete bakarsanız bir sürü de faydası var.














Şekli yukarıdaki gibi. Soyuyoruz, yıkıyoruz ve dilim dilim kesiyoruz.













Ben üzerine zeytinyağı, bol limon suyu, tuz ve pul biber koydum. Yanında yeşil zeytin ve domatesle yedim. Çarşıda pazarda görürseniz alıp bir deneyin , çok güzel oluyor.
Şimdi gelelim asıl tarifimize.





FIRINDA LAHANA:



Malzemeler:




1 adet orta boy lahana
200 gram dana kıyma
2 adet büyük kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 bardak et suyu veya tablet
2 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
1/4 kahve fincanı domates salçası
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
Pul biber
Tuz












Lahanayı alırken diyete uygun bir sebze diye almıştım, ama ne malzemeler girdi içine ne hale geldi. :))




Tarif:




Lahanayı ayıklıyoruz, yapraklara ayırıyoruz ve yıkayıp süzüyoruz. İnce ince doğruyoruz.












Bir tencereye yağımızı ve küçük doğranmış soğanları koyup biraz kavuruyoruz ve kıymayı ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Kıymalar suyunu çekince buna lahanaları, tuz ve pul biber ekleyerek karıştıra karıştıra yarım saat kadar pişiriyoruz.














Lahanaları bir fırın tepsisine alıyoruz ve bastırarak tepsiye yayıyoruz. Salçayı et suyunun içinde eritiyoruz ve lahananın üzerine döküyoruz. Tepsinin üzerini folyo ile kapatıp fırına koyuyoruz, lahanalar suyunu çekene kadar yaklaşık yarım saat fırında tutuyoruz. Sonra tepsiyi çıkarıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.


Ilınınca; lahananın üzerine kaşar peynirini serpiyoruz. Derin bir kaseye yumurtaları kırıyoruz, çatalla iki dakika kadar çırpıyoruz, sütü katıyoruz, karıştırıyoruz ve bu karışımı lahanaya katıyoruz , tepsiyi tekrar fırına sürüyoruz.. Kırk dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.. Bıçakla dilimleyerek servis yapalım.



44 yorum:

