Tarifi mutfakpencerem.com dan aldım, en baştan söyliyeyim hayatımda yediğim en güzel reçellerden biri oldu. Bunca sene reçel yapmakta başarısız biri olarak şunu anladım ki reçel yaparken meyve şerbete atıldıktan sonra pişme aşamasına kadar kesinlikle karıştırılmıyor. Bence reçel yapmanın olmazsa olmazı bu kural. Google'a " incir reçeli" yazıyorsunuz haliyle yukarıda fragmanını koyduğum "incir reçeli" filmi çıkıyor hem de yüzlerce. Filmi bugün izledik Gülden'le güzel ama çok iç karartıcı. Filmle ilgili şöyle bir saptamam var benim yaptığım reçel filmdeki incir reçellerinden çok daha güzel görünüyor. :)) Ama fragmanı ilginç izleyin.
Bakar mısınız rengine ve diriliğine? İncir reçelinin haysiyetli yapımı tabii ki uzun bir süreç. Ağaçtan topla, onları soy, ellerin boyansın yıka yıka çıkmasın. Tabii eldiven takılıyor ama o abuk yemek yarışma programında diyorlardı ya, eldivenle bir şey yaparsak elimizin lezzeti geçmezmiş yapılan şeye. :)))) Neyse incirin tam zamanı seviyorsanız elinizi çabuk tutun. Eskiden her köşe başında satarlardı artık yok galiba. Gülden Nışantaşı'ndan getirdi. Yaptığım küçük çaplı araştırmaya göre iki türlü yapılış şekli var. Ya kireç kaymağına yatırarak, ya da göz taşı kullanarak. Bu noktada itirazları duyuyoruz ikisi de zararlı diyorsunuz. Kesinlikle usulüne göre yapınca bir zararı yok. Normal reçel gibi yaparsanız da çok başarılı olmuyor. Çünkü incir reçelinin özelliği rengi, diriliği ve parlaklığı imiş. Ben göz taşı kullandım.
İki torba incir herhalde yüz adetti. Güzelce yıkıyoruz ve tencerede kaynayan suya atıp on dakika haşlıyoruz. On dakika sonra ocağı kapatıyoruz ve suyun içine yarım çay kaşığı göz taşı ( ben tozunu attım) atıyoruz, karıştırıyoruz.
Bütün incirlerin rengi yeşil olunca incirleri süzüyoruz ve birkaç kez bol suyla çalkalıyoruz. Bu aşamada incirlerin sünger gibi suyu çektiğini göreceğiz, bu suyu incirleri avucumuzda sıkarak yok ediyoruz.
Tencereye iki su bardağı toz şeker ve dört su bardağı su koyup kırk beş dakika kısık ateşte tutup şerbetini hazırlıyoruz. Eskiden on dakikada şerbet oldu zannediyordum ama yanlış imiş. İncirleri içine atıyoruz, hiç karıştırmadam gerekirse tencereyi sallayarak yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan beş dakika önce yarım limon suyunu da içine sıkıyoruz.
Ocağı kapattıktan sonra iyice soğuyunca kavanozlara koyuyoruz. Dediğim gibi yediğim en güzel reçeldi tavsiye ederim bu tarifi deneyin.
Yukarıdaki fotograf sitede yanımızdaki dairenin balkonu. Çiçeklerden balkon gözükmüyor. Ben iki tane sardunya çiçek açsın diye karşısında taklalar atarken, amcam yılda on, on beş gün uğruyor eve şu hale bakın. :)))) Bu daha gülün toplanmış hali. Millet reçel yapacağım diye koparıp koparıp gidiyor. Yarın çiçekler solarsa bilin ki nazarım değdi. :))
Ben de her yıl incir reçeli yapıyorum hem kendimize hem de ham incir bulamayan eşe dosta ama üçüncü bir tarifle, göztaşı ve kireç kaymağı kullanmadan :) Biraz meşakkatli ama çok sevdiğimiz bir reçel,sizin de elinize sağlık,afiyet olsun.
YanıtlaSilHazır soyulmuş alınca o kadar zor değil de tabii soyması falan zaman alıcı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık İlhan bey ben de Nergis gibi göztaşı ve kireç kaymağı kullanmadan yapıyorum. Kabuklarını da soymuyorum. Ege'de yetişen incirlerin özelliğinden olsa gerek çok güzel oluyor.Reçelin rengi muhteşem olmuş. Yorgunluğunuza değmiş yazın dondurma eşliğinde tatlı olarak da yersiniz. Sevgiler.
YanıtlaSilKabukları soyulmadan ilginç acı olmaz mı? Ben bu konularda aslında çok acemiyim.Tadı da çok güzeldi.:) Evet yaza kadar biraz daha kilo verirsek yeriz tabii. :)) Teşekkürler yorum için.
Silincir reçelini çok fazla sevemiyorum bir türlü. :) sanırım kırmızı olmayan hiç bir reçeli sevmiyorum. yalnız sizin incir reçeliniz epey farklı duruyor benim şimdiye kadar gördüklerimden.
YanıtlaSilTabii zevkler değişiyor ben de gül reçelini hiç sevmezdim eskiden şimdi en çok sevdiklerimden. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silellerine saglik incir recelin bu kadar güzel gözükmesi inanin canim cekti sormak istedigim birsey var cok tatli olmuyormu cünkü ben cok tatliya gelemiyorum bayiyor beni foto ve renk olarak muhtesem diyorum iyi günler...
YanıtlaSilValla ben de aslında tariflerdekininden az şeker koyuyorum ama haklısınız biraz tatlı. teşekkür ederim yorumunuza.
Silİncir reçeli henüz tatmadığım bir reçel. Görüntüsü hoş duruyor. Büyük taneli olması da güzelmiş. Göztaşı nedir çok merak ettim ama :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Bence bir dene sevilmeyecek gibi değil. Fotoda taneleri çok büyük gibi çıkmış ama o kadar değil. Göztaşı mavi toz veya katı halde satılıyor. Evde bulundurursan veya bir tasın içinde yakarsan kötü enerjileri yok ettiği söylenir. :) Teşekkür ederim.
SilEmek verilen herşey güzel oluyor bence bu reçelde enfes görüntülerle süper olmuş ,komşunun gülleride çok hoş tam reçel yapılacak gül bu herkes kaçırmasın yapsın reçelini sonra o güller kötü olur .Bu incir reçeli videosuda nereden çıktı böyle
YanıtlaSilEvet reçel yapmaya başlamışken gül reçeli de yapalım. İncir reçeli filmini seyretmiştik sabah internetten oradaki reçel benimkinden kötü gözüküyordu :)) hadi fragmanını koyayım dedim. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sildenemedim ama çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.mutlu günler.
YanıtlaSilReçel seviyorsanız deneyin bence çok güzel oluyor. Yorum için teşekkür ederim.
Silelınıze sağk ne kadar reçel yıyemesemde reçellerı çok severım
SilBen de aslında yemesinden çok yapmasını ve renklerini seviyorum.
SilElinize sağlık reçeliniz harika bizim bahçemizde ağacı var e kayınvalidem aynı yöntemle bize aynısını yaptı biz dediğiniz o göztaşından katmadık ama aynısı oldu ve harika aynı görüntü üstelik. Bu arada benim bazlama tarifinde o bazlamayı ikiye ayırıyorsunuz ve hiç kalın olmuyor onu belirteyim saygılarımla
YanıtlaSilTabii ki mutlaka çok güzel olmuştur. Benim reçel, tetlı, pasta konusunda çok fazla bilgim yok ancak duyduklarımla ukelalık ediyorum. :)) Bazlamanız nefis görünüyordu. Ayrıca ben ince hamurlu pizzaları sevmiyorum, sipariş verirken özellikle kalın olsun hamuru diyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey ellerinize sağlık. Harika bir görüntü.
YanıtlaSilBen zaten yemekten çok reçelleri seyretmeyi seviyorum rengarenk. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilRecelin rengi beni mestetmisken,tadina ve kivamina ne diyebilirim ki,afiyetler olsun efendim.ikinizinde ellerine saglik...
YanıtlaSilDaha önceleri incirle lgili bir tarif ararken bende bu Filme rastlamis ve izlemistim.Filmin müziklerine bayilmistim,sonra da Halil Sezai´nin kim oldugunu ögrenmistim.Bir tarif ararken insanlar nelerneler ögrenebiliyormus:)) Güzel günler diliyorum...
İyi dileklerinize teşekkür ederim. tesadüf filmi de dün sabah izledik. Halila Sezai değil mi? Çok ilginç bir adam. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilEllerinize sağlık İlhan Bey, yorumları okudum da herkes farklı şekillerde yapıyor incir reçelini anladığım kadarıyla, benim ki sizin tarifinize yakın, fakat ben kabuklu denedim, muazzam oldu gerçekten resim gibi önce seyrediyorum sonra götürüyorum :)) afiyetler olsun size de güzel sofralarda, mutlu günlerde...
YanıtlaSilEvet gerçekten çok yapılış şekli varmış.Kabuklu hiç bilmiyorum merak ediyorum kabuğu acı değil midir? Teşekkür ederim size de mutlu, keyifli sofralar diliyorum.
SilBen geçen yaz olgun incirden yapmıştım, sizin tarif daha değişik, mutlaka deneyeceğim..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTaze incirden de güzel oluyormuş dediler. Seneye denerim. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİncir reçelini çok severim. Reçel harika görünüyor, rengine bayıldım ellerinize sağlık.
YanıtlaSilReçellerin renkleri zaten lezzetlerinden daha güzel bence. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık.Yapmayalı çok oldu.Çok da severim.Rengi her şeyi anlatıyor zaten.
YanıtlaSilRengi çok güzel oldu gerçekten. teşekkür ederim yorumunuza.
SilFilmi bende izledim ,guzel film..olmamiş incire ellesen 3 gün kaşınırım , nedendir bilmiyorum :) Ama olamamış meyvelerde yemek vicudu yenilermiş ,yaşlı bir teyzeden duymuştum..
YanıtlaSilReşelin rengi ye beni diyor resmen..Afiyetle yiyin ..
Alerjik bir durum herhalde bir de acayip eli boyuypr ve çok zor çıkıyor (muş). Zaten lezzetinden çok reçellerin renkleri çok güzel. Teşekkür ederim yorumuna.
YanıtlaSilİncir reçelini pek severim, yani filmi değil, reçeli... :)
YanıtlaSilKırmızı meyveli reçeller favorim İlhan Bey... :)
Ve, ben de yeni serimin müjdesini vereyim. Kafa'da. Adı "Yok". Sizi "Ters Düz"ün çok değerli bir okuru olarak, buna da bekliyorum. Konu yine aile, sır ve aşk üçgeninde. :)
Tabii ki geleceğim ve zevkle yeni dizinizi okuyacağım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilO nasıl yeşil renktir, rengine bayıldım.Tadı da mutlaka güzel olmuştur, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilReçellerin ve likörlerin renkleri süper oluyor gerçekten. Evet tadı da güzeldi. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey göztaşı nı nereden temin ettiniz?
YanıtlaSilAktarlarda bulunuyor. Toz halinde veya katı olarak.
Silreçeli denedikten sonra buraya yorum yazmadığımı farkettim , harika oldu öncelikle ,ilk denemem di , aşırı keyif aldım sonuçtan ,görüntülerini zaten sizinle paylaştım :)tekrar teşekkürler
YanıtlaSilÇok sevindim beğendiğinize. Ben de reçel ve tatlı konusunda kendimi acemi göedüğümden başarınca çok seviniyorum. :) Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil