16 Ekim 2012 Salı

SEBZE ŞİŞ GARNİLİ KİMYONLU KÖFTE




 Bu köftenin fazla özelliği yok tabi ama sebze şiş ve köftenin XIX. yüzyıl İstanbul  mutfağı kitabındaki orjinal tarifi çok ilginç, onun için paylaşıyorum. Sebze şişi başka amaçlarla da kullanabilirsiniz.





SEBZE ŞİŞ:





1 kabak
1 patlıcan
1 adet kırmızıbiber
2 dilim kızarmış çavdar ekmeği ( veye normal ekmek )
8-10 adet yeşil zeytin
2 çorba rendelenmiş kaşar peyniri
Zeytinyağı
6-7 yaprak kıvırcık salata
Tuz














Tarif:





Kabak ve patlıcanları temizleyip uzun ve ince dilimler halinde kesiyoruz. Üzerlerine biraz tuz serpip beş dakika kadar bekliyoruz. Izgara da közlüyoruz.
Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkarıp yıkayıp ince şeritler halinde doğruyoruz.
Ekmekleri kızartıyoruz, kenarlarını kesip atıyoruz ve derin bir kaseye ufalıyoruz. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ekmekle karıştırıyoruz. Kırmızı biberi, peyniri, tuzu, karbiberi, zeytinyağını ekleyip harmanlıyoruz.















Kabak ve patlıcanları düz bir zemine alıp üzerlerine ekmekli karışımı paylaştırıyoruz. Rulo şeklinde sarıp bir kabak, bir patlıcan olacak şekilde şişlere geçiriyoruz. Izgara da on dakika kadar çevirerek pişiriyoruz.












Servis tabağının altına kıvırcık yaprakları seriyoruz, üzerine şişleri diziyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Köftelerimiz olunca tabaklarımıza pay edeceğiz.






KİMYONLU KÖFTE:













Bildiğimiz köfte ama ekmeksiz. Osmanlı mutfağında çok yapılırmış ve baharatın o dönemlerde çok değerli olduğunu düşünürsek bu köftenin değeri de ortaya çıkar. :)) Şimdi size aşağıda orjinal tarifi yazacağım, benim çok hoşuma gitti.





                                                                                            Kimyonlu Köfte

                                                                                             



                                                                                            "Tarik-i tabhı: Gerek koyun eti ve gerek sığır
                                                                                             eti hangisinden olur ise tuz ve biber ve soğan
                                                                                              ve kimyon ile gereği gibi kıyıp inceldikte mu-
                                                                                             rat olunur ise tava içinde revgan ile veyahut ıs-
                                                                                             gara üzerinde kızartıp üzerine çiğ soğan ve 
                                                                                             maydanoz ile piyaz kıyıp tenavül buyrula.

                                                                                             Mehmet Kamil
                                                                                             Melceü't -  Tabbahin
















Malzemeler:






500 gram kuzu veye dana kıyma
2 adet orta boy rendelenmiş kuru soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber





Garnitür olarak:





Piyazlık doğranmış kuru soğan
1/2 demet maydanoz
Sebze şiş ( Ben ilave ettim. :))  )
Sumak     ( Ben ilave ettim      )






Tarif:





Kıyma, soğan ve sarımsağı geniş bir kapta karıştırıyoruz. Kimyon, tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak ve yassı köfteler yapıyoruz. Izgarada veya az yağlanmış bir teflon tavada kızartıyoruz.
Servis tabağına önce köfteleri alıyoruz, yanına soğanlı karışımı ve sebze şişimizden koyuyoruz. Domates ve biber de koyabiliriz. Afiyet olsun.


BU ARADA KİTAP BLOĞUM ÇOK ÖKSÜZ KALDI. :))  ilhanucer.bolgspot.com    lütfen biraz ilgi ve alaka. :))))


16 yorum:

  1. Muito suave e saudavel esta alimentação! Adorei, e parabéns pelo bom gosto. Abraços Brasileiros ao casal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your visit and comments.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Ekmek olmayınca dağılıyor, uzun süre yoğurmak gerekiyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Şişler de köfteler de çok leziz görünüyor. Şişleri hazırladıktan sonra fırında yüksek ısıda pişirsek de olur herhalde? Sizin diyet yemeklerinize özenmeye başladım valla. Ben de mi yapsam böyle bir diyet :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu diyet diye değil de ilginç geldiği için yapmıştım. Ama siz yazınca bakyım gerçekten de diyete uyuyor. :)) Tabi fırında da olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. menü harika köfte zaten çok severim birde bu közde sebzelere bayılıyorum elinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Evet farkında olmadan sağlıklı ve lezzetli bir memü oldu. Izgara sebzeleri ben de seviyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Görüntü süper ve iştah açıcı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ,evet ızgara olması da kaloriyi düşürüyor.

      Sil
  7. bu şişler süper olmuş ,eee,köfteden de vazgeçmem,ellerinize sağılık.
    Yemek programlarının hastasıyım ,kanal 'D' bir köfte yaptılar,aklımın ucundan bile geçmezdi öyle köfte yapmak ,reçetesi evde ,bana ilginç gelen :mayalı krep hamuruna kıyma koymak ve mücver gibi pişirmek ,daha neler görürüm ...köftelerinizi gördükten sonra paylaşayım dedim .

    YanıtlaSil
  8. Mayalı krep hamuru + kıyma + yağda kızartma. Mutlaka lezzet süper olur ama ya kalori kaç? :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. aman İlan bey,bırakın kaloriyi ,yedikten sonra biraz koşu ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman yapıyorum tarifinizi, mayalı krep hamuruna kıyma koyarak. Kilo alırsam suç sizin. :))) Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Ben bu yayını nasıl kaçırmışım anlamadım. İlhan bey tariflerinizden çok keyif alıyorum..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  11. Çok teşekkür ederim, ben de sizin bloğunuzu ilgi ile takip ediyorum.

    YanıtlaSil