En sevdiğim mevsim ilkbahar.Doğanın uyanışı bir taraftan, kendine has sebzeleri, meyveleri ile çarşı, pazar şenleniyor, insan çılgınca her şeyden almak istiyor. Ege yöresi pazarları kimbilir nasıldır şimdi. Artık neredeyse bütün sebzeler her mevsim bulunabiliyor da, ilkbaharda piyasaya çıkanların çoğu sadece bu mevsim de var. Onun için daha özlemle bekliyoruz. Örneğin bezelye, iç bakla, çağla, yöresel otlar, hatta enginar. Çağla bana göre çiğ yemek için o kadar lezzetli bir meyve değil, hadi ilk çıktığında imrenip biraz alır tuza banar yerim ama geçen sene öğrendiğim ve defalarca pişirdiğim bir yemeği var ki muhteşem. Galiba Antep taraflarına has bir yemek ve çok değişik şekillerde pişiriliyor. Çağlanın mevsimi geçmeden denemenizi öneririm.
Yerken ilkbaharın kendine has kokusunu hissediyorsunuz.
Yarım kilo kadar çağla alıyoruz iyice yıkadıktan sonra sap kısmını kesiyoruz. Ben ikiye böldüm isterseniz bütün de olur. Tariflerde haşlamıyor ama ben geçen seneki tecrübeme dayanarak çok az haşlayıp süzdüm.
Tavaya biraz tereyağı koyup eritiyoruz sonra küçük doğradığımız kuzu etini ilave ediyoruz ve karıştırarak kavuruyoruz.
Etler suyunu salıp tekrar çekince küçük küçük doğradığımız bir adet kuru soğanı, iki adet taze soğanı katıyoruz, kavurmaya devam ediyoruz.
Bir süre sonra bir su bardağı kadar haşlanmış nohutumuzu da etlere ilave ederek bir iki dakika daha karıştırarak kavuruyoruz.
Haşlamış olduğumuz çağlaların suyunu iyice süzüyoruz ve tencereye aktarıyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlıyoruz. Üzerini geçecek kadar sıcak su koyup tencerenin kapağını kapatıyoruz ve etlerle, çağlalar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.
Derin bir kasede bir yumurta sarısı, iki yemek kaşığı un, bir su bardağı yoğurdu iyice çırpıyoruz. Yemeğin suyundan birkaç kaşık sosumuza ilave edip hızlıca karıştırıyoruz, bu sosu tencereye aktarıyoruz. Kaynatmadan üç, dört dakika karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz. Sonrasında üzerine ince kıyılmış dereotu serpip servis yapıyoruz.
İlk defa çağlanın bir yemekte kullanıldığını gördüm :) Ellerinize sağlık, çok lezzetli gözüküyor.
YanıtlaSilBizim buralarda henüz çağla çıkmadı, bu pazar gelir artık diye düşünüyorum. Tarifi denemek lazım :)
Ben de geçen sene Çiya'da yedim ilk hemen de pişirmiştim. Bu sene de çağla çıkar çıkmaz gene pişirdim. Bence deneyin. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇağladan yemek olduğunu ilk defa duydum.Ne güzel bir paylaşım yapmışsınız, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilHem de birçok pişirme şekli varmış ben bu sefer yoğurt, un terbiyeli yaptım ama sanki terbiyesiz şekli daha güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBiliyor mısunuz ben sizin bu etli tariflerinizden sonra, yavaş yavaş et yemeğe başladım. Katı vejeteryan değilim ama et ve tavuk yemiyordum 9 senedir. Sizin bir iki tarifinizle bu duruma bir son verdim sayılır. Daha tam olmadı ama bu tariften sonra hızlanacağım kesin:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık yine. İlkbahar konusunda da aynı duygu ve düşüncelerle selam ederim.
Şimdi tam olarak sizin sağlıklı beslenmenize mi, sağlıksız beslenmenize mi katkım oldu anlayamadım ama mutlu oldum. :)) Bence senede bir kere yenmeli zaten çağla sezonu da çok kısa. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silnasıl canım çekti anlatamam... çağla da varken hazır dolapta yapmalı..
YanıtlaSilMevsimi o kadar az ki her şekliyle tüketmeli bence. Sağolun yorum için.
SilEge Bölgesi de çılgınca baharı yaşıyordur tabii ki. En çok ot çeşitleri vardır tezgahlarda.
YanıtlaSilÇağladan yemek yapıldığını ilk kez sizden öğrendim. Şöyle bir bakınıp da geldim. Güneydoğu'ya mahsusmuş. Çağla aşı diye geçiyor en çok. Kuzu eti ile illaki. Zeytinyağlısı da ünlüymüş. Sizin tarifiniz hem adıyla, hem yapımı ve görüntüsüyle çok şık ve de cezbedici. Denemeden durulmaz artık:)
Emeklerinize sağlık. Selamlar.
Bodrum'da yaşarken ilkbaharda bütün pazarları dolaşır o ot cümbüşü içinde gezmeyi çok severdim. Doğru zeytinyağlısı da oluyor. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.
SilÇağlayı hiç bu şekilde tüketmedik.Denemek lazım. Çok leziz görünüyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilYeniliklere açıksanız mutlaka seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silafiyet olsun ilk kez bu yemeği duyuyorum
YanıtlaSilBende geçen sene duymuştum ve yapmıştım. Çağla mevsimi gelince dayanamadım tekrar yaptım. Yorumunuz için teşekkür.
Silbir de kuru erik kızartması var onu da yapsanız ya biz de öğreniriz. (çocuk gelişim blogunda anket sağ üstte)
YanıtlaSilKuru erik kızartmasını duymadım hemen araştırayım internetten. Anket için tekrar giriyorum bloğa. Çok teşekkür yorum için.
Silkuru erik kızartması bir van yemeği ve genelde kahvaltıda yeniyor :)
SilGördüm tarifini internette çok da kolaymış yapımı. :)
Silçok hoş ve değişik görünüyor , emeğinize sağlık
YanıtlaSilİlginç bir yemekti gerçekten şimdi karnım aç da canım çekti.:orum için.) Sağol y
Silah nefis bir yemeğe benziyor, elinize sağlık, ben de nohutun üstüne hep taze soğan doğrarım, tadını çok yakıştırıyorum, ama çağla çok orijinal bir fikir, sosu da nefis, denemek lazım..:)
YanıtlaSilBen aklıma gelirse her yemeğe taze soğan koyuyorum. Aslında he sebzeyi, meyveyi mevsiminde değişik şekillerde pişirmek gerek bence böylece bıkmamış da oluyoruz. Teşekkür ederim yorumuna.
SilNerde ilginç tarifler var onları bulursun:)) çağla burada sadece bir dükkanda oluyor hafta sonu gidersem varsa alırım belki denerim işi uzun bu yemeğin yaw..üstelik kuzu etli;)) problem im problem..ama nefis olduğundan eminim ellerine sağlık ziyaretin içinde teşekkürler biraz canlanmam lazım artik:)))
YanıtlaSilİlginç ama çok lezzetli ya.Zeytinyağlısı da oluyor aslında ama denemedim.Evet canlansak iyi olacak yoksa blogculuk batıyor.Teşekkür yoruma.
SilÇiya'da hep görüyorum ama hiç denemedim. Şimdi sizin tarifinizden sonra tam da zamanı denesem artık diyorum. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil