Yer elması biliyorsunuz eğri büğrü bir sebzedir. Çocukluğumdan beri çok severim. Ama ayıklaması çok gıcık onun içinde pek pişirmiyorum. Rahmetli annem ayıklarken soyduklarını çiğ çiğ yerdim, kadıncağız çok kızardı pişirecek bir şey kalmadı diye. Bu tarifi önceden de yapmışım ve defterimde çok yıldızlılar arasında ama hatırlamıyordum.
Yaparken tereddüt de etmedim değil hem zeytinyağlı, hem de terbiyeli nasıl olacaktı acaba? Çok da güzel oldu. İşte size hem hafif, hem sağlıklı, hem diyete uygun bir yemek. Ne güzel akşam yemeğinde bir tek bunu yemiş nefsimizi köreltmişken yukarıdaki Malatya'lı komşumuzdan koca bir tabak kavrulmuş helva geldi sıcak sıcak. Yedin mi diye soruyorsunuz değil mi? Dayanıp da yok ben yemezdim diyeniniz var mı merak ediyorum. :))
Malzemeler:
1 kilo yer elması
1 adet büyük kuru soğan
1 adet orta boy havuç
1/2 çay bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz
2 adet kesme şeker
Dereotu
Nane
Terbiyesi için:
1 yumurta sarısı ( Tarifte 2 yumurtaydı ama ben terbiye konusunda kararsız olduğumdan tek koydum)
1 limonun suyu
Biraz su
Tarif:
Yer elmasını soyuyoruz , istediğimiz şekilde doğrayarak içinde limonlu su olan kaseye alıyoruz.
Tencereye zeytinyağını koyup kızdırıyoruz ve küçük doğradığımız soğanı ve havucu içine atarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Yer elmalarını da katarak bir iki çeviriyouz. Üzerine yıkayıp süzdüğümüz pirinci, şekeri ve tuzunu koyup, 3/4 su bardağı kadar da sıcak su ilave ediyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Yemeğimiz pişerken bir kaseye yumurta sarısını, limon suyunu ve suyu koyarak çatalla iyice çırpıyoruz. Yer elması yumuşayınca yemeğin suyundan terbiyeye azar azar katarak bir taraftan da karıştırmaya devam ediyoruz. Terbiyeyi tencereye boşaltıyoruz ev bir taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Üzerine dereotu ve taze veya kuru nane serpebiliriz. Afiyet olsun.
Ben yaparım ve çok severim bu yemeği...Bana enginarı hatırlatır lezzeti.. ellerinize sağlık
YanıtlaSilDoğru siz söyleyince düşündüm, enginara benziyor. Teşekkür ederim.
SilBen çok severim kıtır kıtır yemesini. Ama hiç yemeğini bilmiyordum. Değişik geldi. Gerçi patates, kereviz gibi olsa gerek. Güzel olacaktır.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Yemeği harika olur. Kahve telvesinin dediği gibi enginara benziyor biraz. Teşekkür ederim.
Silaa yemeğinin yapıldığını bilmiyordum, eğribüğrü ve renginden ötürü hiç almadım:)))ama elinize sağlık güzel oldu demişsiniz, inanıyorum:)afiyet olsun:)diyet gitti ha sıcak helvayı görünce:))))ben de dün zeytinyağlı pırasa yaptım ama iki günden sonra çekilmiyor:(bıktım; migrosta yaprak sarma görüp aldım birazcık iyi ki az almışım, felaket kötü çıktı pirinçleri takıttukur:(((şu anda çay yaptım reçel, tereyağ en güzeli oh mis:))
YanıtlaSilYemeği çok güzel olur da ayıklaması insanı bezdiriyor. Evet ya bu diyet çok geriyor beni. :)) Bundan sonra Mirgrostan almazsınız, siz yaparsınız. :)) Demin resimleri gördüm pc de aklıma geldi , paylaşmış mıydım acab? Sizin fasülye ızgarayı yaptım ama çok oluyor. Süper oldu. Siz yağlı oluyor deyince sadece çok az ızgaraya yağ sürdüm. Evet reçel, tereyağda eskiden çok yediklerimdendi. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silşuradan hatırlıyorum; ızgaraya az yağ sürdüğünüzü söylediğinizi hatırladım ama resimleri paylaşıp paylaşmadığınızı hatırlayamadım:)belki yine bir yorumda söz etmiştiniz aklımda kalmadı tam olarak:)))
Silafiyet olsun..Görele yemeği o işte, bizim köyümüz:))
Evet galiba bir yorumda söylemişim, halbuki resimleri de çekmişim ama herhalde bir sorun oldu.
Silpardon, bir dakika şu fasulye ızgara ne Allhaşkına?
SilAnnemin hatırlayıp, istemesi yakındır :)) Ve yahut sürpriz mi yapsam.
YanıtlaSilZeytinyağlı pırasayı da bazen terbiyeli yaparız.
Ellerinize sağlık, et yemeklerini seviyoruz ama sebzelerimiz de olmazsa olmazlarımızdır.
Afiyet olsun...
Bence yapın sürpriz olsun. Anneniz değerini bilecektir. ( soyma zorluğundan dolayı) Pırasayı terbiyeli bilmiyordum acaba o da mı zeytinyağlı? Ben etden ziyade otçuyum. Her sebzeyi, otu çok seviyorum. Teşekkür ederim.
SilOOOO ELLERİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilBENİDE ÇOCUKLUĞUMA GÖTÜRDÜNÜZ
BENDE ÇİĞ YEMEYİ ÇOK SEVERDİM ÇOCUKKEN
ELLERİNİZE SAĞLIK
ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
HAYIRLI AKŞAMLAR
Evet çocukluğumuzun tatlarından. Şimdi de tam zamanı galiba . Çok da faydalı olduğu söyleniyor, madem seviyorsunuz bol bol yiyin. Ama ayıklarken bana sövmeyin. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilYOK ESTAĞFİRULLAH SÖVERMİYİM HİÇ
SilYALNIZ AKLIMA DÜŞÜRDÜNÜZ BİR KERE
BULURSAM KAÇIRMAYACAĞIM
HAYIRLI GECELR
Eline saglikta ben bu elmanin varligini bile bilmiyorum, burada Ginger-Zencefil- ler ayni bu resimdeki gibi bir bakinayim varmidir burada diye...cocukken yedigimide hatirlamiyorum:( Ne guzel diet uyguluyorsun azimle:) ben heleki bugun kesin 2 hafta yemeyecek kadar kalori aldim:( biraz dikkat etsem iyi olacak:) Afiyetler olsun.
YanıtlaSilYok görüntüsü benziyor ama kesinlikle zencefil değil tabi. Soyması zaman alıyor ama varsa oralarda pişirmeni öneririm. Diyet aksak köstek gidiyor şimdilik. Evet senin haftasonları çok şaşıyor farkındayım. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilYemeğinin yapıldığını bilmiyordum,çocukken çiğ olarak çok tüketirdik.Epeydir yediğim yok,alıp sizin gibi pişirmeli.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilYorumlardan çoğu kişinin yemeğini bilmediği anlaşılıyor. Halbuki ne kadar güzel olur. Bence tam zamanı yapın derim. Sağolun yorumunuz için.
SilEge mutfaginin vazgecilmezleri arasindadir,ne mutlu sizlere ki rahatlikta bulup yapabileceginiz bir sebze.Birgün bir yerlerde rastlarsam eger mutlaka yapacagim bir lezzet.Emeginize saglik,sevgiyle ve dostca kalin....
YanıtlaSilHerhalde uzak bir yerlerde yaşıyorsunuz. Halbuki şu sıralar çok bol. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilben bayılırım,soymasına da üşenmem aynı şekilde pişiririm ama terbiyeli hiç yapmadım.Zaten kendisi helmeleniyor ,birde tatlımsı bir tadı var çok güzel,limonlu terbiye nasıl olur bilemedim ,denemeli öylesini de..Elinize sağlık...
YanıtlaSilSizin gibi soymasına üşenmesem her gördüğüm yerden alır pişiririm. Terbiyelisi daha lezzetli oluyor bence, bir deneyin umarım seversiniz. Sağolun yorumunuz için.
SilМного вкусно и интересно! Поздрави!
YanıtlaSilThank you for your comment.
SilDaha ilk satırları okumaya başladığımda birden bende kendi annemin soyarken bizimde yediğimiz yer elmaları geldi aklıma ,sizde aynısını yapmışsınız.Hatta azalanların yerine normal patates eklemek zorunda kalırdı,yemeği çoğaltmak için.Güzel bir yemek olmuş arada almak lazım,galiba mevsimi geldi.Elinize sağlık
YanıtlaSilSeviyorsunuz belli ki, bol bol tüketin. Ama gerçekten çok zahmetli, pişirmesi değil de soyması. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilyemeğini hiç yapmadım ama çiğ tüketiriz bizde.ellerinize sağlık.çok güzel bir yemek olmuş.iyi akşamlar.
YanıtlaSilBazılarımız çiğ yendiğini bilmiyor, bazılarıda yemeğini. Çok ilginç gerçekten. Size de iyi akşamlar, teşekkür ederim.
SilYer elmasını çok severim. Terbiyeli olarak denemedim ama yadırgayacağımı sanmıyorum. kereviz çok güzel olduğuna göre yer elması da oluyordur. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan, bunu da defterime kayıt ettim. Sizlerden aldığım tariflerle artık sırtım yere gelmez. Ellerine sağlık. Çok da güzel görünüyor. Ben hiç yapmadım ama yedim. Çok beğendim. Çiğ yendiğini de hiç bilmiyordum.
YanıtlaSilSenin verdiğin bu sağlıklı yemek tariflerini çok seviyorum. Devamını merakla bekliyorum.
Sevgilerimle....
Blogların en güzel tarafı bu. İnsan her gün yeni bir şey öğreniyor. Soyup çiğ yiyebilirsin. Teşekkür ederim güzel yorumuna.
SilAnnem bir kere yapmıştı çok da beğenmiştik. Sizin terbiyeli tarifi de ben yapayım bari. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHem mevsimi çok kısa, hem de dediğim gibi soyması dert. Onun için çok sık yapılmıyor evlerde herhalde. Saolun yorumunuz için.
SilBir egeli olarak bayılırım, ailecekde çok severiz. Çok lezzetli görünüyor ellerini sağlık..
YanıtlaSilEge yemeği deniyor ama ben Bodrum'da yaşadığım yıllar çok da fazla rastlamadım pazarlarda. Alacağım zaman Büyük marketlerden alırdım. Ama yanılıyor olabilirim. Teşekkür ederim.
SilEvdekiler sevmiyor diye pek sık yapmıyoruz ama bu şekli ile denemeli. Ellerinize sağlık İlhan bey..
YanıtlaSilNormal şeklini sevmiyorlarsa, terbiyelisini de yemeyebilirler. Sevmeyanler için riskli. Teşekkür ederim.
SilKuru soğan yerine taze soğanla da yapılabilir mi acaba?
YanıtlaSilGörüntü ve tat daha güzel olabilir:)
Denemedim ama olabilir tabi. Taze soğanın yeşil kısımlarıyla. Bu ukelalık bana ait değil valla. Geçen gün yabancı bir tv.de çok ünlü olduğumu bildiğim ( adı aklımda yok ) bir İtalyan ahçı beyaz kısımlarının kesinlikle yemeğe konmayacağını uzun uzun anlattı. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilTarif "Bücürükveben" bolğuna aittir, benim tarafımdan denenmiştir ve şahsi fikrim çok başarılıdır. Taze fasülyeyi ayıklıyorsunuz, tabi yıkıyorsunuz. Ben ocak ızgarasında yaptım, ızgarayı fırça yardımı ile biraz zeytinyağı ile yağlayıp fasülyeleri kızartıyorsunuz. Eğri büğrü ama en lezzetlisi olan bir tür var ben onunla yaptım, çok güzel oldu.
Silyer elmasını korda yemiştim ,denemek lazım,benimkiler yer mi?Ellerinize sağılık .
YanıtlaSilİzmir'de yaşayıp da yer elması yenmez mi? Deneyin bence yerler. Sağol yorumun için.
Sil