5 Ocak 2014 Pazar

FIRINDA SEBZELİ BALIK

Aslında bloğumda benzer tarifler var ama bu galiba biraz değişik. Yılbaşında hediye gelen fırın kabını kullanmak için fırına uygun bir balık almak istedim, balıkçım israrla almamı istediği için levrek aldım. Amacım daha değişik bir büyük balık almaktı ama nedense bu sene çok da çeşit yok galiba veya ben balık seçme kabiliyetimi körelttim. :)) Balıkçı levreğin yanına bonusu olarak küçük bir kırlangıç ile bir adette ıspari koymuş. Onlar fırına gelmez ama az olduklarından onları da pişirdim. Ispari biliyorsunuz çupranın küçüğü. Aslında temizlemeden mangalda çok güzel olur. Hani b.... kebap derler. :))


Balığımızı temizleyip yıkadıktan sonra tuzluyoruz ve fırın kabımızın ortasına yerleştiriyoruz. Üzerlerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürüyoruz. Kenarlarına yuvarlak dilimlediğimiz patatesleri, kalınca doğradığımız domatesleri, çarliston biberleri koyuyoruz.




Yukarıda balıklarımızın temizlenmiş hali. Fotografta çok büyük çıkmışlar aslında üçü yaklaşık bir kilo.




Balığın üzerine piyazlık doğradığımız ve tuzla ovduğumuz kuru soğanı da serpiyoruz. İki adet defne yaprağını balıkların altına doğru sokuyoruz. Bir adet limonu yuvarlak kesip değişik yerlere koyuyoruz. Bir adet domatesi rendeleyip içine tuz ve çekilmiş karabiber koyup karıştırıyoruz ve balığın üzerinden gezdiriyoruz. Biraz tereyağı veya zeytinyağı da koyabiliriz. Önceden yüz seksen dereceye ısıttığımız fırında balıkların üzeri kızarana kadar tutuyoruz. Üzerine fırından çıkardıktan sonra ince doğranmış maydanoz ve dereotu serpebiliriz. Her türlü büyük balıkla pişirebilirsiniz. Domates ve sebzeler suyunu bırakıyor bu da yenen ekmek miktarını arttırıyor maalesef. :)) Afiyet olsun.

42 yorum:

  1. Nefis görünüyorlar ellerine sağlık. Sanırım severek yiyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırın olduğu için hafif de oluyor. Seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. oooooh enfes gözüküyor
    yapımıda kolay
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yapımı da kolay. Hem de balık.:)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  3. istanbuldaki balıkların tadı daha güzel ,belki o yüzden bu kadar güzel balık yemekleri yapabiliyorsunuz,ellerinize sağılık İlhan bey...

    YanıtlaSil
  4. İstanbul'la direk ilgisi olduğunu düşünmüyorum, örneğin Ankara'da deniz de yok ama süper balık vardır. Teşekkür ederim yorumunza.

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık. Balığı en çok doğal haliyle ızgara da pişmiş olarak yemeği tercih etsem de domatesle pişen balığı ben de çok seviyorum. Farklı bir lezzeti oluyor.En kısa sürede yapmalıyım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Izgara tabii ki güzel tercih. Ama evde koku olayı falan girince işin içine alternatif pişirme yöntemleri aranıyor. Gerçekten güzel de oluyor fırında. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Hediye gelen firin kabinda ilk balik pisirmek gerekirdi elbette, sizin tarafinizdan:)))
    Harika,ellerinize saglik...
    Güzel bir yila ve haftaya baslamaniz dilegiyle sevgiyle ve dostca kalin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerinize teşekkür ederim. Size de sağlıklı, mutlu, şanslı bir yeni yıl diliyorum.

      Sil
  7. Sizden gelen her türlü balık tarifine varız İlhan bey olsun varsın daha önceki tariflerinize benzesin :))
    Balık candır birde yanında kadehi doluysa, ellerinize sağlık, afiyetler ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ama bu sene balık mevsimi çok da iyi geçmiyor gibi. Geçen sene daha çok balık vardı. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  8. Eminim bunk yazarak bazi arkadaslara bana takilmalari icin malzeme veriyorum ama olsun. Balik oyle gozleri ile gelip bana bakarsa ne pisirbilir ne de yiyebilirim. Basi olan resmi atladim. Pismis tavadaki Hali nefis gorunuyor. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama o zaman her yediğimiz hayvansal gıda da aynı şekilde düşünülebilir. :( Ben bazı türlerini çiğ de yiyen biri olarak şimdi kötü hissettim kendimi. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Çok iştah açıcı görünüyor.Balığı çok seven biri olarak bende bugün hemen yapmalıyım.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapın bence de seversiniz umarım. Teşekkür yorum için.

