Şimdi Konya'nın meşhur Bamya çorbası diyeceğim, tarifi okuyunca Konya'lı blogculardan itiraz gelecek. Tabi ki onlar kadar güzel yapamayacağımı biliyorum hatta malzemeler de değişik olabilir. Ama özellikle Malatya'lılar bu tarzı kabul edemiyor. Bir yemekte "döğme" yerine " yarma" kullandım diye özelden beni bombardımana tuttular.:)) Sanki döğmeyi bulduk da kullanmadık. :)) Aslında Konya'da bu çorba düğün yemeği olarak geçiyor. Kuru bamya yemeği de diyebiliriz. Benim en sevdiğim yemeklerden biridir. Kuru bamyayı her daim tazesine tercih ederim.
Malzemeler:
100 gram kuru bamya
150 gram kuzu eti
2 orta boy kuru soğan
1 orta boy domates
1 yemek kaşışı domates salçası
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı sirke
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tarif:
Bamyaları iplerinden çıkarmadan silkeleyerek ve süzgeçte sürterek üzerindeki toz ve pisliklerden arındıralım.
Tencereye suyu koyalım, kaynatalım ve sirkeyi ilave edelim. Bamyaları da tencereye alalım ve yaklaşık beş dakika kaynatalım.
Diğer tarafta etimizi hafif yumuşayıncaya kadar haşlayalım, eti çıkaralım ve ince ince doğrayalım. Et suyunu ayıralım.
Ayrı bir tencerede biraz zeytinyağında küçük doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.Eti, salçayı ve küçük küçük doğranmış domatesleri de katalım ve kavurmaya devam edelim.Üç su bardağı kadar sıcak suyu soğanlı karışıma dökelim ve kısık ateşte kaynatalım.
Haşlanmış bamyayı iplerinden çıkaralım ve kaynayan çorbaya ilave edelim. Limon suyunu, tuzunu, karabiberini ve et suyunu da katarak yaklaşık yarım saat pişirelim. Afiyet olsun.
taze bamya kullanırım çoğunlukla,yemeğini bu şekilde yaparım.çok severim.bir fark sirke kullanmıyorum.sizin tarifte var.ellerinize sağlık.afiyetler olsun...
YanıtlaSilNedense sebzeleri haşlarken biraz sirke koyuyorum. Yanlız çorbası kuru bamyadan oluyor. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilhiç yemedim, merak edilesi... :)
YanıtlaSilBamya seviyorsanız deneyin bence. Teşekkür ederim.
Silelinize sağlık ilhan bey, konyalı olarak özellikle teşekkür ediyorum bu tarifi yayınladığınız için, bende sıraya girmemişti henüz,
YanıtlaSilen kısa zamanda yayınlayacağım:)
fakat affınıza sığınarak birşey sormak istiyorum, özellikle mi bu kadar renksiz pişirdiniz. Bizim burada yemeği çok domatesli, çorbasıda bol salçalı yapılırda onu merak ettim.Tekrar teşekkürler...
Yayınlamanızı merakla bekliyorum. Aslında o kadar da renksiz değildi fotograf öyle çıkmış. Ama seneler evvel galiba Turizm Meslek Lisesinin bir ders kitabı elime geçmişti ve yeşil sebzelere domates konmaz diye bir cümle aklımda kaldı. Örneğin ben bunu taze fasülyede denedim (zeytinyağlısında) sonuç beklenmedik şekilde mükemmel. Diğerlerinde de domatesi az kullanıyorum, zaten salçayı çok mecbur kalmazsam eve dahi sokmuyorum. (bu sene becerebildiğim kadar evde yaptım çok az onu kullanıyorum) Gene bir örnek zeytinyağlı pırasaya domates konmaz ama Ege'de bol domatesli yaparlar. Adana mutfağında aşırı salça kullanımı var. Yöreye göre zevkler değişiyor ne güzel çok geniş bir mozaik Türkiye bu konuda da. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Silbamyayı çok severim ama daha çok tazesini pişiriyorum,bu yemeğin adını duydum ama tatmadım,eminim çok lezizdir.Elinize sağlık.
YanıtlaSilMehtap hanım bloğunuzu ilgi ile izliyorum. Bence senede iki defa falan yenmesi gereken bir yemek. Yapmasanız bile Konya yemekleri satan yerlerde çok güzel yapıyorlar. Neredesiniz bilmiyorum ama örneğin İstanbul'da çok var. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAma aşk olsun benim bloguma ugramıyorsunuz siz küsücemmmm
YanıtlaSilUğramaz olurmuyum? Bir tek bugün giremedim. Ama demin baktım, harika yazmışsınız. Özellikle son kısım müthiş.:))) Çok çok teşekkür ediyorum.
SilBegenmenize cok sevindim. TAKİPTEYİM
YanıtlaSilTekrar teşekkür.
SilBamyayı hiç sevmememe rağmen yinede elinize sağlık ;)
YanıtlaSilEvet riskli bir yemektir, herkes sevmez. Hele bamya seven bir çocuğa hiç rastlamadım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBamyayi severim zeytinyaglisinida kendim icin yapar afiyetlen yerimde simdi bunu deneyecem ama kuzu etine taktim :( .Bu arada iyiki blog acip tum yaptiginiz guzel ve degisik yemekleri bizlerle paylasiyorsunuz..sayenizde alisilmislarimin disina cikip aklima yatani dener oldum :))) Elinize saglik..
YanıtlaSilKuzu eti yerine başka bir şey kullanın. Ben bir keresinde tavuk etiyle yapmıştım o da güzel olmuştu. Ne güzel şeyler yazmışsınız, çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık çok lezzetli görünüyor. Çok severim bamya yemeğini.
YanıtlaSilYaza çize canım bamya istedi bugün alacağım herhalde. Aslında Konya'lılardan orjinal tarif bekliyordum yapmak için. Yorumunuza teşekkür ederim.
SilBamyanın her türlüsünü severim; özellikle sulu ve çorba gibi olanını. Küçükken Namrun (Çamlıyayla) yaylasında kışlık küçücük bamyalar kuruturduk.
YanıtlaSilEllerinize sağlık nefis bir lezzettir. Sevgiler Pırıl.
Pırıl hanım yorumunuza çok teşekkür ederim. Ben de bir takım sebzeleri kendim kurutmayı çok istiyorum ama İstanbul'un rutubeti buna izin vermiyor. Ancak küçük acı sivri biberlerde başarılı olabiliyorum. :))
SilBu çorbayı Konyadaki gezim sırasında yemiştim müthiş güzel bir şey ellerinize sağlık bloğunuzdaki tariflerde çok hoş...
YanıtlaSilTabi ki yerinde yemenin tadı başka. Sağolun yorumunuz için.
Silkuru sebzeler ne pratik olurmuş,ellerinize sağılk ,görüntü mmmm....
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Dediğim gibi bamyanın kurusunu daha çok seviyorum. Yapışkan hali olmuyor herhalde ondan. Gerçi tazesinde de bunun çaresi var ama.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Duymuştum ama yememiştim. Kuru bamyayı çocukluğumda Ege de bulurduk. Şimdi düşünüyorum da uzun zamandır görmedim. Bulursam mutlaka denemek isterim. Kendim kurutmayı isterim ama yaşadığım bölgenin havası nemli. Kururmu acaba?
YanıtlaSilNerede yaşadığınızı bilmiyorum ama bahrat satanlarda bulunuyor, pazarlarda var. Yok çok zor kuruyor. Teşekküe ederim yorumunuza.
Silnefis görünüyor ilhan bey ellerinize sağlık.. bamya en sevdiğim lezzetlerden biridir..aslında sebzelerin hepsi benim için bal şekerdir..ama hiç kuru bamya kullanmadım zaten pek bamyada pişiremiyorum eşim sevmiyor diye yapamıyorum annem ve kayınvaldem sağolsunlar yapıp getitiyorlar..bu tarifi ben onlarla paylaşıyım en iyisi :))
YanıtlaSilMaalesef herkes sevmiyor. Evde 1 kişi bile yemese o yemek pişmiyor. Anneler sağolsun, yedirmek için her zaman bir yolunu bulurlar. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBamyayi bende çok severim bizim düğün yemeklerimizdendir. Ellerinize sağlık. Bu arada ben kayseriliyim. Benim mutfagimada bekliyorum.
YanıtlaSilİlginç kayseri'de de düğün yemeği olması. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilTabi en başda kayserimizin yemekleri mantısı, su böreği, yaprak sarması vs... var ama çorba olarakta mutlaka bamya yapılır..
SilKayseri mutfağı süper ama hep kalorili. :)) Zaten güzel şeylerin hepsi bol kalorili oluyor. :( Teşekkür ederim.
SilNEFİS OLMUŞ BENCE ELLERİNİZE SAĞLIK AİLECEK BAYILIRIZ
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuz için. Zafer bayramınız kutlu olsun.
Silbamyayı çok severim ama bu şekilde denememiştim eminim çok lezzetlidir ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBamyayı seviyorsanız mutlaka çorbasını da seversiniz. Sağolun yorumunuz için.
Sil