14 Ekim 2012 Pazar

PENCEREMDEKİ ACI BİBERLER, KESTANELİ LAHANA DOLMASI














Bodrum'daki devasa sebze ve meyve bahçesinden sonra İstanbul'da çiçekler haricinde yetiştirebildiğim tek sebze bu yukarıda gördüğünüz acı biberler. :))) Laptobumun durduğu yerde yanımdaki pencerenin dışında saksıda yetiştiler. Çok önce paylaşacaktım ama bloglarda öyle güzel bahçe, çiçek, sebze, meyve paylaşımları oldu ki komik olmasın diye bu zamanı bekledim. Özellikle Emel hanımın Kanada'da ki behçesinde yetiştirdikleriyle yaptığı yemeklere gıpte etmemek elde değildi. Size basit gelebilir ama ben çok eğlendim bu biberlerle, üstelik geçen seneki biberlerin tohumlarından yetiştiler. Yani el emeği, göz nuru. :)))) Turşu bile kurdum.





KESTANELİ LAHANA DOLMASI :





Aslında dolma olayı benim için zor işler, ama lahanayı da kestaneyi de çok seviyorum ve defterime yazdığım bu tarifin yanında üç yıldız vardı. Yani önceden yapılmış ve beğenilmiş demektir bu. En zor kısmı kestaneleri soymak. Mutlaka benim bilmediğim kolay bir yöntemi vardır diye düşünüyorum. Bir de soyarken dayanamayıp bir sürü de yedim. :))) Tarif muska şeklinde sarın diyor ama lahanaya hükmetmek o kadar kolay değil benim için.















Malzemeler:






1 orta boy lahana ( alırken dolmalık demek gerekiyormuş )
250 gram kestane
2 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çorba kaşığı dolma fıstığı
1 tatlı kaşığı yeni bahar
Kuru nane
1 tatlı kaşığı toa şeker 
1 çay kaşığı karabiber
1.5 su bardağı sıcak su
3/4 su bardağı zeytinyağı
Tuz













Tarif:






Lahanayı temizleyip yapraklarını ayıralım ve tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzgeçe çıkaralım.
Kestanelerin üzerine bıçakla bir çizik atıp onları da yumuşayıncaya kadar haşlayalım ve kabuklarını soyup iri olacak şekilde parçalayalım.















Zeytinyağını kızdırıp küçük doğradığımız soğanı ve dolma fıstığını ilave edelim ve biraz soteleyelim. Pirinci, kuş üzümünü, dolma baharını, tuzunu, karabiberini ve toz şekerini koyup yaklaşık beş dakika kavuralım.   Suyunu ve kestaneleri de ilave ederek suyunu çekene kadar iç pilavımızı pişirelim. 
















Pilavı ocaktan alıp ılınmaya bırakalım. Lahana yapraklarını tek tek açarak içine iç pilavdan biraz koyalım ve dolma şeklinde (veya yapabiliyorsanız muska şeklinde) saralım.
Hazırladığımız dolmaları bir tencereye yerleştirip 1 bardak sıcak su ekleyelim ve yirmi dakika kısık ateşte pişirelim. Üzerine kuru nane serpebiliriz. Ilık veye soğukken servis yapalım. afiyet olsun.

27 yorum:

  1. Bende balkonda maydonoz,fesleğen ,nane yetiştirmek istiyorum , daha kısmet olmadı ama hevesleniyorum işte. Kestaneler bana nedense yeni yılı hatırlattı.Lahana dolmasına yakışmıştır sanırım,elinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değişik oluyor ve bence çok da yakıştı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. lahana dolmasını severim ama kestaneli denemedim.eminim güzel olmuştur.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin bence çok lezzetli oluyor. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  3. biberlere bayıldim ve çok özendim bende ekicem hemen ama şimdi olurmu acep
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komik biberlerimi beğendiniz demek. :)) Martta ekin bence, herhalde bu mevsimde olmaz. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.Müsadenizle bu tabağı alıp gidiyorum.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun Fuat bey tenceresiyle vereyim. :))

      Sil
  5. Biber görüntüleri süper.Keşke ben de o kadarını yapabilsem.Hiç giremedim bu işlere..Dolmanın görüntüsü de süper..Ellerinize kollarınıza sağlık.Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsınız isterseniz. Dolm kestaneli falan güzel oluyor valla. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sevgili Festigan ne demek efendim, bakmayin ben bahceden anlamam etmem hazirciyim sizinki gibi el emegi goz nuru kendiniz yetistir,isisniz once bunu paylasmaniz gerekiyordu ,,Bu arada merakimi bagislayin ama Bodrumda uzun seneler yasamissiniz sanirim sel olayi nedeni ile Istanbula gelmissiniz yanlismi biliyorum eski yazdiklarinizdan okumustum, bahce kurtarilamadimi?? Istanbuldada en azindan sanirim sitedesiniz ve yine bahcedesiniz?? Bu arada verdiginiz kestaneli lahana dolmasi sahane birsey ama yapabilirmiyim hic bilmiyorum desemde mutlaka deneyecegim..hergun kofte et balik tek duze yemekten bizimkiler isyan edecekler:)) Az sonrada sarikiza da selam ederim gibilerden devam etmeye baslayacagim ki mektup tan beter oldu bu yorum..kusura bakmayin :)) sevgiler vede ellerinize saglik diyorum.

    YanıtlaSil
  7. lahana sarması çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakmayın düzgün göründüğüne, alt tarafları hileli. :)) Ama lezzetliolduğu doğru. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Evet 17 sene sonra tekrar İstanbul'a döndük, yok bahçedekiler de tamamen gitti. Burada sitede bahçe var ama genel kullanıma ait onun için bir şey ekip biçemiyoruz. Ancak pencere kenarları ve balkon var.Deneyin mutlaka yaparsınız ve seversiniz. Sarıkız yok onun için selamınızı iletemedim. :))) Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emel hanım size yanıttı bu yanlış yerde çıktı. :))

      Sil
  9. 'ne kadar taze resim'-öyle dedim içimden ,emeğinize sağılık .Kestaneli lahana sarmasını ilk defa görüyorum,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
  10. Mazes teşekkür ederim. Siz de değişik lezzetlere açıksınız, onun için seversiniz bence.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili İlhan bey bende pencere önünde yetiştirdim şimdide afiyetle her gün soframda yiyiyorum.. Kestaneli lahanayı daha önce duymamıştım. Denemek lazım. Ellerinize sağlık. Çok güzel sarılmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan pnu yetiştirebilmenin zevki. Yoksa pazarlarda 3 kuruşa satıyorlar. Kestane ve lahanayı seviyorsanız mutlaka pişirin. Yok pak güzel sarılmadılar. Alt tarafları öyle değil. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Yine hafif ve leziz bir tarif. Elinize sağlık. Bugün pazardan pancar satın aldım. Bu hafta pancarlı humusunuzdan yapmayı planlıyorum. Yapınca yazarım size, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pancarlı humus hakkındaki düşüncelerinizi merakla bekliyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. kestaneyi müthiş bir şekilde severim , aynı zamanda lahana dolmasınıda ama iki lezzeti bir arada hiç tatmamıştım...yapılacakların en üst sırasına yerleştirdim bile ben bu tarifi,ellerinize sağlık.Muhteşem en sevdiğim iki lezzet bir arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kestane ve lahanayı seviyorsanız bu dolma tam size göre. Yapıp severseniz bana da bildirin lütfen. Sevmezseniz hiç bahsetmeyin. :))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. İlginç bir tada benziyor ,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik lezzetlere açık olanlar için güzel bir yemek oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Ah ben bunu denesem acaba???

    Beceriksiz ama hevesli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kestane ve lahana seviyorsanız deneyin derim. Beceriksiz olur musunuz bloğunuzu ilgi ile izliyorum süper. Teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

      Sil