27 Temmuz 2012 Cuma

Kurutulmuş Domatesli, Cevizli Taze Börülce Salatası.

Hafif sayılabilecek yemeklerden devam ediyorum. Bu sıcaklık daha nereye kadar çıkacak bilemiyorum. Ege'de yaşadığım yıllarda börülceye bir türlü ısınamamıştım. Ara sıra yesem de çok sevemedim. İstanbul'da ise özellikle son iki senedir her hafta alıyorum, pişiriyorum ve derin dondurucuya atıyorum. Bu arada şöyle de bir gerçek var, Tukaş'ın piyasada olan börülce konservesi (Geçen seneler güzel değildi) nefis. Ayıklama derdi yok, hem de ucuza geliyor, üstelik kışın da canınız çekerse yeme olanağı var. Şu anda "yok canım kendi yaptığımız gibi olur mu" diyenleri duyar gibiyim. Bizim öyle saplantılarımız vardır.:))
Gelelim tekrar börülcemize. Börülce deyip geçmeyin, kendilerinin her yörede adı değişik. Adana ve çevresinde "Acebek" deniyor örneğin. Çoğu yerde "Karnıkara" diye biliniyor. Onaltıncı yüzyıldan itibaren fideleri Amerika'mıza girmiş ve amcamlar çok sevmiş. A ve C vitamini bombasıymış. Diyette can kurtarıcı olduğunu biliyorum.







Malzemeler:


1/2 kilo börülce
5-6 adet kurutulmuş domates
3 adet çarliston biber
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
Zeytinyağı
Limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
4 diş sarımsak
Tuz


Tarif:


Börülcemizi ayıklıyoruz, güzelce yıkayıp süzüyoruz, tencereye koyarak suyumuzu ekliyoruz. Yanına çarliston biberlerimizi ve kurutulmuş domateslerimizi de ilave ediyoruz ve börülceler yenecek hale gelene dek haşlıyoruz.








Haşlandıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi bütün malzemeyi, içi buz ve su dolu olan bir kaseye aktarıyoruz.








Buzlu suda biraz bekledikten sonra çıkarıyoruz ve iyice süzülmesini bekliyoruz. Ayrı bir kasede limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz, sirke ve zeytinyağını iyice karıştırıyoruz. Bu arada cevizlerimizi iri kalacak şekilde parçalıyoruz.
Servis tabağına önce börülce, kurutulmuş domates ve biberlerimizi alıyoruz. Üzerine cevizi serpiştiriyoruz. En sonra sosumuzu dökerek iyice karıştırıyoruz. Afiyet olsun.



24 yorum:

  1. çok faydalı ve nefis görünen bir salata yapmışsınız..ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Domatesleri doğramak daha akılcı olacaktı galiba. :) Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. görüntü süper.ayrıca bol vitaminli.daha ne olsun değilmi.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evettam mevsimlik. Bu sıcakta onu bile zor yedim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. hayırlı ramazanlar börulceyı malesef çok ınsan bılmıyor çk değerlı besın elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de hayırlı ramazanlar. Yavaş yavaş herkes öğreniyor galiba. Eskiden manavlarda falan zor bulunurdu. Şimdi her yerde var. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  5. içinde sevmediğim bir malzeme olsun lütfen ama yok işte yok :)
    enfes bir yaz yemeği ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demin tv. de bir bayan veryansın ediyordu, sebzelerin mevsiminde kurutulmuşunu kullananlara. Hatta "görgüsüzler" gibi birşey söyledi. Valla üzerime hiç alınmadım.:)) Yerleri ayrı ayrı bence.Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Hıh.. Çok bilmişin tekidir O.. kurutulmuş sebzenin tadını bilmiyordur, ne dediğini de bilmiyor haliyle.. benim sebze kurutma yeteneğim yok ama nenemin kurutulmuş patlıcan olsun biber olsun dolması ayrı güzel.. daha neler neler.. sebze kurutmaya devam.. (^_^)

      Sil
    3. Bende kendim kurutmadaım, bazen aklıma esince alıp buzdolabına koyuyorum.Ama örneğin kurutulmuş patlıcan dolmasını taze patlıcandan daha çok seviyorum. Çok sağolun yorumunuza.

      Sil
  6. ilhan bey ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için teşekkürediyorum katılıyorum size artık heryerde herşeyi bulmak mümkün,bende börülceyle bir izmir gezisinde tanışmıştım çok sevdiğim bir sebze oldu bu şekilde yapılışını ilk kez gördüm kurutulmuş domates ve cevizle harika bir lezzet olmuştur ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben size teşekkür ederim. Börülceyi sevdiğinize göre bence böyle bir deneyin, umarım seversiniz.

      Sil
  7. Ellerinize saglik enfesss... Bir salata olmus:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel oluyor, ayrıca tam mevsimlik. :)) Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Sizde Ilhan Bey yani..boyle degisik degisik seyleri yaziyor yayinliyor sonrada kendimi nasil yapsam ne zaman yapsam, yersem kilomu alacam acaba, ama olsun yapayim da yeyim diye dusunceler icinde buluyorum:)) yine degisik bir lezzet..Imkanim olsa sizi buraya getirtip 1 ay boyunca bana yemek yapin birlikte yiyelim diyecegim ama olmayacak :))) super..
    Somon baligi icin verdiginiz verde sos u en kisa zamanda deneyecegim.Tesekkurler. Guzel hafta sonu diliyorum..
    (Birde borulce taze fasulyenin yuvarlak cins olanimi :( ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok son paylaştıklarım şişmanlatmaz. Hem çok sıcak olduğu için hem de diyete başaldığımdan hafif şeyler paylaşıyorum. Size de güzel hafta sonları. teşekkür ederim.

      Sil
  9. Off nefis olmuş salata, resmen ağzımın suları aktı bu sıcakta!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun Bolat bey. Gerçekten hem hafif, hem de lezzetli oluyor.

      Sil
  10. görüntü nefiis, anlatım nefiis.. Elinize sağlık İlhan bey.. (^_^)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domatesleri doğrasaydım daha güzel olacaktı. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. heey bunu da yaparım. çok iyi.
    tukaşın börülce konservesi bilmiyodum.
    börülce konservesi bilmiyodum olduğunu.
    iyi iyi tembeller için benim gibi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç marka daha var ama doğalına en çok Tukaşınki yakın. Ama şimdi de börülcenin tam mevsimi. Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Salata harika görünüyor , ellerinize sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,sizin bloğunuzu da ilgiyle takip ediyorum.

      Sil