Bu köftenin fazla özelliği yok tabi ama sebze şiş ve köftenin XIX. yüzyıl İstanbul mutfağı kitabındaki orjinal tarifi çok ilginç, onun için paylaşıyorum. Sebze şişi başka amaçlarla da kullanabilirsiniz.
SEBZE ŞİŞ:
1 kabak
1 patlıcan
1 adet kırmızıbiber
2 dilim kızarmış çavdar ekmeği ( veye normal ekmek )
8-10 adet yeşil zeytin
2 çorba rendelenmiş kaşar peyniri
Zeytinyağı
6-7 yaprak kıvırcık salata
Tuz
Tarif:
Kabak ve patlıcanları temizleyip uzun ve ince dilimler halinde kesiyoruz. Üzerlerine biraz tuz serpip beş dakika kadar bekliyoruz. Izgara da közlüyoruz.
Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkarıp yıkayıp ince şeritler halinde doğruyoruz.
Ekmekleri kızartıyoruz, kenarlarını kesip atıyoruz ve derin bir kaseye ufalıyoruz. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ekmekle karıştırıyoruz. Kırmızı biberi, peyniri, tuzu, karbiberi, zeytinyağını ekleyip harmanlıyoruz.
Kabak ve patlıcanları düz bir zemine alıp üzerlerine ekmekli karışımı paylaştırıyoruz. Rulo şeklinde sarıp bir kabak, bir patlıcan olacak şekilde şişlere geçiriyoruz. Izgara da on dakika kadar çevirerek pişiriyoruz.
Servis tabağının altına kıvırcık yaprakları seriyoruz, üzerine şişleri diziyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Köftelerimiz olunca tabaklarımıza pay edeceğiz.
KİMYONLU KÖFTE:
Bildiğimiz köfte ama ekmeksiz. Osmanlı mutfağında çok yapılırmış ve baharatın o dönemlerde çok değerli olduğunu düşünürsek bu köftenin değeri de ortaya çıkar. :)) Şimdi size aşağıda orjinal tarifi yazacağım, benim çok hoşuma gitti.
Kimyonlu Köfte
"Tarik-i tabhı: Gerek koyun eti ve gerek sığır
eti hangisinden olur ise tuz ve biber ve soğan
ve kimyon ile gereği gibi kıyıp inceldikte mu-
rat olunur ise tava içinde revgan ile veyahut ıs-
gara üzerinde kızartıp üzerine çiğ soğan ve
maydanoz ile piyaz kıyıp tenavül buyrula.
Mehmet Kamil
Melceü't - Tabbahin
Malzemeler:
500 gram kuzu veye dana kıyma
2 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Garnitür olarak:
Piyazlık doğranmış kuru soğan
1/2 demet maydanoz
Sebze şiş ( Ben ilave ettim. :)) )
Sumak ( Ben ilave ettim )
Tarif:
Kıyma, soğan ve sarımsağı geniş bir kapta karıştırıyoruz. Kimyon, tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak ve yassı köfteler yapıyoruz. Izgarada veya az yağlanmış bir teflon tavada kızartıyoruz.
Servis tabağına önce köfteleri alıyoruz, yanına soğanlı karışımı ve sebze şişimizden koyuyoruz. Domates ve biber de koyabiliriz. Afiyet olsun.
BU ARADA KİTAP BLOĞUM ÇOK ÖKSÜZ KALDI. :)) ilhanucer.bolgspot.com lütfen biraz ilgi ve alaka. :))))
Muito suave e saudavel esta alimentação! Adorei, e parabéns pelo bom gosto. Abraços Brasileiros ao casal.
YanıtlaSilThank you for your visit and comments.
SilKoftelerde gozum kaldi :)))
YanıtlaSilEkmek olmayınca dağılıyor, uzun süre yoğurmak gerekiyor. Teşekkür ederim.
SilŞişler de köfteler de çok leziz görünüyor. Şişleri hazırladıktan sonra fırında yüksek ısıda pişirsek de olur herhalde? Sizin diyet yemeklerinize özenmeye başladım valla. Ben de mi yapsam böyle bir diyet :))
YanıtlaSilBunu diyet diye değil de ilginç geldiği için yapmıştım. Ama siz yazınca bakyım gerçekten de diyete uyuyor. :)) Tabi fırında da olur. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silmenü harika köfte zaten çok severim birde bu közde sebzelere bayılıyorum elinize sağlık
YanıtlaSilEvet farkında olmadan sağlıklı ve lezzetli bir memü oldu. Izgara sebzeleri ben de seviyorum. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilGörüntü süper ve iştah açıcı. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim ,evet ızgara olması da kaloriyi düşürüyor.
Silbu şişler süper olmuş ,eee,köfteden de vazgeçmem,ellerinize sağılık.
YanıtlaSilYemek programlarının hastasıyım ,kanal 'D' bir köfte yaptılar,aklımın ucundan bile geçmezdi öyle köfte yapmak ,reçetesi evde ,bana ilginç gelen :mayalı krep hamuruna kıyma koymak ve mücver gibi pişirmek ,daha neler görürüm ...köftelerinizi gördükten sonra paylaşayım dedim .
Mayalı krep hamuru + kıyma + yağda kızartma. Mutlaka lezzet süper olur ama ya kalori kaç? :)) Teşekkür ederim.
YanıtlaSilaman İlan bey,bırakın kaloriyi ,yedikten sonra biraz koşu ...
YanıtlaSilO zaman yapıyorum tarifinizi, mayalı krep hamuruna kıyma koyarak. Kilo alırsam suç sizin. :))) Teşekkür ederim.
SilBen bu yayını nasıl kaçırmışım anlamadım. İlhan bey tariflerinizden çok keyif alıyorum..Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, ben de sizin bloğunuzu ilgi ile takip ediyorum.
YanıtlaSil