7 Ağustos 2012 Salı

EKŞİLİ, PATLICANLI KÖFTE

Tarif bu ayki "Lezzet" dergisinden. Dergi tariflerine pek güvenemediğim için yapmakta tereddüt ettim ama malzemeler ve yapılış tarzı uygun gibi geldi. Patlıcan zaten çok sevdiğim bir sebze, bulgurlu her şeye bayılırım, ekşiyi çok severim, demek ki bu yemek yapılacak dedim ve hemen başladım. Yanlız kızartma tabi ki çok lezzetli oluyor ama sıcaklardan ve diyetten dolayı uzak durmaya çalışıyorum. Ama bu yemekte başka türlü olamayacağı için patıcanları kızarttım. Bu yemek zannediyorum içindeki bulgur köftesinden dolayı Güneydoğu Anadolu bölgesine ait.








Malzemeler:





2 patlıcan
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Karabiber
Kimyon
Pul biber
Nane
Tuz
6 su bardağı sıcak su


Köftesi İçin:


1 su bardağı ince bulgur
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
su
tuz


Kızartmak İçin:


Ayçiçeği yağı














Tarif:





Bulgur bir kaba alıyoruz, tuzunu koyup karıştırıyoruz ve üzerine sıcak su dökerek kapağını kapatıyoruz ve şişmesini bekliyoruz. Bulgur şişince unu ekleyip karıştırıyoruz. Yumurtayı da kırarak yoğurmaya başlıyoruz. Hamurun yumuşaması için ara sıra elimize su alarak yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurdan küçük parçalar alarak küçük köfteler yapıyoruz.
Patlıcanları alacalı soyuyoruz, küp küp doğrayıp bir müddet tuzlu suda bekletiyoruz. Kurulayıp kızgın yağda kızartıyoruz ve yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz.
Soğanı küçük doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Tereyağını koyuyoruz, erimesini bekliyoruz. Salçaları da ekleyip bir dakika kadar daha kavuruyoruz. Sıcak suyumuzu döküyoruz ve suyu kaynatıyoruz. Tuzu, karabiberi, kimyonu, pul biberi ekliyoruz. Patlıcanları ve köfteleri de içine boşaltıp, köfteler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Nar ekşisini de koyuyoruz. Nanemizi serpiyoruz, karıştırıp sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.

58 yorum:

  1. Ellerinize sağlık leziz görünüyor .http://cafelondon.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, biraz önce bir tarif görmüştüm, Fellah köftesi... denesem mi diye düşünüyordum. Sizin tarifte o köftelerden var. Patlıcanlarda artısı. Kesin sizin tarif daha lezzetlidir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia hanım deneyin bence çok lezzetli oluyor. Nar ekşisi de ayrı bir tat veriyor.Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.
    Bende içinde bulgur köftesi olan tariflere bayılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi yukarıdaki komşu uğradı, ona gösterdim. Bulgur köftelerini beyenmedi. :)) Leblebi büyüklüğünde olacakmış. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. İşin içinde bulgur varsa ben de varım... nisan ayındaki sofra dergisinde de vardı bu köftelerden. Patlıcanlı nasıl olur diye düşünüp karar verememiş, sonra da yapmaktan vazgeçmiştim. Şimdi sizin tarifi görünce tekrar acaba yapsam mı demeye başladım...sonunda yapılacak galiba!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de açıkcası tereddüt ettim ama çok güzel oldu. Hele ekşi de seviyorsanız mutlaka deneyin.Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  5. nefis görünüyor ellerinize sağlık..patlıcanı bulguru eksiyi bende çok severim..demekki bende deniycem.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu üçünü seviyorsanız mutlaka yapın, pişman olmazsınız ama lütfen köfteler çok küçük olmalıymış.Benimkiler bayağı büyük oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. gerçekten nefiss görünüyor ellerinize sağlık deneyeceklerim arasında sırayı aldı....
    madem komşunuz köfteler leblebi büyüklüğünde olacaktı diye beğenmedi bidahaki sefere yuvarlama kısmını komşuya verin ,ben yaptığımdada sizin komşuya yuvarlatmayı düşünüyorum yoksa benim köfteler ceviz büyüklüğünde olabilir :))..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneriniz süper, gerçekten komşuma yaptıracağım :)) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık, görüntü mükemmel..Eminim lezzeti de öyledir ama şu leblebi konusu biraz zorluyor..O kadar küçüğü uğraştırmaz mı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzeti de güzeldi. Köfteler büyükken de güzel oldu. Yoksa onunla uğraşmak sabır işi. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. patlıcanla yapılan her yemek favorim olabilir,o kadar çok severim,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patlıcanı ben de çok seviyorum. Dikkat ettim her yörenin yemek kültüründe önemli yeri var.Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  9. merhaba ilhan bey bende tarifi başka bir blogda gördüğümden beri aklımda yapmak için sabırsızlanıyorum ama orda okuduğum bilgiye göre Malatya yöresine ait -patlıcanlı köfte- olduğu yazıyordu. ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz ben de paylaştıktan sonra Malatya'lı komşumun ikazı ile öğrendim. Malatya yöresine aitmiş.Düzeltmeniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  10. Patlıcan bulgur ve ekşinin lezzeti buluşur da sevilmez mi?
    Görüntülerden ve malzemelerden nefis bir yemek olduğu belli oluyor zaten.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de muhteşem üçlü. Ama herkes ekşi sevmiyor. Bu yemeğe nar ekşisi çok yakışmıştı. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. sizinde tarifler çok güzel her zaman beklerim

    YanıtlaSil
  12. Bloğuma hoş geldiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. bende dergi tariflerini yapmıyorum genelde olmuyor bunun olması ve beğenmen büyük şans :)))))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzet dergisi son sayılarında adam gibi tarifler vermeye başladı. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. İLHAN BEY ELLERİNİZE SAĞLIK HARİKA OLMUŞ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızartma olmasına rağmen hafif de oluyor, bence yaz için ideal. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  15. yazın kral sebzesi patlıcan birde yanına bulgurlu köfteyi almış çok güzel bir ikili olmuşlar ben bunu denerim vede afiyetle yerim sizinde elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Deneyin afiyetle yiyin.

      Sil
  16. Simdi burada bu tarifi gorup hemen denemek lazim dedim, cok zor degil gibi:)?Patlican her daim evde olan bir sebze ve bayiliriz ama bulgur koftesi hic yapmadim..tabaktaki resimde harika gozukuyor..gel beni ye diye :)Ellerinize saglik..Ne zaman restaurantiniz i aciyorsunuz , gelip te yiyelim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç zor değil hemde. Köfteler büyük olmuş ama lezzetliydi. Restaurant işini gençlere bıraktık artık. Onlar yapacak biz de gidip yiyeceğiz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Bana da dergideki tarifler tutmayacak gibi gelir ama bu çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hep temkinli yaklaşıyorum gazete, dergi tariflerine. Bu sefer tam tuttu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Anlatımınız ve fotoğraflarla desteklemenin güzel olmuş. Deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı ve şanslı bir bebeğiniz olması dileğimle teşekkür ediyorum.

      Sil
  19. MERHABALAR GÜZEL YORUM İÇİN TEŞEKKÜRLER BENDE GERÇEKTEN KENDİ YAĞI VE SUYU İLE PİŞEN YEMEKLERİ ÖZELLİKLE SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK SEVİYORUM. rESİM ÇOK GÜZEL GÖRÜNMESEDE GERÇEKTEN SEBZELERDE ETTE KIVAMINDAYDI ÇOK SOĞOLUN HER ZAMAN ZİYARETE GELİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğunuzu özellikle ramazan menülerinizi ilgi ile izliyorum. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  20. bunu biliyorum lezzetli oluyor elinize sağlık
    bu arada baklava anlatımım basitmi olmuş :(
    yapımıda inanın çok basit aynen anlattığım gibi çok zor değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka güzelanlatmışsınızdır, ben tatlı yapma özürlü olarak yapamayacağımı düşündüm. :)) Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. ilhan abi diyim mi ben size:( aldım listeye özel ricanızıda mutlaka belirtirim merak etmeyin

    YanıtlaSil
  23. Tabi ki diyebilirsiniz. :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  24. Benim de en sevdiğim malzemelerle yapılmış, eminim ki çok lezzetlidir. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patlıcanı çoğunluk sever, bulgurda öyle. Nispeten hafif de bir yemek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  25. çok lezizzz gözüküyor ellerinize sağlıkkkkk ;) Üyenizim bende bloguma beklerim şimdiden teşekkürler,sevgiler..

    www.bensukaya.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bensu hanum çok teşekkür ederim yorumunuz ve bloğuma ziyaretiniz için.

      Sil
  26. muhhteşemm görünüyoorrr:)
    ellerine sağlıkk...
    patlıcanlı lezzetleri tek geçiyorum herdaimm..:)
    bayıla bayıla dönüyorumm şu an sayfanızdann..
    saygılar efendim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygılar benden, teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  27. Ilhan bey güzel yorumuz icin tesekkürler…Begendiginize sevindim….Ama en cok hosuma giden kelime"free günü" oldu..Süpersiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, bloğuma hoş geldiniz.

      Sil
  28. ya ben görmeyeli ne kadar leziz yemekler yapılmış ve paylaşılmış aman allahım:)
    zamanla insan hangi tarifi yapıp yapmayacağını anlayabiliyor değil mi:)
    harika görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin paylaşımlarınız da muhteşem. İlgi ile takip ediyorum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  29. Harika bir tarif.Ben nohutla bulgur köfteli bir yemek yapıyordum,Malatya yöresine ait.Sanırım bu yemekte o bölgeye ait olmalı..Patlıcanla da deneyeceğim.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bulgur oldu mu genelde Malatya oluyor. Bence de denayin, belli ki bu tarz yemekleri seviyorsunuz. Çok teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  30. Enn sevdiklerimdendir.
    Yakın zamanda denememiştim, canım çekti görünce:)
    İlk fırsatta denenecek inşAllah.
    Hayırlı iftarlar diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de hayırlı iftarlar.Deneyin, eminim seveceksiniz.

      Sil
  31. işte ben buna yemek derim İlhan bey, Tarifinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun güzel yorumunuz için.

      Sil