3 Aralık 2016 Cumartesi

ÖZBEK PİLAVI


  Ne kadar çok olmuş paylaşım yapmayalı. O kadar kötü şeyler oluyor ki ülkemizde insanın içinden yazmak gelmiyor. Tabii ki yemekler yapıyoruz, hatta fotograflarını da çekiyorum ama paylaşmayı hep erteliyorum. Şu güzelim ülkede paylaşamadığımız nedir anlaşılır gibi değil. Neyse burası yemek sitesi olduğuna göre dönelim paylaşımımıza. Geçenlerde ziyaret ettiğimiz yaşlı bayanın bakıcısı Özbek'di, biz otururken kaşla göz arasında bize Özbek pilavı yapmış. Ben çok duyduğum bu yemeği ilk defa yedim, o kadar hoşuma gitti ki çok kısa sürede pişirmeye karar verdim. İşte o gün bugünmüş. :)) Şimdi bu tarife işinin uzmanları tarafından itiraz gelecektir şu konmaz, bu konur falan diye. Ama internette araştırdım, çok değişik şekillerde pişiriliyor, çok değişik malzemeler kullanılıyor. Ben kendi yemek zevkimize göre pişirmeye çalıştım.







Ben antrikotla pişirdim, tavukla veya kuzu etiyle de olabiliyor. Bir de bu yemek de havucun önemi büyük. Ben havuca mesafeli biri olarak havucun bu yemeğe çok yakıştığını söyleyebilirim.





Badem her tarifde yok hatta biri yazmış badem kullanmayın diye. Ama ben sebebini anlayamadım. Soyulmuş bademleri biraz zeytinyağında kavurdum.




Pilavımızı pişiriyoruz et kullanacaksanız varsa et suyuyla yapalım pilavı.






Soğanımızı, etimizi ve havuçları hazırlıyoruz.






Ayrı bir tavada az zeytinyağında piyazlık doğradığımız soğanı sarımsağı kavuruyoruz. Kuşbaşı doğradığımız etleri ilave ediyoruz. Bir süre sonra jülyen kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuçları da ilave ediyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlıyoruz, üzerine bir bardak sıcak su ekleyerek sebzeler ve etler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.






Pilavımız demlenirken pişen sebzelerimizi üzerine koyuyoruz. Pilav iyice demlendikten sonra karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.





















31 yorum:

  1. Beklettiğinize değdi, harika bir pilav tarifiyle gelmişsiniz. Kullandığınız malzemeleri ben de kullanırım ama hepsini bir arada denemedim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten harika bir pilav şiddetle tavsiye ederim. ekkür Teşekkür ederim yorumunuza.. Benim blog ayarlarında bir terslik var sizim humus paylaşımına 3 kere yorum yaptım galiba sonuncusu çıktı. :(

    YanıtlaSil
  3. Ülke iyice yangın yerine döndü sormayın. Umarım bu kötü günlerin artık sonuna gelinmiştir. Karamsarlığa kapılmamak gerek. Canımız yanıyor ama akıl ve ruh sağlığımızı korumak adına rutinlere elden geldiğince devam edelim...

    Çok şık bir tarif. Lezzeti de 10 numaradır, eminim. Tek başına sağlam bir öğün bence. Mutlaka deneyeceğim; yalnızca sizin kullandığınız malzemelerle tabii. Ellerinize ve emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim umudum yok artık bu ülkede olanlardan sonra. Her şeye de bir kılıf uyduruluyor ve kanıksıyoruz ölümlü olayları işin kötü tarafı da o. Yemek gerçekten mükemmel tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Bence battık gidiyoruz, hakkımızda hayırlısı artık diyecek bir şey kalmadı.Özbek piavını bende kuzenimin yardımcısı yapmıştı yedim, nefis gerçekten, bol havuçluydu badem yoktu sanırım.Sebzesi eti herşeyi içinde.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben gazetelere bakmaya korkuyorum artık. Evet havucun çok olması gerekiyor galiba bütün tarifler de öyle. Badem olmasa da oluyor ama ben bademi sevdiğim için koydum. Yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. hoşgeldiniiiz. instagrama koysanıza yemek fotolarını yaaaa ne güzeeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu zaman instegrama koyuyorum fotoları. Eskiden bir bloglar vardı şimdi sosyal ortamda seçenek çoğaldı galiba biraz da bundan ihmal ediyoruz blogları. Sağolun yorum için.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık , yine harika bir tarif. özlemişiz yemeklerinizi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bu sefer ara çok uzamış aylar geçmiş. :( Teşekkür yorum için.

