9 Mart 2015 Pazartesi

KARIŞIK



Bugün bir şey dikkatimi çekti. Hangi bloğa gitsem çok değişik tarifler vardı, çoğunu not ettim yapmak üzere. Bloglarda şu sıralar bir canlanma var. Bu güzel postları görünce ben de heveslendim, bu karışık postu yapıyorum. İlk önce "kenker" yemeği. Büyük şehirlerde şevketi bostan adıyla biliniyor. Aslında bildiğimiz diken. Bodrum yaşantım sırasında ilk Güzel Otel'de yemiş, Tunca'yla beraber bayılmıştık. Sonra Bodrum pazarında fahiş bir fiyata görünce kızıp almamıştım. Ama sonra komşum Mustafa ile dağlardan bir çuval toplayıp da temizleme işi de bize kalınca ( çünkü hanımlar elini sürmedi diken diye ) pazarcı hanıma sonuna kadar hak verdim. Toplaması ayrı bir sorun, toprağı kazarak kökünü çıkarıyorsunuz, çünkü asıl lezzetli yeri burası, temizlemesi daha da beter. Elinizde dikenli kısmı sıyırıyorsunuz, kökünü temizleyip kazıyorsunuz sonra da defalarca yıkıyorsunuz. Ama muhteşem bir lezzet sonunda bütün emeklerinize değiyor.







Arap saçı ve kuzu eti kenkerin olmazsa olmazı. Her ne kadar Tunca her seferinde kuzu etine mızmızlansa da başka türlü olmuyor bu meret.





Bize Ayvalık tarafından geldi yukarıdaki şekilde.





Dikenlerini sıyırdım. Ellerim iki gün sızladı valla. :))






Sonra köklerinin içinde sert bir kısım var o çıkarılıp atılıyor, yukarıdaki şekli alıyor. Sonra tuzlu ve sirkeli suyla defalarca yıkıyoruz.






Ve tencere de ki son hali. Bu halini görünce kendimi zafer kazanmış gibi hissettim. :)) Artık İstanbul pazarlarında, metro marketlerde ( temizlenmiş olarak ) bulunuyor. Eğer rastlarsanız denemnizi öneririm inanılmaz bir lezzettir.






Bu künefe fotografını facebookda paylaşmıştım. Seyrantepe'de maça giderken yemeden geçemeyeceğiniz bir manzara. Çok büyük bir dükkan ve her yer künefe ocağı. Başka bir şey satmıyorlar ama gerçekten muhteşem.






Bu da geçen gün yaptığımız beyin salatası. Belli bir yaştan sonra senede bir veya iki kere yenmeli ama çok iyi bir mezedir. Bol zeytinyağı, bol limon, bol maydanoz süper.






Geçen aydan kalma karlı bir İstanbul manzarası. Neredeyse mahsur kaldığımız Cerrahpaşa Hastane'si bahçesi.






Biliyorsunuz Antalya piyazı çok ünlüdür. Hala var mı bilmiyorum eskiden sadece piyaz yapıp satan dükkanlar vardı. Özelliği sosunda bol tahin olması.





Haysiyetli bir Antalya piyazında soğan ve biberler közlenip konuyor. Ben de öyle yaptım. :))





Son olarak geçen gün yaptığım güveçte altı tırnak pideli, üzeri tereyağlı domates soslu köfte. Yanında Antalya piyazıyla, acı közlenmiş biberlerle nefis oldu.

28 yorum:

  1. Tok karnına okudum yine de acıktım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç tok olmadığım için şaşırmadım. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Kenkeri severim. Ama ben arapsaçı koymuyordum. öğrenmiş oldum. Künefe asla hayır diyemiyeceğim bir tatlı .. Olsa da yesem :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de arap saçı ile deneyin hak vereceksiniz. Evet künefe ya şimdi olsa da yesek. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. İlhan bey yine ağzımı sulandırdınız...Kenkeri çocukken içini çıkarır taze taze pişmeden yerdik...Yemeğini de akşama evde...Künefe süper görünüyor..Güvecin de ayrıntılı tarif alalım lütfen...Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenkerin çiğ yeneceğini hiç düşünemedim. Alta ekmekeleri dizdim, üzerine et suyu tablet ve sulandırılmış salça gezdirdim. Köfteleri ızgara da pişirip üste dizdim. Onoın üzerine de piyazlık soğan ve tereyağlı domates sos gezdirdim. Yaklaşık 20 dakika falan ocakta kısık ateşte pişirdim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Abi senin bu karışık postların tabiri caizse tadından yenmiyor :)
    Bahsettiğin o dikenli şeyi hiç yemedim,bir gün yapan olursa yerim ..
    Off o künefe can evimden vurdu beni :) beyin salatasına oldum olası isim ve görüntüden dolayı iyi gözle bakamadım..
    Antalya piyazı hala çok meşhur abi.Özel piyaz yapan yerlerde hala mevcut.Ve öğlen yemeklerinde sadece piyaz sipariş veriyor iş yerleri,buna eşimde dahil :) şimdi aksu köfte ve piyaz ikilisi çok meşhur..Ama ben tahin sevmediğim için sade tercih ediyorum..Evde yapıncada ikiye bölüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karışık postları ben de seviyorum. :)) Kenker bence sizin oralarda da vardır da belki adı değişiktir diye düşünüyorum. Evet beyini seven çok sever de sevmeyen de görmeye tahammül edemez. Tabii ya Antalya piyazının hasını yiyorsunuzdur siz oralarda. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Kardeşim yedi kiloyu verdikten sonra, beyin hariç hepsinden tadmaya niyetlenir ve kilo alırsam, diyetisyen ücretimi sen ödersin bilmiş ol;))) şimdi duyar gibiyim " sen de benimkileri öde" dediğini;)) olmaz ki, böyle de yapılmaz ki... Akşam saatinde tuzsuz peynirim, yanına da üç dilim elmamı almışım, şurada efendi efendi sindirmeye çalışıyorum. :( yaptığına bak ;)) neyse artık olmuş olan. Size afiyet olsun. Bana da göz kirası az birşey gönderiverin;)) bari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 kilo bravo valla süper. Şu an neye imrendim biliyor musun? Peynir ve elma. :) Dalga geçmiyorum ciddiyim. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Oooo ne harika şeyler var bu postta. En alttaki yemeği arada bir ben de yapıyorum. İşyerine yemek yanında gelen pideleri eve götürüp dondurucuya atıyorum. Arada bir kebap keyfi güzel oluyor :)
    Antalya piyazını merak ettim. Daha önce hiç tatmadım. Közlenmiş biberlerle kulağa çok güzel geliyor. Ellerinize sağlık İlhan Bey, çok iştah açıcı bir post olmuş bu gerçekten. Künefede de aklım kaldı :) Bulup buluşturmalı bir ara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kebap oluyor ara sıra yapmak gerek. Antalya piyazı çok ünlüdür mutlaka denemelisin. Kolay da yapımı aslında ve de yanında bir şey olmasa bile tek başına yeter. Künefe artık çoğu yerde var da hakkıyla yapılan yerde yemek gerek. Közlenmiş sebzeler çok lezzetli oluyor ve her yerde kullanılabiliyor. Çok teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  7. İlhan Bey, sizin evin maşallahı var. Mutfak süper çalışıyor. Ardarda gelen fotoğrafların her biri lezzet bombası. Güveçler, salatalar, tatlılar. Allah ağzınızın tadını bozmasın. Afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunların hepsi aynı gün yapılmıyor tabii ki. :)) Biriktikçe karışık etiketiyle yazıyorum. Künefe de dışarıda yenildi. Evde künefe yapabilecek aşamaya gelirsem kendimi usta sayacağım. :) İyi dileklerinize ve yorumunuza çok teşekkür.

      Sil
  8. Ellerinize sağlık.Kenkeri ilk defa duydum.İstanbul'da bulunmaz herhalde di mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenker candır ya. :)) İstanbul'da bazı pazarlarda bulunuyormuş ama metro marketlerde hem de temizlenmiş olarak bulunuyor. Rastlarsanız mutlaka denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. hepsi harikada sanırım beyin salatası yiyemem.ellerinize sağlık.afiyet bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet beyin salatası, işkembe gibi sakatatlar herkesin sevdiği şeyler değil. Seven de çıkgınca seviyor benim gibi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Sevketi bostan denilen sey bizim bahcedeki otlara benziyor yaz zamani cimen aralarinda cok oluyor kokten cikarip atiyoruz..hmmm acaba ayni seymi havalar duzelip cikmaya baslayinca resim cekip mutlaka sorarim:)) ot dediklerimiz lezzetli yemekmi oluyor acaba..ellerine saglik..kuzu i-ih kokar ya amakunefe super..biberlerde.afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vardır bahçede mutlaka bildiğimiz diken işte. Hem de çok lezzetlidir. Kuzu eti bizim evde de kırk yılda bir yenir ama bu yemek başka türlü güzel olmuyor nedense. Künefe evet ya fotografı her gördüğümde kendimden geçiyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. şevketi bostanı özellikle egeli arkadaşların sayfasında görüyorum ama hiç görmedim ve tatmadım doğrusu merak ediyorum. ayrıca tırnak pideli köftenizde değişik geldi ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük pazarlarda köy pazarı kısmı oluyor köyleden getirdiği ürünleri satıyorlar oralarda bulunuyormuş. Pideli köftenin yapılış olarak çok da bir özelliği yok aslında. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Şevketi bostan yapmayı yemeyi en çok merak ettiğim lezzetlerden biri ama buralar da maalesef yok metro markette mutlaka vardır bakmak lazım.Beyin salatası ve çoğu sakatatı severim.Antalya piyazı Antalya'lılar bana gönül koymasınlar ama ben tahininden dolayı pek sevemedim.Künefe ise en sevdiklerimden .Güzel bir post olmuş elinize emeğinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka bir fırsatını bulun ve deneyin bu yemeği. Evet Metro da var. Tahin dediğiniz gibi riskli bir ürün herkes sevmez o zaman da Antalya piyazının bir anlamı kalmıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Hepsi de harika görünüyorlar, ellerinize sağlık İlhan bey. Şevketi bostanı çok merak ediyorum hiç denemedim, bizim oralarda semt pazarlarında ve marketlerde satılmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir rast gelirseniz eğer denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Şevketi bostana bayılırım. Ayvalık tarafından Batı Karadeniz " e taşınalı 1,5 yıl oldu. Enginar ve türlü türlü otlarını öyle özledim ki. Hasret kaldık.
    Yemekleriniz benim sevdiğim türden hep. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi Karadeniz'de de ot bol ama tabii Ege otlarının yerini tutmaz. Özlemekde haklısınız. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil