Malzemeler:
2 patlıcan
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Nane
Tuz
6 su bardağı sıcak su
Köftesi İçin:
1 su bardağı ince bulgur
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
su
tuz
Kızartmak İçin:
Ayçiçeği yağı
Tarif:
Bulgur bir kaba alıyoruz, tuzunu koyup karıştırıyoruz ve üzerine sıcak su dökerek kapağını kapatıyoruz ve şişmesini bekliyoruz. Bulgur şişince unu ekleyip karıştırıyoruz. Yumurtayı da kırarak yoğurmaya başlıyoruz. Hamurun yumuşaması için ara sıra elimize su alarak yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurdan küçük parçalar alarak küçük köfteler yapıyoruz.
Patlıcanları alacalı soyuyoruz, küp küp doğrayıp bir müddet tuzlu suda bekletiyoruz. Kurulayıp kızgın yağda kızartıyoruz ve yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz.
Soğanı küçük doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Tereyağını koyuyoruz, erimesini bekliyoruz. Salçaları da ekleyip bir dakika kadar daha kavuruyoruz. Sıcak suyumuzu döküyoruz ve suyu kaynatıyoruz. Tuzu, karabiberi, kimyonu, pul biberi ekliyoruz. Patlıcanları ve köfteleri de içine boşaltıp, köfteler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Nar ekşisini de koyuyoruz. Nanemizi serpiyoruz, karıştırıp sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Ellerinize sağlık leziz görünüyor .http://cafelondon.blogspot.com/
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
SilMerhaba, biraz önce bir tarif görmüştüm, Fellah köftesi... denesem mi diye düşünüyordum. Sizin tarifte o köftelerden var. Patlıcanlarda artısı. Kesin sizin tarif daha lezzetlidir :)
YanıtlaSilRabia hanım deneyin bence çok lezzetli oluyor. Nar ekşisi de ayrı bir tat veriyor.Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
SilEllerinize sağlık, nefis görünüyor.
YanıtlaSilBende içinde bulgur köftesi olan tariflere bayılırım.
Şimdi yukarıdaki komşu uğradı, ona gösterdim. Bulgur köftelerini beyenmedi. :)) Leblebi büyüklüğünde olacakmış. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİşin içinde bulgur varsa ben de varım... nisan ayındaki sofra dergisinde de vardı bu köftelerden. Patlıcanlı nasıl olur diye düşünüp karar verememiş, sonra da yapmaktan vazgeçmiştim. Şimdi sizin tarifi görünce tekrar acaba yapsam mı demeye başladım...sonunda yapılacak galiba!
YanıtlaSilBen de açıkcası tereddüt ettim ama çok güzel oldu. Hele ekşi de seviyorsanız mutlaka deneyin.Sağolun yorumunuz için.
Silnefis görünüyor ellerinize sağlık..patlıcanı bulguru eksiyi bende çok severim..demekki bende deniycem.:)
YanıtlaSilBu üçünü seviyorsanız mutlaka yapın, pişman olmazsınız ama lütfen köfteler çok küçük olmalıymış.Benimkiler bayağı büyük oldu. Teşekkür ederim.
Silgerçekten nefiss görünüyor ellerinize sağlık deneyeceklerim arasında sırayı aldı....
YanıtlaSilmadem komşunuz köfteler leblebi büyüklüğünde olacaktı diye beğenmedi bidahaki sefere yuvarlama kısmını komşuya verin ,ben yaptığımdada sizin komşuya yuvarlatmayı düşünüyorum yoksa benim köfteler ceviz büyüklüğünde olabilir :))..
Öneriniz süper, gerçekten komşuma yaptıracağım :)) Teşekkür ederim yorumunuz için.
SilEllerinize sağlık, görüntü mükemmel..Eminim lezzeti de öyledir ama şu leblebi konusu biraz zorluyor..O kadar küçüğü uğraştırmaz mı :))
YanıtlaSilLezzeti de güzeldi. Köfteler büyükken de güzel oldu. Yoksa onunla uğraşmak sabır işi. Teşekkür ederim.
Silpatlıcanla yapılan her yemek favorim olabilir,o kadar çok severim,ellerinize sağlık...
YanıtlaSilPatlıcanı ben de çok seviyorum. Dikkat ettim her yörenin yemek kültüründe önemli yeri var.Sağolun yorumunuz için.
Silmerhaba ilhan bey bende tarifi başka bir blogda gördüğümden beri aklımda yapmak için sabırsızlanıyorum ama orda okuduğum bilgiye göre Malatya yöresine ait -patlıcanlı köfte- olduğu yazıyordu. ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilDoğru söylüyorsunuz ben de paylaştıktan sonra Malatya'lı komşumun ikazı ile öğrendim. Malatya yöresine aitmiş.Düzeltmeniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
SilPatlıcan bulgur ve ekşinin lezzeti buluşur da sevilmez mi?
YanıtlaSilGörüntülerden ve malzemelerden nefis bir yemek olduğu belli oluyor zaten.Ellerinize sağlık.
Bence de muhteşem üçlü. Ama herkes ekşi sevmiyor. Bu yemeğe nar ekşisi çok yakışmıştı. Teşekkür ederim.
Silgüzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. sizinde tarifler çok güzel her zaman beklerim
YanıtlaSilBloğuma hoş geldiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSilbende dergi tariflerini yapmıyorum genelde olmuyor bunun olması ve beğenmen büyük şans :)))))
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Lezzet dergisi son sayılarında adam gibi tarifler vermeye başladı. Teşekkür ederim.
SilİLHAN BEY ELLERİNİZE SAĞLIK HARİKA OLMUŞ.
YanıtlaSilKızartma olmasına rağmen hafif de oluyor, bence yaz için ideal. Sağolun yorumunuz için.
Silyazın kral sebzesi patlıcan birde yanına bulgurlu köfteyi almış çok güzel bir ikili olmuşlar ben bunu denerim vede afiyetle yerim sizinde elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Deneyin afiyetle yiyin.
SilSimdi burada bu tarifi gorup hemen denemek lazim dedim, cok zor degil gibi:)?Patlican her daim evde olan bir sebze ve bayiliriz ama bulgur koftesi hic yapmadim..tabaktaki resimde harika gozukuyor..gel beni ye diye :)Ellerinize saglik..Ne zaman restaurantiniz i aciyorsunuz , gelip te yiyelim:))
YanıtlaSilHiç zor değil hemde. Köfteler büyük olmuş ama lezzetliydi. Restaurant işini gençlere bıraktık artık. Onlar yapacak biz de gidip yiyeceğiz. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBana da dergideki tarifler tutmayacak gibi gelir ama bu çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilBen de hep temkinli yaklaşıyorum gazete, dergi tariflerine. Bu sefer tam tuttu. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAnlatımınız ve fotoğraflarla desteklemenin güzel olmuş. Deneyeceğim...
YanıtlaSilSağlıklı ve şanslı bir bebeğiniz olması dileğimle teşekkür ediyorum.
SilMERHABALAR GÜZEL YORUM İÇİN TEŞEKKÜRLER BENDE GERÇEKTEN KENDİ YAĞI VE SUYU İLE PİŞEN YEMEKLERİ ÖZELLİKLE SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK SEVİYORUM. rESİM ÇOK GÜZEL GÖRÜNMESEDE GERÇEKTEN SEBZELERDE ETTE KIVAMINDAYDI ÇOK SOĞOLUN HER ZAMAN ZİYARETE GELİN
YanıtlaSilBloğunuzu özellikle ramazan menülerinizi ilgi ile izliyorum. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.
Silbunu biliyorum lezzetli oluyor elinize sağlık
YanıtlaSilbu arada baklava anlatımım basitmi olmuş :(
yapımıda inanın çok basit aynen anlattığım gibi çok zor değil
Mutlaka güzelanlatmışsınızdır, ben tatlı yapma özürlü olarak yapamayacağımı düşündüm. :)) Sağolun yorumunuz için.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSililhan abi diyim mi ben size:( aldım listeye özel ricanızıda mutlaka belirtirim merak etmeyin
YanıtlaSilTabi ki diyebilirsiniz. :)) Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBenim de en sevdiğim malzemelerle yapılmış, eminim ki çok lezzetlidir. Elinize sağlık :)
YanıtlaSilPatlıcanı çoğunluk sever, bulgurda öyle. Nispeten hafif de bir yemek. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silçok lezizzz gözüküyor ellerinize sağlıkkkkk ;) Üyenizim bende bloguma beklerim şimdiden teşekkürler,sevgiler..
YanıtlaSilwww.bensukaya.com
Bensu hanum çok teşekkür ederim yorumunuz ve bloğuma ziyaretiniz için.
Silmuhhteşemm görünüyoorrr:)
YanıtlaSilellerine sağlıkk...
patlıcanlı lezzetleri tek geçiyorum herdaimm..:)
bayıla bayıla dönüyorumm şu an sayfanızdann..
saygılar efendim..
Saygılar benden, teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilIlhan bey güzel yorumuz icin tesekkürler…Begendiginize sevindim….Ama en cok hosuma giden kelime"free günü" oldu..Süpersiniz...
YanıtlaSilBen teşekkür ederim, bloğuma hoş geldiniz.
Silya ben görmeyeli ne kadar leziz yemekler yapılmış ve paylaşılmış aman allahım:)
YanıtlaSilzamanla insan hangi tarifi yapıp yapmayacağını anlayabiliyor değil mi:)
harika görünüyor ellerinize sağlık :)
Sizin paylaşımlarınız da muhteşem. İlgi ile takip ediyorum. Çok teşekkür ederim.
SilHarika bir tarif.Ben nohutla bulgur köfteli bir yemek yapıyordum,Malatya yöresine ait.Sanırım bu yemekte o bölgeye ait olmalı..Patlıcanla da deneyeceğim.Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilEvet bulgur oldu mu genelde Malatya oluyor. Bence de denayin, belli ki bu tarz yemekleri seviyorsunuz. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.
SilEnn sevdiklerimdendir.
YanıtlaSilYakın zamanda denememiştim, canım çekti görünce:)
İlk fırsatta denenecek inşAllah.
Hayırlı iftarlar diliyorum..
Size de hayırlı iftarlar.Deneyin, eminim seveceksiniz.
Silişte ben buna yemek derim İlhan bey, Tarifinize sağlık.
YanıtlaSilÇok sağolun güzel yorumunuz için.
Sil