      Sil
  7. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık...Uzun zaman olmuştu sizin yemek tariflerinizi okumayalı, devamını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüsü bir yana ben bu yemeği çok sevdim halbuki pirinç pilavını hep sade tercih etmişimdir. Bundan sonra bloğu ihmal etmek istemiyorum bakalım nasıl olacak. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  8. Enfes bir pilav ellerinize sağlık İlhan Bey...Lezzetinin muhteşem olduğunu görseller anlatıyor...prinç pilavına et suyu koyunca yumuşak oluyor acaba neden sizin bilginiz vardır ....kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pirinç pilavına et suyu koyunca neden yumuşar bir bilgim yok ama 1 adet kesme şekerin pilavı hem daha parlak, hem de daha diri gösterdiğini biliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Merhaba,
    Haklısınız epeydir paylaşım yapamıyorum. Ama çok şükür ters giden bir durum yok, sadece iş yoğunluğu diyelim... Özbek pilavı nefis görünüyor. Ben hiç denemedim. Ellerine sağlık, afiyetle...https://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ters bir şey olmasında gerisi önemli değil. Özbek pilavını denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Oooo hoşgeldiniz :) Yokluğunuz hissediliyordu.
    Özbek pilavı tatmadım daha önce hiç. Ama tahmin ettiğim kadarıyla nefis olmalı. Ben pek severim böyle bol malzemeli pilavları. Badem yakışmıştır bence. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzelmiş blogda yazmak, bloglarda dolaşmak özlemişim. Özbek pilavı nefis gerçekten. Badem bence neye konsa yakışır. Teşekkür yorum için.

      Sil
  11. Ehhh nihayet çok şükür paylaşımınızı gördüm vallahi görmeseydim biraz sitem edecektim inanın ki.İnsan sevdiği bloger arkadaşlarını ziyaret ettiğinde paylaşımlarını göremeyince çok üzülüyor.Kaçtır gelip gidip bakıyordum ve çok sevindim aydınlık bir paylaşımla karşılaşınca ve nefis bir pilavdır özbek pilavı türkmenistan pilavıda öyledir her ikisini de yapmak istiyorum bende sizin de ellerinize sağlık afiyetler olsun harika görünüyor görselleri hayırlı geceleriniz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bu kadar uzun ara verdiğimn ben bile farkında değildim. :) Ben de özlemişim blog arkadaşlarını. Artık buralarda olurum herhalde. Türkmenistan pilavını bilmiyordum onu da deneyeceğim. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  12. Güzel bir tarif elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Hosgelmissin bir yerde başlamak lazım dimi?:) pilav nefis gözüküyor deneyebilirim ancak hala pilav pisiremiyorum hep bir lapa vaziyetler sanırım pirincten-artık öyle diyorum-pilav pişirici yine çıkardım dolaptan artık onu kullanıyorum( sanki çokta önemliymiş gibi anlatıyorum:)))ama siyah pirinç yada beyaz olmayan her pirinci güzel yapabiliyorum)özlemişim blog lari biraz ziyaret yapayım bende..sevgiler vede günaydın sizlere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet artık senden de bekliyoruz bir paylaşım. :) Pirinci kavurmuyor musun? Kavurunca kolay kolay lapa olmaz. Pilav pişirici nedir? Pilav lapa olunca zaten risotto yapmıştım dersin. :) Çok teşekkür yoruma.

      Sil
  14. Hahah risotto işi iyi..bundan böyle öyle derim:)) pilav pişirme tenceresi elektrikli tam kıvamında pişiriyor pişince duruyor kendi (Rice cooker diye bak int) birde bu senin tarifte et önceden pişirmeye gerek yokmu-pişiyor pirinçle birlikte ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Adamlar pilav pişirmeyi becerememiş risotto diye lapa pilavı dünya markası yapmışlar. Merak ettim pilav tenceresini bakacağım internetten. Tabii ki et pişiyor soğan ve havuçla o kısmı atlamışsın. :)

      Sil
  15. evet memleket kötü , o kötülüğün içinde paylaşımlarınızla güzellik oluyorsunuz aslında , daha sık paylaşın lütfen ve tarif harika , emeğinize sağlık, çocuklar önyargılı olmasa kesinlikle yapmak isteyeceğim bir lezzet :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne olursa olsun bu kaos ortamına alışmamamız gerek onun için de günlük normal yaşantımıza devam etmemiz şart. Tabii ki ilk önce çocuklar onlar ne seviyorlarsa onlar pişecek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Pilav harika görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüsü de, lezzeti de güzeldi teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Bloğunuzda küçük bir gezinti yaptım. Emeklerinize sağlık.Birkaç tarifi denemek üzere not aldım.

    YanıtlaSil