27 Temmuz 2015 Pazartesi

BİR SICAK HAVA MENÜSÜ



Bu sefer çok ara vermeden devam ediyorum paylaşımlarıma. Çok sıcak günler yaşıyoruz hem ülke sorunları olarak, hem de hava sıcaklığı olarak. Gencecik insanlar katlediliyor, askerler, polisler öldürülüyor ama bizim büyüklerimiz siyasi rant peşinde. Güzelim ülkeyi ne hale getirdiler. Bu arada havalar da anormal gidiyor bunun en iyi tarafı sıcaklarda insan pek bir şey yemek istemiyor. :)) Bugün bu duruma uygun bir menü paylaşıyorum.






Önce zerdeçallı, tavuklu çorba. Şimdi bu sıcaklarda ne alaka diyebilirsiniz. Ama o kadar güzel olmuştu ki paylaşmadan edemedim. Tavuk butu haşlayıp küçük parçalara ayırıyoruz, haşladığımız suya tel şehriye, renkli biberler ve tavuk etlerini atıp pişiriyoruz. Bir kasede bir yumurta sarısı, biraz un, limon suyu ve bir tatlı kaşığı zerdeçalı karıştırıp yavaş yavaş çorbamıza ekliyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlayıp üzerine maydanoz yaprakları serpiştiriyoruz. Ayrıca biliyorsunuz sıcak çorba yaz günlerinde hararet için birebir. :)) Çorbanın yanındaki tabaktakini merak ettiyseniz arpacık soğanı turşusu.






Çorbanın yanında taze börülce salatası. Bol limonlu, bol sarımsaklı, az zeytinyağlı. Ben börülceyi haşlarken aynı anda renkli biberleri de haşlıyorum değişik bir tat veriyor.





Artık biliyoruz ki sebzeleri haşladıktan sonra buzlu suda biraz bekletmek gerek. Hem rengi canlı kalıyor, hem de mineralleri, vitaminleri gitmiyor. Özellikle yeşil sebzelerde bu işlemi yapalım.





Ve de ortaya kocaman bir kasede peynirli semizotu salatası. Semizotunu iyice yıkayıp süzüyoruz ve kasenin dibine yayıyoruz. Üzerine dilimlediğimiz salatalıkları ve domatesleri diziyoruz. En üste de küp küp kestiğimiz beyaz peyniri koyuyoruz. Biraz tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi ile nefis oldu. Biliyorsunuz dünyada en çok omega 3 semizotunda bulunuyor. Özellikle çiçeklendiği kısımları atmayalım asıl oralarda vitamini. Bakın çorbaya hiç de sıcaklara göre değil diye burun kıvırmıştınız ama arkadan gelenler durumu kurtardı bence. Afiyet olsun, hoşçakalın.

15 yorum:

  1. Ellerinize sağlık afiyet olsun,yaza uygun hafif yiyecekler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bugün inanılmaz bir sıcak var karnım aç ama hiçbir şey yiyemiyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ülkenin durumu o kadar garipki, tavuklu çorba hiç de tuhaf karşılanmaz o yüzden. Börülce salatası da en sevdiğim yeşillerdendir. Ellerinize sağlık, eşinize selamlar İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Doğru söylüyorsun gülüyoruz ağlanacak halimize. Börülce anlamadım bu sene mevsimi daha gelmedi mi, geçti mi hem fiyatı çok fazla, hem de çok az var. Teşekkür ederim yoruma bneden de eşinize selam, ufaklığı öpüyorum.

      Sil
  3. Valla sıcak da olsa çorba kulağa hoş geliyor. Börülce ve semizotu salataları da çok güzel. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın bile gittiğim her yerde önce çorbacı ararım sonra içim rahat eder. :)) O kadar sıcak ki şu anda gözüm ne börülce görüyor ne de semizotu. Teşekkür yoruma.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık, çok leziz görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Nihayet gelebildim güzel dost:) dokuz çocukla mağaraya kapanıp, hiçbir yerleri görmeden, adeta bulgurluya gelin gider gibi işledik durduk:)) neyse biti ve yerine gitti. Gelelim senin menüye... Mükemmel. Aklım şu arpacık soğan turşusunda kaldı. Çorbaya gelince misss. Hafta sonu yine çocukların sürpriz hazırlıklarıyla, Sakız adasına gidiyoruz. Bir hafta daha mutfağa giremeyeceğim. Geldiğimde bende bir şeyler yapıp paylaşırım inşallah. Sana ve Güldenciğime kocaman sevgiler yolladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakız adası süper çok iyi yapıyorsunuz bol bol resim çek , paylaş. Olsun gezmek zamnında gezmek gerek bloğa her zaman yazarsın. Zaten sen olmayınca moralim düzeliyor kompleksten kurtuluyorum biraz. :)) Bizden de sana sevgiler iyi tatiller.

      Sil
  6. Üstat elinize sağlık,gayet mükellef bir sofra olmuş,sizi yeni keşfettim,takibe aldım.saygılar

    YanıtlaSil
  7. Sizin bloğunuz da çok yararlı. Akşama detaylı inceleyeceğim. Güzel sözlerinize ve yorumunuza çok teşekkür.

    YanıtlaSil
  8. Aaa yeşil sebzeleri buzlu suda bekletme olayını bilmiyordum.Ben de eklediğiniz fotoğrafları görünce sebzeler ne kadar canlı nereden aldınız acaba diye düşünmüştüm.Sonra püf noktasını vermişsiniz, bu süper oldu.Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii görüntü de önemli ama asıl minereallerin gitmemesi için bu işlem gerekli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Tabii görüntü de önemli ama asıl minereallerin gitmemesi için bu işlem gerekli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil