10 Ekim 2012 Çarşamba

ŞU ANDA MİDEMDE OLAN PALAMUTUN YOLCULUĞU






Bu sene bildiğiniz üzere  palamutun her halini pişirdim. Ama bugün ilk defa canlı olarak aldım ve palamutun denizden çıkarılmasından yeme aşamasına gelene kadar ki macerasını resimledim. Aşağıdaki tarifin çok benzerini yakın geçmişte paylaşmıştım. Bu biraz daha farklı. Palamut deliliğim zatem malumunuz da, bir de şimdi başınıza Eminönü'nden aldığım çeşitli güveçler çıktı. Artık her şeyi güveçte yapıyorum ve çok farklı lezzette oluyor.









Palamutlar  Sarıyer açıklarında tekneye geliyor, biz de sahilde askeri bir düzen içinde sıraya girmiş olarak tekneyi bekliyoruz. :))








Balıklar sahile gelmek üzere başka bir tekneye aktarıldı ve bize doğru geliyor. Her ne kadar aksi yöne gidiyor gibiyse de Boğaz'da öyle olduğun yerde manevra yapılamıyor. :))










Tekneyi beklerken resim çektim. :))  Boğaz'ın Karadeniz'e açılan kısmı.













Bu da diğer taraftan bir manzara.












Evet balıklar geldi, satın da aldık ama balıkçı raconu olarak balıkların ölmesi beklendi ayıklamak için. ( Bence de doğru ) Yani balıkların ağla çekilmesi ile ayıklanıp elime almam arasında birbuçuk saat geçti. Pek akıllı adam işi değil ama inat ettim bir kere. :)))



Evde yıkandılar, küvette buzlu ve tuzlu suda bekletildiler ve süzgeçe alınıp tuzlandılar. Güvecimizin tabanı zeytinyağla sıvandı. Balıklar zeytinyağı, tuz, karabiber ve soya sosuyla marine edilip bir saat buzdolabında bekletildi.













Soğanlar iri iri piyazlık doğrandı ve en alta yayıldı. Üzerine  balıklar dizildi. 3 - 4 diş sarımsak iri iri doğranıp aralara serpiştirildi. Sivri biberler ve domatesler aralara yerleştirildi. 2 adet defne yaprağı ilave edildi.

















Üzerine  az tuz serpiştirildi ve güvecin üstü sıkıca folyo ile kaplandı. Önceden ikiyüz dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi dakika pişiriyoruz. Sonra üzerini açıyoruz ve üzerinin kızarması için beş dakika daha fırında tutuyoruz.












Sonra tabağımıza alıyoruz ve üzerine bol limon sıkarak afiyetle yiyoruz.

45 yorum:

  1. Yine mi? İlhan Bey diyeceğim ama demiyorum :)) Çünkü, bugün ben de palamut aldım, tanesi 5 liradan. Sizin ki kadar değildir ama mübarekler çok tazeydi. Bu yıla kadar palamut balığını pek tercih etmezdim. Bu sene ne olduysa, pek seviyorum. Siz güveç demişsiniz ama bana göre siz Kiremitte Balık yapmışsınız. Ellerinize sağlık, Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde bu yaşıma kadar yediğim toplam palamut kadar bu sene yedik. Doğru güveç olmuyor, düşündüm ne olabilir diye aklıma gelmedi. Evet doğrusu kiremit olmalı. Teşekkür ederim uyarınız ve yorumunuz için.

      Sil
  2. Nefis nefis manzarada, balikda guvecde harika olur. Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia hanım yanlışımı düzeltmiş, aslında kiremitte demek daha doğru. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Dediğim gibi uysun, uymasın her şeyi bunlarda yapmaya başladım. :)) Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  3. Bir gun cat kapi gelecegim ona gore:)) palamutlar tabiki guzeldir ama tadini bile hatirlamiyorum, siz yiyor bende resimlere bakip avunuyorum..afiyetler olsun. Ayrica cektiginiz ve paylastiginiz fotolar icinde tesekkurler, dakikalarca bakilacak gibiler..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama fazla geç kalmayın palamut mevsimine yetişin. :)) Evet manzara gerçekten çok güzel. Cep tel. ile çekiyorum ancak o kadar oluyor. Çok çok teşekkürler.

      Sil
    2. O kanadadan gelene kadar biz yollasak:)))

      Sil
    3. Emel hanım özledi Türkiye'yi haklı olarak, her şeye hasretlik çekiyor, kolay değil. Yollasak mı acaba? :)))

      Sil
  4. Que maravilha poder comer um peixe tão freco, saído do mar a poucos instantes. Espetacular mesmo! Abraços do Brasil...

    YanıtlaSil
  5. Por favor ponha um TRADUTOR GOOGLE amigo, será um prazer voltar...

    YanıtlaSil
  6. Palamuta kavuşma yolculuğunuzu çok sevdim.
    Pişirme yönteminiz de güzel. Artık bize kiremitte palamut pişirmesi kalıyor.
    Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Güzel çirkin palamut yiyelim diye bir karşısında takla atmadığımız kaldı. :))

      Sil
  7. sizde bizden İlhan Bey :)) /haftanın 4 günü balıkla geçiyor illaki..

    masal kahramanım kızartmasını, ben palamutu bu haliyle müthiş severim..
    afiyetler olsun

    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Palamut hem lezzetli, hem de kılçığı insanı uğraştırmıyor, kolay yeniyor. Aslında arık çinekopu, lüferi falan da özledik. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. balıkta en sevdiğimdir palamut.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğinize göre şu sıralar siz de bol bol yiyorsunuzdur umarım. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Hayırlı sabahlar, enfes bir görüntü ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel bir paylaşım.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuar bey size de hayırlı sabahlar olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Çok güzel görünüyor ilhan bey ellerinize sağlık balıkçı amcanında emeğine..Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında ne emekler sonucu geliyor o balık soframıza. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Palamutun en bol olduğu mevsim.Geçen pazar bende sacda pişirdim. Güveçte de nefis olmuş,ellerinize sağlık.Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok bol ve ucuz.Mutlaka saçda da güzel olmuştur. Şİmdi aklımı çeldiniz, akşama alsam mı acaba? :))) Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Harika çok beğendim fotolarla okadar hoş bir post olmuşki gözlerimi alamadım ellerinize sağlık mutlaka deneyeceğim saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berna hanım hoşgeldiniz. Balık bolken değerlendirin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. ohhh yine bir İlhan Bey klasiği...Palamut...buara bende çok sık yaptım bugün bi yemek paylaşayım dedim anneelinde var hadi baloığı koyayım dedim oda yine sizde var ama İlhan bey artık palamutu birazda bize bırakın:)))bende kiremitte karides yapıyorum kızım onu seviyo....fotolar çok güzel ...buarada patatesli çorbayı yağtım fesleğenli olanı:)))saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık palamut yayınlama mevsimini kapatmıştım ama dün canlı balık sevdasına satlerce bekleyince paylaşayım dedim. :))) Karides de çok severim, paylaşır mısınız tarifini? Teşekkür ederim.

      Sil
  14. BU GÜNLERDE PALAMUT ŞENLİĞİ VAR.
    AKŞAM BİDEDE VARDI.
    ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerek, yıkılıyor ortalık palamuttan, lüfer de böyle olsa keşke ama daha büyümeden çinekop ve sarı kanat olarak yaklayıp sattıkları için lüferi yiyemiyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Sevgili festigan ve pozitifpembe..tesekkur ederim dusundugunuz icin beni...simdi siz yollasaniz gelene kadar kokar o palamutlar en iyisi sizler resimlerini paylasin yine, ben onada raziyim..sevgiler :)) Madem siz palamut paylasiyorsunuz bende size escargo paylasiminda bulunayim bir ara :)))

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize saglik. Turkiye'nin baliklarinin lezzetini hicbir yerde bulmak mumkun degil. Gercekten cok lezzetli gozukuyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetini bilelim bu bolluğun. Ben değerlendirmeye çalışıyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. hayırlı sabahlar
    sayenizde bu sene balık kültürüm ve pişirme tekniklerim artıyor
    teşekkür ederim
    ilk fırsatta bu tarifde denecek
    resimlerde gayet güzel
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de bloglar sayesinde kültürüm artıyor, hergün yeni bir şey öğreniyorum. Deneyin bence de çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  18. İlhan bey,

    Marin işine bayıldım. Ben tavuk yerken eskidem, onlarıda böyle marin ederdim.
    Demek balık da da oluyor. Fotograf ta balığı beklemek de, 1.5 saat sonra fırına girdiğini bilmek de harika.

    Ellerinize sağlık.
    Canı balık isteyen anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıda sadece tuzlayarak da olur ama ben biraz lezzeti değişsin diye yaptım. Güzeldi hakikaten tutulmasını dahi izlemek. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  19. yolculuğun başı ve sonu çok güzelmiş,ellerinize sağılık,hala palamut almadım,çok ayıp yaaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl almazsınız? Yıkılıyor ortalık. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. İlhan Bey;
    Bayılırım palamuta ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Karnımın en aç olduğu saatte bakınca fena oldu bu .Çok harika görünüyorlar ellerinize sağlık.Bugün ben de 3 tane palamut aldım .Sizin tarifi deneyeceğim lakerda için .Şu an sudalar kanları gitsin diye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman kanları gidinceye kadar devamlı suyunu değiştirin lütfen. Bu kısmı çok önemli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. Merhaba :) oldukça lezzetli görünüyor afiyet olsun :)

    kalın sağlıcakla..

    YanıtlaSil