16 Eylül 2012 Pazar

IZGARA ŞEFTALİ SALATASI, TEL ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI

Bugün sizinle bu hafta sonu yaptığım iki değişik salata tarifi paylaşacağım.Farklı lezzetlere açık olanlara tavsiye ediyorum, deneyin. Izgara şeftali salatası biraz masraflı ama kırk yılda bir yapıyoruz. Size en ekonomik malzemeleri marka olarak söylüyorum. Apikoğlu kuru et, Bahçıvanın mozerellası. Diğer markalarla aralarında bayağı fark var. Bu iki salatayı yapmanın mevsim olarak da tam zamanı. Kuzu kulağı bütün pazar ve marketlerde bulunuyor şu sıralar.





IZGARA ŞEFTALİ SALATASI:





Tarif USLA'dan. Malzemeler arasında frambuazlı şarap sirkesi var. Bulamayacağımı düşünerek alternatifi var mı diye sordum ama galiba yokmuş. :(   Bereket böyle abuk şeylerin çoğunlukla bulunduğu Macro Center lar var da bir ihtimal diyerek gittim ve tabi ki buldum.












İşte frambuazlı şarap sirkemiz. Fiyatı da neredeyse normal sirke kadar. Boyu bosu da aşağıdaki kadar.











Malzemeler:

2 adet şeftali
1 top suda mozerella
8 - 9 parça kurutulmuş et
3 dal taze fesleğen
1 avuç çam fıstığı
Zeytinyağı
Frambuaz şarap sirkesi
Tuz
Karabiber














Tarif:





Izgarayı iyice ısıtıyoruz. Şeftalileri yıkayıp, soyuyoruz , çekirdeklerini çıkarıp kalınca dilimliyoruz. Dilimlerin üzerine fırça yardımıyla biraz zeytinyağı sürüyoruz ve her iki tarafını da iz çıkaracak şekilde hafifçe ızgarada pişiriyoruz.
Tavada çam fıstıklarını altın rengi alana dek kavuruyoruz.
Mozerelayı dilimliyoruz, fesleğenleri iri iri doğruyoruz.














Şeftali ve mozerella dilimlerini, fesleğeni ve kuru eti bir karıştırma kabına alıyoruz.Üzerine tuz, karabiber, frambuaz sirkesi ve zeytinyağı ekleyip karıştırıyoruz.










Bütün malzemeyi servis tabağına alarak üzerine fıstıkları serpiştiriyoruz. Afiyet olsun.





TEL ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI:





Aslında arpa şehriyeyle daha lezzetli olacağını düşünüyorum ama evde tel şehriye olduğundan onunla yaptım.





Malzemeler:


1/2 demet kuzu kulağı
1 küçük kuru soğan
1/2 çay bardağı tel şehriye
2 dal reyhan
2 dilim beyaz peynir
Zeytinyağı
Limon
Tuz










Kuzu kulağını güzelce yıkayıp iri iri doğruyoruz. Kuru soğanı çok küçük doğrayıp üzerine koyuyoruz. Gene elimizle iri iri kopardığımız reyhanı, küp küp kestiğimiz peyniri salatamızın üzerine yayıyoruz. Bu arada şehriyeyi az yağda kavuruyoruz ve soğuyunca salatamıza ekliyoruz.  Tuzunu ayarlıyoruz. Zeytinyağı ve limonu koyuyoruz. Yanlız limonu dikkatli koymak gerekiyor, kuzu kulağı zaten ekşi bir ot.

38 yorum:

  1. TEL ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI YAPILACAKLAR DEFTERİNE İŞLENDİ :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama arpa şehriye ile lütfen. Nedense tel şehriyeyi oldum olası sevmem. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. tamam mesaj alındı arpa şehriye :)

      Sil
  2. İlki etli olduğu için ben ikinciyi tuttum:))elinize sağlık, her çeşit salatayı çok seviyorum...

    YanıtlaSil
  3. Evet kuzu kulağı aromasıyla, ekşiliğiyle süper bir ot. Herşey de yakışıyor. Sağolun yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  4. Her ikisi de nefis görünüyor, ellerinize sağlık.
    Açıkçası şeftaliyi daha önce salatada kullanmadım, eminim çok güzel bir tat vermiştir.
    Kuzu kulağı derseniz, benim en sevdiğim otların arasındadır, sık sık salatasını yaparım.
    Şehriye olarak mutlaka yıldız yada diğer adı ile çiçek şehriye kullanırım.
    Yıldız şehriye, yeşilin üzerinde çiçek açmış gibi duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geleneksel bir tat değil onun için herkes sevmeyebilir ama ben meyveleri salata ve yemeklerde sevmeye başladım. Şehriyeli kuzu kulağı tarifini sizin blogdan almış olabilir miyim? Çok zaman oldu nereden aldığımı okuyamadım,yarısı silinmiş. Çünkü orada da yıldız şehriye diyordu. Eğer sizden almışsam özür diliyorum kaynak gösteremediğim için ve teşekkür ediyorum bu güzel paylaşımınız ve yorumunuz için.

      Sil
    2. Tarifi benim blogumdan almış olabilirsiniz, ben yayınlayalı yıllar oldu.
      Şehriyeli Kuzu Kulağı Salatası
      Özür ne demek rica ederim, tarifi beğenip yapmanıza çok sevindim.

      Sil
    3. Evet sizden almış olmalıyım, çok zaman geçti. Size bir teşekkür daha bu güzel tarif için.

      Sil
  5. Ben ilk tarif bizim ağız tadımıza uygun mu bilemedim, gerçi görünüş harika ,eminim değişik bir lezzet olmuştur.Telşehriyelikıuzu kulağı salatasını kesin denemem lazım,ellerinize sağlık İlhan bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet meyvelere alışamadık daha yemek ve salatalarda. Sevemeyebilirsiniz. Kuzu kulağını tam mevsimiyken bence bol tüketelim. İlginç bir ot. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. harikasınız sirkeyi buldunuz mu merak ettim çok ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mine hanım delilik parayla değil buldum valla. :)) Ama dediğim gibi böyle şeyler Macro da bulunuyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. ikiside değişik ama şehriye ve kuzu kulağı dansına daha yatkın damağım..Ellerinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel eğilim de öyle olacaktır. Ben de başlarda meyveli yemeklere, salatalara mesafeliydim, ama insan yedikçe alışıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. çok değişik tarifler.özellikle şeftali çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Alışıyoruz yavaş yavaş meyveli salatalara, sebzelere.

      Sil
  9. Salatalar çok iştah açıcı görünüyorlar.
    İlk salata için ilk düşündüğüm şey ızgara ananasla da yapılabileceği oldu. Şeftali de çok yakışmış olmalı. Ben tatlı ve tuzluyu bir arada sevdiğim için hoşlanacağım tatlar arasında bu da.
    Kuzukulağını hiç yedim mi bilmiyorum. Pek tahmin edemedim tadını. Ama görüntü çok güzel. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ananas da iyi fikir. Evde var, akşam deneyebilirim. :)) Kuzu kulağını mutlaka deneyin tavsiye ediyorum. Şu sıra her yerde çok bol. Büyük marketlerin salata reyonlarında da var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. ellerinize sağılık,değişik lezzet.Armut ile peynir severim,kuzukulak okuduğmda yıllar öncesine döndüm,kuzu kulağı bol olduğu bir yerde kiradaydık,her çeşit yemekte kullandım,nefis oluyoru salatalarda .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Armut ile peynir nasıl anlayamadım. Çiğ olarak mı, yoksa salata da mı? Kuzu kulağı konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  11. Değişik tarifler denemeyi çok seviyorum. İkisi de çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik tatlara açık olduğunuza göre bence de deneyin, seversiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. ben geldim
    şehriyeli kuzu kulağı salatası benim
    ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam hepsi sizin olsun ama şeftalili salatayı kimse almıyor, onun da hepsi bana kaldı. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Siz benim esim le ayni dunyadansiniz .O da degisik bir dolu sey dener ben onu mutfaktan atmaya calisiken .Kilerimizde fransadan aldigimiz 10 kilo deniz tuzu var .Tuzda balik yapmak icin kullancakmis .Herkes fransadan kiyafet alir biz deniz tuzu aldik .Bilsek franbuazli sirkeden de alirdik .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel işte. Mutfaktan niye atıyorsunuz. :)) O kadar yerden taşıdığınız deniz tuzuyla tuzda balık yapmak yazık gerçekten. Kaya tuzu hallederdi o işi. Ayrıca her şey bulunuyor artık buralarda. Teşekkür ederim,saygı ve sevgiler size ve eşinize.

      Sil
  14. Seftalili salatayi ben alirim merak etmeyin:) birde ananasla hatta muz ilede deneyin derim izgara olayini seversiniz..Bu arada Kuzu kulagi yazmissiniz ya anaaa dedim zavalli hayvanlarin kulaginidami satiyorlar :( sonra okuyunca sebze oldugunu anladim..ne bileyim nereden bileyim sayenizde ogreniyorum iste :))) hepsi nefis gozukuyor yine ellerinize saglik....
    (Bu arada hafta sonu kulaginiz cinladi dimi? Sulem mutfakla bir ara sizi andik saraplari yudumlarken :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muz ızgarayı neyle yiyoruz? Gene salata mı? Kuzu kulağı son zamanlarda her yerde var, eskiden Ege otu diye bilirdik. Kulağım çınlamaz mı? Hemen tahmin ettim kimlerin çekiştirdiğini. :))) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  15. seftali ve ızgara ve salata=))) hepsini birleştirip lezzet eklemek size özgü sanırım ....ellerinize saglık benım ıcın cok farklı bır tarif en kısa zamanda deneyecegımmm ins..
    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim siz çok daha lezzetlisini yaparsınız. Değişik oluyor deneyin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Izgara şeftali salatası tam benlik, hem salata olması hemde değişik olmasına bayıldım. Bu arada tabii ki İzmirde macro yok ama şanslıyım.Bu aralar neredeyse her hafta İstanbuldayım, notumu alıyorum.Hemen alacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Neyse meyveli salatası bir seven çıktı. :)) İzmir'de de bir yerlerde bulunur bence.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba, muz izgara aynen seftali gibi yaglanarak her bir tarafi 2 dk.kadar izagara yapilarak ve sonrasinda ister dilimleyerek, yaninda dondurma yada yesil salata ile afiyetle yersiniz:) Ayrica az kahverengi sekeri az limon suyu ile karistirarak eritin ve icine kuru nane serperek karistirin ve muzun uzerine(seftali yada ananas izgarasinada olur) gezdirin..Bakalim beyenecekmisiniz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu akşam deniyorum. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

      Sil
  19. ellerinize sağlık
    değişik bir tarif olmuş
    çokta güzel görünüyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloğuma. Teşekkür ederim.

      Sil