      Sil
  10. Balık yemeyi özlediğimi farkettim.. Sabah olmasına rağmen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam balık mevsimindeyiz şimdiden özlemeyin bol bol yiyin bence. Özlemeyi balık avlanmanın yasak olduğu zamana bırakalım. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Harika olmuş ellerinize sağlık.Sebzeyle de rengarek olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sebzeler hem renk veriyor, hem de lezzet. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Balıklar çok güzel görünüyor. Taze hallerini görmek hep hoşuma gitmiştir.
    Fırınlanmış hali de enfes duruyor tabii ki. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten en başta balık pişirirken taze olduğuna güvenmek gerek. fırında da güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. The translation of your blog in dutch is funny:) But I can understand it! I've read and admired several of your posts. I like the pictures and the food looks delicious.
    As we say: Eet smakelijk!
    Edith from the Netherlands

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. How nice to see you here. Not only to German, all language translations are too bad. But it's not my fault. :)) As you understand, no problem. " eat smakelijik".
      Thank you for your cooment and happy postcrossing. :))

      Sil
  14. Harika oldugundan adim gibi eminim ama hayatta kesinlikle hicbirzaman yapamayacagim bir tarif..yada baliklari kuyruksuz derisiz kafasiz olaraktan alip uygulayabilirim- sayet sana ayip etmis olmazsam?(biz ne anlariz baliktan allahin donmuslarini al al ye..birde balik yaptim diye ovunruz) birde b... nin gerisi ne?:)) saka saka anladimm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii tercih meselesi. Valla ben her türlü balığı her şekliyle seviyorum. Hatta senin bahsettiğin dondurulmuş balıkları da seviyorum. Ama dediğim gibi bu sene balık sezonu umduğumuz gibi gitmiyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. Sağlıklı ve mutlu bir yıl dilerim. Görüntü nefis ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de mutlu, sağlıklı, şanslı bir yıl diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Her sene aynı olmuyor. Geçen yıl tam bir balık yılıydı. Balık çoktu. Bu sene öyle değil. Olduğu kadarla yetinip, geçen kışı anıyoruz :)) Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet geçen yıl kıymetini bilmemişiz bu bolluğun. :)) Her sene de bu böyle azalarak sonunda denizleri kurutacağız herhalde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Fırın ya da buğulama benim favorim. Kızartmasını seviyorum ama evimin alanı dışında olması kaydıyla:)) Anlayacağın hem balığı sev hem de kızartma kokusuna tahammül etme:) Tam bir tenakuz:)) Anlayacağın tarif tam bana göre.Ellerine sağlık, afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kişi balığı çok sevmesine rağmen evinde balık pişirmiyor. Zannedersem koku olayı. Gerçekten de ne yaparsak yapalım koku uzun süre çıkmıyor. O zaman fırında pişirmek en akılcı şekil. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Yine harikalar yaratmışsınız balıklarla.. Gerçekten harika bir görüntü.. Fırında sebzeli ve soslu balıkları kızartma balıklardan daha çok seviyorum..

    Ellerinize sağlık İlhan Bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında hem koku sorunu fazla yaşanmıyor, hem de daha sağlıklı oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış anlaşılmasın aynı yorumu 2 kere yazmış onun için sildim. :))

      Sil
  20. Bu şekilde annem de yapar . Güzel oluyor.. Paylaşım için teşekkürler. Güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  21. Bu sene balığı çok az yiyorum. Nedenini bilmiyorum ama az oldu bu yıl. Hala vakit varken tüketmek gerek. Bugün eşimle balıkçıya gideceğiz, ancak öyle yiyebiliyoruz. Şu günler en yoğun olduğum zamanlar. Dolayısıyla evde balık yapmak fikri benim gibi mutfakta pratik olmayan biri için çok zor :) Ellerine sağlık. Çok da lezzetli görünüyor. Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem az oldu, hem de balıkçıya gitmek daha akılcı. Kokusu yok, pişirme derdi yok. Ancak benim gibi bu işlerden çok zevk almak gerek evde uğraşmak için. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  22. İlhan bey hah şöyle biraz çok balık paylaşımları bekliyoruz sizden. Çok güzel canım çekti gerçekten. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bu sen ne oldu bilmiyotum balık çok az. Gene de buldukça alıyorum ama geçen sene çok tarif vermişim bu seneye pek bir şey kalmamış. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil