4 Mayıs 2014 Pazar

İNCİR REÇELİ





Tarifi mutfakpencerem.com dan aldım, en baştan söyliyeyim hayatımda yediğim en güzel reçellerden biri oldu. Bunca sene reçel yapmakta başarısız biri olarak şunu anladım ki reçel yaparken meyve şerbete atıldıktan sonra pişme aşamasına kadar kesinlikle karıştırılmıyor. Bence reçel yapmanın olmazsa olmazı bu kural. Google'a " incir reçeli" yazıyorsunuz haliyle yukarıda fragmanını koyduğum "incir reçeli" filmi çıkıyor hem de yüzlerce. Filmi bugün izledik Gülden'le güzel ama çok iç karartıcı. Filmle ilgili şöyle bir saptamam var benim yaptığım reçel filmdeki incir reçellerinden çok daha güzel görünüyor. :)) Ama fragmanı ilginç izleyin.








Bakar mısınız rengine ve diriliğine? İncir reçelinin haysiyetli yapımı tabii ki uzun bir süreç. Ağaçtan topla, onları soy, ellerin boyansın yıka yıka çıkmasın. Tabii eldiven takılıyor ama o abuk yemek yarışma programında diyorlardı ya, eldivenle bir şey yaparsak elimizin lezzeti geçmezmiş yapılan şeye. :)))) Neyse incirin tam zamanı seviyorsanız elinizi çabuk tutun. Eskiden her köşe başında satarlardı artık yok galiba. Gülden Nışantaşı'ndan getirdi. Yaptığım küçük çaplı araştırmaya göre iki türlü yapılış şekli var. Ya kireç kaymağına yatırarak, ya da göz taşı kullanarak. Bu noktada itirazları duyuyoruz ikisi de zararlı diyorsunuz. Kesinlikle usulüne göre yapınca bir zararı yok. Normal reçel gibi yaparsanız da çok başarılı olmuyor. Çünkü incir reçelinin özelliği rengi, diriliği ve parlaklığı imiş. Ben göz taşı kullandım.








İki torba incir herhalde yüz adetti. Güzelce yıkıyoruz ve tencerede kaynayan suya atıp on dakika haşlıyoruz. On dakika sonra ocağı kapatıyoruz ve suyun içine yarım çay kaşığı göz taşı ( ben tozunu attım) atıyoruz, karıştırıyoruz.








Bütün incirlerin rengi yeşil olunca incirleri süzüyoruz ve birkaç kez bol suyla çalkalıyoruz. Bu aşamada incirlerin sünger gibi suyu çektiğini göreceğiz, bu suyu incirleri avucumuzda sıkarak yok ediyoruz.

Tencereye iki su bardağı toz şeker ve dört su bardağı su koyup kırk beş dakika kısık ateşte tutup şerbetini hazırlıyoruz. Eskiden on dakikada şerbet oldu zannediyordum ama yanlış imiş. İncirleri içine atıyoruz, hiç karıştırmadam gerekirse tencereyi sallayarak yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan beş dakika önce yarım limon suyunu da içine sıkıyoruz.







Ocağı kapattıktan sonra iyice soğuyunca kavanozlara koyuyoruz. Dediğim gibi yediğim en güzel reçeldi tavsiye ederim bu tarifi deneyin.








Yukarıdaki fotograf sitede yanımızdaki dairenin balkonu. Çiçeklerden balkon gözükmüyor. Ben iki tane sardunya çiçek açsın diye karşısında taklalar atarken, amcam yılda on, on beş gün uğruyor eve şu hale bakın. :)))) Bu daha gülün toplanmış hali. Millet reçel yapacağım diye koparıp koparıp gidiyor. Yarın çiçekler solarsa bilin ki nazarım değdi. :))

40 yorum:

  1. Ben de her yıl incir reçeli yapıyorum hem kendimize hem de ham incir bulamayan eşe dosta ama üçüncü bir tarifle, göztaşı ve kireç kaymağı kullanmadan :) Biraz meşakkatli ama çok sevdiğimiz bir reçel,sizin de elinize sağlık,afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır soyulmuş alınca o kadar zor değil de tabii soyması falan zaman alıcı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık İlhan bey ben de Nergis gibi göztaşı ve kireç kaymağı kullanmadan yapıyorum. Kabuklarını da soymuyorum. Ege'de yetişen incirlerin özelliğinden olsa gerek çok güzel oluyor.Reçelin rengi muhteşem olmuş. Yorgunluğunuza değmiş yazın dondurma eşliğinde tatlı olarak da yersiniz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabukları soyulmadan ilginç acı olmaz mı? Ben bu konularda aslında çok acemiyim.Tadı da çok güzeldi.:) Evet yaza kadar biraz daha kilo verirsek yeriz tabii. :)) Teşekkürler yorum için.

      Sil
  3. incir reçelini çok fazla sevemiyorum bir türlü. :) sanırım kırmızı olmayan hiç bir reçeli sevmiyorum. yalnız sizin incir reçeliniz epey farklı duruyor benim şimdiye kadar gördüklerimden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii zevkler değişiyor ben de gül reçelini hiç sevmezdim eskiden şimdi en çok sevdiklerimden. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. ellerine saglik incir recelin bu kadar güzel gözükmesi inanin canim cekti sormak istedigim birsey var cok tatli olmuyormu cünkü ben cok tatliya gelemiyorum bayiyor beni foto ve renk olarak muhtesem diyorum iyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben de aslında tariflerdekininden az şeker koyuyorum ama haklısınız biraz tatlı. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. İncir reçeli henüz tatmadığım bir reçel. Görüntüsü hoş duruyor. Büyük taneli olması da güzelmiş. Göztaşı nedir çok merak ettim ama :)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir dene sevilmeyecek gibi değil. Fotoda taneleri çok büyük gibi çıkmış ama o kadar değil. Göztaşı mavi toz veya katı halde satılıyor. Evde bulundurursan veya bir tasın içinde yakarsan kötü enerjileri yok ettiği söylenir. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Emek verilen herşey güzel oluyor bence bu reçelde enfes görüntülerle süper olmuş ,komşunun gülleride çok hoş tam reçel yapılacak gül bu herkes kaçırmasın yapsın reçelini sonra o güller kötü olur .Bu incir reçeli videosuda nereden çıktı böyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet reçel yapmaya başlamışken gül reçeli de yapalım. İncir reçeli filmini seyretmiştik sabah internetten oradaki reçel benimkinden kötü gözüküyordu :)) hadi fragmanını koyayım dedim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. denemedim ama çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçel seviyorsanız deneyin bence çok güzel oluyor. Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. elınıze sağk ne kadar reçel yıyemesemde reçellerı çok severım

      Sil
    3. Ben de aslında yemesinden çok yapmasını ve renklerini seviyorum.

      Sil
  8. Elinize sağlık reçeliniz harika bizim bahçemizde ağacı var e kayınvalidem aynı yöntemle bize aynısını yaptı biz dediğiniz o göztaşından katmadık ama aynısı oldu ve harika aynı görüntü üstelik. Bu arada benim bazlama tarifinde o bazlamayı ikiye ayırıyorsunuz ve hiç kalın olmuyor onu belirteyim saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki mutlaka çok güzel olmuştur. Benim reçel, tetlı, pasta konusunda çok fazla bilgim yok ancak duyduklarımla ukelalık ediyorum. :)) Bazlamanız nefis görünüyordu. Ayrıca ben ince hamurlu pizzaları sevmiyorum, sipariş verirken özellikle kalın olsun hamuru diyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. İlhan bey ellerinize sağlık. Harika bir görüntü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten yemekten çok reçelleri seyretmeyi seviyorum rengarenk. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Recelin rengi beni mestetmisken,tadina ve kivamina ne diyebilirim ki,afiyetler olsun efendim.ikinizinde ellerine saglik...
    Daha önceleri incirle lgili bir tarif ararken bende bu Filme rastlamis ve izlemistim.Filmin müziklerine bayilmistim,sonra da Halil Sezai´nin kim oldugunu ögrenmistim.Bir tarif ararken insanlar nelerneler ögrenebiliyormus:)) Güzel günler diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerinize teşekkür ederim. tesadüf filmi de dün sabah izledik. Halila Sezai değil mi? Çok ilginç bir adam. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  11. Ellerinize sağlık İlhan Bey, yorumları okudum da herkes farklı şekillerde yapıyor incir reçelini anladığım kadarıyla, benim ki sizin tarifinize yakın, fakat ben kabuklu denedim, muazzam oldu gerçekten resim gibi önce seyrediyorum sonra götürüyorum :)) afiyetler olsun size de güzel sofralarda, mutlu günlerde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok yapılış şekli varmış.Kabuklu hiç bilmiyorum merak ediyorum kabuğu acı değil midir? Teşekkür ederim size de mutlu, keyifli sofralar diliyorum.

      Sil
  12. Ben geçen yaz olgun incirden yapmıştım, sizin tarif daha değişik, mutlaka deneyeceğim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taze incirden de güzel oluyormuş dediler. Seneye denerim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. İncir reçelini çok severim. Reçel harika görünüyor, rengine bayıldım ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçellerin renkleri zaten lezzetlerinden daha güzel bence. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Ellerinize sağlık.Yapmayalı çok oldu.Çok da severim.Rengi her şeyi anlatıyor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rengi çok güzel oldu gerçekten. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Filmi bende izledim ,guzel film..olmamiş incire ellesen 3 gün kaşınırım , nedendir bilmiyorum :) Ama olamamış meyvelerde yemek vicudu yenilermiş ,yaşlı bir teyzeden duymuştum..
    Reşelin rengi ye beni diyor resmen..Afiyetle yiyin ..

    YanıtlaSil
  16. Alerjik bir durum herhalde bir de acayip eli boyuypr ve çok zor çıkıyor (muş). Zaten lezzetinden çok reçellerin renkleri çok güzel. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  17. İncir reçelini pek severim, yani filmi değil, reçeli... :)

    Kırmızı meyveli reçeller favorim İlhan Bey... :)

    Ve, ben de yeni serimin müjdesini vereyim. Kafa'da. Adı "Yok". Sizi "Ters Düz"ün çok değerli bir okuru olarak, buna da bekliyorum. Konu yine aile, sır ve aşk üçgeninde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki geleceğim ve zevkle yeni dizinizi okuyacağım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. O nasıl yeşil renktir, rengine bayıldım.Tadı da mutlaka güzel olmuştur, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçellerin ve likörlerin renkleri süper oluyor gerçekten. Evet tadı da güzeldi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. İlhan bey göztaşı nı nereden temin ettiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktarlarda bulunuyor. Toz halinde veya katı olarak.

      Sil
  20. reçeli denedikten sonra buraya yorum yazmadığımı farkettim , harika oldu öncelikle ,ilk denemem di , aşırı keyif aldım sonuçtan ,görüntülerini zaten sizinle paylaştım :)tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğendiğinize. Ben de reçel ve tatlı konusunda kendimi acemi göedüğümden başarınca çok seviniyorum. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil