13 Ağustos 2013 Salı

FIRINDA PATLICANLI KÖFTE, KABAK KIZARTMA, FIRINDA KAŞARLI İÇ PİLAV



Bu menü bayram öncesi çocuklar için yaptığım menü. Çünkü gene diyet triplerine başladım. :)) Ama bu sefer ciddi gibiyim diyetisyen eşliğinde azimle başladım bugün.Örneğin akşam zeytinyağlı pirinçsiz az yağlı kabak, 4 kaşık yağsız yoğurt, yağsız salata, bir kepçe çorba gibi reddedilemeyecek bir yemek yedim. :)))) Neyse yediklerimize sayalım. Ağva seyahati sebebiyle çocuklar bayramdan bir gün önce geldiler. Biraz bayram yemeğine benzesin diye bu menüyü yaptım. Özellikle kabak kızartma bu şekliyle muhteşem oluyor. Hani hep diyorum ya altınla da kaplasan kabak kabaktır diye. İşte bu altınla kaplanmadan en güzel hali bence. Patlıcan kebap da daha önce denediğim çok başarılı bir yemekti ama Arda gelir gelmez yemek diye tutturunca panik oldum. Bu yüzden de biraz daha pişmesi gerekiyordu.








Önce patlıcanımızı kalın kalın doğrayıp yağda kızartıyoruz. Aynı şekilde patateslere de aynı işlemi uyguluyoruz.







Daha sonra fırında pişireceğimiz için fazla kızartmadan alalım.












Fırına uygun bir tepsiye kızaran patlıcanlerı, patatesleri, köfteleri ve sivri biberleri muntazam bir şekilde diziyoruz. Ben küçük domatesleri de serpiştirdim. Üzerine tuz koyuyoruz. Küçük küp şeklinde kestiğimiz birkaç parça tereyağını aralara sokuyoruz. En üzerinde de salçalı su gezdirip doğru fırına. İki yüz derecede yaklaşık bir saatte pişiyor.








Yanında tarator sosuyla kabak kızartması. Burada püf noktası kabakları çok ince kesmek gerekiyor. Önce kabakları bolca unluyoruz.







Maden suyu, un ve tuzu boza kıvamında bulamaç haline getiriyoruz.






Unlu kabakları bulamaca batırıp kızgın yağda kızartıyoruz. Yanında tarator sosla muhteşem oluyor. Sıcak yemek gerekiyor, soğuyunca pek güzel olmuyor. Tarator sosu bilmeyen varsa ; yoğurt, sarımsak, kuru ekmek ve dövülmüş cevizden oluyor.







Ana yemeğin yanında gene fırında kaşarlı iç pilav vardı. İç pilavı tencerede pişirip güveç kaplarına paylaştırdım.






Üzerine kaşar peynir rendesi koyarak fırında kaşarlar eriyip biraz kıarıncaya kadar pişiriyoruz Menümüz aslında bundan ibaret değildi. Dereotlu, taze soğanlı avakado ezmesi, tavada zeytinyağında kızarmış ve kırmızı soğanla beraber hellim peyniri, geçenlerde paylaştığım cevizli, fındıklı cacık ve de dondurmalı irmik helvasından oluşan bir menüydü.

28 yorum:

  1. kabak kızartması çok güzel çok beğendim.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. Kabaktan değişik bir şeye benziyordu tadı. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Menü harikaymış ebi ne diyelim çocukların şanslı :)) Hepsi birbirinden nefis gözüküyor ellerine sağlık ..İç pilavı o şekilde hiç denemedim ilk fırsatta deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de bu akşam ki haşlama kabaktan sonra bu menü süper. :( İç pilav o şekilde güzel oluyor. Dene umarım seversin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. merhaba :)

    tarator sosu nasil yapiyorsunuz :)
    bu arada yemekler cok guzel gozukuyor


    elinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarif sonunda çok açık olmasa da tarator var. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. tamam gordum simdi tarifi
    :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor ,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. BEN YANLIŞMI HATIRLIYORUM
    DİET YEMEKLERİ TARİFİMİ GELECEKTİ :)
    İLHAN BEY NE YAPTINIZ SİZ
    MENÜ MUHTEŞEM
    GÖRÜNTÜ HA KEZA.TADINA ZATEN HİÇ ŞÜPHEM YOK.
    ELLERİNİZE SAĞLIK NE DİYEYİM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama başında belirttim bu bayram için yani diyetten önce. :)) Hem diyet yemeğinin nesi paylaşılır?:) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. PARDON PARDON
      BU DİKKAT EKSİKLİĞİ BENİ OLDURECEK

      O KISMU ATLAMIŞIM YEMEKLERİİ GÖRÜNCE KENDİMDEN GEÇTİM HER HALDE
      BİRAZDA YORGUNLUK
      DERE TEPE GEZMEDEN HALİM MECALİM KALMADI :)

      Sil
  8. Harika bir menü. Fırın yemeklerini çok severim, kabak kızartmasını severim.İç pilav zaten her zaman favorimdir. Bu menüyü çok tuttum :))
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde hep sevdiğim şeyler. Artık biraz hafif yemek yemeğe başlıyorum ne kadar sürecekse. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Çok güzel bir menü. Ellerinize sağlık. Fırında patlıcanlı köfte bir harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bir misafir falan geldiğinde yapılabilecek güzel bir menü. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Diyet yapan arkadaşıma bak!!! Alemsin ne diyeyim.:)) Yahu, insafa gelip bari, iç pilavın üstüne rende kaşar koymayaydın:))) Muhtemelen bu yemekleri yiyip, sonra başladın diyete.:) Hatta; daha az kalori almak için, arkadaşlarını çağırabilirdin yemeğe! Ben asla kırmaz, şıp diye kapıya damlayabilirdim:)) Afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki diyetten önce. bayram sofrası bu. Bu akşamda kerviz az yağlı falan. :(( Ne zaman istersen ev senin. Teşekkür.

      Sil
  11. Bayram oncesi menusu nefis..hersey harika ama ic pilav olayi beni asar sada goruntusu acaip istah acici..birde sodayi kullanmanin ozrlligi varmi kizartmada? (brlki belirtmistin sma kacirmis olabilirim)Bamya nefis oldu bu arada..ellerine saglik..artik z.yagli hafif yemeklerde afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soda kabağı kabartıyor daha güzel olmasını sağlıyor. Sevindim bamyanın güzel olmasına. Teşekkür.

      Sil
  12. İlhan, bayram menüsü muhteşem. Arada sırada yenmesi gereken yemekler olmakla birlikte bayram midelerede geliyor gibi. :)
    Ellerine sağlık.
    Kabağı çok severim ben aslında. Anlayacağın altına bulanmadan da zevkle yerim. Bu arada senin kızartma muhteşem görünüyor :)
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  13. Eskiden bayramlarda tepsi tepsi tatlılar falan yapılırdı. Aslında güzel adetler ama gittikçe uzaklaşıyoruz. Kabak kızartması gerçekten güzel oluyor bu şekliyle. Sen de sevgiyle kal. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. Offf offf offf diyorum, yine çok leziz bir paylaşım olmuş. Biz de babama ne zaman gitsek hep böyle "cısss" yemekler pişirir, babaların ortak özelliği sanırım, oğlunuzun yemek diye tutturmasına şaşırmamalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten fırında her şey bir başka güzel oluyor. evet evet babaları mutfağa sokalım sayımız biraz artsın. :)))) Teşekkür ederim.

      Sil
  15. ne güzel bir bayram menüsü, ellerinize sağlık. Tüm bayramlarınızı sevdiklerinizle geçirin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dileklerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil