10 Ekim 2013 Perşembe

KURU BÖRÜLCELİ SEMİZOTU SALATASI





 Üç ay önce yapmaya başladığım ve buradan da paylaştığım vişne likörüm oldu. Üç ay ne kadar çabuk geçmiş. Dün gibi hatırlıyorum o paylaşımı. Netice olarak her ne kadar bayramda burada olmasam da bayram likörümüz hazır. :))








Tadı çok güzel ama rengi sanki biraz koyu oldu. Süzdükten sonra kalan vişneleri atmaya kıyamadım. Tadı nefisti. :)) Koydum bir kavanoza buzdolabına attım belki bir şekilde değerlenebilir.
Bugün gayet sağlıklı, kolay ve lezzetli bir salata tarifi paylaşıyorum. Kuru börülce eskiden böyle çeşitli yerlerde kullanılır mıydı hiç hatırlamıyorum. Hatta kendisiyle ilk tanışmamın bile fazla bir geçmişi yok. Taze börülceyi sık kullanmaya başladıktan sonra kurusu da aranmaya başlandı bence. Örneğin annemin kuru börülceli bir şey yaptığını hiç hatırlamıyorum. Neyse netice olarak severek yiyoruz.







Galiba tarifi Lezzet dergisinde görüp yapmıştım. Börülcemizi yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Semizotunu n yapraklı kısımlarını ayırıp güzelce yıkıyoruz ve süzüyoruz.








Göbek marulumuzu da yıkayıp süzüyoruz. Aslında tarifte cherry domates kullanılmıştı ama ben bulamadığım için normal domates kullandım.








Kornişon turşularımızı küp küp doğruyoruz, taze soğanı ayıklayıp yıkadıktan sonra küçük küçük kesiyoruz.








Servis tabağının altına göbek salata yapraklarını seriyoruz, üzerine semizotunu ve börülceyi koyuyoruz. Aralarına domates dilimlerini yerleştiriyoruz. Turşumuzu, taze soğanımızı da üste serpiştiriyoruz. Siyah ve yeşil zeytinlerimizi koyuyoruz. Zeytinler çok yakıştı. Küçük bir kasede zeytinyağı, limon suyu, biraz balzemik sirke, tuz, tane karabiber karıştırıp salatamızın üzerine döküyoruz. Ben tarife ek olarak aslında nar da koydum ama o haliyle fotografını çekmemişim. Narın ekşiliği ayrı bir lezzet verdi. Afiyet olsun.

54 yorum:

  1. afiyet seker bal olsun ellerine saglik nefis bir salata olmus ben pek fazla sevmiyorum börülceyi tadini sevemedim nedense ama siz sevmisiniz:) iyi günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Börülceyi ben de tek başına pek sevmiyorum da böyle karışık güzel oldu. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Karnıkara da denirdi. Sizin evde olduğu gibi bizim evde de pişmezdi. Kurufasulye'ye benzemesine rağmen tadı benzemez. Merak edip, etli pişirmişliğim vardır ama tekrarı gelmedi, lezzetli değildi. Tazesini de yemiş gibi haşlayıp, tanelerini yediklerini görmüştüm. Bana pek cazip gelmemişti. Ama farklı şekillerde değerlendirilmesinde fayda var. Memleketimizde yetişen bir ürün, neden tüketmeyelim. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek bilinmezdi de galiba. tazesine de çok sonraları alıştım ben hatta şimdi severek yiyorum. Ama kuru fasülye gibi milli bir ürünümüzle kıyaslanıyor haliyle ve yanında sönük kalıyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Kuru börülcenin zeytinyağlı yemeği çok yenir ve sevilir bizim evde, tavsiye ederim..Salata mükemmel görünüyor, Ellerinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
  4. Zeytinyağlı yemeğini de severim. Ama nedense yılda bir veye iki kere pişer bizim evde. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  5. Semizotlu, kuru borulceli salata cok guzel gozukuyor, ellerine saglik ta ben visne likorune takildim..oldu demekki huh:)) yanliz ben o kucuk kadehlerden istemem birazcik daha buyugunden isterim ikram edeceksen:)) keyiflen icmek olsun..Bayramdada yokuz sanirim bosuna kapini calmayim ozaman likor icecegim diye iyi geziler diliyorum..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Vişne likörü çok güzel olmuş içip dururum. :)))) Bir dahaki bayrama gelirsiniz o zaman. :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Vay vay vay:))= Likörler olmuş... Neredeyse tadına bakılırken, şişenin dibi görülecek. Ellerine sağlık mutlaka harika olmuştur. Gelelim börülceye. Bayılırım ve çok sık yaparım. Bizde tam kadro sever.:) İçine turşu, mısır, meksika fasulyesi, taze soğan, koyarım ama hiç semizotu koymamıştım:) Bir malzeme daha çıktı. Sağol:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok o kadar da değil. Az az içiliyor likör bu. :)) Alışkanlık işte ben de çok ilginç bir tarif olursa yaparım. Yoksa aklıma bile gelmez. Ama dene semizotlu güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Tazesi,kurusu hiç farketmez. Börülceyi her türlü severim. Girdiği her yere farklı bir lezzet veriyor. Arada çorbalara bile ekliyorum ben. Salata yine harika İlhan Bey. Ellerinize sağlık. Vişne likörünüz ise takdire şayan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorbaya iyi fikir denerim hemen. Teşekkür ederim güzel sözlerinize.

      Sil
  9. heeey hem börülce hem semizotu.
    oh oh.
    ben tam otçuyum.
    yaparım bunu.
    bi de bi enginarlı bakla yapıp yazsanız ya.
    :)
    likörle, etle, rakıyla filan hiç aram yok.
    ama sebzeee. miam miam.
    hele hele kereviz.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Baklalı enginarı çok severim, sık pişiririm de ama enginar mevsimi gelsin de. Ben de otçuyum aslında. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  11. Taze Börülce bulma sansim olmadigindan kurusunu kullaniyorum bence.Hem zeytinyaglisini yapiyorum hemde salatasini,
    Salata harika gozukuyor,ellerinize saglik.
    Iyi geceler diliyorum,sevgiyle ve dostca kalin......Okan Bayulgenin ciplak kafa programinda kebab konusu isleniyor:)))umarim izliyorsunuzdur,evlere kebab servisi yapiliyor suanda:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten tazesinin mevsimi değil şu an. Bulunduğunuz yerde mümkün mü bilmiyorum ama Tukaşın taze börülce konservesi müthiş. Aklınızda bulunsun. Tv.leri açamıyorum sinirim bozuluyor hele bu saatte. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. BİZİM BURALARDADA KULLANILIR MESELA YÖRESEL YAPRAK İÇİ VAR .KURU BÖĞRÜLCESİZ OLMAZ.SALATA OLARAK DENEMEDİMA AMA SEMİZOTLU ÇOK GÜZEL OLMUŞ.ELLERİNİZE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaprak derken sarma değil mi? Ne kadar ilginç hiç duymamıştım. Siz birde böyle salata olarak deneyin seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. bende böyle malzemeleri karıştırarak farklı salatalar yapmaya bayılıyorum çokda sağlıklı olmuş :)

    YanıtlaSil
  14. Teşekkür ederim yorumunuza gerçekten güzel oluyor farklı malzemeleri karıştırıp salatalar yapmak.

    YanıtlaSil
  15. İlhan Bey duydum ki bayramda ziyarete gelenlere likör ikram ediyormuşsunuz :)) bayıldım bu fikre, her an Tanrı misafiri olaraktan kapınızı çalabiliriz. Düşündüm de bunu toplum olarak gelenekselleştirsek bence süper olur. :))
    Sevgilerimle, çakır keyif günlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç okudum ne yazık ki gerçi bayramda da yoktum ama ne zaman isterseniz likör o kadar çok olmuş ki gelecek bayramları da idare eder. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Semizotunu cok severim ama malesef Kanadada pek bulunmuyor. Bu yaz Bodrumda yerdim Bol Bol ama Boriulce ile hic denemdim. Yakusmistir diye dusunuyorum. Afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oralarda semizotu olmaması sebze sevenler için kötü. Ben kışın bile arıyorum. Evet börülceyle yakıştılar gerçekten. Teşekkür ederim.

      Sil
  17. Sayfana gelip yeniden seni okumak tariflerini görmek harika bir şey İlhan.
    Biliyorsun salata seviyorum semizotu seviyorum börülce çok fazla yemedim ama bu tarife yakışmış. Ellerine sağlık ve hayırlı bayramlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ancak okuyabiliyorum yorumları senin de geçmiş bayramın kutlu olsun. Kuru börülce de yakın gelecekte mutfaklarımızda yerini alacak gibi. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. SADECE İYİ BAYRAMLAR DİLEKLERİMİ SUNAYIM ŞİMDİLİK,BAYRAMDAN SONRA TAM ZİYARETLERİMİ BAŞLARIM,BU SENE BENİM İÇİN DE BAYRAM SEVDİKLERİMLE BERABER OLMAK KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIM....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes nerelerdesin? O güzel tariflerini özledik. İyi bayramlar geç oldu ama. Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Merhaba İlhan bey, demek likör de yaptınız ha. Gerçekten çok becerikli bir beyefendisiniz:). Likörü Emel'ime bırakıyorum. Taa Kanadalardan gelip içsin diye. Ben daha önce hiç semizotlusunu yemediğim börülceden kocaman bir tabak alayım. Yada dur kendim yapayım. Ellerinize sağlık. Birkaç tarif kaçırmış olabilirim yine. Şimdi önceki kayıtlarınız arasında az dolaşayım.
    İyi bayramlar, İyi gezmeler her nereye gittiyseniz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Likör kolay ya. Çok güzel olmuş ama biraz şekerli. eğer kuru börülce seviyorsanız mutlaka deneyin. Çok yakıştılar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Baktım da hiç bir tarif kaçırmamışım. Kaçırdığımı da ucundan da olsa yakalamışım. Demekki siz de sık tarif paylaşmamışsınız. Ben sık giremedim ya bu aralar her şeyi kaçırmışım gibime geliyor..
    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sık paylaşıyordum ama araya bayram falan girince şu sıralar aksadı. Size de iyi akşamlar.

      Sil
  21. ÇOK HAKLISINIZ VALLA
    KURUBÖRÜLCE BENİMDE HAYATIMA YENİ GİRDİ
    SALATADA ÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI BAYRAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru börülce hayatına girdiyse semizotuyla bir denemeni tavsiye ederim. Çok geç oldu ama hayırlı bayramlar. Teşekkür yorum için.

      Sil
  22. Merhabalar, bu yorumum yazınızla ilgili olmayıp Ters Düz'le ilgili bir görüş almak için size ve sizin gibi birkaç bloga yollanmıştır.

    "Ters Düz'le ilgili çok iyi yorumlar geldi, ancak ben ilk bölümün biraz uzun bulunduğunu düşünüyorum. Yoksa sadece saçmalıyor muyum? Önerilerinize ihtiyacım var!"

    Aşağıdaki linke tıklayıp, yorumunuzu bırakabilir misiniz? Sizin fikrinize göre bir karar alınacaktır (Tamam, o kadar da resmi değil).

    http://tersduzhikaye.blogspot.com/2013/10/yorum.html

    Not: Yazıya da geri döneceğim. Yemek görsellerine bakıp kaçıyorum şimdilik, tariflerden anlamayacak kadar gencim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam girip okuyup yorum bırakacağım ama çok olmuş sen yazalı daha doğrusu ben giremedim bloglara. Teşekkür ederim.

      Sil
  23. Bu muhteşem bir salata tarifi İlhan...
    Benzer salataları maş fasulyesi, haşlanmış aşurelik buğday, kuru fasulye gibi şeylerle yapardım ama hiç kuru börülce ile denememiştim. Hep görürdüm de almamıştım hiç. Mutlaka deneyeceğim bunuda...
    Ayrıca, imza gününe vakit ayırarak gelmene çok sevindim. Beni çok mutlu ettin... Sana ve Nİlgün'e tekrar çok teşekkür ediyorum... Blog arkadaşlığı gerçekten çok hoş birşey...
    Sevgiler gönderiyorum sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin seveceğini düşünüyorum sanki senin tarzın gibi. Rica ederim tabii ki gelecektik. Benden de sana sevgiler ve teşekkür yorum için.

      Sil
  24. Abi öncelikle bayramın kutlu olsun :)

    Salatan nefis görünüyor..Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül çok geç oldu ama senin de geçmiş bayramın kutlu olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Önemli değil bayramda olmayacağını paylaşmıştın :))

      Sil
    3. Bayram da geçeli çok oldu ama. :))

      Sil
  25. Cok leziz gorunuyor! :)
    http://tugbates.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim geleceğim bloğunuza.

      Sil
  26. İlhan Bey merhabalar!
    Mert'in Gezegeni'ne yaptığınız yorumu siz bir daha uğraşmayın diye buradan yanıtlayayım: Güzel sözler için çok teşekkürler. Ama artık Kafa ve Ters Düz'deyim, biliyorsunuz.
    Kafa'ya bakmadıysanız bakın, sanat-hayat blogu. Seveceğiniz türden.
    Ve Ters Düz'ün en önemli okurlarından biri sizsiniz, hikaye ilerliyor, ona göre. :)
    Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun süre bloglara uğrayamadım bundan sonra takibe devam. Teşekkür ederim.

      Sil
  27. Ellerinize sağlık İlhan bey salata nefis semiz otu ve börülce çok yakışmış acil yapmam lazım:))
    ben malatyalım semizotu ayranımızda çorbamızda cacığımızda nerdeyse herşeyde var şimdi kardeş tarif olarak sizin tarifi ekleyeceğim:)
    İlhan bey Anteplimisiniz ? hem benziyorsunuz hemde yemekleriniz ta anteplinin elinden çıkmış gibi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semizotunu böyle yoğun kullanmanız süper. Malatya mutfağında böyle çok yerde kullanıldığını bilmiyordum. Bunu da denersiniz o zaman. Yok Antep'li değilim, Ankara'lıyım ama Antep mutfağını çok severim. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  28. ben o salata tabagini alip gidiyorum:) ellerinize saglik sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işınlarız da isterseniz. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  29. Merhaba İlhan Bey, ben sizi çok merak ettim. Her gün yeni bir paylaşımınız var mı diye bakıyorum. Sizi meşgul eden ne ise iyi bir şey olmasını temenni ediyorum. Yeni paylaşımlarda görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  30. Rabia hanım teşekkür ederim ilginize. Kötü bir şey yok bayram da girdi araya böyle oldu. Durun şimdi en büyük bayramımızı paylaşayım o zaman. :))

    YanıtlaSil
  31. Vişne likörünzün görüntüsü bence güzel,tanelerini içinde bırakabilirsiniz, hatta sunarken birer vişne tanesiyle çokta şık oluyor.Elinize sağlık.Salataya gelince, sağlıklı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı da güzel de biraz şekerli olmuş. Evet vişne tanelerinin tadı nefis. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil