1 Aralık 2014 Pazartesi

GENE KARIŞIK :))))



Çok sevdim bu karışık postları, galiba siz de sevdiniz. Bir yemeği uzun uzun anlatmak o yemeğin ustalarına saygısızlık gibi geliyor. Neticede yemekleri yöresel dahi olsalar kendi damak tadımıza uygun değişikliklerle yapıyoruz veya sağlığımıza uygun şekle getiriyoruz. Örneğin bizim evde yemekler çok az yağlı ve az tuzlu olarak pişiyor. Ben size tam tarif versem size göre yağsız tuzsuz lezzetsiz bir yemek olabilir. Onun için karışık postlar kurtarıyor durumu aslında. :)) İlk önce hamsi pilavı.






Şimdiye kadar yediğimiz hamsiler Marmara hamsisiydi artık havalar çok soğuyunca Karadeniz hamsisi de başladı. Ama bence hamsi pilavı Marmara hamsisiyle daha iyi olabilirdi. Çünkü onların boyutları bayağı büyüktü.






İlk önce soğanlı, dolma fıstıklı, üzümlü, yeni baharlı, tarçınlı, bol karabiberli, dereotlu ve zeytinyağlı iç pilavımızı pişiriyoruz. Biraz da şeker atmayı unutmayalım. Sonra fırın kabımızı yağlayıp kılçıklarını da ayıkladığımız hamsileri kabın altına derileri alta gelecek şekilde diziyoruz. Üstüne pilavımızı boşaltıp üzerini düzeltiyoruz. Kalan hamsileri de pilavın üstüne diziyoruz. Önceden ısıttığımız fırında hamsilerin üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz.






Pırasalı, jambonlu yumurta. Geçen akşam evde yemek olmayınca kurtarıcımız oldu. Önce pırasaları biraz haşlıyoruz, fırın kabının veya güvecin kenarlarına diziyoruz. Aralarına jambonları yerleştiriyoruz. Üzerlerine fırçayla hafif zeytinyağı sürüyoruz, ortasına da yumurtaları kırıyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlayıp yüz seksen derece fırında yumurtalar pişinceye kadar tutuyoruz. Pazar kahvaltıları için de çok uygun bence.






Lezzet dergisinden bir salata tarifi. Ben biraz değiştirdim, nar ilave ettim çok da yakıştı. Domatesi, soğanı, sarımsağı, sivri biberi, kornişon turşuyu ve maydanozu ince ince kıyıyoruz. Limon suyunu, zeytinyağını, pul biberi, nar ekşisini ve sumağı bir kasede karıştırıp salatanın üzerine gezdiriyoruz. En üste de nar tanelerini serpiştiriyoruz.







Prof. İbrahim Uslu yıllardır defnenin faydalarını anlatır ve mutlaka tüketilmesini önerir. Havadaki oksijen moleküllerini güneşten gelen ışınlar ve kozmozdan gelen ışınlar böler ve parçalar. Bu da yaşlanmaya, alzheimer, parkinson ve kalp hastalıklarına neden oluyor. Defne ise bu hastalıklarla mücadele de birebir. Uslu'nun verdiği bu defne çayını haftada iki kez tüketmek gerekirmiş. Beş altı defne yaprağı, bir çubuk tarçın, altı adet karanfil, beş adet tane karabiberi demliyoruz, süzerek içiyoruz. Çok hoş da bir tadı var.





İşte size tam bir kara kış çorbası. Terbiyeli yeşil mercimek çorbası. Biraz değişik daha doğrusu benim bildiğim şeklinden değişik. Tereyağında soğanı kavurup et suyu ve mercimeği katıyoruz ,yaklaşık yirmi beş dakika pişiriyoruz. Un - yumurta - limon suyuyla terbiye yapıp çorbaya alıştırarak ekliyoruz. Yağda kızartılmış bayat ekmeklerle süper oluyor. Bugünlük bu kadar. Hepsi denenmiş, sevilmiş tariflerdir tavsiye edilir. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. Hepsi çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Hamsili pilavı çok merak ediyorum ama yemek kısmet olmadı şimdiye kadar. Bir de şu defneli çay... Penceremin önünde kocaman bir defne ağacı var :)) Yalnız tarifte iki kez karanfil geçiyor, yanlışlık yok değil mi ? Acaba tane olan karabiber mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredeiniz bilmiyorum ama hamsinin tam mevsimi sz de yapabilirsiniz. Dikkatiniz ve uyarınız için teşekkür ediyorum. Düzelttim tane karabiber olacaktı. :) Çok teşekkür yorumunuz için de.

      Sil
  2. hepsi zevkli,ağzımı sulandıran çağrışımlarla baktım.
    defne çayı bilmediğim bişeydi,yapacağım,alzaymırı önleyecek herşeyi yaparım sanırım.
    teşekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne çağı ayrıca beklemediğim kadar da lezzetli oldu. Ayrıca birçok yemeği yaparken de kullanılıyor defne yağrağı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.Her karadenizli gibi bende hamsili pilava bayılırım.Ama henüz bu mevsim yapmaya fırsat bulamadım. Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yaparsanız paylaşın lütfen bir Karadenizli olarak sizin tarifinizin çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Sağolun yorum için.

      Sil
  4. Sunumuyla harikalar yaratmışsınız..

    YanıtlaSil
  5. İlhan bey ben size ziyarete geldiğimde toksam bile acıkıyorum valla..Çok güzel yine, hepsi birbirinden leziz.. Defne yaprağını yemeklerde , çorbalarda kullanırım ama hiç çayını denemedim..Zayıflatıcı özelliği de var mı acaba..:))) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defnenin zayıflatıcı özelliği olma ihtimalini çok sevdim. :)))) Bence vardır da neticede bitki. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Narın girdiği her salata güzeldir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun nar salatalara çok yakışıyor. Bu sene çok ekşi narlar ama ben bu hallerini de seviyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Oncelikle bu yorumu yedinci yazisim her defasinda. Telefondan hata veriyor sabirla basarmayi umuyorum. Karisik postlarinizi cok sevdim. Onlara birer isim koymalisiniZ .mesela bu postun adı deniz,toprak ve yaprak
    En cokta jambonlu yumurtayi merak ettimellerinize saglik. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bende de oluyor terslikler. Karışık postlara isim vermek çok iyi fikir. Bundan sonra öyle yapacağım. Daha anlamlı olur. Öneriniz için ve yorumunuza çok teşekkür.

      Sil
  8. Ayy hamsili pilava ben de bayılırım. Bol limonlu nefis olur. Kış çorbası da kulağa nefis geliyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu sefer fark ettim limon gerçekten yakışıyor. Gerçi ben olur olmaz her şeye limon koyarım. :) Yeşil mercimek çorbasını ilk defa terbiyeli denedim çok da güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. hepside birbirinden güzel.ama çayı özellikle deneyecegim.ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çayı bence de deneyin defne çok faydalıymış. Teşekkür yoruma.

      Sil
  10. harikasınız her zamanki gibi, hepsine bayıldım, hem bu güzel tarifler hem de faydalı bilgiler için teşekkürler, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsın çok sağol.

      Sil
  11. Yok bu böyle olmayacak, ya size yakın taşınacaz ya bloğunuza gelmeyeceğim... Hepsi birbirinden leziz, muhteşem, afiyetler olsun. Eşinizin ve sizin ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Güzel sözlerinize ve yorumunuza çok teşekkür.

      Sil
  12. Defne çayı hiç içmedim ama çok sık kullanırım. Bütün yemekler ve salatalar hepsi çok güzel Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ederim. Çok teşekkür yorumunuza.

      Sil
  13. Terbiyeli Yesil Mercimek corbasini ne zamandir yapmak istiyorum, aklima getirdiginiz iyi oldu.
    Valla görsellerin herbiri yine birbirinden istah acici ve lezzetli gözüküyor, ellerinize saglik.Yiyenlere afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil mercimeği terbiyeli ilk defa denedim ve çok güzel oldu. Tam da kış çorbası. Güzel sözlerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  14. ellerınıze sağlık cok becerıklısınız gercekten hepsı enfes gozukuyor corbadan bende yapıcağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun güzel sözleriniz içim. Çorba terbiyeli değişik oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Elinize sağlık İlhan bey.Hepsi birbirinden güzel açık büfe gibi tarifler. Ben, hamsi pilavı ve nar taneli salatadan alabilir miyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Açık büfe" aslında bu paylaşımların adı olabilir, "karışık" tan daha sevimli. :)) Nar tam mevsimi bence her yerde kullanabiliriz. Ama bu sene renkleri çok güzel ama hep ekşi çıkıyor nedense. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Bloğunuza ilk defa rastladım hepsi çok güzel.Özellikle kendi ellermle bahçeye diktiğim defne ağacımın çayını hiç içmemiştim hemen çocuklara yapmayı istedim.Ellerinize sağlık.Çiğdem pembezambak.wordpress.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. Madem bahçenizde de var bence bol bol tüketin defne çayını. Geçen gün defnenin market fiyatını hesap ettim inanılmaz pahalı bir ürün kilo fiyatına bakarsanız. 10 gram, 20 gram gibi paketlerde satıyorlar ucuz gibi geliyor bize. Geleceğim bloğunuza teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Iyiki evde yemek yokmus pirasali jambonlu yumurta bence en guzeli gibi :) bazen pratik olanlar muhtesem oluyor. Hamsili pilav hayatta yemem ama hamsisini yerim :)) terbiyeli mercimek corbasi da farkli geldi evdeki sebze corbasi biter bitmez deneyim..afiyetler olsun..sizin komsularin kesin istahlarini aciyorsunuzdur hergun missss gibi farkli yemek kokulari ile kapinizi tik latan olmuyormu bos tabakla :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben niye atladım acaba cevap yazmayı. Kafam o kadar karışık ki özür. Yumurta mucize bir ürün değil mi her zor durumda kurtarıcı oluyor. Yok komşular bize getiriyor sağolsunlar. :)) Teşekkürler yorum için.

      Sil