28 Temmuz 2015 Salı

NORVEÇ USKUMRUSU, SALATA, KIZILCIK-VİŞNE ŞERBETİ



Çok hızlandım çok. İki günde iki paylaşım. Aslında bugün o kadar sıcaktı ki sabahtan beri aç olduğumu hissediyordum ama bir şey yemek de gelmedi içimden. On yedi sene Bodrum'da yaşadım orada bile bugün İstanbul'daki sıcağı hiç yaşamadım. Anormal bir havaydı. Sabah bir de bu sıcakta Anadolukavağı'na gittim :)) Hiç akıllı işi değil ama yaptım işte. Öğlen döndüm Sarıyer'de bir manavda kızılcık ve kelek gördüm. Ne alaka diyeceksiniz aklıma hemen kızılcık şerbeti yapmak geldi, biraz da vişne aldım. Tabii keleği de aldım. :)) Evde kelek turşusu kurarken bir tadına baktım ki süper. Sanki seçmece kavun almışım. Yani koy sofraya yanına da bir duble rakı, biraz da beyaz peynir olurdu ama bu sıcakta ölürdüm herhalde. :))





Akşam ızgara Norveç uskumrusu yedik. Bu balıktan bahsetmiştim galiba çok yağlı, çok lezzetli olur. Omega 3 deposu. Marketlerde tanınmış balık firmalarının dondurulmuş olarak paketlerde satılıyor.





Tabii yanında bol nar ekşili yeşil salata. Arka fonda da kıyısından köşesinden bugün kurduğum kelek turşusu gözüküyor. :))))




Bunlarda keleklerimiz. Yanındaki biberler köy biberi diye satılanlara benziyor ama çok acıymış.




Yukarıda bahsettiğim kızılcık ve vişneler. Kızılcık çok ilginç bir meyvedir değil mi? Tadı buruktur ama reçeli olur, şerbeti olur. Bu haliyle çiğ olarak da yenir mi bilmiyorum.





İşte bu da bol buzlu, tarçınlı, karanfilli vişne ve kızılcık şerbetimiz. Tabii abartmayı seviyoruz ya içine ben kendi yaptığım vişne liköründen ve de o likörün vişnelerinden koydum. :))




Bu da penceremin içindeki bahçem, nane, biberler, yabani kiraz, yıldız çiçeğim ve çiçek açmakta olan kaktüs. Sabah sulamıştım düşünün havanın sıcaklığını akşam hepsinin yaprakları yere doğru sarkmıştı. Bugünlük de bu kadar hoşçakalın.


18 yorum:

  1. Yazdım yazdım hoop error dedi 😡 tamda balıklara dalmışken 😉 paylaşım süper balık canım istedi ama bizde bahçe biberine dolma var bugun😄 kelek dediklerin burada ekim ayında oluyor ama sus kabağı diye biliyorum birde portakal sarısı renktede oluyor acaba aynı şeymiki? Turşusunu hiç denemedim. Kızılcık burada yok vişne de çok nadir şerbeti ise nefis tir eminim..pencere içindeki bahçede hiç yabana atılır gibi değil bizim bahçeye rakip :))afiyetler olsun !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne günlere kaldık balıksızlıktan Norveç uskumrusu bile kıymete bindi.:) Dolma da hele bahçe biberiyle süper bence. Kelek kavunun olmamışına diyorlar. Ama dedim ya olmuş kavundan daha lezzetliydi. :) Turşusu çok güzel olur. Kızılcıkta işte senede bir kere o da bugün çok sıcaktı da canım istedi. pencere bahçem öyle işte o kadar. :) Teşekkür yoruma.

      Sil
  2. Hımm hepsi süper görünüyor...Ellerinize sağlık..Annemde çok yapar kelek turşusunu ama bizim buralarda kelek değil dülek derler :) ne alakaysa :)) Bu yıl ben vişne rikörünü yapamadım ama gözüm bahçedeki fesleğenlerde fesleğen likörü düşünüyorum bakalım nasıl olacak...Şerbetin içine likörde iyi fikir :) Bahçe de ben buradayım diyor ...saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dülek kelimesini duymuştum ama keleğe dendiğini bilmiyordum. Fesleğen likörü hiç duymamıştım hemen araştıracağım. :) Evet şerbetin içinde likör hem lezzet olarak güzel oluyor, hem de beklenmedik şekilde kafa yapıyor. :) Bahçe demenize tebessüm ettim. Sadece o kadar saksının sığdığı bir pencere önü, gerçekten ben de şimdi farkettim heybetli bir bahçe gibi çıkmış. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. bahçeniz ne güzel..
    bu sıcaklarda soğuk kızılcık şerbeti iyi gider ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçe niyetine o kadarcık işte. :)) Evet bu sıcaklarda yemek yenmiyor en iyisi soğuk şeyler. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. vallahi İlhan bey bravo size. Bu sıcakta bu kadar hamaratlık. Kelek turşusuna bayılırım mutlaka her sene yaparım. Ama yazlıkta pazarda rastlamadım hiç. Afiyet şeker olsun .Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelek zaten benim bildiğim kış başlarında olurdu ama artık neyin ne zaman olduğu belli değil. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık..Bu arada dondurulmuş balığa karşı nedense biraz mesafeliyim, sanki taze balık kadar yararlı değil gibi hissediyorum.Siz çok balık yapan birisiniz, ne düşünüyorsunuz bu konuda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki taze balığın yerini tutamaz ama balık yasağının olduğu şu sıralar, donduran firma da bildik olunca avunuyoruz. Ama evde küçük çocuk olsaydı yedirir miydik emin değilim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Hikmet Bey öncelikle ellerinize sağlık, hepsi çok lezzetli gözüküyor. Ayrıca bahçeniz de çok güzel, keyifli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan olacaktı ama önemli değil. :)))) Fotoyu çekim açısından bahçe gibi çıkmış halbuki penceremin içi. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Vişne ve kızılcık benimde favorimdir...ama kelek turşusu dayanılmaz,ellerinize sağlık...balık bizim yörede fazla tüketilmez İlhan bey,ancak alabalık belki...balık yasağı olduğunu bilmiyordum denizlerde sıkıntı var sanırım...afiyetle tüketin efendim,sağlıkla kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele bu sıcaklarda buzlu şerbetleri süper oluyor. :) Merak ettim nerede yaşıyorsunuz balık yenmediğine göre deniz olmayan bir yer diye düşündüm. Ben de bir tek alabalık sevmem. :( Ama canlı bulduğum yerde de alırım. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  8. Bu balıklardan ben de alıyorum arada. Lezzetli oluyor. Ve açıkçası tazesinden çok tercih ediyorum donmuşu balıkta. Mecburen o da. Çünkü balık pazarlarına gitmek için otobüs minibüs kullanmam gerekiyor ve gelirken balık kokar diye çok nadir gidip alıyorum. En iyisi tazesi tabii.
    Kelek turşusunu annem de yapar. Turşunuz çok iştah kabartıcı görünüyor. Pencere önü bahçenize ise bayıldım. Çok seviyorum ama maalesef pek bitki yetiştirmeyi beceremiyorum. Kaktüslerim bile öldü düşünün :( Maaşallah sizin kaktüs ne güzel çiçek açmış. Bayılıyorum onlara.
    Likörüm varken ben de şerbet yapıp içine katıyordum. Çok güzel oluyor. Kızılcıklar da oldu demek artık :) En çok reçelini severim.
    Ellerinize sağlık. Herşey yine harika. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donmuş almanın avantajı ayıklama, temizleme işlemleri yok ama tazesiyle lezzet farkı var mı tartışılır. Kelek turşusunu her sene bir kere yapıyorum daha doğrusu kelekleri görünce imreniyoru ve alıyorum. Evet kaktüsü öldürmek gerçekten başarı. :)) Kızılcık da çok nadir aldığım bir meyve ama şerbetini sevdim bulursam gene alırım. Çok teşekkür yorumuna.

      Sil
  9. büyük marketlerde satılıyor galiba.benim balıkla aram pek yok.olursa yerim olmasa hiç aramam.ama yemek lazım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bütün büyük marketlerde bulunuyor. Balığın sevmeseniz bile hele küçük çocuk varsa evde mutlaka en az haftada bir kere yemek gerekiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil