10 Nisan 2017 Pazartesi

KIYMALI KABAK ( 8 AY VE ÜZERİ BEBEKLER İÇİN )



" Nazım Aras'ın Sayfası " diye yeni bir konu başlığı açıyorum bugün. Dokuz aylık olan Aras'ın dedesi olarak baktım ki artık Aras mamalar yemeye başlamış, diğer taraftan da yemek taşıma kapları geliyor eve, çocuk beslenmesi diye mail ile linkler gönderiliyor, bu durumda arada bir şeyler yapıp götürme işini büyük bir zevkle üstlendim. :)))) Bu arada bu yaptıklarımı da buradan paylaşmak istiyorum. Burada amacım yemeklerin hem bebekler, hem de büyükler tarafından yenebilir olması. Bugün ilk paylaşımı yapıyorum.





Aslında bildiğimiz, pişirdiğimiz kabak yemeği ama asıl amaç bebek için yapılması bunun için de pişirme şeklimizde bazı değişiklikler yapıyoruz. Bu kabak yemeğini bebeğimiz dokuz aylıktan büyükse bu şekliyle verebiliriz, daha küçükse ezerek püre haline getireceğiz.




Herkes biliyor mutlaka malzemeleri de, pişirilişini de ama ben detaylı anlatıyorum gelecek diğer torunlara arşiv olsun diye.:)))) Kabaklarımızı soyuyoruz, domateslerimizi saplarını koparıyoruz. Hepsini çok iyi yıkıyoruz, bu yemeklerde hijyene daha da dikkat ediyoruz. Ben soğanı robotta çektim ağzına bütün gelip garipsemesin diye. Burada bir de domatesle ilgili sıkıntı var, bizler çocuk büyütürken bir yaşına kadar domates vermezdik, şimdi verİliyor sadece ilk defa verirken alerjik tepkisini kontrol ediyoruz. Alerji yapmazsa rahatlıkla vereceğiz. Aras'da bir sorun olmayacağını düşünüyorum çünkü geçen hafta benim büyükler için yaptığım biberli, domatesli, hatta salçalı ezo gelin çorbasını bayılarak içti.




Bunlar da diğer malzemelerimiz. Kıyma biraz bolca, biraz zeytinyağı, pirinç, isterseniz dereotu, kuru nane. Pirinç de hassas bir konu. Önce çok iyi yıkıyoruz, sonra içinde çok az sirke olan kaynar su içinde bir süre tutup süzüyoruz.


oruz




Önce zeytinyağında soğan ve kıymaları kavuruyoruz, küçük doğranmış domatesleri ilave ediyoruz birkaç dakika daha kavuruyoruz sonra kabakları koyuyoruz üzerine yıkanmış pirinçleri atıyoruz. Biraz da sıcak su koyup çok az tuz serpiyoruz, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.




Kabaklar pişmek üzereyken kendi yiyeceğimiz kısmını başka bir tencereye aldım. İçine biraz tereyağı, biraz tuz, karabiber, bir adet de acı kırmızı biber kattım. Üzerine de bol dereotu, kuru nane.

Bakalım Nazım Aras ilk defa karşılaşacağı bu yemeği sevecek mi? Benim için işin en önemli kısmı bu. :))


24 yorum:

  1. Vayy, çok tatlı bir dedesiniz. Soğanı yine de biraz daha büyüdüğünde yese iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğanda tedbirli olalım o zaman uyarınız için sağolun ve de yorum için.

      Sil
  2. Ne kadar güzel ve ozel bir paylaşım olmuş bu...eminim ki Nazım Aras çok sevecektir..şanslı bebek ve şanslı sizler tabiki..ne mutlu:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aras çok sevdi kabağı.:)))) Asıl şanslı bizleriz galiba. Sağol yoruma.

      Sil
  3. Dede olduğunuzu yeni öğrendim, tebrik ederim.Sağlıkla, mutlulukla büyüsün torununuz. Dede elinden yemek yediği için çok şanslı.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dede olmaya alıştım galiba torun olmadan biri dede deyince kızardım şimdi hoşuma gidiyor.:)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  4. Dedesinde Aras' a sevgilerle...ne şanslı şimdiki çocuklar. Afiyetle yesin, hep sevgi içinde büyüsün, yaşasın.
    En önemli gıda sevgi, ruhi gıda!
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de sevgi en büyük gıda. Mutfak işini de sevdiğimden çifte mutluluk oluyor bana. Sağolun yorum için.

      Sil
  5. Aras çok şanslı, sizin gibi bir dedeye sahip. Benim rahmetli dedem bırakın yumurta kırmayı ocağı bile yakamazdı :) https://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yemek işine meraklı olmam Aras'ın şansı olabilir. Babanız ışıklar içinde yatsın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Nazım Aras'a afiyet olsun. Dedesinin yemeklerini yesin de büyüsün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yesin de ben daha neler yaparım ona.:)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Kıyma sanki ceviz gibi durmuş resimlerde, kabağı severim ben bu tarif tam bana göre :) Nazım ne şanslı bir torun maşaALLAH.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya gerçekten ceviz gibi çıkmış kıyma.:)))) Sağolun yorum için.

      Sil
  8. Ayy böyle ilgili bir dede olmanız ne hoş. Torununuz gerçekten şanslı.
    Ellerinize sağlık, Nazım Aras da beğenir inşallah bu lezzeti. O zaman sık sık yaparsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama torun sevgisi başkaymış ya. Evet bugünde irmikten tatlı yaptım ona süper oldu. Bu bahaneyle de bol bol seviyoruz işte. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Elinize sağlık torununuza afiyet şifa olsun.Kabak yemeği ve diğer çeşitleri her zaman en sevdiklerimizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torun sevince bende sevmeye başladım kabağı. Aslında sebze yemeklerini seviyorum ayırt etmeden. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Mis gibi olmuş belli ki. Elinize sağlık.
    Katı besinlere geçişte hızır gibi yetişmişsiniz. Siz şahane bir dedesiniz:) Kabak hafif bir sebze. Anneannem her seferinde ''Peygamberimizin en sevdiği yemekmiş'' derdi. Ben de çok severim.
    Bence Nazım Aras kuzusu da çok beğendi.😊✌✌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kabak hakkında bir düşüncem vardı bir blog yazısında da yazmıştım, kabağı altınla kaplasan gene kabaktır diye.Peyganberimiz diyet mi yapıyordu acaba? :) Aras'da çok sevdi.Sağolun yorum için.

      Sil
  11. sizin gibi bir dedesi olduğu için şanslı bir torun , sizi de kutlarım . Harika bir gurme yetişmesni beklemek çok olmaz herhalde . Bu kabak yemeğini ben de çok severim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gurme olsun inşallah, bu arada kabağı çok sevdi.:) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Allah bağışlasın torununuzu...Şanslı Aras, dedesinin nefis yemekleri ile büyüyücek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutmuşuz çocuk büyütürken hissettiklerimizi şimdi yeniden hatırlıyorum bir lokma yese içim eriyor.:) Sağolun yorum için.

      Sil