9 Ekim 2012 Salı

KİPOHORTA ( ÇİPORTA ) , GÜVEÇTE HİNDİ






Aslında ayrı günlerde paylaşacaktım ama ikisi de inanılmaz güzel olmuştu aynı gün paylaşmaya karar verdim. Çiporta aslında bir Girit yemeği. Bu güzel yemekteki otları görünce Ege'lilerin yağmura niye bu kadar önem verdiklerini daha iyi anlıyoruz. Turizmin en yoğun olduğu yaz aylarında bile özlemle beklerler yağmuru. Çünkü yağmur otların büyümesi anlamına gelir. Otların artması demek sofralardaki çeşidin artması demektir. Eskiden çiporta, yoksulların yemeği imiş. Şimdi ise bir çok ünlü yerde meze olduğunu biliyorum. Bu tarife, "Çakma Çiporta" diyebiliriz. Bir çok malzemesi eksik, eksikler olunca da tarif de değişti haliyle. Şimdi hemen itirazler gelecek biliyorum ama İstanbul'da hele bu mevsimde radika, turp otu vardı da biz mi kullanmadık? :))) Orjinalinde yumurta da var  ve " köy yumurtası" kullanın mutlak deniyor. :)) Onun için buna çiporta değil de değişik bir meze diyelim, Yunan ve Girit mutfağına yakın olanları kızdırmayalım. Ama lezzetine kefilim, hem de süper bir diyet salatası.




















Çavdar ekmekleri et gibi çıkmış :))





Malzemeler:





1 portakalın kabuğunun rendesi
4 adet taze soğan
7-8 yaprak göbek salata
1 salatalık
5 yaprak pazı
5 yaprak roka
2 dilim çavdar ekmeği
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 çay kaiığı karabiber
7-8 adet yeşil zeytin
Tuz













Tarif:





Potrakalın kabuğunu rendeleyelim, biraz haşlayalım ve süzelim.
Göbek salata, salatalık, taze saoğan, roka ve pazıyı ince ince doğrayalım
Çavdar ekmeklerini küp küp doğrayıp teflon tavada kızartalım.
Doğradığımız yeşillikleri derin bir kaseye alalım, üzerine ekmekleri yayalım, onun üzerine portakal rendesini serpelim.
Başka bir kasede limon suyunu, zeytinyağını, karabiber ve tuzu iyice karıştıralım, salatamızın üzerine dökelim. Afiyet olsun.








GÜVEÇTE HİNDİ:








Bu akşamki ana yemek diyete uyması bakımından hindi soteydi. Artık ben hemen her yemeği toprak kaplarda yapıyorum , lezzeti çok fark ediyor. Kuşbaşı satılan hindi eti de son keşfim. :))) Bence tavuktan çok daha lezzetli oluyor.















Malzemeler:






1/2 kilo kuşbaşı hindi eti
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet domates
1 adet kırmızı biber
5-6 dal kereviz yaprağı
1/2 demet maydanoz
Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz





Eti marine etmek için:





1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/4 çay bardağı soya sosu
1 çay kaşığı karabiber
1 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı toz kişniş















Tarif:





Derin bir kaseye marine etmek için gerekli malzemeyi ve hindi etlerini koyarak iyice karıştırıyoruz ve buzdolabında bir saat bekletiyoruz.
Tavaya ( ben toprak güveçte yaptım) zeytinyağını koyup kızdırıyoruz ve küçük doğradığımız soğanları koyarak biraz kavuruyoruz. Küçük doğranmış sarımsakları da koyarak kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar pembeleşince hindi etlerini güvece alıyoruz ve yaklaşık üç dakika karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. 











Ocağın altını kapatıyoruz. Etlerin üzerine küçük doğranmış kırmızı biberi, domatesi, incecik kıydığımız maydnoz ve kereviz yaprağını yayıyoruz. Kekik ve kimyonu da serpiyoruz. Tuzunu biberini ayarlayıp, güvecin üzerini folyo kağıdı ile sıkı bir şekilde kaplıyoruz.















Önceden ikiyüz dereceye ayarlanmış fırına koyuyoruz ve yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.

32 yorum:

  1. Güveç kabı benimde en çok tercih ettiğim şey..Gerçekten çok fark ediyor lezzeti..Ama hindi denemedim :) Görünce denemediğime pişman oldum :) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindi bence tavuktan daha lezzetli veya tavuktan bıktık öyle geliyor. deneyin bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. elinize sağlık sevgili fesligan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  3. Çok sağlıklı ve lezzetli olmuşlar ellerinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de sağlıklı oldular. Yoksa diyetteyken kendimi avutma mı oluyor. :)) Yok yok sağlıklı. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. Çok sağlıklı bir tarif olmuş.Hindi en yağsız beyaz et.
    Portakal kabuğu aroması mükemmel...
    Güveçte hindi diyete uymuş :))

    YanıtlaSil
  5. Eveet uydu yağsız et ve sebze. Salatada öyle, hem de çok lezzetli oldular. Ama şu anda ben gene açım . :))) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Hindinin göğüs etidir herhalde. But tarafı yağlı olduğu için ben göğüs tarafını tercih ediyorum. Dediğiniz gibi tavuktan daha lezzetli, kırmızı etin lezzetine yakın bir lezzeti var. Memleketimize ilk geldiği zaman zannedildiği gibi tavuk etini tahtından indiremedi, nedense.
    Güveçte çok lezzetli olmuştur. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. Rabia hanım çok haklısınız. Kekikle falan kuzu etine benziyor. ben çok seviyorum. teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık.çok güzel görünüyorlar.ah birde ben başlasam şu diyet olayına.hem düzensiz saatlerde yemek yiyorum hemde kaptırınca gidiyor.verdiğim kilolar arada geri geliyor hal böyle olunca...ama bu tarifleri denemek istiyorum.emeğinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlı diyet zor yapılıyor. Dediğiniz gibi düzensiz yemek de kilo aldırıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ellerinize saglik, salataya bayilirim, bu hafta denenenecek, hindi de belki :))degisik bir tarif ve tavuk, kirmizi ete karsi alternatif, aslinda gelsenizde buraya yapsaniz bizede :)) Bende hazira konsam..Ilhan Usta nin elinden yemekle benim yapmam arasinda mutlaka coook fark olur:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur mu sizin süper tarifleriniz var, ilgiyle izliyorum. Hindiyi de deneyin aynı kuzu eti gibi oluyor. Sizin oralarda da olduğunu düşünüyorum. Bir açık renklisi var hayvanın nereleri bilmiyorum, bir de daha kırmızı ete yakın renkte olanı var lezzetli olan da o zaten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Ege'de de otlar çıkmadı daha. Aynı şeyler var şu anda. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin Ege'de yaşadığınız anlaşılıyor. Çıkmamıştır ama yağmurlardan sonra Bodrum pazarları süper olur. Ben 17 sene Bodrum'da yaşadım, tekrar İstanbul'a geleli 2 sene oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. И двете ястия много ми харесват! Изглеждат много вкусно! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you. Bilmeden teşekkür ettik ama. :)) Mazeeeees yetiş.

      Sil
  12. ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
    YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ.HİNDİ ETİNİ BENDE ÇOK SEVİYORUM AMA HEP TAVADA SOTE ŞEKLİNDE YAPIYORDUM
    GÜVEÇ TE ÇOK DAHA LEZZETLİ OLUR EMİNİM
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavada sotesi de güzel oluyor. Ama ben yeni güveç kapları aldım ya suyunu çıkarırım artık. :)) Size de hayırlı günler, sağolun.

      Sil
  13. Tam da rahmetli anneannemin yemekleri gibi olmuş, selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işık içinde yatsınlar. Evet ya bir de kuzine falan olurdu, güveç içinde pişerdi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Her iki tarif de harika. Değişik otlar deneme fırsatım hiç olmadı. İstanbul'da da etrafta radika ve daha bir sürü çeşit otlar çıktığını duymuştum ama tanımayınca toplanamıyor tabi. Bir de toz toprak, kedi köpek çok olunca maalesef..
    Hindi etini de çok severim ben. Güveçin verdiği tatla birlikte çok lezzetli olduğundan eminim. Hele kerevis yaprağıyla.. Güveçte pişen her yemek bir hazinedir bana göre :)
    Ellerinize sağlık ve teşekkürler bu güzel tarifler için.

    YanıtlaSil
  15. hayatımda hindi yemedim,tadını pek bilmem ama her türlü otu severim,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. İlhan bey harika tarifler dediğiniz gibi ekmek et gibi çokmış. Ellerinize sağlık. Çok güzel tarifler. Çok beğeniyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil
  17. Selamlar İlhan bey,
    κύπος : bahçe
    χόρτα: (yabani) ot
    demektir ve bahçede ne varsa bu "tencere" yemeğimizin içine kabak, kabak yaprağı, bol soğan ve domatesle beraber girer. Pirinçli pişebilir, sadece kavrulabilir veya söz ettiğiniz gibi yumurtalı da olur.
    Çok hafif ve müthiş lezzetlidir zira içinde sadece yabani ot çeşitleri değil biber, domates yaprağı bile bulunur.
    Yağmurlar başlasın, size özellikle salyangoz ve ot çeşitlerimizden göndermek istiyorum. Bu eşsiz lezzetimizi "asıl çehresiyle" denedikten sonra, şehir değiştirmeyi bile düşünebilirsiniz =)

    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim tarifin kesinlikle aslı olmadığını belirttim zaten. Hariksınız ben zaten bir otkoliğim. Sizlerden çok şey öğreniyorum, blogculuğun en güzel tarafı da bu zaten. Sağolun tekrar.

      Sil
  18. Ooooh mis ;)
    Folyo kağıt yerine yağlı kağıtta kullanabilir miyiz ?

    Ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yağlı kağıt daha da sağlıklı olur. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Turp otuna bende bayılırım Antalyada kayınvaldemle yumurta ile yapar...Sanırım artık herşey migrosta var....şuan seflerin düellosunu izliyorum bi standa gittiler herşey vardı...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MMM lerde oluyor evet ama gözünüzü kapatıp yiyin tatsız tuzsuz acaip şeyler. Hiç alakası olmuyor çoğunun. Ben de o kadar oralarda yaşadım 1 - Turp ve hardal otunu, 2- Keşkeki sevemedim. :)) Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.

      Sil