  1. Lahananın her şeyini severim...sarmasını, kapuskasını... hatta çiğden salatasını..Yaptığınız yemek muhteşem görünüyor..hemen hemen deniyorum...ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lahanayı seviyorsanız bu yemeği çok çok seveceksiniz eminim. Sonucu bana da bildirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. SİZE NE DİYEYİM BİLMEMKİ
    BU KADAR BECERİ
    ALABAŞI HİÇ DUYMADIMDA GÖRMEDİMDE
    ŞİMDİDEN SONRA DAHA DİKKATLİ BAKAYIM
    LAHANAYA GELİNCE HER TÜRLÜSÜNÜ SEVERİM FIRINDA HİÇ DENEMEMİŞTİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI GECELR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de İstanbul'dasınız, pazara gittiğinizde bakın mutlaka vardır. Deneyin bunu mutlaka biraz zahmetli yapımı ama değiyor sonunda. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Hiç görmedim o sebzeyi ben...alabaş ilginç valla sayenizde bir sürü yeni tat öğreniyoruz..bu arada lahananın sadece rahmetli annemin yaptığı sumaklı dolmasını severim ama o da kıymalıydı tabii ki...o yıllarda daha sebzeobur olmamıştım..çok güzeldir ekşili olurdu ve rengi sumaktan ötürü morumsuydu hatta dayımın kızı 'mor dolma' derdi:)ama fırından çıkmış fotoğrafı çok güzel...elinize sağlık..afiyet bal olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıralar pazarlarda falan çok var. Kıymalı lahana dolması bende çok severim. Hatta annem suyuna kabuklu sarımsaklar atardı. Bu da güzel oluyor börek gibi. :)) Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. TR.de ki adi Alabas mi? Burda Kohlrabi diyoruz.Hem yesili hem de moru var.
    4-5 parcaya bölerek birde haslamasini deneyin lütfen, enfes birsey oluyor.Ben havucla beraber hasliyorum.Etin yanina harika oluyor...
    Lahana gercekten de cok bereketli bir sebze,bir dahaki sefere böyle yapacagim..
    Genelde "Sarma" yaparim diye aliyorum ama,zamansizliktan pratike döküyorum.Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.
    Sevgiyle ve dostca kalin....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde var daha. Yarında haşlayıp denerim. İstanbul taraflarında alabaş diyorlar, çünkü Migrosda da vardı aynı adla satıyorlardı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Lahana lahana olalı böyle itibar görmemiştir herhalde :)) Kıymayı soğanı anladık da, kaşar, süt, yumurta da ne oluyor :))
    İlhan bey lahanaları şımartıyorsunuz :)))Bizim tarifleri beğenmeyecekler sonra :)))
    Ellerinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  6. :))) Ama dedim baştan lahanayı hor görmeyin diye. Saydıklarınız malzemeyi görünce korktum, yaparken fark etmemişim. Kaloriye bakar mısınız? :)))
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Alabas hic duymadim gormedim..burada bakacagim, alabas yerine morbas demeleri :))) Lahananin faydalarini bilmekle beraber hic pisirmiyorum aslinda denemem lazim, hem faydali hem cok guzel tarif vermissin..yarin ne yapsam diye dusunuyordum belkide lahanayi yaparim ama sebzelerde kiyma olayi bana ters..cok sevmedigimden:( ama yinede deneyecegim..Ellerine saglik..
    Bu aksam mercimek salatasini yaptim, gercekten sadece onu yesem olacakti tadinida cok beyendik..mercimege bayilirim boylede cok guzel oldu ve icine tuzsuz beyaz peynirde kesip koydum..tadi nefisti..Lubnanli komsumada gonderdim:)tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alabaş başka bir adla sizin oralarda olabilir. Hatta behçenizde bile vardır belki. :)) Bende kıymalı yemek pek sevmeme ama burada çok güzel oldu. Deneyin mutlaka çok seveceksiniz. Mercimek salatasını sevdiğine sevindim. Ben de kalnını ertesi gün peynirli yedim çok yakışıyor. Lübnan'lı komşunuzda artık bizden biri oldu ona da selam söyleyin. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Не съм пробвала досега вкуса на този зеленчук. Много ми харесват идеите ти! Благодаря ти!

    YanıtlaSil
  9. Wow! Enfes bir yemek olmuş. Lahanayı çok itip kakıyorlar ama çok lezzetli bir sebze bana göre. Böyle de çok güzel olmuş olmalı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz ilk önce yenilenmiş odan hayırlı olsun. Boyalar harika olmuş. Lahana hep üvey evlattır değil mi? Halbuki ne kadar bereketli bir sebzedir. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Lahanayı değişik bir şekilde sunmuşsunuz, deneyeceğim.Alabaş'ı da Kanyon'da organik pazarda bulmuştum.Rendeleyip, yoğurtla turp gibi yapmıştım.Elinize ve fikrinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sırada pazarlarda çok bol . Organik pazardakinin 1/5 fiyatına. Zamanıyken yemek gerek hem sağlıklı hem de lezzetli. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. lahanayı çok severim zaten.bu şekildede nefis olmuş.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lahana işte ama böyle pişirince lahana tadı kayboldu. :)) Sağolun yorumunuza.

      Sil
  12. İlhan, bu tarifin , lahana yemeklerinde gelinmiş son noktadır artık. Daha ileriye gidilemez.
    Muhteşem görünüyor.
    Kayıtlara geçirildi :))
    Bu arada balık tariflerini de görmek isteriz. Geçenlerde evde balık yapılacaktı. Nasıl yapsak derken senin bloğa girdik ve tatif aldık. Sonuç çok başarılıydı.
    Yani demem o ki, balık tariflerine devam lütfen :))))
    Sevgileeeerrrr......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lahanaya da daha fazla değer vermeğe gelmez değil mi ama? :)) Benim blogdan tarif alıp yapmana, özellikle de balık tarifi yapmana çok sevindim. Dalga geçenlere kapak olsun. :)))). Şaka tabiya. Teşekkür ederim. Sevgiyle kal.

      Sil
  13. Yukarıda kırmızı lahana ama yaptığınız bilinen byz.lahana değil mi? bilmediğim bu çok güzel görünen yemeği denemek lazım..elleriniz sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) O kırmızı lahana değil, üstelik o kısım ayrı lahana yemeğiyle alakası yok. Alabaş deniyor. Lahana seviyorsanız deneyin çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Bugün öğrendiğim 2. lahana tarifi!
    Harika görünüyor!
    Kaşar,yumurta ve süt karışımına un eklememek
    sanırım yemeği daha ağır olmaktan kurtarmış.
    Ve yine sanırım bu tarif size özel.
    Annem bir mutfak ustası ve bilmiyor olduğuna göre :-)
    Ellerinize sağlık !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında biraz un da ekleyebilirsiniz çünkü ne kadar susuz olursa yani börek gibi olursa o kadar lezzetli oluyor. Annelerle beni mukayese etmeyin lütfen onların hepsi benim ustalarım. Saygı ve sevgiyle kalın.

      Sil
  15. Şahane bir yöntem. Lahanayı çok severim. Biz sebzeci bir eviz. tam bize göre. Ellerinize sağlık İlhan bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza. Bence lahananın en iyi hallerinden biri. Suyunu iyice çektirebilirseniz börek gibi oluyor.

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. Hemen size bir tepsi ışınladım, soğutmadan yiyin. :))

      Sil
  17. Elinize sağlık. Lahana bizim evde de çok seviliyor. Böyle beşamel soslu olursa da
    eminim daha çok sevilir. Çok güzel bir tarif. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben lahanayı alırken çorbası, salatası falan zayılatıcı etkisinden faydalanmak için almıştım ama ne hallere geldi durum. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Ben de festigan diyeti yapmak istiyorum, ellerinize sağlık ,afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyet yalan oldu galiba. Aslında ne kilo alıyorum ne de veriyorum bu aralar. :))) Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Zayıflatan lahana çorbasını önerenler,bu kalori bombası tarifi duymasınlar:)
    İçindeki malz.Ayni zamanda lezzet bombası da olduğuna eminim.Ellerinize sağlık.




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Bu tarifte lahananın masumluğundan eser yok. :)) Ama lezzet olarak süper. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Enteresan bir şey olmuş..o kadar sarmalarını yaparım bir türlü beğendiremedim çocuklarıma :( Bu şekilde yedirebilir miyim denemek isterim ..Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymalı börek deyin, lahanadan bahsetmeyin hiç anlamazlar. :)) Önemli olan suyunu iyice çektirebilmek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. aaaa,bu bulgarca da da alabaş,rendeleyip salata niyetine yenirdi,İzmirde hiç görmedim .İtraf ediyorum,Festigan demek ,aklıma ilk önce balık geliyoru,siz yine de yiyin balıkları,afiyet olsun ,değişik tarifler öğreniyoruz sonuçta,lahana da lezzetli olmuş,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şu sıralar pazarlara yolunuz düşerse bulursunuz bence İzmir'de de. balık paylaşımlarına biraz ara verdim, çok ilginç bir tarif olursa paylaşacağım. Mazes teşekkür ederim.

      Sil
  22. alabaşı biliyorum, süper bir salata malzemesi bana göre, ben rendeleyip salatalara ilave ediyorum ya da öylece yiyiyorum, lahananın orta kısmına benzetiyorum be alabaşı. Fırında lahana muhteşem gözüküyor bu arada, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitti alabaşın zamanı herhalde göremiyorum artık. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  23. muhteşem görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Annem diyo ki yiyecegim bi tabak yemek o kadar seyle ugrasamam :) Ama cok begendim tarifi , emeginize saglik

    YanıtlaSil