28 Ağustos 2012 Salı

BAMYA ÇORBASI

Şimdi Konya'nın meşhur Bamya çorbası diyeceğim, tarifi okuyunca Konya'lı blogculardan itiraz gelecek. Tabi ki onlar kadar güzel yapamayacağımı biliyorum hatta malzemeler de değişik olabilir. Ama özellikle Malatya'lılar bu tarzı kabul edemiyor. Bir yemekte "döğme" yerine " yarma" kullandım diye özelden beni bombardımana tuttular.:)) Sanki döğmeyi bulduk da kullanmadık. :)) Aslında Konya'da bu çorba düğün yemeği olarak geçiyor. Kuru bamya yemeği de diyebiliriz. Benim en sevdiğim yemeklerden biridir. Kuru bamyayı her daim tazesine tercih ederim.











Malzemeler:





100 gram kuru bamya
150 gram kuzu eti
2 orta boy kuru soğan
1 orta boy domates
1 yemek kaşışı domates salçası
1 limonun suyu
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı sirke
1/2 çay bardağı zeytinyağı













Tarif:





Bamyaları iplerinden çıkarmadan silkeleyerek ve süzgeçte sürterek üzerindeki toz ve pisliklerden arındıralım. 
Tencereye suyu koyalım, kaynatalım ve sirkeyi ilave edelim. Bamyaları da tencereye alalım ve yaklaşık beş dakika kaynatalım.
Diğer tarafta etimizi hafif yumuşayıncaya kadar haşlayalım, eti çıkaralım ve ince ince doğrayalım. Et suyunu ayıralım.
Ayrı bir tencerede biraz zeytinyağında küçük doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.Eti, salçayı ve küçük küçük doğranmış domatesleri de katalım ve kavurmaya devam edelim.Üç su bardağı kadar sıcak suyu soğanlı karışıma dökelim ve kısık ateşte kaynatalım.
Haşlanmış bamyayı iplerinden çıkaralım ve kaynayan çorbaya ilave edelim. Limon suyunu, tuzunu, karabiberini ve et suyunu da katarak yaklaşık yarım saat pişirelim. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. taze bamya kullanırım çoğunlukla,yemeğini bu şekilde yaparım.çok severim.bir fark sirke kullanmıyorum.sizin tarifte var.ellerinize sağlık.afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  2. Nedense sebzeleri haşlarken biraz sirke koyuyorum. Yanlız çorbası kuru bamyadan oluyor. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  3. hiç yemedim, merak edilesi... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamya seviyorsanız deneyin bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. elinize sağlık ilhan bey, konyalı olarak özellikle teşekkür ediyorum bu tarifi yayınladığınız için, bende sıraya girmemişti henüz,
    en kısa zamanda yayınlayacağım:)
    fakat affınıza sığınarak birşey sormak istiyorum, özellikle mi bu kadar renksiz pişirdiniz. Bizim burada yemeği çok domatesli, çorbasıda bol salçalı yapılırda onu merak ettim.Tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınlamanızı merakla bekliyorum. Aslında o kadar da renksiz değildi fotograf öyle çıkmış. Ama seneler evvel galiba Turizm Meslek Lisesinin bir ders kitabı elime geçmişti ve yeşil sebzelere domates konmaz diye bir cümle aklımda kaldı. Örneğin ben bunu taze fasülyede denedim (zeytinyağlısında) sonuç beklenmedik şekilde mükemmel. Diğerlerinde de domatesi az kullanıyorum, zaten salçayı çok mecbur kalmazsam eve dahi sokmuyorum. (bu sene becerebildiğim kadar evde yaptım çok az onu kullanıyorum) Gene bir örnek zeytinyağlı pırasaya domates konmaz ama Ege'de bol domatesli yaparlar. Adana mutfağında aşırı salça kullanımı var. Yöreye göre zevkler değişiyor ne güzel çok geniş bir mozaik Türkiye bu konuda da. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. bamyayı çok severim ama daha çok tazesini pişiriyorum,bu yemeğin adını duydum ama tatmadım,eminim çok lezizdir.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap hanım bloğunuzu ilgi ile izliyorum. Bence senede iki defa falan yenmesi gereken bir yemek. Yapmasanız bile Konya yemekleri satan yerlerde çok güzel yapıyorlar. Neredesiniz bilmiyorum ama örneğin İstanbul'da çok var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ama aşk olsun benim bloguma ugramıyorsunuz siz küsücemmmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğramaz olurmuyum? Bir tek bugün giremedim. Ama demin baktım, harika yazmışsınız. Özellikle son kısım müthiş.:))) Çok çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  7. Begenmenize cok sevindim. TAKİPTEYİM

    YanıtlaSil
  8. Bamyayı hiç sevmememe rağmen yinede elinize sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet riskli bir yemektir, herkes sevmez. Hele bamya seven bir çocuğa hiç rastlamadım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Bamyayi severim zeytinyaglisinida kendim icin yapar afiyetlen yerimde simdi bunu deneyecem ama kuzu etine taktim :( .Bu arada iyiki blog acip tum yaptiginiz guzel ve degisik yemekleri bizlerle paylasiyorsunuz..sayenizde alisilmislarimin disina cikip aklima yatani dener oldum :))) Elinize saglik..

    YanıtlaSil
  10. Kuzu eti yerine başka bir şey kullanın. Ben bir keresinde tavuk etiyle yapmıştım o da güzel olmuştu. Ne güzel şeyler yazmışsınız, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor. Çok severim bamya yemeğini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaza çize canım bamya istedi bugün alacağım herhalde. Aslında Konya'lılardan orjinal tarif bekliyordum yapmak için. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  12. Bamyanın her türlüsünü severim; özellikle sulu ve çorba gibi olanını. Küçükken Namrun (Çamlıyayla) yaylasında kışlık küçücük bamyalar kuruturduk.
    Ellerinize sağlık nefis bir lezzettir. Sevgiler Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırıl hanım yorumunuza çok teşekkür ederim. Ben de bir takım sebzeleri kendim kurutmayı çok istiyorum ama İstanbul'un rutubeti buna izin vermiyor. Ancak küçük acı sivri biberlerde başarılı olabiliyorum. :))

      Sil
  13. Bu çorbayı Konyadaki gezim sırasında yemiştim müthiş güzel bir şey ellerinize sağlık bloğunuzdaki tariflerde çok hoş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki yerinde yemenin tadı başka. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  14. kuru sebzeler ne pratik olurmuş,ellerinize sağılk ,görüntü mmmm....

    YanıtlaSil
  15. Teşekkür ederim. Dediğim gibi bamyanın kurusunu daha çok seviyorum. Yapışkan hali olmuyor herhalde ondan. Gerçi tazesinde de bunun çaresi var ama.

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık. Duymuştum ama yememiştim. Kuru bamyayı çocukluğumda Ege de bulurduk. Şimdi düşünüyorum da uzun zamandır görmedim. Bulursam mutlaka denemek isterim. Kendim kurutmayı isterim ama yaşadığım bölgenin havası nemli. Kururmu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama bahrat satanlarda bulunuyor, pazarlarda var. Yok çok zor kuruyor. Teşekküe ederim yorumunuza.

      Sil
  17. nefis görünüyor ilhan bey ellerinize sağlık.. bamya en sevdiğim lezzetlerden biridir..aslında sebzelerin hepsi benim için bal şekerdir..ama hiç kuru bamya kullanmadım zaten pek bamyada pişiremiyorum eşim sevmiyor diye yapamıyorum annem ve kayınvaldem sağolsunlar yapıp getitiyorlar..bu tarifi ben onlarla paylaşıyım en iyisi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef herkes sevmiyor. Evde 1 kişi bile yemese o yemek pişmiyor. Anneler sağolsun, yedirmek için her zaman bir yolunu bulurlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Bamyayi bende çok severim bizim düğün yemeklerimizdendir. Ellerinize sağlık. Bu arada ben kayseriliyim. Benim mutfagimada bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç kayseri'de de düğün yemeği olması. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Tabi en başda kayserimizin yemekleri mantısı, su böreği, yaprak sarması vs... var ama çorba olarakta mutlaka bamya yapılır..

      Sil
    3. Kayseri mutfağı süper ama hep kalorili. :)) Zaten güzel şeylerin hepsi bol kalorili oluyor. :( Teşekkür ederim.

      Sil
  19. NEFİS OLMUŞ BENCE ELLERİNİZE SAĞLIK AİLECEK BAYILIRIZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için. Zafer bayramınız kutlu olsun.

      Sil
  20. bamyayı çok severim ama bu şekilde denememiştim eminim çok lezzetlidir ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamyayı seviyorsanız mutlaka çorbasını da seversiniz. Sağolun yorumunuz için.

      Sil