11 Şubat 2015 Çarşamba

3 SÜPER ÇORBA

Hiç beklenmedik sıcak havalardan sonra aniden hava buz kesti. Düşünün Ocak ayının yarısında kaloriferleri yakmamışız ama işte bu ani düşüş de hastalıkları beraberinde getiriyor. Kimi görsem, kiminle konuşsam gripten, soğuk algınlığından yakınıyor. Soğuklarda en güzeli de çorba bence. Gerçi ben yazın sıcaklarda bile her gittiğim yerde çorba ararım. Geçen hafta yaptığım üç çorba da muhteşem oldu, galiba üçü de Lezzet dergisinden. Bu arada Lezzet dergisi de cıvıtmaya başladı, bazı tarifler olmuyor. Ulaşsam şikayetlerimi ileteceğim de adamlara ulaşılamıyor nedense. :) Dün sarı mercimekten humus tarifi vermiş. Evde de uzun süredir sürünen yarım kavanoz sarı mercimek vardı haydi yapayım dedim , tarif aynı humus tarifi ama altı yüz ml. su diyor. Anladım bir gariplik var ama dergiye de çok güveniyorum bir bardak kadar su koydum gene de çorba oldu. Neyse biz gelelim asıl konumuza, işte size çok haysiyetli üç çorba tarifi. :))))


MURADİYE ÇORBASI:







Bu güzelim çorbanın fotografını çekmemişim onun için dergiden fotograf koydum mecburen. Tavuk etini küp şeklinde doğrayıp biraz tereyağında kavuruyoruz. Kabak ve havucu da aynı şekilde
 doğrayarak tavuklara ekliyoruz, biraz daha kavuruyoruz. Beş bardak suyumuzu ilave ediyoruz, biraz da arpa şehriye atıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Derin bir kasede yoğurt ve unu çırpıyoruz. Bu karışımı alıştırarak yavaş yavaş çorbamıza döküyoruz. Tuz ve karabiberini ayarlıyoruz. Servis yaparken üzerine kızdırılmış tereyağ gezdiriyoruz. Tekrar söylüyorum hayatımda içtiğim en güzel çorbalardan biriydi.



PASTIRMALI KARNIBAHAR ÇORBASI :







Şimdi pastırmaya itiraz edebilirsiniz. Tabii ki konmasa da olur ama patırmanın çorbanın lezzetine önemli bir katkı yaptığı gerçek. Bu da tam kara kışlık bir oldu.








Küp küp doğradığımız patatesi, havucu, soğanı zeytinyağında veya tereyağında kavuruyoruz. Çorbanın suyunu koyduktan sonra içine haşlanmış nohutu, karnıbaharı atıyoruz. Tuz ve karabiberini ayarlayıp pastırmayı da atıyoruz.



NOODLE ÇORBASI ( ÇİN MUTFAĞI )



Bence Çin mutfağı dünyanın en büyüklerinden biri. Deniz ürünleri çorbalarıyla, tatlı - acı soslarıyla, inanılmaz kızartma yöntemleriyle olağanüstü. Eğer tanışmadıysanız bu mutfakla mutlaka bir Çin lokantasına gidin ve her şeyden tadın hiç korkmadan. Ben aslında noodle sevmiyorum ama bu çorbaya çok yakıştı.






İçinde lahanayla diyete de uyuyor galiba değil mi? :)))) Ama gerçekten çok lezzetli ve içindeki sebzelerle vitamin deposu. Özellikle çocuklar için ideal.






Zeytinyağını ısıtıyoruz, salçayı ekleyip ince kıydığımız yeşil soğanı ve pırasayı yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Çorbamızın suyunu ekliyoruz, su kaynayınca küp doğradığımız havucu, kırmızı biberi ve mantarı ekliyoruz. Havuçlar biraz yumuşayınca ince kıydığımız lahanayı katıyoruz.






Ayrı bir tencerede noodle makarnasını haşlayıp süzüyoruz. Noodle sebzeli olursa daha uygun olur. Yukaıda gördüğünüz kırmızı turşu biberlerin çorbayla ilgisi yoktur, onlar dekor. :)))) Süzdüğümüz noodle makarnayı çorbmızın içine atıyoruz.  Burada baharatlarlar çok önemli. Zencefil, sumak, biberiye, yarım çay bardağı soya sosu, sıcak suda eritilmiş bir çorba kaşığı salça, tuz ve karabiberini istediğimiz miktarlarda koyup çorbamızı iyice karıştırıyoruz. Çin mutfağı ama bize de ters bir şey yok içinde mutlaka denemenizi öneririm süper oluyor.

20 yorum:

  1. Üç çorba da harika. Ancak tavuklu olana karşı acayip bir iştah durumu söz konusu oldu bende :) akşam eve giderken malzemeleri alıp deneyeceğim. Doyurucu, tek çeşit, tam benlik.
    Karnabahar çorbası da güzel olmalı, pastırma yakışmıştır. Karnabahara köri gibi çemen de yakışmıştır diye düşünüyorum.
    Noodle konusunda beni can evimden vurdunuz. Çok sık yapıyorum ve kendimce bir sürü denemem var. Tek çeşitlik akşam öğünümdür o benim. Çin mutfağından henüz bir usta elinden bir şey yemiş değilim ama edindiğim bilgilere göre bizim damak tadımıza da uyacak bir sürü yemekleri var. Kore mutfağında da bu noodlelar çok. Herşeye deniz ürünü, yosun ve balık keki ekledikleri için açıkçası bana pek uymuyor. Ama öyle iştah kabartıcı görünüyorlar ki dayanamıyorum deneyeceğim diye yazıyorum kenara köşeye :) Sizin bu noodle çorbanız da kulağa nefis geliyor.
    Ellerinize sağlık, üçü de süper, iştah açıcı, doyurucu ve besleyici çorbalar. Bayıldım.
    Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla çorba seviyorsan üçünü de denemeni öneririm. Ben noodle sevmediğim halde çorbayı çok sevdim sen sevdiğine göre mutlaka yapmanı öneririm. Çin mutfağını da önemse bence şu sıralar benim büyük favorim. Teşekkür ederim güzel ve uzun yorumuna.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Merhaba tekrar, Muradiye çorbasını dün akşam denedim. Ama tarifin yoğurtlu kısmına dikkat etmeyip bir de yumurta sarısı eklemişim. Sonradan farkettim maalesef. Terbiyeli bir çorba oldu yani. Ama çok lezzetliydi, bayıla bayıla yedim. Asıl haliyle de deneyeceğim ileride. Teşekkürler tarif için.

      Sil
    4. Bence yumurta çok yakışmıştır. Eline sağlık.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık.Kış günlerinde günde bir öğün de olsa çorba çok arıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın bana çorba ve meyve olsun yeter. Hem insanın içini ısıtıyor, hem devitamin deposu. Sağolun yorum için.

      Sil
  3. Elinize sağlık çorbayı kışın ve bir de ramazan ayında evden hiç eksik etmem diğer zamanlar hele yazın hiç aramam 3 çorba da çok güzel elinize sağlık muradiye çorbasını bende yapmıştım bir iki kere çok lezzetli oluyor nedense bloğa koymamışım ya da arşivimde bekleyip duruyordur.Vallahi pastırma herşeye çok yakışıyor istediği kadar koksun illa da çemenli olacak pastırma diyenlerdenim.Elinize sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gittiğim yerde önce çorba bulur içerim. Muradiye çorbası gerçekten muhteşem oluyor. Pastırma nefis bir yiyecek ama o kokusunu da önlemenin yolu yok ne yazık ki. Hatta günlerce evden çıkmıyor. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  4. hem tavuklu hem nodella da aklım kaldı ama , ama yaa, emeğinize sağlık , ben bunları bu saatte :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Ben de gece yemek bloğu gezmeyi hiç sevmiyorum :) Teşekkür yorum için.

      Sil
  5. Ellerinize saglik hepside cok guzel gorunuyor.Ozellikle de muradiyeyi orjinal yerinde (Bursa daruzziyafede)gidip tattiktan sonra favorimiz olmustu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylece sayenizde Muradiye çorbasının tam yerini de öğrenmiş olduk. Mutlaka sizin orada yediğiniz çok daha güzeldir. VVerdiğiniz bilgi ve yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Ev halki sehriye mercimek ve yayla corbasi disinda corbanin varligindan bir haber bari bu hafta farklilik yaratayim corbalarindan deneyim:)) ellerine saglik.
    Turkiyede cok insan var diyemi yoksa burada-25 te mikrop barinmiyor diyemi bilmem masallah bizler turp gibiyiz :)))( yada cok uzum suyundanmi bilemem artik )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalarda soğuk olunca çorbanın her çeşidini denemek gerek bence de. Türkşye'de her şey mevcut. :)) Mikrobun her çeşidi bulunuyor. :) Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  7. Muradiye çorbasını hafta sonu deneyeceğim..Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denerseniz düşüncenizi yazarsanız sevinirim. Teşekkür yorum için.

      Sil
  8. Bu kış soğuk geçiyor.Bodrum'da bile hissediliyor.Bence soğuk havaların can kurtaranı çorbalar.Bu 3 çorbada soğuk günler için ideal.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Ah Bodrum ya. Özledim valla. 17 senem geçti dile kolay.Teşekkürler yoruma.

    YanıtlaSil