2 Ağustos 2012 Perşembe

KARATAY DİYETİ, KOCA YEMİŞ, FIRINDA PASTIRMALI, KAŞARLI TAVUK SARMA

Onbeş gündür diyet yapıyorum. Karatay diyetine niyetlenmiştim ama açıkcası tam uyamıyorum. Canan Karatay çok ilginç ve değişik yöntemler öneriyor.Örneğin sabahları çok kuvvetli, protein bakımından zengin, sağlıklı yağ içeren ( örneğin tereyağı ) bir kahvaltı yapın diyor. Hatta tereyağında pastırmalı yumurta veriyor. En çok da sevdiğim ve uyguladığım tarafı burası. :))) Burası çok önemli, diyor ki "Kuvvetli bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4- 5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori enerji miktarına eş değerdedir."









Prof. Karatay'ın asıl bomba iddiası biliyorsunuz kolestrol hakkında. Her türlü kolestrolün kuvvetli bir antioksidan olduğunu, kalp damar hastalıklarının, kanserin gelişmesini önlediğini söylüyor. Ayrıca bütün seks hormonları ve stres hormonlarının yapımında da kolestrol kullanılıyormuş. Bunları söyleyen, Amerika'da herkesin tanıdığı, saygı duyduğu bir prof. Karatay diyetinde kesin olmayanlar, başta şeker, unlu mamuller, gazlı içecekler.




KOCA YEMİŞ:












Hepiniz vişne veya kiraz zannettiniz değil mi? Değil efendim. Ben de vişne diye alıyordum Beykoz'dan, ama Karadeniz bölgesinin ünlü koca yemişiymiş. Sanki ne olduğunu, nasıl yendiğini, neler yapıldığını bilirmişim gibi her zaman olduğu üzere aldım, hem de nedense iki kilo. :))) Aslında tatsız bir şey, öylece yıkayıp yiyorsunuz. Ben tatsız tuzsuz şeyleri sevdiğimden bunu da sevdim. :))











Tabi internet sağolsun hemen koca yemiş ustası oldum sayesinde. Giresun'da turşusunu kurarlarmış, olunca sebze yemeklerine koyarlarmış, özellikle pırasaya çok yakışırmış. Giresun'lular yapar da ben yapmaz mıyım, hemen kurdum turşusunu. Turşu olsun, yemekleri yapayım neticeyi paylaşacağım sizinle



FIRINDA PASTIRMALI, KAŞARLI TAVUK SARMA:




Artık tavuk yapmamaya karar vermiştim, çünkü bıkkınlık geldi ve de çok lezzetsizler. Ama bu tarifi görünce içindeki pastırma ve kaşardan dolayı değişik geldi. Gerçekten çok lezzetli oluyor.














Malzemeler:




4 adet tavuk göğsü
8 dilim pastırma ( Tarifte 1 dilimdi, ben 2 koydum)
4 parça kaşar peyniri
Tereyağı
2 yumurta
1 çay bardağı susam
Karabiber
Tuz











Tarif:


Tavuk göğüsleri et döveceği ile iyice inceltiyoruz. Tuz ve karabiberi üzerine serpiyoruz. Geniş kenarına iki dilim pastırma, üzerine bir dilim kaşar peynirini koyuyoruz. Kenarlarına küçük tereyağı parçacıkları yerleştiriyoruz.















Tavuğun kenarlarını katlayarak sarıyoruz ve açılmaması için kürdanla tutturuyoruz. Derin bir tabağa yumurtayı kırıp iyice karıştırıyoruz. Gene başka bir tabağa susamımızı döküyoruz. 













Erimiş olan kalan tereyağını fırça yardımıyla tavukların üzerine sürüyoruz. Tavuğumuzu önce yumurtaya, sonra susama bulayarak fırına uygun bir kaba alıyoruz.












180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık yarım saat üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

31 yorum:

  1. Yine guzel bir tarif SEF imden :))) Ellerinize saglik..bunu hafta sonu deneyebilirim tum mlz.lerim var suan :))) Pastirma dahil..
    Gonlunuzce bir hafta sonu diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeflik şçşn daha bir kaç fırın ekmek yemem gerek. Ben et dövücümü bulamadığımdan tavuğu çok ince açamadım, denerseniz buna dikkat edin lütfen. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Prof.Karatay'ın kitabını ben de okudum.Gerçekten şimdiye kadar duyduklarımızdan farklı fikirler,bilgiler var.Özellikle sıvı yağlarla ilgili olumsuz yazılarını okuduktan sonra artık evime sıvı yağ girmiyor.Tüm yemek tatlı tuzlu her şeyi zeytinyağı ile yapıyorum.
    Tavuk sarmayı ben ıspanak ve kaşar peynirli içle yapıyordum.Bloğumda da var.
    Pastırmalısını da muhakkak deniycem.Nefis olduğuna eminim.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zettinyağı tamam da tereyağı ilginç geldi bana. Ispanaklı tarifinizi not aldım, mutlaka deneyeceğim. Pastırma çok lezzetli ama kokusu bakımından riskli. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Koca yemişle tanışmışlığımız vardır. Gerçekten tatsız tuzsuz bir şey ama tıpkı çekirdek gibi, yemeğe başlayınca bırakamıyor insan :) Pastırmalı tavuk çok hoş görünüyor. Ama seviyor olmama rağmen kokusundan dolayı hep uzak duruyorum pastırmaya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatsız tuzsuz ama görünüş süper. Bakalım turşusu nasıl olacak? Doğru söylüyorsunuz, pastırmanın kokusu evden bile günlerce çıkmıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. aman aman diyetler- kitaplar vs vs ATLIYORUM..
    Ne yapacağımızı hepimiz biliyoruz !!! Biraz itina olsa, bilinçle herşey yoluna girer..
    diyoooorrr veeee

    güzelim sarmaya şahaser koca yemişlere SELAM OLSUN DİYORUM :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de diyet paylaşmak istemiyorum ama bu Karatay'da işime gelen şeyler var, onun için yazdım. :))) Çok sağolun yorumunuz için.

      Sil
  5. Yemeklerinize bayiliyorum. Bu Cordon Bleu tarifi. Bir önceki salatanizi da bir alman gazetesinin yemek kösesinde görmüstüm. Bize degisik gelse de cok hafif ve lezzetli bir salata. Afiyet sifa olsun. Diyetiniz de basarilar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cordon Bleu yanılmıyorsam etten yapılıyor. Evet bu sıcak günlerde salatalar çok önemli. Diyette başarım biraz şüpheli, gerçi kilo veriyorum ama giden vücuttaki sular galiba. :)) Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. diyetiniz hayırlı olsun İlhan bey hedeflediğiniz kiloya inersiniz bir bakmışınız.Ama ben size yeni yapılan araştırmayı paylaşayım yaşınız kaç bilmiyorum ama 65 yaşına biraz kilolu girmek orta yaşlılar için yaşam süresini artırıyor ve hastalıklarla mücadelede başarı sağlıyormuş.Araştırma yapanın yalancısıyım bilgiyi paylaşmadan geçemedim. Yemeklerde harika olmuş,elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yaşa gelince dediklerinizi dikkate alacağım ama 65 e daha çok var. Her gün yeni bir şey çıkarıyorlar, insanlar da şaşırdı ne yapıp yapmayacaklarına. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Merhabalar,

    Mutfaktan pek anlamam ama, yemeğin tadını tuzunu bilirim, tabi tüketiciler gibi... Ellerinize ve emeklerinize sağlıklar dilerim. Güzel bir paylaşımdı.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey çok teşekkür ediyorum. Sizin bloğunuzu da ilgiyle izliyorum.

      Sil
  8. Diyetinizde başarılar dilerim. Bende 4 aydır Dukan Diyeti yapıyorum. 13 kg verdim. Karatayla benzer noktaları var. Özellikle proteinler ve kolesterol yönünden aynı düşüncedeler. Bu arada tavuk yemeğiniz nefis görünüyor. Deneyeceğim mutlaka. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Dukan diyetiyle benziyor. Dukan daha masraflı. :)) Ben valla tam uygulayamıyorum. Örneğin akşam çok geç yatıyorum ve mutlaka canım belli bir saatten sonra bir şeyler yemek istiyor. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Koca yemisi biz Trabzon'da karayemis diye biliriz buruk bir tadı vardır ve seker hastalarına iyi geldigi şekeri düşürdüğü söylenir .. Tavuk sarma lezzetli gözüküyor denenecekler arasına aldim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz. Evet tatsız bir meyve ama faydası çokmuş, internette dünyanın parasına pazarlıyorlar. Deneyin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Tavuk çok leziz görünüyor. Ama asıl kocayemişle yapacağınız yemeği merak etmeye başladım :) Hiç rastlamamıştım bu meyveye. Merak etmeye başladım doğrusu.

    YanıtlaSil
  11. İyi ki hatırlattınız unutmuştum koca yemişleri. :)) Yarın falan pırasa alıp denemek lazım. Neticeyi yazarım size.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar kara yemişi bilmez olurmuyuz bizim oralarda taflan derler kara yemişe,yazın turşusunu kurarlar,kışında sarımsak, soğanla kavurup bir güzel yeriz,tarifi sayfamda var.Pırasayla pişirildiğini duymamıştım.
    Tavuk sarmada nefis lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.Bende hamsiyi fırında susamla pişirmiştim harika olmuştu,tavukdada deneyeceğim en kısa zamanda.Ayrıca sayfama uğrayıp bıraktığınız yorum için teşekküe ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siteniz muhteşem. Sizden çok şey öğreniyorum. Kara yemişle ilgili paylaşımınız hangi kategoride acaba? Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Taflan yazımı çok genel sınıflandırmışım, zeytinyağlılarda. size linkini vereyim buradan, kolaylık olur. http://www.mutfakpenceresi.com/2009/05/kiraz-kavurmasi/. Kolay gelsin.

      Sil
    3. Teşekkür ederim, hemen ziyaret ediyorum.

      Sil
  13. IYI AKŞAMLAR ELLERINE SAĞLIK NEFIS GÖRUNUYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür edrim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  14. ne kadar sik:)
    yapicam bunu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik de oluyor, tavsiye ederim yapın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. yaptim ve cok guzle
    oldu :)

    cok guzel bir blogunuz var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Deneyip beğendiğinize çok sevindim. Yeni açtığım öteki bloğuma da beklerim. ilhaucer.blogspot.com

      Sil
  16. Kocayemis bir cesit dag cilegi
    Bu karayemis belki duzeltmek istersiniz

    YanıtlaSil