14 Eylül 2012 Cuma

PALAMUT IZGARA

Bu da bloğa konur mu diyebilirsiniz. Herkesin kolaylıkla yapabildiği basit bir balık ızgara alt tarafı. Ama palamut gibi lezzetli bir balık, balıksız geçen aylardan sonra birdenbire o kadar bollaştı ve ucuzladı ki yirmi gündür pişirmediğim şekli kalmadı. Bu olayın farkında olmayan varsa onları uyarmak için de bu tarifi paylaşıyorum. Böyle fırsat her zaman gelmiyor. Hatta konservelerden, kışlık hazırlıklarınızdan yer kaldıysa dolabınızda bol bol derin dondurucuya atın. Kıt olduğu zamanlarda çıkarıp yemek çok hoş oluyor.














Balıkçıda balığımızı dilim dilim kestiriyoruz. Burada bir uyarı yapmak istiyorum. Balıkçı bu işlemi yaparken her an balığınızı görecek konumda olun. :)) Arka taraflara götürüp temizliyorlar, bu arada sizin seçtiğiniz balık değişebilir. Benim başıma geldi, lütfen dikkat. Eve gelince çok iyi yıkıyoruz, biliyorsunuz palamut çok kanlı bir balıktır, kanı tamamen gidene kadar yıkayalım. Süzgeçe alalım, iyice süzülsün.













Derin bir kaseye biraz zeytinyağı, çok az limon suyu, tuz, karabiber  1 tane defne yaprağı koyalım ve balıkları içine atarak iyice harmanlayalım. Böylece buzdolabına koyalım ve bir saat bekletelim.










 Bir saat sonra balıklarımızı dolaptan çıkaralım. Ocağımıza ızgaramızı koyalım ve balıkları üzerine dizelim. Bir tarafı kızarınca çevirelim ve diğer tarfını da kızartalım. Servis tabağında roka, limon, turpla süsleyebiliriz. Biliyorsunuz balık ve salata yiyoruz o kadar. Ama haklısınız balıktan sonra insanın canı acaip tatlı istiyor. O zaman bir parça çikolata veya bir tatlı kaşığı reçel yiyebiliriz. İşte size hem sağlıklı, hem diyete uygun, hem lezzetli, hem doyurucu bir yemek. Afiyet olsun. Bu iyiliğimi de unutmayın. :))))

37 yorum:

  1. super
    cok lezzetli gozukuyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. HAYIRLI GECELER
    BALIK YEMEYİ SEVİYORUM AMA NE ALMADA NEDE PİŞİRMEDE ÇOK MARİFETLİ DEĞİLİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL OLMUŞ
    BİR ŞEY SORMAK İSTİYORUM
    BALIĞI DERİN DONDURUCUYA KOYARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN BİR PÜF NOKTA VARMI ACABA,
    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  3. Derin dondurucuya koymadan gene çok iyi yıkayıp, hiç kan pıltısı kalmayacak şekilde kağıt havluyla kurulamak gerekiyor. Fazla yer tutmaması için buzdolabı poşetine yan yana koyabilirsiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim. Siz yapamadığınızı söylüyorsunuz, bir çok ev hanımı da kokar diye evinde balık pişirmez. Haksız da sayılmazlar, neler yaptım ev hala kokuyor. :))))

    YanıtlaSil
  4. KOKUYU ÖNEMSEMİYORUM.AMA ASLEN ANKARALI OLDUĞUM İÇİN BALIK KÜLTÜRÜM YOK.
    HANGİ AY HANGİ BALIK YENİR BUNLARI BİLEMYORUM.GELİŞTİRMEK İÇİNDE PEK BİR GAYRET GÖSTERMEMİŞİM ANLAŞILAN.
    AMA BURASI BANA ÇOK YENİLİKLER GETİRDİ
    ARKADAŞLARIMIN HAMARATLIĞINI GÖRÜNCE BENDE AŞKA GELİYORUM GALİBA
    VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Ankara'lıyım. :)) Bence siz balık olayına palamut hazır bolken başlayın. Zaten balıkçı hazırlıyor, siz yıkayıp pişireceksiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ne guzel bir goruntudur o oyleee... gel beni ye diyor o palamutlar ellerinize saglik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredeyse her gün yiyorum.:)) İstanbul'da çok bolda diğer yöreleri bilemiyorum. Değerlendirmek gerek bu bolluğu. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  6. Harika bilgiler vermişsiniz,çok teşekkür ederiz.
    Kesinlikle dondurucuya koyacağım ama çıkarınca yine aynı şekilde tavadamı pişireceğiz ve buzunun çözülmesini bekleyecekmiyiz?
    Tekrar teşekkürler.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pişirmeden 2 saat önce çıkarın. Yağda kızartmada yapabilirsiniz, buğulama seviyorsanız harika olur. Fırında pişirebilirsiniz. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  7. Afiyetler olsun..okadar bol olunca yenmezmi:))) Bizde burada salmon, Tilipia(ne balik oldugunu bilmiyorum )devam..neyseki temizleme problemim yok sadece et..yoksa hayatta elleyemem yikayamam ve pisiremem..Bir garip huy..Etlerdede oyle kemikli et elleyemem tavuk pisiremem (butun)..neysem nerden nereye..nefis gozukuyor ..canimda istedi:(
    ps:Aslinda buradada hercesit balik var ama anlayana ve pisirebilene :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salmon, somon herhalde. Somonda olur tabi ama çok yağlı balık olduğu için marine etmeye gerek yok bence. Bence oralarda palamut vardır. En azından sizin bahçede yetişmiyor mu? Pardon karıştırdım galiba. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Palamutların biraz daha büyümelerini bekliyorum ben.Gözüm hep tezgahlarda bir yerlerini alsalar boy boy büyük büyük .Hatta torik boyutuna ulaşmasalar da isteğim onları lakerda yapacak boyutta yakalamak .Balıklarınız çok harika görünüyorlar .Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lakerda yapınca tarifi paylaşırsınız değil mi? Eskiden yapardım, bir çok püf noktası olduğunu hatırlıyorum ama unuttum. Aslında şu an yemek için ideal boydalar. Bolluğu havaya da bağlıymış, örneğin geçen sene torik olmadan kesildi. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. ooof naptınız İlhan Bey gecenin bu vakti olmaz ama gidip alacağım yarın : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mine hanım nerelerdesiniz? İyi gezdiniz bu sene. Evet balık bolken maksimum değerlendirmek gerek. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. en sevdiğim balıktır.nedense balık yyeceksem ilk tercihim palamut olur.sunuma bayıldım.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Benim de en sevdiğim balıktır. Yolum üzerinde balıkçılar var. Almayacağım gün bile geçerken durup izliyorum. :)) Sevgi ve saygıyla kalın. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Çoook teşekkürler ben de bugün palamut alacağım ve kızarmasına bayılmama rağmen o şekilde yemek istemiyordum çok iyi fikir oldu teşekkürleeeeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekilde kızartmasından daha güzel oluyor. Bir deneyin eminim seveceksiniz. Hem de sağlıklı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. "Bu da bloğa konur mu diyebilirsiniz. Herkesin kolaylıkla yapabildiği basit bir balık ızgara alt tarafı." demişsiniz;
    1- Yarın ne pişirsem diye düşünüyordum. Balık aklıma gelmemişti. Süper oldu, yarın balık pişecek.
    2- Ben genellikle yağda yapıyordum palamutu,marine edilip ızgara yapılacak.
    3- Balığı pişirdiğiniz tavayı kullananlar son derece memnun ben henüz almadım, acilen alınacak
    4- Balıklar harika görünüyor, nefis pişmiş.
    İyi ki paylaştınız.
    Birde soru, derin dondurucuya nasıl koyacağız ? Herhangi bir işlem yapılacak mı ?

    YanıtlaSil
  14. Füsun hanım çok teşekkür ederim, hem ziyaretinize, hem de güzel yorumunuza. Evet tavayı IKEA dan almıştım. Derin dondurucuya plastik bir kutu içinde de olabilir. Sıra aralarına streç koyarsınız y apışmasın diye. Çok iyi yıkanmış olması gerek ve peçeteyle zedelemeden kurulayın.

    YanıtlaSil
  15. İlhan bey,
    Palamutların lezzeti görüntüden fışkırıyor adeta.Roka,turp ve soğan dilimleriyle de çok güzel bir sunum olmuş.Ellerinize sağlık.Ben sosta bekleme yapmıyordum,Bir daha yaptığımda sos olayını uyguluycam.
    Derin dondurucu olayına,bazıları denizden çıktığı gibi ayıklamadan ve yıkamadan kullanın diyorlar.Bazıları da temizleyip yıkayıp diyorlar.Dondurucu da balık saklamayı,hazır bolken bu yıl düşünüyorum ama ikilemde kalıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza. Kesinlikle ayıklayın, yıkayın ve öyle dondurun. Denizden çıkmış balığı canlıyken atarsanız derin dondurucuya ve şoklamanız varsa tamam ama yazarken bile kötü oldum. Gerek yok.

      Sil
  16. nefis gozukuyor.cok severim palamutu. afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  17. Ilhan Bey,yazmadan gecemeyecegim COK HOSSUNUZ:))..Bahcemizde BALIK ta yetistiriyoruz ben onu yazmamismiydim..atlamisim demekki :)) domates biberlerin arasinda kucuk bir havuz ve icinde salina salina yuzen baliklar...yakinda olta atacagim .Resmini ceker gonderirim size:)Keyifli Palamutlar diliyorum ay pardon pazar gunu diyecektim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oralarda güzel somon yetişir. Havuzunuzu ona göre yapın. :)) resimi merakla bekliyorum. Sahi havuzdan vazgeçtim bahçenizin geniş açı bir resmini paylaşsanıza. Bne şimdi palamut almaya gidiyorum :) Teşekkür ederim.

      Sil
  18. ellerinize sağılık,tadını bile unuttum,2 sene öce somondan zehirlendiğimden beri,cumartesi hamsi aldım,ucundan yedim ,bir şeyim yok,galiba palamudu da yiyebilirim,hele ızgara çok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bir şanssızlık olmuş, balıktan men etmeyin kendinizi. bence kendinize bir balıkçı belleyin hep oradan alışveriş yapın, güvenli olur. Geçmiş olsun. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  19. nefis gözüküyor....bu pazar balık yedik ama bizim kız hamsici...bu hafta içi alıcam ama bende...ben fırında buğlama yapıyorum yaparsam yayınlarım....Bizim burda balıkçılarda eğer buzluğa atacaksanız yıkamadan atın diyorlar...eğer yıkarsak lezzetini azaltırmışız benim içim pek el vermiyor ama...zaten tazaesinden yanayım...çaycumadayım bazen hamsi 1 tl ye düşüyor balık bakımından zenginiz yani....bu sosu deneyeceğim...elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Palamutu kesinlikle yıkayıp, temizleyip öyle dondurmak gerekiyor. Çok kanlı bir balık nasıl donar öyle? Palamut sizin orada da çoktur diye düşünüyorum. Bugün ben gene aldım, iyi ki aklıma getirdiniz fırında yapacağım değişiklik olsun. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Palamut ızgaralar çok güzel görünüyor,elinize sağlık.Belki denemişsinizdir ama üzerine hafif bir tatlı önereyim,tahin helvasını çatalla ezip,içine elma rendeleyin,karıştırın.Biraz da fırına sokup çıkartın,ılık servis edin.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemedim ama siz yazınca idrak ettim, evet gerçekten elmalı tahin helva süper olur. Hem hafif, hem de balıktan sonra tam uyar. Teşekkür ederim.

      Sil
  21. İLHAN BEY SÖYLEMESİ AYIP BU GÜN BALIĞI YAPTIM
    ÇOK GÜZEL OLDU ÇOCUKLARDA ÇOK BEĞENDİ
    SAYENİZDE:)
    BİRDE YANINA KIRMIZI SOĞAN SALATASI YAPTIM AFİYETLE YEDİK :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun . Beğendiğinize çok sevindim. Çocuklarınızı öpüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. ben de balığın garnitürsüz pişmiş halini çok severim ..yanında çeşitli salatalarla..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil