15 Nisan 2015 Çarşamba

SEMİZOTLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI - KAJULU TAVUK SALATASI



Bugün sizinle iki muhteşem salata tarifi paylaşıyorum. Hani yaz geliyor artık yediklerime dikkat etmem gerekiyor falan diye düşünüyorsanız ikisini de mutlaka denemenizi öneririm. Hem besleyici, hem sağlıklı, hem de bir öğüne tek başına yetecek  kadar doyurucu ayrıca çok lezzetli. İlk önce semizotlu yeşil mercimek salatası. Semizotunun mevsimi başladı galiba heryerde rastlıyoruz artık. Biliyorsunuz omega 3 deposu birçok şekilde de tüketebiliyoruz. Bu mucize sebzeyi mevsiminde bol bol tüketelim. Semizotunu yıkadığımız suyla balkondaki çiçeklerimizi sularsak bir müddet sonra saksılarımızda semizotu yetiştiğini görürüz. Doğaya bakar mısınız? Bize her olanağı sunuyor, yeter ki biz değerlendirelim.






Malzemeler:

1 demet semizotu
1 su bardağı yeşil mercimek
Keçi peyniri veya başka çeşit bir peynir ( istediğiniz miktarda )
1 havuç
1 kırmızı soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı


Sosu için :


1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Mercimeği biraz dişe gelecek şekilde haşlıyoruz. Derin salata kasemize semizotunu, mercimeği, piyazlık doğradığımız kırmızı soğanı, koyup iyice karıştırıyoruz. 
Bir tavaya zeytinyağını koyup, kibrit şeklinde doğradığımız havuçları içine atarak havuçlar yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Ufak ufak kestiğimiz peynirleri ve havucu salatamıza ekliyoruz.
Sos malzememizi ayrı bir kasede çatalla iyice çırparak salatamızın üzerine gezdiriyoruz.


Kaju fıstıklı tavuk salatası :


İkinci salatamız vitamin deposu. Şunu belirtmek gerek ki acı Meksika biberi çok yakışıyor, çok rahatsız etmiyorsa sizi acı biber kullanmanızı öneririm.






Malzemeler :


2 soğan
2 taze soğan
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 Meksika biberi
2 adet tavuk göğüs
1 yemek kaşığı toz esmer şeker
Mini marul yaprakları
2 yemek kaşığı kaju fıstığı
Rendelenmiş kaşar peyniri ( istediğiniz miktar )
Tuz, karabiber








Tavuk etini tuzlu suda haşlıyoruz. Soğanları piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Rendelenmiş sarımsağı da ekleyip bir dakika daha kavuruyoruz. Esmer şeker ve suyu katıyoruz, karamelize olunca ocağı kapatıyoruz. Tavuk etlerini didikleyip salata kasesine alıyoruz ve sosu üzerine döküp iyice karıştırıyoruz. İnce doğranmış taze soğan ve Meksika biberini ekliyoruz. Tuz ve karabiberini ayarlıyoruz. Servis tabağının altına marul yapraklarını yayıyoruz, üzerine salatamızı boşaltıyoruz. Üzerine kaşarı ve kaju fıstıklarını serpiştirip servis ediyoruz. 

Not : Bu iki tarif de muhtemelen Lezzet dergisinin eski sayılarından.

32 yorum:

  1. İlhan Bey diyette olan ben için süper tarifler...Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet diyet için ideal. Ben de birkaç gündür dikkat ediyorum yiyeceklerime. :) Teşekkür yorum için.

      Sil
  2. Yaz mevsiminin en güzel menüsü salatalar oluyor bizde de .Sizin salatalar da nefis olmuşlar elinize,emeğinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru özellikle yazın salatalar yetiyor tek başlarına. Ben de salatayı çok seviyorum ve devamlı değişik salata tarifleri arıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Kış soğuklarında evde fazlaca kaldım, hareketsizlik kilo yaptı. Zannedersem bol yeşillikli salatalar işime yarar. Ancak, burada bir sorum olacak; bu salatalar, yemeklerden önce mi? sonra mı? yenecek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi benim için farketmiyor her şart durum ve zamanda yiyorum. :)) Şaka bir yana bir tek bu salata yeter örneğin öğlen yemeğine. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  4. Yine muhteşem lezzetler, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem lezzetli, hem de sağlıklı olması yaza girerken önemli tabii. Sağolun yorum için.

      Sil
  5. kaju yu tek başına yıyemiyorum.sankı ağır bir besin gibi.yani benim için.ama salatada eminim çok güzel olmuştur.benim favorim mercimek salatası.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaju taze olursa çok seviyorum. Salataya da çok güzel oldu denemenizi öneririrm. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. sizin sayfanızı her zaman takipteyim ama bazen yorum bırakamıyorum çok güzel tarifleriniz var aslında tam benlik. ama bende hamurdan uzak duramıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen öyle oluyor geziniyorum bloglarda ama yorum bırakmıyorum. Zamanla ilgili galiba. Millet olarak hamur işine çok düşkünüz bazen bir bakıyorum olmayacak bir şeyle ekmek yiyorum. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Bu mevsim için her iki tarifte şahane aynı zamanda görüntüleri de çok hoş. Ellerinize, emeğinize sağlık ilhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mevsimlik salatalar oldu özellikle semizotu çok önemli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. iki tarifinize de bayıldım,gerçi ben sizin bütün tariflerinizi seviyorum.kaju son zamanların favori kuruyemişi benim için,bir de böyle değerlendirmek iyi fikir:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerinize ve yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. İki salata da leziz ve doyurucu görünüyor. Bizler için artık diyet günleri başladı :) Salata tarifleri aramaya başlarım ben de tırım tırım yakında :)))
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet artık ağır yemekleri bırakıp diyete uygun şeyler pişirip paylaşmak gerekiyor bence de. Bu salatalar da bu konsepte uygun, hem de çok lezzetliler. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık harika görünüyorlar :)
    Bana da beklerim
    http://biraltibirsifir.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  11. Bundan sonra buraya girmeme kararı aldım. Çünkü hep acıktırıyorsunuz yahu! :)

    Elinize sağlık! :)

    -bu arada, e-book meselesi gündemde, gelsenize blog'uma bir ara-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akşama geleceğim sitene. teşekkür yoruma.

      Sil
  12. Salatayı Semizotunu çok seven benim için nefis tarifler İlhan. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar aylarında o kadar ço şey var ki salata malzemesi olarak. Hele semizotu her haliyle yenebilen bir vitamin deposu. Değerlendirmek gerek. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık. Semizotunu ben de yoğurtlu tüketmeyi seviyorum. Semizotu suyu ile saksıları sulamayı ise ilk kez duydum.Deneyecem mutlaka...
    Paylaşımlar için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece semizotu değil bütün sebzeleri yıkadaığımız suyla çiçeklerin sulanması çok faydalı diye okumuştum bir yerde. Ben teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Farklı, leziz ve sağlıklı salatalar olmuşlar ellerinize sağlık. Blogumun yorum bölümündeki sorun çözülmüş ilginize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  15. Tam zamanı... semizotu tazecik , yeşillikler ayrı bir yeşil sanki bu aralar.Elinize sağlık ikiside süper ama semizotu favorim.Çünkü kendilerini çok severim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bahar aylarında yeşillikler müthiş, insan hangisini alacağını şaşırıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Bu görüntüler bile bana yeter. Salata sevdalısı olarak bunlarla tüm öğünleri atlatabilirim. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi salatalar çeşit çeşit malzemelerle yapılabiliyor bu da olayı çok daha güzel hale getiriyor. Eskiden salata deyince çoban salata, yeşil salata diye bilirdik. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil