30 Eylül 2013 Pazartesi

ORADAN, BURADAN...




Bugün canım böyle bir paylaşım istedi. Karmakarışık bir post olacak. :)))) Balık sezonu gelince sanki balıktan başka bir şey pişirip paylaşılamaz gibi geliyor bana. Balık pişiyor gene evde ama klasik balıklar, klasik pişirme yöntemleri. Onun için paylaşmıyorum. Bugün de böyle olsun.








İlk önce Tunca'nın kedisi. Saf Van kedisi gözleri değişik renkli ama beyaz kedilerin kaderi sağır. Ama çok şeker yukarıdaki fotografta benim laptopun klavyesi üzerinde temizliyor kendini. Tunca inanılmaz güzel bakıyor adeta çocuğu gibi devamlı veteriner kontrolünde, en iyi mamalar falan. Çok kedi beslemiş biri olarak en yadırgadığım olay bu kediciğin çalışan elektrik süpürgesinin üzerinde oyun oynaması. Ben bildim bileli kediyi korkutmak gerektiğinde elektrik süpürgesi çalıştırılırdı. Sağır olduğundan bu oynuyor süpürgeyle. :((








Efendim bu yaptığım üzüm sirkesi. Tarif, en güvendiğim kişiden, Refika'dan. Siyah üzümleri büyük bir kavanoza koyuyoruz, üzerine bir kahve fincanı organik üzüm sirkesi ( her markette var ama biraz pahalı) ve üzerine çıkacak kadar su koyup bir ay kadar bir yerde tutuyoruz. Bir ay sonra süzüyoruz ve nefis bir sirke elde ediyoruz. Yukarıda süzülmüş hali. İki gün sonra dibinde bir tortu tabakası oluşuyor bu çok kıymetli çünkü bir daha ki sefere maya olarak kullanacağız veya bir fincan kırmızı şarap koyarsanız bu tortunun üzerine ve su eklerseniz gene bir ay sonra şarap sirkeniz oluyor.











Artık brokoli mevsimi geldi sayılır. Biliyorsunuz inanılmaz faydaları olan bir sebze. Bu da değişik bir tarif. 







Brokoliyi az haşlıyoruz biliyorsunuz diri kalacak. Bir adet kuru soğanı çok ince doğruyoruz.







Üzerine iki adet domatesi rendeliyoruz. Zeytinyağı, tuz, karabiber, 1/2 limonun suyunu iyice karıştırıyoruz. Ve haşlanmış brokolilerin üzerine döküyoruz. Siyah zeytin çok yakışıyor eğer seviyorsanız.








Kasımpatı çiçeği biliyorsunuz dünyanın her yerinde, her değişik iklimde sadece kasım ayında açar. Kars'ta da  Antalya'da da aynı anda açıyor. Ama yukarıda gördüğünüz kasımpatı bizim bahçede kimse ekmediği halde böyle açtı bu mevsimde. Yanında açacak olan tomurcukları da görüyor musunuz? Bu doğa olayları inanılmaz.







 Ve Belçika mutfağından mükemmel bir tarif. Gurmerehberi.com dan alınmıştır, çok teşekkür ediyorum.







Tavuk göğsünü yarım saat haşlıyoruz. Havuç ve pırasayı yıkayıp ayıkladıktan sonra jülyen doğruyoruz, bir bardak tavuk suyunda haşlıyoruz. Tavuğun pişmesine yakın küçük bir kutu krema, tuz, karabiber ve biraz muskat rendesi ekleyerek ocağı kapatıyoruz.








Tavuk etlerini büyük parçalar halinde servis tabağına koyuyoruz. Hazırladığımız kremalı sebzeleri suyuyla beraber tavuğa katıyoruz. İri doğranmış ve haşlanmış patatesi de ekleyip, ince doğradığımız maydanozları da en üste serpiyoruz.










Biraz evvel kitap bloğumda bugün gezdiğim sahaf festivalini paylaştım. Orada da belirttim ama çok etkilendim burada da anlatacağım. Yukarıda aynı aileye ait onlarca fotograf var. Düzgün bir ailenin nişan, düğün fotografları. Hatta bir evlenme cüzdanı ve bir de pasaport var. Belli ki aile büyükleri ölünce bu belgeleri sahafa satmışlar. İnsan saklamak istemiyorsa yırtar, yakar ama bunları sahafa düşürmez. Bu beni çok etkiledi. Düşünün bu insanlar en yakın akrabalarının belgelerini üç kuruşa satıyor, bu kişileri hiç tanımayan bizler de dünyanın parasını verip alıyoruz. Çok acı değil mi?

25 yorum:

  1. Sirke işi beni çok cezbetti. Onu deneyeceğim. Belçika mutfağından alıntı, kremalı sebzeli tavukta bir harika:) Son karede vurdun beni:(( Ben de bazen dolaşırım sahafları ve çok üzülürüm. Kimbilir o karelerde kimler ne mutluluklar ve hüzünler yaşadılar. En üzüldüğüm tarafı ise, vurdum duymaz bir üyenin elinden, bu şekilde ortalığa savrulmaları:( Özellikle, arkaları gerçek İstanbul üslubu ile yazılmış kartpostallar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke hem kolay, hem de lezzetli, hem de güvenerek kullanıyorsun. Tavuk da güzel olmuştu. Resim olayı çok hazin. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Kasımpatının cazibesine kapılıp,geldim.
    Oradan buradan derken,en etkilendiğim konulardan biri bu ortaya düşmüş fotoğraflar...İzmir'de Kızlarağası Han'da çok bakıp kalmışımdır böyle fotoğraflara,sanki her an bir tanıdık fotoğrafı görecekmişim gibi,hepsine birer birer baktığım çok olmuştur.Hiç yaşamamışlar gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasımpatı daha 2 ay var açmasına ama çılgınca açmaya devam ediyor. :)) Doğru söylüyorsunuz ben de bir ana heyecanla acaba tanıdık birileri mi diye baktım. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  3. ellerine saglik kremali olan yemekleri ben cok severek yaparim ilk defa duyuyorum van kedisini sagir oldugunu hepsi mi sagir kedilerin yoksa sadece sizin ki mi? fotograflar,gerci insan biraz hüzünleniyor nede olsa baskasina ait hatiralar var icin de sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten güzel olan her şeyin kalorisi bol. Krema da öyle. Yok sadece van kedileri değil, beyaz kedilerin çoğu sağır olurmuş genetik olarak. Fotograflar çok fena. Sağolun yorum için.

      Sil
  4. brokoliyi görünce yapasım geldi.zamanı artık.ellerinize sağlık.afiyet olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brokoli evet artık çıktı marketlerde ortaya ve sayılmayacak kadar çok faydası var. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Sevgili İlhan, artık balık her yediğimde kulakların çınlıyor olmalı diye düşünüyorum.
    Geçenlerde levrek aldım ve sadece buhar makinasında haşladım, salatayla yedim. Bana göre çok lezzetliydi. Ama içimden, İlhan görse çok kızardı, balığı öldürdün derdi diye geçti :))
    Yazının son kısmı ile ilgili çok hüzünlendim...
    Geçenlerde bir arkadaşımızın evindeydik. O da sahaflardan bu tür şeyleri çok alır. Evde piyanonun üzerinde kenarı kırık bir çerçevede mutlulukla gülümseyen genç ve güzel bir kadın resmi vardı. Sorduğumuzda halam dedi. Gerçekte tanımadığı, sahaftan aldığı bir resim bu. Terkedilmişti, bende onu eve getirip baş köşeme koydum dedi. Artık o bu evin en kıymetlisi. Onun halam olduğunu kabul ettim, oda daha rahattır şimdi dedi. O akşam evden ayrılana kadar sık sık gözüm bu çerçeveye takıldı ve zihnim bambaşka dünyalara gitti...
    Uzattım kusura bakma ama çok etkilendim...
    Sevgiler gönderiyorum sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç öyle şeyler söylememezdim, oturur bende bayıla bayıla yerdim. :)))) En sağlıklı şekliyle yemişsin. Süper. Anlattığın öykü çok dokunaklı. Hatta kitabının bir köşesinde yer bile alabilir. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. İlhan, çok çok çok teşekkür ederim...
      Kitabımı yazmaya başladım ama giriş bölümü için özel bir şey bekliyordum. Bekliyordum diyorum çünkü başlangıç Deniz'in bugünü ile başlayıp, sonradan çok geçmişlere gidecekti.
      Bana süper bir fikir verdin. Bu olayla birleşecek şekilde Deniz'in hikayesini başlatacağım...
      Süpersin teşekkür ederim...
      Sevgiler...

      Sil
    3. Merakla bekliyorum kitabı. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sevgili İlhan bey kedinize üzüldüm. Ben çok severim kedileri. O kasım patları ne kadar harikaymış. Komşu olaydık tohumlarından isterdim:(
    Balık tariflerinizi özledim. Tekrar tekrar aynı balıkları yazsanız da hiç bıkmadan okurum herhalde.
    Sirke tarifiniz çok az farklı benim bildiğimden..Denenecektir emin olun..Selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama kedicik halinden memnun, çok da iyi bakılıyor. Kasımpatı tohumdan mı çıkıyor? Hemen toplayayım. :)) Yok balıktan vazgeçmedim zaten. Sirke tarifi dediğim gibi Refika'nın Mutfağından. Çok da güzel oldu. Siz de paylaşırsanız tarifi sevinirim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Üzüm sirkesini çok seviyor ve çok kullanıyordum. Ne zaman ki; marketlerdeki sirkeler kötülenince sirkeden de soğudum. Hazır sirkeler bu kadar mı kötü...her şeyi evde yapmakla başa çıkılır mı?
    Bu günkü postunuz çok güzel ve anlamlı olmuş. Çok beğendim. İyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sirke mutlaka sık tüketilmesi gereken bir ürün. Dediğiniz gibi hazırları iyi çıkmıyor. Rabia hanım bir bu şekilde deneyin mutlaka çok seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  8. Sahaflar beni de çok etkiler.Yaşanmışlıklar hep hüzün verir.İstanbul 'a gelince gidilecek yerler listesinde..Kolaylıklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolunuz bu taraflara düşüyorsa mutlaka uğrayın derim. Gerçekten sahafların hüzün veren bir tarafı var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Kasımpatı inanılmaz güzel açmış o foto beni ne kadar mutlu ettiyse diğer fotolar son derece hüzünlendirdi. İnsanın en özel anlarının üçüncü şahıslarla paylaşılması beni çok üzdü :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasımpatı süper ya. Bu hızla giderse Kasım ayında düşünemiyorum. O fotolar gerçekten çok üzücü, haklısınız. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Yine cok zengin bir post hazirlamissiniz, tarifleri deneyeceğim özellikle tavuğu merak ediyorum:) pisicik cok tatliydi bu arada söylemeden geçemeyeceğim.,:) aile fotoğrafları ve belgelerinin sahaflara düşmesi konusunda aynen katılıyorum size, cok acı...

    YanıtlaSil
  11. Tavuk süper oluyor aslında galiba bunun en büyük sebebi krema. Kalori deposu ama ne yapalım. :)) Kedi aslında daha 2.5 aylık falan. O durum gerçekten çok acı. Teşekkür ediyorum yorumunuza.

    YanıtlaSil
  12. yazınızı okurken iki üç şey daha çok dikkatimi çekti:
    Refika deyince aklıma Mucize Lezzetler geliyor her nedense.Sanki başka Refika olamazmış gibi.Sahi O Refika sizin bahsettiğiniz Refika mı ?
    Brokoliyi seviyorum.Geçen gün bir ablam brokoliyi salatada çiğ kullanmış,onu bile sevdim:)
    Sonra o Belçika mutfağı...Sanırım Belçika yemeklerinde krema kullanmayı seviyor.Teyzem Belçika'da oturduğu için onun da yaptığım yemekler böyle oluyor.ama lezzetli olduğu tartışılmaz;)
    Ben de Antalya'da bir sahafta görmüştüm böyle eski fotoğrafları.Çok şaşırmıştım.Bizim aile için fotoğraflar çok önemli.Hatta bir fotoğraf başka bir aile bireyindeyse hoş karşılanmaz;)
    Kasımpatıları severim,bilhassa mor olanları,genelde akşam yemeklerine yakıştırırım masada:)

    YanıtlaSil
  13. Doğru düşünmüşsünüz Mucize Lezzetlerdeki Refika. Benim için müthiş bir şeftir. Brokoli hele bir de dip sos varsa çiğ de mükemmel oluyor. Krema evet çok kalorili ama her yemeğe müthiş bir lezzet katıyor bu da yadsınamaz. Sahaflar aslında çok hüzünlü yerler. O fotograflar içler acısı. Kasımpatı çok ilginç bir çiçek . Dünyanın her yerinde , her iklimde Kasım'da açıyor. Teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

    YanıtlaSil