24 Temmuz 2012 Salı

ŞIRADA MUTLU SON, LORLU GÜLLAÇ

Şırayı alnımızın akıyla başardık. Yanlız bir daha yaparsam şeker koymayacağım. Biraz tatlı oldu, üzüm zaten şekerli , ilaveten şekere gerek yoktu sanki.












Yukarıda görüldüğü gibi iki kilo siyah üzümü iyice yıkıyoruz ve kevgire koyup süzüyoruz. Sonra altına bir leğen koyup, ellerimizle yoğuruyoruz. Leğende biriken üzüm suyuna aynı miktarda sıcak su koyuyoruz. Leğenin üzerine temiz bir bez serip bir gün mayalanması için bir tarafa koyuyoruz.














Yirmidört saat sonra mayalanan üzüm suyunu ince delikli kevgirden süzüyoruz ve içine 1 su bardağı kadar şeker koyup iyice karıştırıyoruz ve şekeri eritiyoruz. ( Bence şeker koymasanız da olur. ) Şıramızı kavanozlara dolduruyoruz ve kağıt peçete üzerine ters çevirip koyuyoruz. Eğer sızıntı yoksa konservemiz hazırdır. Bu sıcak yaz günlerinde harika oluyor. Belki rengini beğenmediniz :)) ama tadı mükemmel.



LOR PEYNİRLİ GÜLLAÇ:





Güllaç benim en sevdiğim tatlıdır diyebilirim ama nedense yanlızca ramazan ayında satılıyor. Biraz soruşturdum kutsallığı da yok ama öyle bir adet oluşmuş. Belki her zaman satılsa bıkıp bu kadar sevmeyiz. Bu tarifi çok uzun bir süre önce bir blogda görüp yazmışım ama üzgünüm bloğun adı yok. Bence en büyük özelliği lor peynirini de evde yapabiliyor olmamız. Artık siteye gelen mahalle sütçümüzü de ayarladım, yoğurdu, peyniri gönül rahatlığıyla yapıyorum.













İki kilo sütten bayağı peynir oluyor. Çok kolay bir yolunu öğrendim, sütü önce iyice kaynatıyorsunuz, sonra 1/2 çay bardağı limon suyunu süte döküyorsunuz. Süt hemen kesiliyor, bir dakika kadar sonra ocaktan alıyoruz ve temiz bir tülbentten süzüyoruz. Tabi tuzsuz oluyor. Sonra ister kahvaltıda üzerine bal, reçel döküp yiyoruz, istersek salataya, makarnaya koyuyoruz. Gene diyet macerasına başladığım şu sıralar bunlardan bahsetmek iyi olmuyor ama gerçek bu. :)))) Evet güllacımızın peyniri hazır.











İlk önce masamızın üzerine temiz geniş bir örtü örtüyoruz. Bir tepsiye su koyup (süt değil) masaya getiriyoruz. Güllaçlarımızı ortadan ikiye kesiyoruz. Ben az yapmak istediğimden 8 yarım yaprağı kullandım. Yarım güllaç yaprağını suya batırıp hemen çıkarıyoruz ve yarım dakika kadar bekleyip , geniş kısmına loru koyup kenarlarını kıvırıyoruz ve sigara böreği gibi sarıyoruz. Burası çok önemli çok beklerseniz güllaç çok yumuşuyor ve sarmak güçleşiyor. Ne kadar istiyorsak o kadar yaprağı sarıyoruz ve yuvarlak bir tepsiye diziyoruz.












Sonra tencereye bir bardak toz şeker, bir bardak da su koyup kaynatıyoruz ve şerbetini hazırlıyoruz. Bu ölçü benim güllaç miktarına göre, siz ona göre ayarlayın. Şerbeti indirmeden önce 3-4 damla limon suyu koyup ocağı kapatıyoruz. Bu arada tatlımızın üzerini cevizle süslüyoruz. Şerbeti sıcakken tatlının üzerine döküp şerbeti çekinceye kadar bekliyoruz. İşte size bu sıcaklarda hafif bir ramazan tatlısı. Afiyet olsun.

25 yorum:

  1. Hmm Lor isi guzel ama mahallemizin sutcusunu bulmak zor :)) Gullac hic yemedim, sanki islatilmis yufka, tatsiz olur gibigeliyor ama sizinkide super gozukuyor olsa idi denemek isterdim..Bu arada sira tarifinizde neredeyse sarap yapimina yakin:)) biraz daha kolayi:) Belki denerim.Ellerinize emeginize saglik ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketteki sütlerle de oluyor aslında.Yok yufka gibi değil, çok hafif ve güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. merhabalr iyi akşamlar yazınızı keyifle okudum.
    o mor üzümler nasıl öyle bi renk oldu ona takılmıştım ki siz yazmışsınız tadı güzel diye denemek lazım güllaçla pek aram yok daha dogrusu bir kere yedim hoşuma gitmedi belki de yapılışına uygun bir şekilde yapılmamıştı elbette ki bu çok güzeldir peyniri bile elde yapılmış kutluyorum sizi afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Herhalde mayalanma aşamasında sıcak su konunca bu rengi alıyor. Evet güllacı herkesin sevmediğini biliyorum.

      Sil
  3. Merhaba, şıranız olmuş bile, afiyet olsun:) Lor yapımını ben de bu yaz öğrendim ama daha uygulamadım. Aslında ben lor peynirinde hiçbir lezzet bulamadığım için satın almam ama ev yapımının farklı olacağını düşünüyorum. Sizin lor lezzetli oldu mu? Ve iki kilo sütten ne kadar lor çıktı? Çok mu sordum acaba? Hoşgörünüze sığınıyorum. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  4. Bence çok lezzetli oldu. Ben tuzsuz seviyorum ama isterseniz limon suyuyla beraber tuz da konuyor. Salatalada, makarna da çok güzel oluyor. Tam bilemeyeceğim ama 300 gram falan çıkıyor herhalde. Rabia hanım çok teşekkür edrim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  5. ilhan bey ziyaretiniz için teşkk ederim.tarifler sirtede mevcut.resimlerin altında linkler var.onlara tıklarsanız direk tariflere geçersiniz.iyi geceler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Özür dilerim görmemişim. İlginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. elinize sağlık güzel görünüyorlar doğal olan herşey bana çok lezzetli geliyor

    YanıtlaSil
  7. Çok sağolun. Evet bir şeyi evde üretince hiç olmazsa gönül rahatlığı ile yiyoruz. Baksanıza damacana sularda bile neler çıkıyor? Başka şeyleri hadi almayalım, yemeyelim tamam da, su bu ya. Susuz yaşanır mı?

    YanıtlaSil
  8. İlhan Bey;
    Ziyaretiniz ve nazik yorumunuz için teşekkür ederim.Güllaçsız bir Ramazan düşünemem eminim lor çok yakışmıştır.Ellerinize sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güllacı her haliyle seviyoeum da lorla da çok hafif ve lezzetli oldu. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Elinize sağlık.Tatlı lor ile yapılan her şeyi seviyorum.Eminim güllac ile de güzel olmuştur.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güllaç - lor uyumu süper oldu. Tavsiye edrim deneyin. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  10. Güllaçın değişik yorumlarını seviyorum.Lorlu bu tarifi hemen deneyeceğim, fikrinize ve elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güllacı sevdiğinize göre bunu da mutlaka seveceksiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Güllaçı bir defa denedim ve çok ıslak olduğu için hoşlanmamıştım. Bu nasıl oluyor? Ayrıca lor yapımının bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. Ben de en kısa zamanda denemek istiyorum. Bakalım nasıl olacak. Teşekkürler tarifler için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güllaç illa ki ıslak oluyor. Gerçi tatlı konusunda iddialı laflar etmek istemiyorum, acaba başka türlü olabilir mi? Lor gerçekten bu usulle çok kolay deneyin bence de. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  12. Süt kesildikten sonra bir çay kaşığı tuz koyuyorum ben.. kahvaltıda yemeyi seviyorum.. diyet peyniri olarak kullanılabilir, mayalı peynirler gibi kilo aldırmaz çünkü.. Bu hafta ben de ilk defa güllaç yaptım, tadı güzelmiş meğer.. burada da değişik bir tarif ile karşılaştım(peynirli) eminim güzel olmuştur, elinize sağlık.. Sizi izliyorum, CiCi KalıN.. (^_^)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tuzla da oluyor. Ama tuzsuz olunca hani bazı yerlerde yemek öncesi üzerine reçel, bal falan döküp getiriyorlar ya onun gibi oluyor. Güllacı sevdiyseniz mıtlaka peynirlisini de seversiniz. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Ne güzel bilgiler vermişsin. Güllacında muhteşem görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerinize teşekkür ediyorum.

      Sil
  14. hayırlı ramazanlar gullaç herzaman bulunuyor yalova'da gerçekten hafıf tatlı elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı ramazanlar. Belki İstanbul'da da bulunuyordur. Ramazan dışında insanın aklına gelmiyor doğrusu. Evet gerçekten çok hafif oluyor. Yorumunuz için sağolun.

      Sil