28 Nisan 2015 Salı

KARIŞIK




Bahar aylarında çarşı pazar gezmeyi çok seviyorum. Çeşit çeşit yeşillikler, sebzeler yıkılıyor etraf. En çok da enginara şaşırıyorum, eskiden on beş gün falan olurdu piyasada, hatta yaşımız çıkacak ortaya ama daha da eskiden böyle soyulmuş satılmazdı. Evde enginar pişmesi bu yüzden bir olaydı. :) Şimdilerde ise Metro on iki ay boyunca taze enginar satacağına dair afişler asmış her yere. Madem enginar konumuz ilk tarifimiz de, "zeytinyağlı enginar " yemeği olsun.






Bizim evde enginar üzerine biraz zeytinyağı ve tuz serpilip haşlanıyor, en sevdiğimiz şekli bu. Bu sefer klasik tarifi yapmak istedim çok da güzel oldu. Taze bezelyeli, taze iç baklalı, havuçlu, dereotlu. Havuç ve bezelyeyi önceden biraz haşladım. Şu sıralar İzmir enginarı başladı galiba bol bol yemek gerek. Tabii asıl Bayrampaşa. Çok kısa sürüyor mevsimi yakalayabilirsek dondururuz.






Ne güzel bir sebzedir değil mi? Hadi kerevizi falan anlıyorum da enginarı da sevmeyen önemli bir kesim var bunu anlamak güç.






Size çok değişik bir karnıbahar tarifi. " Karnıbahar mantısı ". Nefis oluyor tavsiye ederim deneyin. Ciddi bir diyet yemeği ayrıca metabolizmayı hızlandırıyor, hücreleri besliyor, unsuz bir sebze şöleni. Karnıbaharı haşlıyoruz çiçek çiçek ayırıyoruz. Bir tavada az zeytinyağında soğan ve kıymayı kavuruyoruz, karabiber ve pul biber koyuyoruz. Karnıbaharın üzerine sarımsaklı yoğurdu yayıyoruz, onun üzerine kıymaları koyuyoruz. Kıyılmış maydanoz, nane, sumak da ekleyiyoruz. Özellikle karnıbahar sevmeyen çocuklarınıza yedirmeyi deneyin seveceklerini umuyorum.






Marine edilmiş ve biberli peynir. Lor peynirini elimizle yuvarlayarak toplar yapıyoruz. Peynirleri kavanoza alıyoruz. Taze kekik ve biberiye dallarını içine atıyoruz. Zeytinyağında tane beyaz biber, tane kırmızıbiber, pul biber, sarımsak ve tuzu karıştırıp peynirlerimizin üzerine döküyoruz. Buzdolabında iki gün bekletip yiyoruz. Kahvaltılarda falan çok güzel oluyor.







Tam bir bahar içeceği. Ananas, salatalık, limon suyu, 8-9 yaprak ıspanak, biraz su hepsini robotta çekiyoruz ve kahvaltıda içiyoruz. Asıl tarifte şeker de var ama biz koymadık. Hatta biraz artmıştı sabah, onu da akşam salatanın üzerine döktük nefis oldu.





Piyasada bilmiyorum ithal mi ama çok ucuza hem de jumbo karidesler var. Onlardan aldım şişe dizip ızgarada pişirdim. Yanında ızgara soğan, roka, üzerine kekik pul biber nefis oldu.







Baksanıza ne kadar iriler. Aslında deniz ürünlerinde domatesi sevmiyorum ama bu kiraz domatesleri kullandım.






Kara lahana çorbası. Bu çorbayı çok seviyorum. En çok da barbunya veya kuru fasülye değil de meksika fasülyesi kullanınca güzel oluyor bence. Gerçi Karadenizliler buna çok itiraz etmişti ama banim görüşüm böyle.




Zaten ben tamamen değiştirdim yöresellik hali kalmadı. Havuç, patates koydum örneğin orjinalinde kullanılıyor mu bilmiyorum.






Bunu da facebook da paylaşmıştım hellim peynirli kalamar fırında ızgara. Bu kalamarlar da küçük boy şu sıralar çok bol ve çok ucuz. Hiç marine falan etmek gerekmiyor içine hellim peyniri koydum, üzerlerine biraz kırmızı biber, zeytinyağı fırında altı, yedi dakikada pişiyor. Eğer kalamar seviyorsanız bu fırsatları değerlendirmek gerekiyor.


30 yorum:

  1. Bütün tariflere tek tek baktım ve okudum. Hemen hepside çok sevdiğim yiyecekler. Sizin daha önce Enginarlı bir tarifinizi yapmıştım çok hafif ve güzel olmuştu bunu da deneyeceğim. Jumbo Karides ve Kalamar Dolmaya bayıldım, bayıldım çok severim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekliyle enginar nefis oldu denemeni öneririm. Karides ve kalamar aslında çok pahalı ürünler ama şu sıra piyasada ucuz ve bol bulunuyor değerlendirmek gerek. Çok teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. ilhan Bey, siz ne yapmissiniz böyleeee; hangisine ne yorum yapacagimi sasirdim. Sizin oralara gercekten de bahar fazlasiyla gelmis. Gözümüz gönlümüz acildi.
    Favorim Karnabahar Mantisi ve Marine edilmis Peynir Toplari....Hellim peynirli Kalamar ise basdan cikartici:))) ellerinize saglik, yiyenlere afiyetler olmus zaten....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar geldi diyoruz ama ertesi gün kalorifer yakıyoruz. İstanbul özellikle çok değişken. Karnıbahar mantısı çok güzel oldu piyasadan çekilmeden deneyin bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Çok keyifli bir yazı olmuş. Sebzelere bayıldımm tek kelimeyle. Özellikle içecek muhteşem olmuş.Salatanın üzerinde o tadı çok merak ettim. Her biri ayrı ayrı çok güzel. Ellerinize sağlık.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salataya çok yakıştı zaten atkırı bir şey yok. Bir ananas o da zaten yavaş yavaş girdi mutfağımıza. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Karnıbahar mantısını mutlaka deneyeceğim.. Egeli olarak enginara bayılırım ben . İki gündür tam da tarif ettiğiniz gibi pişen enginar yiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Egeli olunca enginarı sevmemek mümkün değil tabii. Bodrum'un küçük ama çok lezzetli enginarı olurdu. O zamanlar kıymetini bilememişiz bahçemizde bile vardı. :( Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Ooo bugün burada tam bir ziyafet varmış. Her biri de çok sevdiğim yiyecekler.
    Enginarı kendim pişirmedim daha önce. Ama çok severim zeytinyağlı halini. Böyle sizin yaptığınız gibi bol malzemeli çok güzel oluyor.
    Karidesler ve kalamarlar çok iştah kabartıcı duruyor. Ben çok severim ikisini de ama sizin gibi ben de domates sevmem deniz ürünlerinde, daha doğrusu sulu sevmem. Izgara hali çok güzel görünüyor. Karnabaharı bu aralar çok tüketiyorum. Mantı fikri de değişikmiş, yapmak lazım. İçeceğe bayıldım. Ananas ve salatalıkla hoş olmuştur. Ay her biri çok güzel yemekler, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginarı çok rahat pişirebilirsin artık hazır satılıyor al, yıka ,üzerine biraz zeytinyağı, tuz, çok az da su düdüklü de pişir. Karnıbahar mantısını özellikle öneririm denemeni. Çok değişik oluyor. Ananaslı içecek tam bahar aylarının gevşekliğini üzerimizden atmamız için ideal. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  6. bütün tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık hangisine ayrıca yorum yapacağımı çok şaşırdım.hepsi çok güzeller

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim güzel yorumunuza. :)

    YanıtlaSil
  8. Nefis yahu!!:)

    Bu arada ilhan amca kitap e book olacak sanırım... blogda da yazmıştım :) :)

    Görüşmek üzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam Mert yarın gelip inceleyeceğim. Teşekkür yoruma.

      Sil
  9. hepsi çok güzel görünüyor ama benim gözüm karnıbaharda kaldı.harika olmuş.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnıbahar bu şekilde gerçekten nefis oldu dneyin seversiniz umarım. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  10. Hepsi harika görünüyor ellerinize sağlık. Karnıbahar mantısı ve peynir topları tam benlik olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap yazmıştım ama bir sorun oldu herhalde. :( Karnıbahar mantısını özellikle tavsiye ediyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Enginar'ın yaz kış olması fikri beni ürkütüyor, zaten artık sebzeler, meyveler zamansız:( Bozulmayan cinsinden birde. Artık dolapta unutunca çürüyen sebze kalmadı sanki, maydanozlar bile, bir elden çıkmış gibi, koca yapraklı ve asla sararmayan:(
    Mümkün olduğunda bende çarşı-pazardan alıyorum sebzeyi ancak çalışırken buna vakit ayırmak zor oluyor. Çalışma saati bittiğinde özellikle kışın pazar mazar kalmıyor. Neyseki yaz geldi, günler uzadı, iş çıkışı bi koşu pazara dalmak lazım:)
    Sizin enginar gibi yapıyorum bende, çok güzel oluyor, alp zorla yiyor, mete yüzüne bakmıyor, ben oturup yiyorum tek başıma:)
    selam ve sevgilerimi gönderiyorum ve çok keyifli okuyorum yazılarını. Sanırım, en uzun yorumları bir tek size bırakıyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Detaylı yorum yazdığınız için ayrıca teşekkür. Yorum kısmında teknik bir sorun var galiba ikinci kere yazıyorum cevapları. Mevsimsiz sebze, meyveler endişe veriyor ama enginar gibi çok lezzetlilere dayanamıyorum alıyorum. Doğru söylüyorsunuz çoğu malzeme bozulmadan duruyor dolapta uzun süre. Yoğurt bile. Bir keresinde Bodrum'dan İstanbul'a gelirken ağzı açılmış yoğurdu buzdolabında unutmuştuk, 3 ay sonra döndüğümüzde sağlam duruyordu. :( Pazar en iyisi gibi. Şu sıralar pazarlar rengarenk her şey bol. Ben de selam ve sevgilerimi yolluyorum size ve eşinize.

      Sil
  12. yaz içeçeceğinide hemen yapacağım, çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu içeceğin de tam zamanı ve nefis oluyor. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  13. Enfes görünüyorlar ellernize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. İlhan bey sabah sabah kahvaltıdan önce direk yemeğe geçmeye niyetlendim...Çok güzel görünüyorlar...Tarifler not alındı...Özelikle Karnabahar mantısını yapacağım...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Şu sıralar her şey bolken faydalanalım. Özellikle enginar, mucize sebze çok bol ve de ucuzladı. Karnıbahar mantısı çok güzel oluyor , hala var mı acaba piyasada?

      Sil
    2. Bizim buralarda bulunur...Yarında buranın pazarı...deneyeceğim bakalım sizin kadar başarılı olabilecekmiyim :)

      Sil
    3. Daha başarılı olacağınız kesin.

      Sil
  15. Yine dopdolu bir yayın olmuş
    Enginarı yıllarca bende yemedim ama şimdi hayıflanıp duruyorum yemediğim yıllara
    Baklalı hiç yapmadım
    Hepsi birbirinden lezzetli gözüküyor
    Elleinizesağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun yıllar yeymenişsin ama artık bol bol yiyebilirsin çünkü mevsimi neredeyse bütün yıla yayıldı. Baklalı denemeni öneririm çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil