26 Kasım 2015 Perşembe

DÜN AKŞAM NE YEDİK

       

               BİR BALIK MENÜSÜ

    BALIK IZGARA ( ÇİNEKOP + İRİ İSTAVRİT ), SİRKE 
  
    SOSLU PATATES SALATASI, VİŞNE SOSLU MUHALLEBİ



Bugün dün akşam yediğimiz bir menüyü paylaşmak istedim. Çok değişik değil ama uyumlu bir menüydü. İki sene önce neredeyse bütün paylaşımlarım balık ve deniz ürünleri ağırlıklıydı, şimdiyse bunlar azaldı. Aslında gene yiyoruz balığı ama genelde klasik pişirme şekilleriyle pişiyor, tava veya ızgara. Bu arada balık şu sıralar çok bollaştı bol bol yemeye çalışalım, balık yasağı başlayınca arıyoruz bu günleri.






Çinekop almak niyetiyle gittim ama tezgahta çinekop boyunda istavritleri görünce lezzeti konusunda tereddüt etsem de balıkçım ızgarası konusunda garanti verdi, yarım kilo çinekop, yarım kilo da istavrit aldım.





Bakar mısınız istavritlere? Büyük olduklarından yağlı olur dedi balıkçı, üzerine biraz zeytinyağ, tuz karışımı sür ızgara yap dedi, ben de öyle yaptım.



Bu da pişmek üzere olduğu durum. Bu ızgarayı çok seviyorum ama artık eskidi galiba çizik falan yok içinde ama yapıştırıyor. Palamutu neredeyse hiç yemeden çekildi piyasadan, şu sıralar çinekop, sarı kanat çok var, onlar da gitmeden yiyelim fırsat buldukça. Gerçi fiyatları nedense hiç düşmüyor bu da gerçek.





Balığın yanında en yakışanı sade yeşil salata veya patates salatası. Sirke sosuyla yaptım nefis oldu.





Bu sosu lütfen kaydedin bütün salatalarda kullanabilir, fazla miktarda yapıp günlerce buzdolabında saklayabilirsiniz. Önce sirke ve tuzu uzun süre çırpıyoruz, hatta blendır kullanabilirsiniz. Burada sirkenin cinsi çok önemli. Kırmızı veya beyaz şarap sirkesi ideal olanı. Yoksa belzamik sirke olacak. Sonra sosumuza bir miktar hardal ekliyoruz ( dijon tercih sebebi ), çırpmaya devam ediyoruz. Sonra yavaş yavaş zeytinyağını ekleyip aynı anda hızlıca karıştırıyoruz. En son taze tane karabiberi çekiyoruz. Patatesin nötr tadıyla, sirkenin keskin tadı birbirlerini dengelediler ve nefis bir salata oldu.





Balığın arkasına nedense insanın canı mutlaka bir tatlı istiyor. Ben vişne soslu muhallebiyi tercih ettim. Tabii gene abarttım, vişne sosunun içine vişne likörü koydum, üzerine de likörün ayırmış olduğum vişnelerinden ekledim. :)) Tarif falan demeyin bildiğimiz süt, un, nışasta.Bildiğimiz muhallebi işte.

38 yorum:

  1. Çinakop lezzetli bir balık ben de severim , tatlı ayrı bir lezzet hele içinde vişne likörünün aroması da var ki nefiss elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çinekop halinde avlanmamaları gerekiyor, büyüyüp lüfer olacaklar ama satıyorlar, biz de alıyoruz. Lüfere hasret kaldık senelerdir. Vişne likörü yakıştı gerçekten . Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. salata sosununuza bayıldım ilhan bey,hardal da çok sevdiğimdir.
    elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet burada önemli olan biraz da sirkenin ve hardalın kalitesi. Sağolun yorum için.

      Sil
  3. Benim de canım bu sırlar balık yemek istiyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CCanınız da istiyorsa tam zamanı. Her cins balık mevcut şu sıralar tezgahlarda. Sağolun yorum için.

      Sil
  4. Geçen sene miydi, fırında balık tarifinizi almıştım da nefis olmuştu ;) Geçen hafta yine yaptım, buğulama gibi hani, tepside, patatesli, soğanlı, bol domatesli :)) Nefis! Şimdi de bu ızgara yöntemini tuttum, bir de salatayı ;) Deneyeyim salata sosunu ama hardal hiç hazetmediğim bişey ;(
    Hiç yağsız di mi o ızgara, sırf balıkları yağladığınız kadarıyla?
    Çok doğru tespit ben de balığın üstüne mutlaka tatlı istiyorum, olmadı çikolata, olmadı şokella, artık ne bulursam ;)
    Çok teşekkürler İlhan Bey ellerinize sağlık, afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Başkaları tarfandan tarifleri yapılınca insan çok seviniyor. Bu sosta zaten hardal şart değil. Ama şunu belirteyin çok karıştığı için hardalın aroması çok azalıyor. Evet o ızgara yağsız. İKEA larda bulunuyor içi oluklu fiyatı da çok uygundu. Balığın arkasından tatlı şart bence de ama ne kadar hafif olursa o kadar iyi. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  5. Çinakop, istavrit, cupra en sevdiğim balıklardır. Haaa bir de barbunya. Sarı kanat dediğiniz barbun mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır sarı kanat barbun değil . Barbun kırmızı balık. Küçüklerine tekir, büyüklerine barbun deniyor. Lüferin en küçüğü çinekop, biraz büyüyünce sarı kanat, daha da büyüyünce porsiyonluk olunca lüfer oluyor. Çok çok büyüklerine de kofana deniyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Eveeet şimdi oldu. Sarı kanat biliyorum, yedim ben bunu diyordum. Lüfer çinekopun büyüğü onu biliyorum. Çinekopun biraz büyüğü sarı kanattı. Şimdi oldu. Çok teşekkür ederim. Sevgiler saygılar.

      Sil
    3. Tabii ki en lezzetlisi Lüfer ama o boya gelmeden avladıkları için, bizler de yediğimiz için lüferi yiyemiyoruz. Halbuki 2 sene önce halk boykot etmişti, çinekop satın almıyordu, bayağı da etkili olmulştu.

      Sil
  6. Balık, hep yanına ne yapsam diye düşündüğüm bir çeşit. Patates salatası çok yakışıyor gerçekten. Ve sirkeli sosunuz da muhteşem. Biz severiz sirkeli sosları. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balığın yanında en yakışan garnitür haşlanmış patates. Ben de kullanıyorum ama domates en uyumsuz olanı diye geçiyor eğitim programlarında. Sirkeli sosu senin seveceğini düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Harika bir menü olmuş. Balıkların keyifli dizilişi çok hoş. Sirkeli sosu kaydedip deneyeceğim.
    Tatlıya bayıldım. Tarif istemeyin yazmasaydınız isterdim galiba. Görüntüsü çok güzel.
    Keyifle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke sosu bu tarife uygun yapılırsa çok güzel oluyor. Tatlı klasik muhallebi. Vişne sosu da v,şne suyu, nışasta, şeker. Ben %1oo hazırlardan kullandum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Salata sosunu not ettim, mutlaka deneyeceğim. Bende geçenlerde ızgara istavrit yedim, tam mevsimi sanırım.
    Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet istavrit büyükse ızgarası güzel oluyor. Ama küçükleri de çıtır çıtır bir başka güzel olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Izgarada istavrit çok enteresan ama iriliklerini gözönüne alırsak olabilir. Yağda kızartılmış balığın yanına kıvırcık salata daha çok yakışıyor. Izgaranın yanına da patates salatasını seviyorum. Patates salatasında sos da önemli ama bence en önemlisi patateslerin salata yapmadan hemen öncesinde haşlanmaları yani ılık iken salata sosuyla karıştırılmaları. Sofranız hem besleyicilik yönünden hem de görsellik açısından mükemmel. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten büyükse ızgarası güzel oluyor. Yeşil salata, haşlanmış patates veya patates salatası en yakışanları. Turistik yerlerde, hem de 5 yıldız otellerde balığın yanına, pilav, makarna konan yerleri de biliriz de yapacak bir şey yok. Hele İngilizlerle çalışan bir otelse, boşver İngilizlerde yemek kültürü falan yok onlar bayıla bayıla yer derler. İşte Turizm de durum budur ülkemizde. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  10. Ben bir türlü ızgara balık sevemeyenlerdenim illa tava olacak böyle bol kalorili :) Ellerinize sağlık, bu arada muhallebi de nefis görünüyor.Balığın üzerine ne güzel gitmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık yiyelim de ne şekilde pişerse pişsin. Tava tabii ki çok lezzetli oluyor, aslında her şeyde kalori hesabı yapmaya da gerek yok bence. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Offf offf olmadi be Ilhan Bey,
    Yine muhtesem sundunuz herseyi,
    Yiktiiiniz beni, eylediniz viran,
    Kosup bir balik alivereyim heman!.. daa nerede burada o baliklar? :(

    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun dondurulmuş balıkları da seviyorum ben. Hepsinin yeri ayrı.Tweşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Menü nefis :) Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  13. Sizin balik yemeklerinizde gozum kaliyor dogrusu. Baligi Turkiyeye geldigimizde bayilarak yiyoruz. Burada tadi tuzu olmuyor. Birde cok kotu kokuyor baliklar. Buzluklardan ciktigi icin herhalde. Onun icin fazla yenmiyor bizde. Afiyet olsun. Patates salatasini not ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilirim o kokuyu. Rutubet kokusu gibidir.Tabii ki tazesi gibi olmaz ama soslarla falan belki adam edebilirsiniz. Zeytinyağı, defne, sarımsak falan. Patates salatasının sosu nefis oluyor. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  14. Balıkla beraber patates püresi de sever ve arada yaparım da,tereyağlı nefis oluyor.Balık zaten mutfağımızın olmazsa olmazı yalnız ben istavritin büyüğünü sevmem lezzetsiz oluyor bana göre,kıraça olanları on numara.Elinize sağlık bol balıklı günler sofralar olsun her zaman.Yazın nasıl da arıyor özlüyoruz balıkları hazır mevsimi iken dediğiniz gibi bol bol yemeli.Yakında sırf hamsi tuzlama yapmak için Karadeniz Görele'ye gideceğim.Neden Karadeniz gerçekten oranın balıkları farklı lezzetli harika oluyor,değer bence gitmeye.Balık seven ne yapar ne eder uzakları yakın eyler:)Hayırlı geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Püreyi iyi aklıma getirdiniz biz de çok severiz ama uzun zamandır yapılmıyor bizim evde. Doğru söylüyorsunuz istavritin çok büyüğü lezzetsiz oluyor ama bunlar çinekop boyuydu tam en yağlı olduğu zaman. Izgaraya uygundu yani. Tabii kıraça mükemmel olur ama her zaman olmuyor. Süper ya böyle bir şey için Görele'ye gitmeniz.Kimbilir ne kadar lezzet farkı vardır Karadenizde. Size de hayırlı geceler güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık, her zaman ki gibi lezzetli olduğu çok belli. Geçen gün ben de demir döküm tavada çipura ilk kez denedim, gayet de güzel olmuştu. Kızartmadansa sanki tavada daha bir lezzetli oluyor birçok balık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben dün akşam yorum yazmıştım ama kaybolmuş. :) Döküm tavada her şey güzel oluyor. Balığına göre değişiyor tabii bazıları ızgara güzel oluyor, bazıları da tavada. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. Hepsi birbirinden enfes görünüyor ama balıklar daha enfes görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki balığın yeri her zaman başka. Keşke her mevsim de bol olsa da yesek sık sık. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Okurken balıkların kokusunu aldım sanki ;)
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda benim de canım balık istedi valla. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Nasılda kaçırıyorum şu güzelim yiyecekleri..çok tembellestim insan bir ziyaret eder dimi sizleri güzelim balık lar pişmiş yenmiş afiyet olmuş :)) bir hafta sonu Şule yine alıp çat kapı gelicez ona göre :))) sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya biraz tembellik var galiba. Blogda da çoktandır paylaşım yok. :) Tabii ki balıkla mı korkutacaksınız beni ne zaman isterseniz. Teşekkürler yoruma.

      Sil