9 Ocak 2014 Perşembe

KISIR - BİRAZ DEĞİŞİK

Kısır herkes tarafından bilinen, gerektiği zaman durum kurtaran bir salata çeşidi. Benin bu tarifim biraz değişik Simone ve Beril'in Mutfağı adlı kitaptan. Simone ve Beril'in şöhretini biliyorum. Hıncal Uluç, Cem Hakko başta olmak üzere birçok ünlünün yemek davetlerini onlar düzenliyor ve yaptıkları yemekleri götürüyorlar. Mutlaka süper iki şef. Ama bir kitap yapmışlar fotograflar süper ama bir tane doğru tarif yok. Eğer bu tarifi kitaba göre yapsaydım herhalde çöpe giderdi. Tuz yok, biber yok, yeşillik olarak da bir tek maydanoz. Evet bir emek vermişler, masraf etmişler bu kitabı yapmışlar ama bazı malzemeleri eksik yazmak da okuyucuyu enayi yerine koymak oluyor.


Kısırın yapılış şekli ve içine konan malzemeler kişilere göre değişiyor. Örneğin Hataylılar bulguru önceden sıcak suyla ıslatmayı kesin olarak kabul etmiyorlar. Onlar soğuk su koyup çiğ köfte yapar gibi yoğuruyorlar. Bazıları domates de koyuyor ama buna da şiddetle karşı çıkanlar var. Bizim aslında böyle önyargılı görüşlerimizi değiştirmemiz gerek. Yoksa sadece kendimiz yapıp, çevremizdekilerle beraber kendimiz yiyoruz. Ben on yedi sene Bodrum'da bu işlerin içindeydim, bir tane bile yabancı turistin mantı yediğini görmedim, gözleme yediğini görmedim. Yani bir yerde bir yanlışlık var. Ben niye bu kadar kızdım ki durduk yerde? :))))






Evet yanlış görmediniz yağsız tavada kavrulmuş dolma fıstığı. Kısıra çok yakıştı.








Malzemelerimizi hazırlıyoruz. Bir demet maydanozu ayıklatyıp güzelce yıkıyoruz. Bir adet limonu yıkayıp rendeliyoruz ve suyunu sıkıyoruz. İstediğiniz miktar da zeytinyağı koyacağız.


İnce köftelik bulgumuzun üzerine sıcak su biraz da biber salçası koyup karıştırıyoruz ve üzerini kapatıp yarım saat bekletiyoruz.

Marul, maydanoz, taze soğan, bir adet çarliston biber ve bir adet kapya biberi mümkün olduğunca küçük doğruyoruz. Şişen bulgurun üzerine önce zeytinyağını, sonra limon rendesini ve limon suyunu koyuyoruz. Kapya biberi ve yeşillikleri de ilave ediyoruz. Bir miktar kişniş serpiyoruz. Bir avuç kadar kuş üzümü de katıp, tuzunu ve pul biberini ayarlayıp iyice karıştırıyoruz. Son olarak de fıstığı koyuyoruz. İşte size değişik ve çok lezzetli bir kısır tarifi. Yaparken tereddütlerim vardı kuş üzümü, dolma fıstığı falan ama çok uyumlu oldu. Afiyet olsun.

35 yorum:

  1. Bu tam benim kuzuya göre olmuş:))) İçinde bulgur gördüğü her yiyecek kısır:)) Ve çok seviyor. Annanannesinin torunu ne olacak! Yılbaşında hindinin yanına, iç pilav yapmıştım, oradan da fıstık üzümü sevdi:) Dur ben bu tarifi kuzuya yapayım bayılacak:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur seviyorsa ne mutlu. Çocuklar genelde sevmez diye biliyorum. Fıstıklı, üzümlü çok güzel oluyor dene bence de. Teşekkür yoruma.

      Sil
  2. guzel bır kısır olmus fıstığı bende deneyeceğım bır dahakıne elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selma hanım gerçekten değişik ve güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Siz kitapta eksik verilen malzemeleri fotoğrafına bakarak yeniden mi yaptınız,yoksa yeni bir tarif yaratmışsınız İlhan bey,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitap harici yeşillikler, tuzu, kapya biberi ve pul biberi ekledim. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. guzel olmustu ellerine saglik

    YanıtlaSil
  5. Keşke daha erken bir saatte görseydim bu yazınızı çok canım çekti, ellerinize sağlık, hem kısırı hem de çam fıstığını çok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok zaten gece vakti kısır yemek pek akılcı değil. Çam fıstığı hele kavrulunca çok güzel oldu. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Hakikaten de değişikmiş kısır ellerinize sağlık.Bizim yörede de her türlüsü suyla ıslatılanı ıslatılmayanı mevcut.Şu meşhurların tariflerine bende sinir oluyorum.Hani şu meşhur yemek dergileri de öyle.Tecrübem olmasa yani hiç birşey tam değil.Bence enaniyet ve tel kalma arzusuyla yanıtmak istiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dergilerdeki tarifler facia. Bir tek lezzet dergisi güzel oluyor tarifleri. Mutfak bilginiz varsa çözüyorsunuz tarifi ama yeni yemek yapmaya başlayanlar için şevk kırıcı. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. kısır en sevdiğim salatadır, kuş üzümü ve fıstık yakışır mı yakışır sanırım. Bende ıslatıp şişirerek yaparım bulguru ve kesinlikle bol yeşillikli , ekşili ve acılı.. nefis görünüyor elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kısırı kurallara bağlamak yanlış bence. Bulgura her şey yakışıyor. Tabii başta yeşillikler. Sağolun yorum için.

      Sil
  8. Dolmalık fıstık çoğu tarife çok yakışıyor ki kısıra da apayrı lezzet vermiştir ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakıştı kısıra kavrulmuş fıstık. Ama yeniliğe açık olmayanlar gene de yadırgayabilir. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. İnce bulgurla yapılan yiyecek türleri her zaman favorimdir, cevizli kısır da yaparım, acı, nar ekşisi ve bol yeşillik olmazsa olmazlardan, fakat kuş üzüm gerçekten te farklı olmuş, bir düşündüm de zeytinyağlı dolmalara yakışıyorsa neden kısıra da yakışmasın?.. çok yaşayın siz süpersiniz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceviz süper fikir bir dahaki sefere deneyeceğim. Bulgura her şey yakışıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. ooh mis gibi görünüyor ağzım sulandı vallahi:) elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. millet yazıyor işte ,yapacak bir şey elden gelmiyor ki,sizin kısırınız çoook güzel İlhan bey,ellerinize sağılık...fıstık ile ilk sizde gördüm,kesin yaparım....25.01.benim kızlar geliyor ,bayılıyorlar kısıra,onlara hazırlarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır değişik malzemelerle yapılabilir tabii ki ama herkes kendi yaptığını doğru zannediyor. Kızınızla beraber güzel günler diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Fıstık herşeye yakışıyor . Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Yakışıyor gerçekten. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. KIRKYIL DÜŞÜNSEM AKLIMA GELMEZ FISTIĞI KISIRA KOYMAK
    LAFI FAZLA UZATMAYAYIM BEN MUTFAĞA KISIR YAPMAYA GİDİYORUM :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fıstık zaten lezzetli bir şey bir de kavrulunca süper oldu. Tavsiye ederim dene bir kere. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. Son bir senedir beyaz pirinçle pilav yapmıyoruz İlhan. Bulgur pilavı yapıyoruz ve çok severek yiyoruz.
    Kısırı hiç yapmadım hatta nasıl olur ya insan kısır yapmayı nasıl bilmez diyenler var ama bilmiyorum :) daha doğrusu yapmak için fırsat olmadı çünkü çevremde çok güzel yapanlar var ve ben yiyen taraf oldum her zaman :)
    Kısıra fıstık koymak iyi fikir bence tadına ayrı bir hoşlık vermiştir eminim. Ellerine sağlık ve mutl bir pazar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pirinç yerine bulgur tüketmek çok doğru bence de. Ayrıca bütün diyetlerde bulgur var. Kısır yapmayı bilmemen şaşırtıcı. :)) Ama etrafta bu kadar yapan olunca gerek kalmamış demek ki. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. Elinize sağlık, ne zamandır yapmıyordum kısır, Defne sever bulguru hem pilavını hem de bu şekilde salatasını. Yazdıklarınız çok doğru, yemek kitabı almaya hep çekiniyorum, hevesleniyorum ama sonra emin olamıyorum malzeme ve yapılışı tam anlatmışlar mı diye. Çok ayıp aslında, hiç yazmasalar daha iyi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne'nin sevmesi ilginç. Çünkü çocuklar pek bulguru sevmez diye düşünürüm. Bizim çocuklar koca adam oldular hala yemezler. Bir tek ben "Lezzet" dergisine güveniyorum bu konuda. Bütün tarifleri ve malzemeler tam çıkıyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. O arkadaslarin unlenmesi birinin yabanci isimli olmasindandir belkide maluim yabanci hayranligi cok fazla ya ulkemde:) neysem kisir ben hic beceremeyen biri iken Depresif ten aldigim tarifle nerdeyse kendimi kisir kiralicesi ilan edecegim(ama hala pirinc pilavi yapamiyorum-beceremiyorum) nefis oluyor kisir, seninkide oyle. Sanirim sende bulguru yikamiyorsun degilmi ? Afiyetler olsun kendine goresi bence muhtesem olmus.kus uzumu ve fistik farklilik katmius..kus uzumu tatlilik verdimi azbirsey?.Birdahakine bende ekleyim bunlari ben birde sumak koyuyorum, yaninda birde ayran ohh..ellerine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ilginç tarifleri var, değişik malzemeler kullanıyorlar ama belli ki kitaba fazla özen göstermemişler. Bakıyorsun ana malzemeden birisi eksik. Kısırda beceremeyecek bir şey yok da yeşillikleri küçük küçük doğraması falan zaman alıyor. Kuş üzümü biraz tatlılık veriyor tabii. Sumak da iyi fikir. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  18. Aslında belli yörelerde olduğu gibi kişiden kişiye bile yemek yapım şekilleri farklılık gösterebiliyor. Bunu da normal karşılamak gerekir.
    Senin tarif biraz sıradışı görünmekle birlikte sanırım benim damak zevkime son derece uygun. Bence fıstık ve üzüm çok yakışmıştır.
    Ellerine sağlık İlhan...
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru her yemek çeğişik yörelerde değişik şekillerde pişiriliyor. Bu da değişik bir kısır tarifi. Yadırgayanda olabilir tabii ama bence güzel olmuştu. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. İlhan bey kırk yıllık kısırı bu şekli niye aklıma gelmedi ki?. Çok beğendim hatta benim kısırkolik küçük kızıma en kısa zamanda yapacağım. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısır her haliyle güzel oluyor, fıstıklı da ayrı bie lezzetti. Tavsiye ederim deneyin. Bu arada yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

      Sil