3 Aralık 2015 Perşembe

BİR KADIKÖY GÜNLÜĞÜ


   

   Galiba geçen yılda yapmıştım benzer bir paylaşım ama Kadıköy çocukluğumun, gençliğimin geçtiği yer her hafta da yazsam bence değer. Hem traş olmak, hem de ufak tefek alışveriş için geçen gün Kadıköy'e geçtim. Geçtim diyorum çünkü ben karşı tarafa vapurla geçmeyi seviyorum. Karda yağsa açıkta oturup balıkçı teknelerini, körüleri, Boğaz'dan geçen tankerleri seyretmek terapi gibi geliyor bana. Az yazılı, bol fotograflı bir paylaşım olacak galiba.





Demiştim ya vapurla geçtim diye vapur deyince de mutlaka çay içilecek. Nedense gemilerde içilen çay bana her zaman çok lezzetli gelir. Hatta gençliğimizde dolaşan bir halk efsanesi vardı, biraz iğrençtir ama anlatmam gerek. :)))) Vapurda çay tiryakileri çay ocağının hemen önüne otururlarmış, onlara özel çay verilirmiş. Vapurun diğer yerlerine de tepsilerde garsonlar servis yaparmış. Bu tepsilere konan çaylar bardağa biraz boşluk kalacak şekilde konarmış ki garson, "tavşan kanı çay, taze çay" diye bağırarak dolaşırken tükürüğü ile o boşlukları doldursun diye.Kendim yazdım artık çay falan içemem vapurda. :))





Kadıköy'e gelince ayaklarım kendiliğinden çarşıya doğru götürüyor beni. Aradığınız her şeyi yüz elli, iki yüz metre içinde bulabileceğiniz muhteşem bir yer burası. Hemen girişte solda Yanya'lı Fehmi lokantasını görüyoruz. Müthiş bir esnaf lokantasıdır. Zeytinyağlı yemekleri ve kuzu yemekleri üzerine Türkiye'de tek yer olduğu söylenir. Ben kelle paça içtim muhteşemdi. Örneğin o gün sekiz çeşit çorba vardı. Bezelye, kereviz, enginar çorbaları en ilginç olanları.




Efendim devam ediyoruz, çorbamızı içtik, kahve içilecek yer ararken Kurukahveci Mehmet Efendi'yi görüp de almamak olmaz. Marketlere falan da veriyorlar ama burasının ve Mısır Çarşısı'nın kahveleri arasında çok lezzet farkı var. Dört adet yüz gramlık kahvemizi de aldıktan sonra çarşı turumuz devam ediyor.




Eğer saat 14.00 den sonra oralara giderseniz Beyaz Fırın'ın olduğu meydanda bu gençleri mutlaka dinleyin. Devrimci şarkılar, gençliğimizin marşlarını falan çalıp söylüyorlar.




Tabii ki Beyaz Fırın. Kaç seneliktir acaba? Ben bildim bileli vardır, aynı kalite ve uçuk fiyatlarıyla.




Beyaz Fırın'ın tam karşısında uğrayıp akide şekeri almadan geçemediğim tarihi Cafer Erol şekercisi. 1945 yılından beri oradaymış. Yakınında olan Hacı Bekir'den yarı yarıya daha ucuz ve bana göre daha da güzel.




İlla ki Mercan. Gençlikte ilk biraya nedense Çiçek Pasajı'nda başlanır ama sonraları Mercan mekan tutulurdu. Kokoreçi, midye tavası, midye dolması, afyonlu fıçı birası nasıl unutulur.




Ve işte her biri bir sanat eseri olan balık tezgahları. Ama siz siz olun tedbiri elden bırakmayın hepsi yamyamdır valla insanın gözünün yaşına bakmaz bayat balığı verirler.Benim başıma orada iki kez geldi nasıl olduğunu hala anlayamadım. :))))




Şimdi tam Kilise Meyda'nında Hacıoğlu lahmacun salonu var. Sadece lahmacun satar ve çok ucuzdur. Bizim yaştakiler burun kıvırır, bu kadar yer varden burada mı yenir falan derler ama ben eskiden beri severim burayı nedense.




Evet artık bir kahveyi hak ettik bence. Bunun da buradaki adresi Zeynel Bey bence. Yanında karda bile illa ki soğuk bardakta suyuyla, çifte kavrulmuş lokumuyla, servisiyle güzel bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.




Artık dönüşe başlıyoruz. Adapazı Islama Köftenin en iyi yapıldığı yerlerden biridir herhalde. Ama adı değişmiş neden acaba? Ayrıca et suyuna kuzu etiyle kuru fasülyesi de muhteşemdir.





Buraya kadar gelmişken Mephısto'ya uğramamak olmaz elbette. Ucuzluk reyonlarında çok ilginç kitaplar var. Bir de geçmiş senelerin çok şık ajandalarını çok ucuz fiyata satıyorlar, öyle bir merakınız varsa bir uğrayın bence.





Bizim yaşlarda olup da Baylan'da bir gençlik anısı olmayan yoktur herhalde. Tam bir Kadıköy klasiği. Aynı tarz, aynı kalite.




Baylan'ın vitrini. Yemin ediyorum kırk sene önce de aynıydı. Sadece pasta ustaları değişmiş herhalde o futbol sahası şeklindeki pasta da oyuncular Fenerbahçe'ydi, şimdi ki usta belli ki Galatasaray'lı. :))))




İskeleye doğru yürüyoruz. Burası da iskeledeki gazete bayilerinden biri. Eskiden bunların önemi çok büyüktü. Akbil falan yok jetonla biniliyor gemilere, sabah binlerce kişi vapura yetişmek için koşarken elinizde bütün para gazete bayine yaklaşırken sizin okuduğunuz gazeteyi bilir, hemen uzatır yanında jetonla beraber. Şimdikiler ruh gibi ama bir dergi sordum var mı diye o ne diyor?





Buraya kadar gelmişken Beşiktaş'a kalkan gemilerin iskelesini de fotografladım. Şimdi berberim Galatasaray'lı Fatih'e gitmek üzere Erenköy'e doğru yola çıkıyorum. " Hepsi bahane taa Sarıyer'den Erenköy'e sırf Galatasaray'lı diye berbere gelmişsin" yazmış sevgili Nilgün facebookda. Galiba haklı mı ne? :))))

50 yorum:

  1. Kadıköy'ün yeri hep ayrı İstanbul'a geldiğimden beri. Oraya gittiğimde sanki daha önceleri burada yaşamışım gibi hissederim. MFÖ'nün Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da şarkısı bana hep Kadıköy'ü anımsatır nedense. Siz de çok güzel bir sanal gezi yaptırdınız bana, ilk fırsatta tavsiye ettiğiniz yerleri deneyeceğim. Bu güzel yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadıköy'ün geleneksel, yerleşmiş bir düzeni var ve bu hiç bozulmadı. Hatta zamanla devamlı gelişen ender yerlerden bence. Bahsettiğim yerlere giderseniz sevceğinizi umarım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. of özledim ben de istanbul da böyle gezmeyi. ne zamandır gelmedik, geldiğimizde
    de bizimde duraklarımız neredeyse aynı. cafer erol benim de uğramadan
    edemediğim bir yer. baylan da kup griye, kahveyi de şu yeni moda kahvecilerde
    içip çikolata alıp dönmek vardı şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu durakların hepsi neredeyse 100 er yıllık falan. HHerkezce bilinen, sevilen yerler. Baylan da tabii ki kup griye ama ben ben pek sevemediğim için yazmadım. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Ahhh hepsi benim de Kadıköy'e gittiğimde mutlaka uğradığım yerler.Geçen gittiğimde soluğu mercanda almıştık bir daha gidişim de ıslama köfte de sıra.Kadıköy'ün her köşesi gerçekten başlı başına her yönüyle insana heyecan veriyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi olsa da yesek Mercanın midyesi. Tam da acıkma saatimiz. :)) Sırf çarşı civarına 1 gün bile yetmiyor. Bir program dahilinde sindire, sindire gezmek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. uzun zamandır geçmedim karşı yakaya gezme amacıyla,hep bi koşturmalı yetişmeye çalışmalı zamanlarda oldu,nası canım çekti moda,kadıköy,altıyol'da avarelik yapmak:)
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir iş için gidince bu yerler hakkıyla gezilemiyor. Sadece gezmek için bir gün ayırmalı insan kendine. İyi hatılattınız bir gün de Moda, Altıyol gezisi ayarlayayım kendime. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Erkeklerin böyle bir berber alışkanlıkları var sanırım. Abim de taa Darıca'dan berbere buraya gelir.
    Kadıköy benim için de önemli bir yerdir. Ortaokuldayken, liseye geçince arkadaşlarımla Kadıköy'de buluşacağım hep, diye bir hevesim vardı. Bu yazınızda bahsettiğiniz her yeri dün gece dolaştım :) Bir süre gitmeyince özlüyor insan.
    Balık pazarını gezmek de ayrı bir keyif benim için. Ama sevmiyorum aslında oradaki balıkçıları. Alırsan al almazsan alma tavırları var.
    Yine güzel bir post olmuş. Kadıköy'ü görmek her zaman güzeldir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bnece de insan hep aynı berbere gitmeli. Ne kadar heyecandı öğrenciyken okulu kırar vapurla karşıya geçerdik. Böyle durumlarda hep bir hocama rastlayıp rezil olurdum. :) Evet oranın balık tezghları müthiş ama balıkçılar dediğin gibi burunları havada. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Keyifli bir gezi olduğu yazınızdan çok belli İlhan Bey. Ankara'da yaşamak zorunda olan biri için İstanbul'un kendine has çeşitliliğini hep çok sevmişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende Ankara'lıyım ama hiç sevemedim o şehiri nedense. İstanbul'da alternatifler çok. Bir de İstanbul her an yaşayan bir şehir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. ne güzel bir post hazırlamışsınız.zevkle okudum.baktım resimlere.iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PPaylaşımda mekan fotografları olunca daha zevkli oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Güzel bir Kadıköy çarşı keyfi olmuş ama face de gördüğümü berber resimlerini de gözüm aradı, göremedim. Vapurlardaki sıcak çay esprisini, dökmemek için ağızdan boşaltılan kahve fıkrasıyla özdeşleştirdim. Özlemiştik İstanbul'umuzun mekanlarını, paylaşım için teşekkürler... Pazar günümüze keyif kattı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet berber resimleri faceboobk da kaldı. :)))) Çay eesprisi gençlik yıllarımızda bir şehir efsanesi olarak anlatılırdı. İstanbul'un gerçekten tiryakilik yapan gizemli bir tarafı var. Bodrum'da yaşarken zaman zaman trafiğini bile özlerdik. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Geçen sene yaptığım bir Kadıköy gezisinde Baylan'da tatlı yemek istemiştim.Esnaf dahil bir çok kişiye Baylan'ın yerini sordum ama maalesef cevap alamadım:( Bu tip eski yerlere daha çok sahip çıkmak gerekiyor. Bu arada çok güzel bir gezi gerçekleştirmişsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençler bilemeyebilir de esnafın bilmemesi ilginç. Bu arada bir itiraf ben Baylan ürünlerini çocukluğumdan beri pek sevmem, nedenini bilemiyorum. Ama genelekselliğinden ödün vermemesi müthiş. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Bizde seninle gelmis gibi olduk. Lokumlu kahveyi kiskandim. Bir daha vapurda cay icmiyorum :-) Iyi bir gezme olmus senin icin de bence Nilgun hakli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vapurda her şartta çayımı içerim, düşüncesi bile içimi ısıtır. :) Evet Nilgün haklı gerçekten bu gezi kısmı bahanesi oldu asıl amaç berbere gitmekti. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. Çok hoş bir yazı olmuş Kadıköy'le ilgili... :)

    Böyle yazılar isteriz daha çok daha çok... :)

    Not: Blog'daki yorumla ilgili olarak, isterseniz yarın falan gidin D&R'a. Kesin gelmiş olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlı gittiğim yer zaten sorun yok. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Ne güzel bir paylaşım olmuş sizinle birlikte biz de gezdik oraları... sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  13. İstanbul'a her geldiğimde ayrı bir tat aldığım gibi bu güzel postu okurken de o zevki aldım..
    vapurla karşıya geçmek, sokak aralarında avare gezmek istedi canım.. tükürük çayı da olsa içesim geldi:)
    son geldiğimde "çukurcuma"yı gezdim ve o eskicilerde kendimi kaybettim.. "çukurcuma" semtini de sizin gözünüzden görmek isterim..
    sevgiler yolladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vapurla karşıya geçmek her zaman huzur veren bir olaydır. Bir de İstanbul'da o kadar gezilmesi, görülmesi gereken yer var ki, her yerin de bir hikayesi. Çukurcuma tabii ki gezmek istiyorum bir süredir aklımda oılan bir yer. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  14. Merhabalar İlhan Bey
    Teknede, denizde, deniz kıyısında içilen çayın tadı gerçekten bambaşkadır.Tadı başkadır, görüntüsü başkadır, kokusu başkadır, elde duruşu başkadır.Yokluğumda sayfama bıraktığınız yorumlar için teşekkür ederim.Merak edilmek,aranıp sorulmak çok güzel duygular,insanı mutlu ediyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizci çayı diye geçer değil mi? Çoğu denizci Karadenizli olduğundan diye düşünüyorum ben, çaylar hep güzel olur. Yaramaz bir şey olmsaın da blog önemli değil. Teşekkür ederim, benden de sevgiler.

      Sil
  15. ama yaa , çok geç okudum yazınızı , yeni İstanbul'lu olmaya çalışan ya da geçerken uğradım diye kendimi avutan biri olarak , kadıköy'e sadece 1 defa gidebildim , oysa taşınmadan önce sık sık giderdim . İnsan yakın olunca nedense bir türlü hep sonraya erteliyor, keşke anlattığınız yerlere de uğrasaymışım , mephisto'ya ben de uğradım ama mehmetefendi'yi bilmiyordum , bir dahakine inş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yeni taşındığınıza göre gitmek için çok vakit var önünüzde. İnsan mutlaka bazı şeyler için vakit ayırabilmeli. Mephisto daha başka yerlerde de var ama örneğin İstiklal caddesindekinde uczluk reyonları yok galiba veya ben farkında değilim. Teşkkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  16. Ne kadar da keyifli olmuş. Ben de Bursa'da bazen kapalıçarşıda gezinirim. Eski tatlar, ne keyifli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Kadıköy gezileri her zaman çok keyiflidir benim için. Bursa'da çok önemli bir şehir. Turistik yerleriyle, tarihi dokusuyla, yöresel ürünleriyle görkemli bir yer. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Yanyalı Fehmi'de yemeyeli uzun zaman oldu. En yakın zaman da bir kelle paça içmek lazım. Sayenizde hiç yorulmadan Kadıköy'ü gezdik. Dediğiniz gibi her yerinde her köşesinde hatıralar var. Berber bahane, gezi şahane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece çorbası da değil muazzam bir zeytinyağlı yemek çeşitleri var. Kadıköy'e gidince mutlaka gidilmesi gereken bir yer bence. Hele benim gibi çocukluğunuz, gençliğiniz oralarda geçmişse daha da bir önem kazanıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Güzel bir post olmuş. Fotoğraflara baka baka sayenizde bizde Kadıköy'ü gezmiş olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadıköy'ün diğer yerleri için de bir paylaşım yapmak şart oldu artık. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. ne güzel anlatmışsınız şimdi ankarada oralara gelesim var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara- İstanbul çok yakın artık istediğiniz zaman gelinebilir. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Bu paylasimı birazda kıskançlıkla okudum:)) nasıl güzel bir semt tir Kadikoy-pazarı heryil bir gün de olsa dolaşır mutlaka Kadı Nimet te balık rakı yaparım. .keyifler olsun Nilgün de haklı bence mutlaka Galatasaray in ilişkisi var bu ziyarette:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EEvet ya ben de Bodrum'da yaşadığım seneler özlem duyduğum ender yerelerden biriydi Kadıköy çarşısı. Kadı Nimet'i bilmiyorum hemen öğrenmem gerek. :) Evet hem gezme, hem iş. :) Teşekkür yorum için.

      Sil
  21. İlhan bey ne güzel anlatmışsınız yine İstanbulu insanın gidip göresi geliyor...Hep not alıyorum..Bir gün gittiğimde gezip göreyim diye...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'a gelirseniz Kadıköy'ü gezmeyi ihmal etmeyin. Hem turistik, hem de tarihi dokusuyla gezilesi bir yer. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. efendim süper bir anlatım olmuş, artık ne yemek yaparsanız alım aşamalarıyla birlikte resim bekleyeceğiz:=)) marketten , halden mutfağa:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gib yapınca daha anlamlı oluyor paylaşım. Ürünün çarşı pazardaki hal,nden tabağa kadar ilginç hakikaten böyle yapmaya çalışayım. :) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  23. Hiç görmediğim bir yermiş gibi okudum. Çok keyifli.. Bazen şehirlere yabancılaşıp, turist gibi gezmek, tadını çıkarmak lazım. Telaşa girmeden, endişeye kapılmadan. İyi seneler, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz çok doğru bildiğimiz yerler bile olsa bazen turist gibi gezmek çok iyi geliyor. Ben de o gün Kadıköy'de öyle yaptım. Size de iyi seneler olsun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  24. Kadıköyü'ü hiç sevmeyen biri olarak yazınızla bu sevgisizliğimi tekrar gözden geçirdim :)
    Ama sanırım artk vapurda çay falan içmem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vapurda çay içmeyin ama Kadıköy'ü sevin bence. Ama haklısınız Avrupa yakasından başka yered yaşayamam diyen çok kişi biliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  25. Güzel bir Kadıköy yazısı olmuş. Teşekkürler emeğinize.

    YanıtlaSil