23 Ağustos 2012 Perşembe

ERİKLİ YAHNİ

Türkiye olarak çok kötü günler geçiriyoruz. Çok üzülüyoruz, kahroluyoruz ama hayat devam ediyor. Bugün sizinle yine XIX. yy İstanbul mutfağından bir yemek paylaşacağım. Osmanlı saray mutfağında yemeklerde meyve kullanımı tahminimin üzerinde yaygınmış. Baharatın da inanılmaz değerli olduğunu biliyorum. Örneğin tarifinde yok ama ben karabiber koydum bu yemeğe çok yakıştı.( Belki karabiber yoktu o zamanlar.) Osmanlılarda domatesin hikayesi de ilginç. Zaten imparatorluğun sonuna doğru domates keşfediliyor, yeşilken kullanıyorlar. Kızardığı zaman çürüdü diyerek atıyorlar. :)) Eğer kuzu etini seviyorsanız ve değişik tariflere açıksanız mutlaka deneyin bu yemeği.


Malzemeler:


500 gram kuzu eti ( kürek kısmından ceviz büyüklüğünde doğranmış )
2 orta boy rendelenmiş kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
200 gram çekirdekleri çıkarılmış kuru erik
2 tatlı kaşığı şeker
1 çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı tuz











KESTANE, AYVA, KURU ERİK, KURU
                                                KAYISILI YAHNİLER:

                                                " Mizaca göre ya kemikli veyahut kemiksiz etlerden yumurta kadar
                                                   fakat yağlı parçalar kesmeli. Suda kaynatmalı ve köpüğünü almalı
                                                   kemikleri sudan çıkarıp kuruyuncaya kadar süzmeli; soğan suyu ve 
                                                   tuz sürüp, tavada ve revgan-ı sade ile pembece kızartmalı; tekrar ken-
                                                   di suyuna atıp kalem tarçın ile kaynaya kaynaya pişmeye karip olduk-
                                                   ta, ayva ise etlerin cirminde doğrayıp ve kestane ise iç kabuklarını çıka-
                                                   rıp  ve kayısı ve erik ise çekirdeklerini içlerinde bırakıp kalan kızartma
                                                   yağı ile cüzi kavurup tencereye koymalı ve tuz mikarı şeker ekmeli ve 
                                                   etler ilik gibi olup fakat meyveler dağılmadan indirmeli ve suyu dahi cü-
                                                   zi kalmalı."
                
                                                                                                       Ayşe Fahriye, Ev Kadını














Tarif:





Eti tencereye koyup üstünü geçecek kadar su ekleyerek kaynatalım, üzerinde oluşan köpüğü alarak yaklaşık on dakika haşlayalım. Sonra eti süzgeçe çıkaralım, et suyunu saklayalım.
Rendelenmiş soğanları süzgeçten geçirip suyunu çıkartalım. Soğan suyuyla eti karıştıralım ve on dakika bekletelim.
Tereyağını tavada eritelim, etleri koyalım ve yaklaşık üç dakika arkalı önlü kavuralım. Etleri tekrar bir tabağa alalım. Kalan yağda soğan posasını kavuralım, pembeleşince erikleri ekleyelim ve iki dakika çevirelim. Etleri, et suyunu, tarçın çubuğunu, şekeri ve tuzu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte et yumuşayıncaya kadar ve tencerenin dibinde yağlı su kalana kadar yaklaşık kırkbeş dakika pişirelim. Afiyet olsun.

Not: Kuru erik yerine kestane, kuru kayısı  veya ayvayla da yapılabiliyor.

30 yorum:

  1. kuru eriği çok severim,atalarımızın vardır bir bildiği,yemediğim bu lezzeti çok merak ediyorum,deneyeceğim,eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eriği sevdiğinize göre kuzu etini de seviyorsanız bence deneyin. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hayirli aksamlar ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de hayırlı akşamlar. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. İlhan bey,
    11 yıl Azerbaycan' da kaldım. Onların " Aş" dedikleri etli pilavlarının etli kısmına hayli benzer bir tat gibi geldi bu yemeğiniz. Aş' ın etli kısmında kuru erik, kayısı, kestane gibi meyveler ve başta safran olmak üzere zerdeçal vb baharatların da çeşnisiyle farklı ve özel bir tat vardır.

    Netice de bu yazıyı okurken biraz da nostalji yaptım aslında! Yemek gerçekten lezzetli görünüyor! Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben de bir takım baharatlar kullanmak istedim ama Osmanlı mutfağında baharat olayı fazla yok çünkü baharatla altın eş değer. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. kesinlikle nefis görünüyor ellerinize sağlık ,mutlaka ilk fırsatta deneyeceğim (her nekadar hane halkının içinde pürüz çıkaracaklar olsada :))),iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kalabalık ailelerde riskli tabi. Farklı bir lezzet ne de olsa.

      Sil
  5. domatesin ilk gelişi özlem kumruların sultanın mutfağındaki tarifi büyüleyiciydi bayılmıştım doğrusu
    erik kayısı tatlandırmalarını seviyorum şimdi olsa da yesem dedim : ) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mine hanım yoktunuz bir süredir herhalde. Meyveler sebzelerle beraber artık hızla mutfaklarımıza girdi. Çok da yakışıyor bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. ayva ile yaptığım var(tabi ki tavuklu),erik duyduğum var ,herhalde daha güzeldir ayvadan ,ellerine sağılık,görüntüsü zaten konuşuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha ki sefere ayva ile denerim. Tavukla da daha hafif olur herhalde. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  7. Eriğide kuzu etinide çok severim.Çok lezzetli gözüküyor en kısa zamanda denemek istiyorum.Gençken annemin bir arkadaşı çağla lı bir et yemeği yapmıştı.o gün bu gündür aklımdadır hala.
    Ara sıra alışkanlıklarımızın dışına çıkıp yeni şeyler denemek lazım galiba.
    Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimi gelince yapılmak üzere çağla da benim notlarım arasında var. Öyle bir tarif paylaşırsanız sevinirim. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  8. Bu yemegi mutlaka ama kayisi ve dana eti ile deneyecegim, cok degisik..tadida guzeldir eminimde acaba sekerli olmuyormu az biraz???? Dana eti ile de olur sanirim degilmi kuzu etini yemedigimden???Paylasim icin tesekkurler vede ellerinize saglik..size komsu olmak varmis:))) En azindan komsuda piser bizede duserdi :)))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence dana eti ile de olur ama biraz yağlıca olsun. :)) Hani ısınlama olunca ben size buradan ışınlarım. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  9. tokatta yapilan sarmalara da kuru erigi koyarlar.sanirim zamaninda nufusu cok olan ermeni mutfagindan kalmis bir lezzet.turkiye olarak hangi gunumuz iyi geciyor ki.her gun bir dert,bir problem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarmalara konduğunu ben de biliyorum. Vişne, kayısı falan da koyuyorlar galiba. Doğru söylüyorsunuz Ermeni mutfağından sanki. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  10. İLHAN BEY BU ESKİ BİR OSMANLI-RUM YEMEĞİDİR EGEDE BE ESKİ İSTANBULDA BİLİNEN.. ELLERİNİZE SAĞLIK..BEN UZUN ZAMANDIR KULLANMADIĞIM BİR TARİFLE KARŞILAŞMANIN MUTLULUĞUNDAYIM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Osmanlılardan gelip her mutfağa girmiş.Artık bizim yemek kültürümüze de sebze- meyve birlikteliği girdi. Çok da yakışıyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. osmanlı mutfağından nadide lezzet ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Edirne yemeklerini araştırırken ,osmanlı döneminden kalma kuru erikli tariflere denk gelmiştim.denemek isterim.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar çok meyve kullanmışlar Osmanlı mutfağında. Buna karşılık baharat yok denecek kadar az. Bir de ileriki günlerde paylaşacağım çok hafif yemekler de var. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık. Çok güzel bir tarif paylaşmışsınız. Deneyeceğim ama Umarım sizin ki kadar güzel yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benden daha güzel yaparsınız, deneyin mutlaka. Sağolun güzel yorumunu7z için.

      Sil
  15. ellerinize sağlık... Etle kuru meyvelerin kullanılması çok da sağlıklıymış. Ben henüz denemedim ama beni cesaretlendirdiniz.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan ilk duyunca nasıl olur et, soğan, erik falan hiç yakışmaz diye düşünütor ama çok lezzetli ve uyumlu oluyor. Bence deneyin seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Elinize saglik olsun
    Bu lezzeti cok iyi biliyorum. Cunku Azerbaycan mutfaginda cok yapilan bir lezzet
    Cook lezzetli oluyor,
    Harika gozukuyor
    Afiyet olsun ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretininz ve yorumunuz için.

      Sil