19 Kasım 2013 Salı

DAMLA SAKIZLI SOMON BUĞULAMA - NİHAYET AŞURE

Bloglarda çoktandır aşure tarifleri paylaşılıyor, hepsi birbirinden güzel görüntülerden belli. Açıkcası Muharrem ayında pişmesinin dini yönden ne anlama geldiğini genel olarak biliyoruz da, detayları için internette biraz araştırdım. Çok farklı anlatımlar var. Neyse canımız da istiyordu pişirdik. :)) Ben bloglarda tarif araştırırken, Gülden'in ısrarla "annenin tarif defterindekinin ölçüleri mükemmel" demesiyle onda karar kıldık. Benim internet araştırmalarıma göre aşureye ana malzemeler dışında istediğinizi katabiliyorsunuz ama ölçülerin orantılı olması şart. Bu dediğim geleneksel aşure için geçerli. Yani ben cevizi çok severim deyip doldurursanız örneğin, tabii ki güzel olur ama asıl tatdan uzaklaşıyorsunuz. Sonuçta çok çok lezzetli bir aşure yaptık. Çoğul olma sebebi Gülden'in nokta yerlerdeki asistanlığı ve işin en zor kısmı olan nohut ve fasülyeyi soyma kısmını üstlenmesi. Yani anlayacağınız bu sefer yamaklık işi bana kaldı. :))




Nar çok ekşiymiş burada biraz sıkıntı oldu. Ben ekşiyi çok severim de bu gerçekten aşırı ekşiydi ithal ediyorlar herhalde eskiden böyle nar olmazdı.



Rahmetli annemin tarihi defteri. :)) Ben çoğunu anlamıyorum tabii o kadar pratik şekilde yazılmış ki. Ana malzemeler; 2 su bardağı buğday, 1 su bardağı kuru fasülye, 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı nohut, biz şekeri az kullandık 1 kilo 250 gram kadar.


Az gibi görünüyor ama bayağı oluyor. Gerçi bizde iki sefer pişti. Sitenin elemanları, güvenlikçiler, Gülden'in şirket elemanları, çocukların payı derken ilk yapılan yetmedi.


Çok yakışan bir malzeme de dolma fıstığı. Kayısılarımız doğranmış, fındığımız hazır.


İşte o hain nar.:))  Nohut ve fasülye haşlanmış, soyulmayı bekliyor. Aşure paylaşımı bu kadar. Sırf bizde de yapılmış olduğunu belirtmek için paylaşılmıştır, yoksa her zaman dediğim gibi bu konuda o kadar çok uzman blogger var ki.

DAMLA SAKIZLI SOMON BUĞULAMA :

Kanallar arasında gezerken TRT 3'te rastladım. Kadıköy olduğunu düşündüğüm açık bir alanda genç birisi pişirdi. TRT kanallarından nefret etmeme ve on beş senedir izlemememe rağmen ilginç geldi ve tarifi not aldım. Yunan mutfağından olduğunu düşünüyorum çünkü Yunan'lılar olur olmaz her şeye damla sakızını koyuyorlar. Gerçi Gülden buğulama balık sevmediğinden hemen damla sakızının hiçbir katkısı olmadığını  söylese de ben folyoyu açar açmaz o özel kokuyu hissettim. :)))






Pişerken hiç su konmuyor, acaba yanar mı diye endişe ettim ama bakar mısınız bıraktığı suya? Tek itirazım kremaya oldu, en baştan konduğu için herhalde biraz kesildi sanki. Pişmeye yakın koyacağım bir dahaki sefere.





Ben güveç kullandım. Tabanını fırçayla yağlıyoruz, üzerine ince kıyılmış sarımsak ve piyazlık doğranmış soğanları yayıyoruz.


Soğanların üzerine jülyen doğranmış sivri biberleri, havucu ve kabakları diziyoruz.


Sebzelerin üzerine takoz şeklinde kesilmiş somon balıklarımızı koyuyoruz.


Tuzumuzu ayarlıyoruz, tane karabiberin hem  birkaç adet tanesinden koyuyoruz, hem de biraz da üzerine çekiyoruz. Taze nane yapraklarını da serpiştiriyoruz.


Aralara beş altı adet damla sakızı ve birkaç parça tereyağı serpiştiriyoruz. En üste de bir küçük paket kremayı yayıyoruz.



Üzerini sıkıca folyo kağıdıyla kapatıp çok kısık ateşte veye fırında yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.

32 yorum:

  1. Annenin tarif defterine güvenmekle en güzelini yapmışsınız:) Güldenciğim ellerine sağlık, aşure göz kırpıyor, "buradayım" diye. Bu arada somonun duruşu çok ihtişamlı, ancak çok yağlı bir balık, krema etkisi nasıl oldu çok merak ettim. Somon en sevdiğim,( ayıklaması yok, hop mideye) balıktır ama limon ve portakalla hep hafifletmeye çalışırım. Merakımı yapıp gidermeden önce fikrinizi almalıyım.:) Afiyetler olsun, aşurenizde bereketli.:) Sevgiler ikinize de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun balık zaten yağlı, üstüne tereyağı bir de krema olacak iş değil gibi görünüyor ama inan nefis oluyor. :)) Somonu balık mevsiminde tercih etmiyorum aslında ama tv. de yayınlanırken karnım açtı herhalde bir de turistlere tattırdı onlarda lezzeti onaylayınca dayanamadım yaptım. Yapması sorun değil damla sakızı bulmak sorun oldu. :)) Sevgiler bizden. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Bu sene ben haric herkes Asure pisirdi galiba :-) Siz birde nohut ve fasulyelerin kabuklarinida soymussunuz. Ne kadar zahmetli olmustur. Allah kabul etsin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu gerçek ki aşure ancak yılda bir kere pişer evde. Çok zahmetli ya. Güzel oluyor o ayrı. Bizim yaptığımız aşureyi allah kabul eder mi o da ayrı konu. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık ilhan bey Aşurede,Somon buğulamada çok lezzetli görünüyo emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel olmuşlardı teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Aşure güzel görünüyor.
    Ben somon balığına alışamadım gitti.:))
    Elinize sağlık.
    Bir de narın kabugu ne kadar açık renkse o kadar tatlı oluyor.Kıpkırmızı narlara aldanmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık yasağı olan aylarda somon gene durumu kurtarıyor. Birde omega3 en fazla bu balıkta var biliyorsunuz.. Bu nar olayını 2 senedir anlamadım. Çok da ucuzladı fiyatı demek ki bu ekşilikten dolayı. Teşekkür ederim yorumunuza..

      Sil
  5. Ellerinize sağlık iki tarif de güzel görünüyor.Bence siz balık tarifleri kitabı çıkarsanız başarılı olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap konusunu düşünüyorum aslında ama kolay bir hadise değil tabii. Değişik bir consept olsun diyorum bakalım ileride belki. Teşekkür ederrim güzel yorumunuza.

      Sil
  6. Bravo arkadaşım aşure de pişti ya mutfağında harika, ellerine sağlık. Somona da bayıldım nasıl güzel görünüyor damla sakızlı tadınıda merak ettim. Deneyeyim desen evde kimse yemez, o yüzden sadece seyredeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aşure de pişti sıra geldi mantı açmaya. :)))) Bence somon mükemmel oldu ama krema sanki fazla geldi. Çok lezzet veriyor ama kalorisi de bomba. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Somon yaz aylarinda cok yapilinca bu ara biraz uzak kalip baska baliklara takilmaya basladik ama tarifte super gozukuyor goruntulerde..bir ara denemek isterim. Asure gordukce canim istedi, Gulden in ellerine saglik diyorum asure konusunda mademki o sef sen yamaktin:) Rahmetli Anneciginin tarifi ise eminim cok cok guzel idi..biraz ordan biraz burdan karistirip deneme asure cikaracagim ortaya Gulden i bize istiyorum cuma gunu lutfen:)) Bu arada madem herkes nasiplenmis hani bize asure:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somon sana cazip gelmez biliyorum her zaman yiyorsunuz. Bu tarif çok lezzetli ama biraz ağır yağlı yağlı. :)) Evet şef Gülden'di gerçekten. Bana da bulaşıkları yıkamak düştü. :)))) Evet valla yakınımızdaki herkes nasiplendi uzaklardaki için yapacak bir şey yok. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Sevgili İlhan, aşure çok güzel görünüyor. Bu sene ben de ilk kez yaptım. Ben de annemin tarifiyle yaptım ve o kadar güzel oldu ki, ben bile kendime şaşırdım :))
    Senin aşurelerde çok ama çok çekici görünüyor. Senin ve Gülden Hanımın ellerinize sağlık.
    Balık zaten tablo gibi :)
    Sadece orada kremaya itirazım olabilir, onun dışında müthiş sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif olmuş.
    Afiyetler olsun... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık kitap işlerini bırakıp aşureye falan başladıysan biz bırakalım bu işleri. :))))) Mutlaka çok güzel olmuştur. Evet aslında kremaya benim de itirazım var sanki gereksizdi lezzet vermesi
      ne rağmen. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. aşurede ne güzel görünüyor.nefis olmuş.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşure güzel oldu gerçekten ama sene de ancak bir kere katlanılır o zammete ve zamana. :)9 Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Aşure de balık ta muhteşem. Allah kabul etsin İlhan Bey.. Balık tariflerinize bayılıyorum (daha önce de yazmılştım sanırım :)) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ne tarifler var ama bu sene şansımıza balık az. :)) Güzel yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  11. İlhan bey Aşureniz çok güzel görünüyor, Gülden eşiniz mi bilmiyorum ama insan bir şeyi sevmiyorsa onun katkısını da kabullenmesi zor oluyor zannımca.. Bence de damla sakızı yakışmıştır. Yalnız ben krema konusunda tercih kullanır mıyım bilmem. Balıkta denemedim sizin balık tariflerinizi seviyorum. Ve mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşure güzel olmuştu gerçekten şimdi olsa da yesek. :)) Evet Gülden eşim, ne yaparsak yapalım buğulamayı sevemiyor. Damla sakızı yakıştı ama krema konusunda haklısınız ben de biir daha balıkta kullanmam. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Ne güzel bir hatıra annenizden el yazısıyla kalan tarif defteri. Nur içinde yatsın. Aşure de, balık da enfes görünüyor. Ellerinize sağlık. Somonlu tarifi yapılacaklar arasına not ettim. Teşekkür ederim. Kitap fikri çok isabetli olur bence. Sizden çok iyi tarifler gelir mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden ne kadar pratik yaparlarmış yemekleri. Çoğu göz kararı. :)) Denerseniz bence krema kullanmayın sanki biraz ağır oldu, hem somon yağlı bir balık, hem tereyağı, hem de krema kaloriyi de fırlattı. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Aşure ayını seviyorum hani bayram gibi, insanlar yaptıklarını paylaşıyorlar ya en çok o hoşuma gidiyor. Aşure her sene yapılıyor bizde ama işin kötü tarafı ben çok yiyemiyorum fakat süslemek sonra onları dağıtmak harika bir şey :)
    Annenin defterini bunca yıl saklamak ne güzel İlhan. Ve o tarifleri yapmak-yaşatmak, nasılda işe yarıyor dimi. Allah kabul etsin.
    Sanırım ben Somon buğulamaya bayıldım, gerçi çiğ olarakta yiyorum ama :) görüntü muhteşem ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla iyi dayanıyorsun gözünün önünde olup da yememek çok zor. :)) Aslında ne güzel bir adt hiç tanımadığınız bir komşunuz aşure getiriyor, sonra siz götürüyorsunuz. O defterler işe yaramaz mı? Tabii ki her an faydalanıyoruz. Somonu seviyorsan yapmanı öneririm. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Asureyi ilk kez gecen yil yapmistiniz,yani öyle yazmistiniz ozamanlar.Simdi görüyorum ki bir hayli tecrübe kazanmissiniz,Anneciginize Allahtan Rahmet diliyorum.
    Yapip dagittiginiz asurenin de bir cok kaza-belayi önleyecegini temenni ediyorum...Allah Kabul etsin...
    Somon Baligina evet diyorum ama,Damla sakizina hayir...Hic ama hic sevmem...Emeginize saglik,yiyenlere afiyetler olsun..Iyi pazarlar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen seneki de güzel olmuştu hatırladığım kadarıyla. İnşallah duanız kabul olsun asıl amacı bereket getirmesi galiba. Damla sakızını iyi ki sevmiyorsunuz çünkü artık çok zor bulunuyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. AŞURENİZİN MANZARASI MÜTHİŞ
    BENDE DE HER SENE 2 KERE PİŞER BU SENE REKOR KIRDIM 3DEFA PİŞİRDİM
    SAĞOLSUN KOMŞULAR BENİM AŞUREMİ BEĞENİRLERDE BELKİDE İŞLERİNE GELİYOR
    HAZIR SEVEREK PİŞİREN BİRİ VARKEN PİŞİRMEYELİM DİYE
    SOMON BALIĞINI SEVERİM AMA KREMALI HİÇ DENEMEDİM DAMLA SAKIZINI İSE DÜŞÜNÜRÜM HER HALDE BİRAZ
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    ANNECİĞİNİZDE NUR İÇİNDE YATSIN
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşure öyle zırt pırt yapılabilecek bir tatlı değil. Çok zaman alıyor. Mutlaka çok güzel olmuştur komşular da beğendiyse. Kremadan ben de vazgeçtim balıkta ama damla sakızını öneririm. Bütün ölmüşlerimiz ışık içinde yatsınlar. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. TRT'nin o programını biliyorum ama hep sonuna rastlıyorum. Vallahi ne diyeyim, Balık olsun da çamurdan olsun :)) Ben hiçbirisini ayırt etmeden hepsini seviyorum.
    Biz de geçen hafta Aşure pişirdik. Bu gün yarın derken neredeyse Muharrem ayı bitecekti. Hem evin bereketi, hem de sevdiğimiz bir tatlı. Zaten senede bir kere. İki tarifinize de bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de her balığı aynı şekilde severek yerim. Evet hem evin bereketi denir, hem de çok güzel bir adet. Konu komşuya dağıtmak falan. Dediğiniz gibi senede bir kez. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil