13 Kasım 2017 Pazartesi

BİR BALIK MENÜSÜ



Eskiden ne çok balık paylaşımı yapardım balık sezonu açılınca iki günde bir balık yerdik. Artık balıkçılara karşı bir güvensizlik oluştu, her türlü hile hurda mevcut çoğunda en basiti de aldığın balığı tezgah arkasında temizlerken değiştirmek. Neyse gene de Boğaz'da oturup da balık yenmez mi düşüncesiyle çok sık olmasa da alıp yiyoruz. Bugün çok eskiden yapmışım yanında da dört yıldız koymuşum :) bir somon tarifi paylaşacağım. Yanındakilerle beraber güzel bir menü oldu, bende menü şeklinde paylaşayım dedim.





Ispanak garnitürlü ızgara somon, baharatlı fırında patates, sote brokoli ve yanında maydanoz soğan.




Patatesleri irice doğruyoruz. Bir kaseye biraz zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kekik ve kuru biberiye koyup karıştırıyoruz. Patatesleri bu sosa iyice bulayıp fırına dayanıklı bir kaba alıyoruz. Önceden yüz doksan dereceye ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.




Brokolileri çok az haşlayıp, süzüp içinde buzlu su olan derin bir kaseye alıyoruz. Buzlu su sebzenin rengini kaybetmemesi için.




Sonra tavaya biraz zeytinyağı koyup brokolileri birkaç dakika soteliyoruz, servis tabağına alınca üzerine bir parça tereyağı koyabiliriz.




Ispanağı iyice yıkayıp çok az haşlıyoruz, süzüp incecik doğruyoruz. Bir tabağa alıp üzerine krema, toz permesan peyniri, hindistan cevizi iyice karıştırıyoruz.




Tavaya balığımızı alıyoruz, iki tarafını da iyice kızartıyoruz ama dikkat edelim kurumasın.




Balık piştikten sonra kremalı, ıspanaklı karışımı balığın üzerine yayıyoruz, bir dakika daha pişirip servis tabağına alıyoruz. Afiyet olsun.

32 yorum:

  1. Tabaktakiler nefis gozukuyor afiyetler olsun..broccoli yi cig olarak tuketirmisiniz? Ah Tr insani hep bir uckagitcilik ta anlamadim.balikcilar neden oyle birsey yapiyor neden degistiriyorlar? Tezgahtaki ni satmiyorlarmi? Sevgi 've selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brokoliyi zaten çok az haşlıyorum sadece iki dakika falan. Evet bu hile, hurda işi gerçekten can sıkıyor. Teşekkürler yoruma.

      Sil
  2. Canım çekmedi desem yalan... :) :)

    Ben de bekliyorum sizi bloguma! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen gittim bloğuna. Mert ikinci kitabı bekliyoruz artık. Sağol yorum için.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık bende diyorum kış geldi balık sezonu açıldı İlhan bey hiç balık paylaşımı yapmadı ...Bu tarif harika olmuş yiyenlere şifa bakanlara deva olsun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkes eski balık paylaşımlarımı arıyor, hatta ben bile arıyorum. :) Son iki senedir balık olayı zayıfladı bende. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Rica ederim İlhan Bey sağolun...
      Benim 3 bloğum var bu arada dün içimdekileri (Manav konulu yazı için ) takip etmişsiniz teşekkür ederim...bir diğeri de dekoratif-tatesal...Yani neticede TATESAL...KOLAY GELSİN

      Sil
    3. Akşam onlara da bakarım.

      Sil
  4. Brokolilerim hep kararır benim, buzlu su fikrini deneyeceğim hemen.. Ellerinize sağlık nefis gözüküyor ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün yeşil sebzeleri haşlayınca mutlaka çok soğuk suya koymak gerekiyor. Hem tazeliğini koruyor, hem de vitamini kalıyor. Sağolun yorum için.

      Sil
  5. ilhan bey, Alpim (oğlum) somon balığına bayılıyor. Çok fazla pişirme alternatifim yoktu, bu harika sos için çok teşekkür ederim. Permesan peyniri için önerebileceğiniz bir marka var mı? Migrostan aldığımızı pek sevmemiştim, ithaldi sanırım o.
    Çok teşekkürler, sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlunuz somonu seviyorsa bu türlü pişirince sebze de yemiş olacak. Permesan bende Migros'dan aldım doğru çok kaliteli değil. Macro center larda çeşitleri var ama çok pahalı değmez bence. Sağolun yorum için.

      Sil
    2. İlhan bey yaptım:) çok teşekkür etmek için yazıyorum. Sadece ıspanak bulamadım iş çıkışı uğradığım markette kalmamış, pazı ile yaptım. Alp çok beğendi, alternatif bir pişirme yöntemi öğrendim sayenizde. Çok sağolun.
      Sevgilerimle

      Sil
    3. Çok sevindim beğendiğinize ne mutlu bana. Teşekkür ederm.

      Sil
  6. Off mükemmel bu İlhan bey.. sizinle komşu olmak vardı cidden :)
    İngiltere' ye ilk gittiğimde fish and cips diye fast food tarzı dükkanlarını keşfetmiştim. Ordan beri fırın patates ve balık bana hiç yabancı değildir ancak ıspanaklı parmesanlı karışım cezbetti beni. İlk fırsatta deneyecceğim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz isteyin ben ışınlarım.:) Zaten bence balığa en yakışan garnitür patates. Ispanak da somona çok yakıştı tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  7. Somon, fırında patates, sote brokoli ve maydanozlu soğan usta ellerden çıkmış, çatal sallamaya özendiriyor doğrusu. Ellerinize sağlık,
    bir akşam aslan sütü alıp size gelebilmeli diyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi burada görmek ne güzel. Mehmet bey aslan sütü almadan da ne zaman isterseniz buyurun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Enfes bir menü. Ellerinize sağlık İlhan Bey..
    Somonu tek başına ızgara hiç sevmemiştim. O ıspanaklı sos bir harika. Nefis olduğu yüzde yüz.. Sos tam benlikmiş. Hemen not ediyor, teşekkürlerimi bırakıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında somon çok yağlı bir balık ızgara delikli olmalı veya mangalda pişirilmeli ki yağları aşağı aksın yoksa ağır oluyor ama diğer taraftan da omega3 deposu bu yağlar bilemedim nasıl yapmalı. :) Ama ıspanak soslu gerçekten güzel oldu. Sağolun yorum için.

      Sil
  9. aklımda olsun ben de bu akşam çupra yedim ama böle zengin değildi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun aslında balık hiç garnitürsüz yenirse güzel oluyor. Teşekkür ederiim.

      Sil
  10. Ben balığı pek sevmesem de, lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık mutlaka yenmesi gereken bir besin sevmeye çalışsanız. Değişik garntürlerle deneyin bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Ohhh misss, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık olsun da nasıl olursa olsun bana göre fark etmiyor. Sağolun yorum için.

      Sil
  12. Çok sık olmamakla beraber balık menüsü hem elzem hem de seviyoruz. Somonu da çok seviyorum. Diğer balıklara limon sıkmam ama limon Somonun ağırlığını alıyor. Yanındaki salata yeter diye düşündüğüm için sebzeli denemedim. Sizin balık çok iştah açıcı görünüyor. Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimiyken bol bol yemek gerek ama bir türlü ucuzlmadı bu sene. Doğru somon çok yağlı bir balı ama omega 3 deposu. Sağolun yorum çin.

      Sil
  13. Her türlü balığı çok severim. Hazırladığınız tabaktakilerin hepsi benim için lezzet şöleni olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende balık ve denz ürünlrini çok seviyorum hergün yesem bıkmam. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  14. Somon biraz ağır geliyor bana .. bir de bu tarife göre deneyeceğim . Teşekkürler ;))

    YanıtlaSil
  15. Biz pek balık satın almayız, genelde eşim tutar. Ama bu aralar kısmetimiz yok.
    Elinize sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil