Biliyorsunuz balık mevsimi başladı, biz de geçen senenin acısını çıkarırcasına hızlı bir şekilde girdik olayın içine. Benim anlam veremediğim olaylardan biri bazı evlerde balık pişmemesi. Sebep kokunun evden zor çıkması. Bu eskiden gelen bir alışkanlığın devam etmesi sadece. Şimdi öyle deterjanlar, koku gidericiler var ki camları kapıları kapalı tutsanız gene gidiyor koku. Hatta koku hapsedici spreyler çıkmış ( belki eskiden de vardı ) balık pişen bölgeye sıkıyorsunuz koku sadece o bölgede kalıyor. Yani açıkcası ben balığı ayıklamaya, yıkamaya, pişirmeye üşeniyorum denmiyor da suç balığın kokusuna kalıyor. :)))) Valla bizim evde kahvaltıda bile pişebilir, tabii bu olay baştan sona bana ait olduğu için Gülden'in de sesi çıkmıyor. :)) Şimdi size sezonun ilk günlerinden itibaren bizim evin balıklı hallerinden bir potpori sunuyorum. :))
Geçen gün pişirdiğimiz hamsilerin bir kısmını ayırmıştım. Ertesi gün teflon tavada kağıtta pişirdim. Daha önce böyle bir denememiz olmadığı için biraz tereddütlerim vardı ama sonuç mükemmel oldu. Hem de çok pratik ve kolay bir pişirme şekli.
Tavanın altına yağlı kağıdı serdim üzerine irice piyazlık doğranmış soğanı koydum üzerine de fileto çıkmış hamsileri dizdim.
Hamsilerin üzerine domatesleri, yeşil biberleri, gene biraz soğan, defne yaprağı ve dilimlenmiş bir adet limonu koydum. Tuzu ayarlayıp biraz da zeytinyağı gezdirerek yağlı kağıdı üste doğru kıvırıp kürdanla sağlamlaştırdım. Yaklaşık on dakika pişirdikten sonra spatula yardımıyla ters çevirdim, on dakika da arkası pişti.
Bu da güveçte levrek balığı. Balıkçı yemeği olarak geçer. Balıkları kılçıklarını da dikkatlice ayıklayıp fileto çıkarıyoruz. Kuşbaşı doğruyoruz ve aynı et güveç yapar gibi güveç kabımızda pişiriyoruz.Öteki güveçlerden farklı olarak limon dilimleri ve defne yaprağı koyuyoruz. Her tür balıkla özellikle hazır satılan dondurulmuş büyük balıklarla da çok güzel oluyor.
Mozarella peynirli, cevizli, Akdeniz yeşillikli ton balığı salatası. Hem besleyici, hem de çok lezzetli oluyor. Balık sofranızda şık ve uygun bir salata.
Yanında közlenmiş patlıcan ve közlenmiş kapya biberle dil balığı.
Fotografta balık sanki çiğ gibi çıkmış ama çok iyi pişmişti. :)) Ama dil balığını tavada tercih ederim. Burada közlenmiş patlıcanın içinde fesleğen var ve çok yakıştı denemenizi öneririm.
Tekir ve istavrit tava. Burada tekirleri ayıklayıp yıkadıktan sonra zeytinyağı, kimyon, tuz ve toz kişnişle marine ediyoruz ve en az bir saat bekletiyoruz.
Kızartma ununa da tuz ve isot katıştırıyoruz. İstavritleri de ayıklayıp yıkadıktan sonra bir saat sütün içinde tutuyoruz. Kızartma ununa ince kıyılmış iki diş sarımsak karıştırıyoruz.
Güveçte hamsi. Biraz değişik bir yöntemle pişirdim ve çok lezzetli oldu. Mutlaka denemenizi öneririm.
Güveci fırça yardımıyla yağladıktan sonra üzerine iri piyazlık doğranmış soğanı yayıyoruz.
Soğanların üzerine fileto çıkarttığımız hamsileri derileri alta gelecek şekilde diziyoruz.
Hamsilerin üzerine ince ince doğradığımız, tuz ve limonla hafifçe ovaladığımız bol taze soğan ve maydanozu yayıyoruz.
Yeşilliklerin üzerine bu sefer hamsileri derileri üstte olacak şekilde diziyoruz. Üzerine domates dilimleri, sivri biber, limon dilimleri koyuyoruz. Tuz ve tane karabiber serpip biraz da zeytinyağı gezdiriyoruz, balıkların üzerini folyo kağıdı ile iyice kaplayıp yüz seksen dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi dakika pişiriyoruz.
balık senlığı maasallah benımde balık favorımız hamsı ellerınıze sağlık
YanıtlaSilEvet geçen sene az balık olunca sıkıntı çekmiştik. Bu sene hızlı başladık. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
Silelinize sağlık, hepsi birbirinden leziz görünüyor
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
Silçok beğendik ilhan bey,
YanıtlaSilelinize sağlık,özellikle tekir balığının kendine has bir kokusu varya,beni rahatsız eder ve yiyemem.bu usül denenmeli tarafımızdan.
ayrıca hamsinin tüm şekilleri nefis
sevgiler
Gerçi ben tekirin o dediğiniz kokusunu da severim ama böyle değişik bir lezzet oldu. Hamsi tam mevsimi değil bunlar Marmara hamsisi ama yemezsek sonra pişman oluyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilWow! İlhan Bey, ne çok tarifiniz var. Ben yine kızarttım yedim balıkları :) Her seferinde de diyorum bu sefer başka şekilde pişireyim diye. Ama güzel olmazsa diye korkumdan hep kızartıveriyorum. İmrendim size. Hamsileri böyle güveç gibi mi denesem ben de acaba. Çok leziz duruyor. Ellerinize sağlık, bayağı güzel tarifler var burda.
YanıtlaSilBıkmamak için değişik şekillerde yapmaya çalışıyorum çoğu da denenmiş tarifler. Zaten başarısız olanlar var bir de onları paylaşmıyorum. :) Ama hamsileri bu şekilde güveçte deneyin gerçekten değişik ve güzel oluyor. teşekkür ederim yorumunuza.
SilOf yarabbim! Bayılıcam şimdi :))) Hepsi birbirinden güzel ve okurken hepsini bir yandan pişiriverdim :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, afiyetler olsun...
ben de hiç anlamadım insanların "ev kokacak" bahanesiyle balık yapmamalarını, çocuklarını mahrum etmelerini ;) Üstelik bence ev balık piştiğinde çok da güzel kokar :)) Bizim evde balık işine eşim bakar, ben salatayı yaparım sadece :) Her pazar (daha çok kışları) balık yeriz ve sezonu açtık iki hafta önce :)
Sevgiler ve teşekkürler :)
Balığı çok seven ama ayıklamak ve pişirmek konusuna girmek istemeyen bir kesim var. Dışarıda balık yemek de en azından maddi açıdan bir külfet gerçekten. Eşiniz yaptığına göre siz şanslı kesimdensiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silşu yağlı kağıtta olan harika bir buluş ve muhakkak deneyeceğim , ...Hepsiyle görsel şölen yaratmışsınız , ağzımın suyu aktı desem abartmış sayılmam.
YanıtlaSilEvet hem pratik, hem çok hafif oluyor hem de lezzetli. Deneyin mutlaka. Güzel yorumunuza teşekkür ederim.
Silbizim ewdede kokusu yüzünden balık yapılmaz.nasılda canım çekti.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilDediğim gibi piyasada kokuyu hapseden kokular var sprey şeklinde. Balık pişirmek bence yemesi kadar zevkli bir olaydır.. teşekkür ederim yorumunuza.
SilBam Telimize bastiniz ama, bizim ev de de o koku sorunu var:)) Encok ton baligi kullaniyorum salata ve sandeviclerde birde disarda yiyoruz....Eeee ne yapalim herkes Gülden Hanim kadar sansli olamiyor, kilo aldirtmayan bir yemege kim hayir diyebilir ki,hele de bütün hazirliklari yapilip önüne getiriliyorsa...Yarin Sabri ile kavga edecegim:)) adamin sevdigi ve yapabildigi tek sey makarna, en kilo aldirtan yemek türü:)))
YanıtlaSilAfiyetler olsun, size ve Gülden Hanima güzel bir haftasonu diliyorum...
Yok biliyorum çoğu evde pişirilmiyor. Sabri beyin makarnasını da küçüğmsemeyin mutlaka sou da vardır. :)) Ayrıca makarna kilo aldırmaz diyorlar. Buna da işimize geldiği için herhalde hemen inanırız. :) Teşekkür ederim iyi dileklerinize ve yorumunuza.
Silellerınıze saglık..nefıs gorunuyor
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
SilO kadar güzel ve eminim lezzetli şeyler pişiriyorsunuz ki, sabah erken yürüyüşlerinize şaşırmıyorum artık. Valla benden pes, size yakın biryerlere taşınmaya karar verdim :) Afiyet olsun, sofranızdan bereket ve keyif eksik olmasın !
YanıtlaSilSabah yürüyüşü de kurtarmıyor artık galiba. :)) Tabii bekleriz buyurun. :) Teşekkür ederim güzel dileklerinize ve yorumunuza.
SilO kadar çok balık tarifi biliyorsunuz ki bence ufak bir kitap çıkarabilirsiniz bu konuda.Hepsi de çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilKitap olayı çok zor. Gençlikte olsaydı belki. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilŞifa olsun ellerinize sağlık. :)
YanıtlaSilİlhan bey merhaba sık giremediğim zaman bloglara en çok balık tariflerini kaçırıyorum diye üzülüyorum ama sonra hepsini gezip okuyorum . Balık tariflerinizde kişniş var ben bu baharatı pek sevemedim lütfen nasıl sevebileceğim konusunda değişik bir öneriniz varmı yazarmısınız yada kişniş kısmını es mi geçeyim. Afiyet olsun tarifler şahane. İyi haftalar dilerim..
YanıtlaSilBu trif için kişniş tabii ki kullanılmasa da olur ama sevmek için tazesinden başlayabilirsiniz. Büyük marketlerde bulunuyor aynı maydanoz görünümünde. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silbalık sezonun açıldığı sizden biliyoruz artık,bu ocakta balık fikri süper,benim büyük kız bayılıyor balağa .....ben kızartmasını severim,çıtır,çıtır....ellerinize sağlık .
YanıtlaSilEvet balık sezonu açıldı, biz de hızlı girdik sezona bu sene. En lezzetli kızartması olur haklısın. Teşekkür ederim yorumuna.
SilHerbirisi nefis ellerine saglik afiyetler olsun..yok ben kokudan cok elleyememekten dertliyim baliklari dolayisi ile ancak kafasiz derisiz kilciksiz olmasi lazim :) guvecteki nin pisme suresi firin ayarina goremi? Yani balik pistiyse cikaralim firindan mi?? Hamsi kizartmayi ozledim encok :((
YanıtlaSilEvet bir de balığa elleyemeyenler var tabii. :)) Güveçte 180 derecede 35-40 dakikada pişiyor. Bence de en güzel balıklardan biri hamsi. Sağol yorum için.
SilOfff ki offff. Ne kadar sansli oldugunuzu biliyorsunuz degil mi Ilhan Bey? Afiyet olsun...
YanıtlaSilEvet aslında Türkiye'de yaşayanların böyle bir şansları var. Her şey var, bol hatta ucuz. Bugün 5 tl. hamsi. 1 kilo hamsiyle yanında bir de salata 5 kişi doyar. Sebze , meyve deseniz öyle. Bunları yazınca beni AKP li falan zannedeceksiniz aman ha. Bin tane oyum olsa onlara birini bile vermem. :)) Neyse siyasete girmeyelim teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilMerhaba İlhan Bey. Çok şükür bu günleri de gördük. Hep söylüyorum, kulaklarınızı çınlatıyorum. Eskiden de balık severdim ama sayenizde balık tutkunu oldum. Ayda üç-dört kere balık yaparsak iyi balık yedik derdik. Şimdi ise sofrada her gün balık olsa kabulüm. Hamsiyi tavada kağıtta pişirmek çok hoşuma gitti. Bilmem siz de farkında mısınız? Balıkların çiğ halleri çok güzel. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)
YanıtlaSilBu sene biz de hızlı girdik sezona. 2 günde bir balık yiyoruz. Galiba geçen senenin acısı çıkıyor. Bolken yemek gerekiyor fiyatlar da makul seviyede. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey muhteşemsiniz.. tambalık görseli olmuş, özelikle tavada yağlı kağıtta yaptığınız hamsiyi deneyeceğim, ağzım sulanarak baktım hepsine..ellerinize sağlıkk..Gülden hanımada afiyet şeker olsun..
YanıtlaSilİyi dileklerinize ve yorumunuza teşekkür ederiz.
SilGELENEKSEL İLHAN BEY BALIK MEVSİMİ AÇILMIŞ ANLAŞILAN :)
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK
BU GÜN AYNI MEVZU BİZİM APARTMANDA GEÇTİ KOMŞUM BALIK SEVİYOR AMA KOKUYOR DİYE PİŞİRMİYOR
ASLINA BAKARSANIZ BALIĞI SEVEN KOKUSUNA KATLANMALI DEĞİLMİ ?
:)) Eveeet balık mevsimi açılmıştır. Zeugmanın yorumdaki önerisi çok doğru. Kasede yumuşatıcı kaynatmak. Bencede komşunun makbulü balık kokusuna dayanabilendir. :)) Teşekkür yorum için.
SilBalık mevsiminin açılmasına sevinirken sizin bu tarifleriniz ilaç gibi geldi.
YanıtlaSilTavada yağlı kağıt olayı hiç aklıma gelmemişti. Müthiş fikir! Ve kolaylık aynı zamanda..
Balıklar alınacak, sayfanıza gelinip ''garantili'' tariflerinizden biri ve de salata beğenilecek.
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok teşekkürler...
Tavada yağlı kağıtla çok pratik oluyor ama gene de dikkat etmek gerekiyor kağıt tutuşmasın. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilDaha önce ocakta limon kabuğu yakarak önlemeye çalışıyordum, ancak balık pişirilirken koku olmaması için en etkili yöntem; su dolu bir cezveye 1 çay kaşığı ''çamaşır yumuşatıcı'' ekleyip ocakta kaynatmak. Her taraf mis gibi kokuyor. Balık kokusu duymak imkansız...
YanıtlaSilEvet yöntemi biliyorum ve çok etkili. Ama ne yazık ki ben yumuşatıcı kokusunu sevemedim nedense. Çok teşekkür yorumlarınız için.
Silsiz tam bir balık hayranısınız. Bizde haftasonalrı bol bol balık yemeye çalışıyoruz. Bizde tuzda balık denedik..ilginç bir tecrübeydi. Afiyet olsun..haftasonunu iple çekiyorum:)
YanıtlaSilTuzda balık yapmayı çok istiyorum hiç denemedim. büyük bir balık gerekiyor herhalde. Öyle bir balık bulduğum ana deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilSağlıkla, neşeyle geçen bir bayram dileğiyle, bayramın kutlu olsun.
YanıtlaSilEsen kalın.
Sizin de bayramınız kutlu olsun. Teşekkür ederim iyi dileklerinize.
Sililhan bey iyi akşamlar
YanıtlaSilinternet aramalarımda cevap bulamadığım bir konu var.olsa olsa blog arkadaşım ilhan bey'de cevabını bulurum dedim eşime:)
pişmiş balık nasıl saklanır,mesela üzerini örtecek şekilde zeytinyağ akıl karımıdır?
sevgiler
Bekleme derken ne kadar bir süreyi kastettiğinizi anlayamadım. Uzun süre hiçbir şekilde saklanamadığını biliyorum. Ama palamut, hamsi gibi balıklar kısa süre buzdolabında durabiliyor, hatta beklemiş ve soğuk olanının daha çok sevenleri de biliyorum. Yorumunuza teşekkür ediyorum, eşinize sevgiler.
SilBalık tariflerine bakmaya girdim ama ne kadar uzun ara vermişsiniz, her şey yolundadır umarım...
YanıtlaSilBilgisayarım tamirde telefondan da beceremiyorum blog yazmayı. Teşekkür ederim ilginize.
SilE tamam o zaman, sevindim :) Ben de beceremiyorum telefondan!
SilGörüşmek üzere...
Teşekkür ederim.
Silİlhan bey sizin tarifinizle fırında sebzeli balık yaptım, nefis oldu :) Blogda paylaştım, bakmak isterseniz http://www.hobicigeldihanim.com/2014/10/canta-cicek-balik-sabun-kumas.html
SilÇok teşekkürler
Sayenizde azda olsa balık yemeğe başladım:)
YanıtlaSilTeşekkürler...
O zaman tam mevsimi bol bol tüketin bence. Ben teşekkür ederim.
Sileylül demek balık demek :))
YanıtlaSilEylülden Nisan sonuna kadar balık mevsimi ama her sene bir yerde kesintiye uğruyor nedense. Ama bu sene umutluyuz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey merak ettim geldim, bilgisayar bozukmuş neyse ki, balık tariflerini özledik bilesiniz..İyi akşamlar..
YanıtlaSilHala o sorun devam ediyor ne yazık ki. :( Teşekkür ederim.
Sil