Onbeş gündür diyet yapıyorum. Karatay diyetine niyetlenmiştim ama açıkcası tam uyamıyorum. Canan Karatay çok ilginç ve değişik yöntemler öneriyor.Örneğin sabahları çok kuvvetli, protein bakımından zengin, sağlıklı yağ içeren ( örneğin tereyağı ) bir kahvaltı yapın diyor. Hatta tereyağında pastırmalı yumurta veriyor. En çok da sevdiğim ve uyguladığım tarafı burası. :))) Burası çok önemli, diyor ki "Kuvvetli bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4- 5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori enerji miktarına eş değerdedir."
Prof. Karatay'ın asıl bomba iddiası biliyorsunuz kolestrol hakkında. Her türlü kolestrolün kuvvetli bir antioksidan olduğunu, kalp damar hastalıklarının, kanserin gelişmesini önlediğini söylüyor. Ayrıca bütün seks hormonları ve stres hormonlarının yapımında da kolestrol kullanılıyormuş. Bunları söyleyen, Amerika'da herkesin tanıdığı, saygı duyduğu bir prof. Karatay diyetinde kesin olmayanlar, başta şeker, unlu mamuller, gazlı içecekler.
KOCA YEMİŞ:
Hepiniz vişne veya kiraz zannettiniz değil mi? Değil efendim. Ben de vişne diye alıyordum Beykoz'dan, ama Karadeniz bölgesinin ünlü koca yemişiymiş. Sanki ne olduğunu, nasıl yendiğini, neler yapıldığını bilirmişim gibi her zaman olduğu üzere aldım, hem de nedense iki kilo. :))) Aslında tatsız bir şey, öylece yıkayıp yiyorsunuz. Ben tatsız tuzsuz şeyleri sevdiğimden bunu da sevdim. :))
Tabi internet sağolsun hemen koca yemiş ustası oldum sayesinde. Giresun'da turşusunu kurarlarmış, olunca sebze yemeklerine koyarlarmış, özellikle pırasaya çok yakışırmış. Giresun'lular yapar da ben yapmaz mıyım, hemen kurdum turşusunu. Turşu olsun, yemekleri yapayım neticeyi paylaşacağım sizinle
FIRINDA PASTIRMALI, KAŞARLI TAVUK SARMA:
Artık tavuk yapmamaya karar vermiştim, çünkü bıkkınlık geldi ve de çok lezzetsizler. Ama bu tarifi görünce içindeki pastırma ve kaşardan dolayı değişik geldi. Gerçekten çok lezzetli oluyor.
Malzemeler:
4 adet tavuk göğsü
8 dilim pastırma ( Tarifte 1 dilimdi, ben 2 koydum)
4 parça kaşar peyniri
Tereyağı
2 yumurta
1 çay bardağı susam
Karabiber
Tuz
Tarif:
Tavuk göğüsleri et döveceği ile iyice inceltiyoruz. Tuz ve karabiberi üzerine serpiyoruz. Geniş kenarına iki dilim pastırma, üzerine bir dilim kaşar peynirini koyuyoruz. Kenarlarına küçük tereyağı parçacıkları yerleştiriyoruz.
Tavuğun kenarlarını katlayarak sarıyoruz ve açılmaması için kürdanla tutturuyoruz. Derin bir tabağa yumurtayı kırıp iyice karıştırıyoruz. Gene başka bir tabağa susamımızı döküyoruz.
Erimiş olan kalan tereyağını fırça yardımıyla tavukların üzerine sürüyoruz. Tavuğumuzu önce yumurtaya, sonra susama bulayarak fırına uygun bir kaba alıyoruz.
180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık yarım saat üstleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Yine guzel bir tarif SEF imden :))) Ellerinize saglik..bunu hafta sonu deneyebilirim tum mlz.lerim var suan :))) Pastirma dahil..
YanıtlaSilGonlunuzce bir hafta sonu diliyorum..
Şeflik şçşn daha bir kaç fırın ekmek yemem gerek. Ben et dövücümü bulamadığımdan tavuğu çok ince açamadım, denerseniz buna dikkat edin lütfen. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.
SilProf.Karatay'ın kitabını ben de okudum.Gerçekten şimdiye kadar duyduklarımızdan farklı fikirler,bilgiler var.Özellikle sıvı yağlarla ilgili olumsuz yazılarını okuduktan sonra artık evime sıvı yağ girmiyor.Tüm yemek tatlı tuzlu her şeyi zeytinyağı ile yapıyorum.
YanıtlaSilTavuk sarmayı ben ıspanak ve kaşar peynirli içle yapıyordum.Bloğumda da var.
Pastırmalısını da muhakkak deniycem.Nefis olduğuna eminim.
Ellerinize sağlık.
Zettinyağı tamam da tereyağı ilginç geldi bana. Ispanaklı tarifinizi not aldım, mutlaka deneyeceğim. Pastırma çok lezzetli ama kokusu bakımından riskli. Teşekkür ederim.
SilKoca yemişle tanışmışlığımız vardır. Gerçekten tatsız tuzsuz bir şey ama tıpkı çekirdek gibi, yemeğe başlayınca bırakamıyor insan :) Pastırmalı tavuk çok hoş görünüyor. Ama seviyor olmama rağmen kokusundan dolayı hep uzak duruyorum pastırmaya...
YanıtlaSilTatsız tuzsuz ama görünüş süper. Bakalım turşusu nasıl olacak? Doğru söylüyorsunuz, pastırmanın kokusu evden bile günlerce çıkmıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silaman aman diyetler- kitaplar vs vs ATLIYORUM..
YanıtlaSilNe yapacağımızı hepimiz biliyoruz !!! Biraz itina olsa, bilinçle herşey yoluna girer..
diyoooorrr veeee
güzelim sarmaya şahaser koca yemişlere SELAM OLSUN DİYORUM :)
Ben de diyet paylaşmak istemiyorum ama bu Karatay'da işime gelen şeyler var, onun için yazdım. :))) Çok sağolun yorumunuz için.
SilYemeklerinize bayiliyorum. Bu Cordon Bleu tarifi. Bir önceki salatanizi da bir alman gazetesinin yemek kösesinde görmüstüm. Bize degisik gelse de cok hafif ve lezzetli bir salata. Afiyet sifa olsun. Diyetiniz de basarilar dilerim.
YanıtlaSilCordon Bleu yanılmıyorsam etten yapılıyor. Evet bu sıcak günlerde salatalar çok önemli. Diyette başarım biraz şüpheli, gerçi kilo veriyorum ama giden vücuttaki sular galiba. :)) Çok teşekkür ederim yorumunuza.
Sildiyetiniz hayırlı olsun İlhan bey hedeflediğiniz kiloya inersiniz bir bakmışınız.Ama ben size yeni yapılan araştırmayı paylaşayım yaşınız kaç bilmiyorum ama 65 yaşına biraz kilolu girmek orta yaşlılar için yaşam süresini artırıyor ve hastalıklarla mücadelede başarı sağlıyormuş.Araştırma yapanın yalancısıyım bilgiyi paylaşmadan geçemedim. Yemeklerde harika olmuş,elinize sağlık
YanıtlaSilO yaşa gelince dediklerinizi dikkate alacağım ama 65 e daha çok var. Her gün yeni bir şey çıkarıyorlar, insanlar da şaşırdı ne yapıp yapmayacaklarına. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilMutfaktan pek anlamam ama, yemeğin tadını tuzunu bilirim, tabi tüketiciler gibi... Ellerinize ve emeklerinize sağlıklar dilerim. Güzel bir paylaşımdı.
Selam ve dualarımla.
Recep bey çok teşekkür ediyorum. Sizin bloğunuzu da ilgiyle izliyorum.
SilDiyetinizde başarılar dilerim. Bende 4 aydır Dukan Diyeti yapıyorum. 13 kg verdim. Karatayla benzer noktaları var. Özellikle proteinler ve kolesterol yönünden aynı düşüncedeler. Bu arada tavuk yemeğiniz nefis görünüyor. Deneyeceğim mutlaka. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet Dukan diyetiyle benziyor. Dukan daha masraflı. :)) Ben valla tam uygulayamıyorum. Örneğin akşam çok geç yatıyorum ve mutlaka canım belli bir saatten sonra bir şeyler yemek istiyor. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilKoca yemisi biz Trabzon'da karayemis diye biliriz buruk bir tadı vardır ve seker hastalarına iyi geldigi şekeri düşürdüğü söylenir .. Tavuk sarma lezzetli gözüküyor denenecekler arasına aldim
YanıtlaSilBloğuma hoş geldiniz. Evet tatsız bir meyve ama faydası çokmuş, internette dünyanın parasına pazarlıyorlar. Deneyin bence de. Teşekkür ederim.
SilTavuk çok leziz görünüyor. Ama asıl kocayemişle yapacağınız yemeği merak etmeye başladım :) Hiç rastlamamıştım bu meyveye. Merak etmeye başladım doğrusu.
YanıtlaSilİyi ki hatırlattınız unutmuştum koca yemişleri. :)) Yarın falan pırasa alıp denemek lazım. Neticeyi yazarım size.
YanıtlaSilMerhabalar kara yemişi bilmez olurmuyuz bizim oralarda taflan derler kara yemişe,yazın turşusunu kurarlar,kışında sarımsak, soğanla kavurup bir güzel yeriz,tarifi sayfamda var.Pırasayla pişirildiğini duymamıştım.
YanıtlaSilTavuk sarmada nefis lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.Bende hamsiyi fırında susamla pişirmiştim harika olmuştu,tavukdada deneyeceğim en kısa zamanda.Ayrıca sayfama uğrayıp bıraktığınız yorum için teşekküe ederim.
Siteniz muhteşem. Sizden çok şey öğreniyorum. Kara yemişle ilgili paylaşımınız hangi kategoride acaba? Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
SilTaflan yazımı çok genel sınıflandırmışım, zeytinyağlılarda. size linkini vereyim buradan, kolaylık olur. http://www.mutfakpenceresi.com/2009/05/kiraz-kavurmasi/. Kolay gelsin.
SilTeşekkür ederim, hemen ziyaret ediyorum.
SilIYI AKŞAMLAR ELLERINE SAĞLIK NEFIS GÖRUNUYOR
YanıtlaSilTeşekkür edrim ziyaretinize ve yorumunuza.
Silne kadar sik:)
YanıtlaSilyapicam bunu
Evet değişik de oluyor, tavsiye ederim yapın. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silyaptim ve cok guzle
YanıtlaSiloldu :)
cok guzel bir blogunuz var :)
Çok teşekkür ederim. Deneyip beğendiğinize çok sevindim. Yeni açtığım öteki bloğuma da beklerim. ilhaucer.blogspot.com
SilKocayemis bir cesit dag cilegi
YanıtlaSilBu karayemis belki duzeltmek istersiniz